Σε μια εποχή που η Ελλάδα θεωρείται η μεγάλη χαμένη της Ευρωυπόθεσης και όλη η υφήλιος μας κοιτά με μισό μάτι, έρχεται ένα γεγονός να δείξει οτι ακόμα και κάτω απο αυτές τις συνθήκες, οι Έλληνες πάντα ήταν και εξακολουθούν να είναι ο λαός της αγάπης, της προσφοράς, του εθελοντισμού.
Κουράστηκα να ακούω για την ανικανότητα μας να διαχειριστούμε τη ζωή μας (ίσως όχι και τόσο άδικα), μιας και μόνοι βάλαμε τα χέρια μας και βγάλαμε τα μάτια μας. Αισθάνομαι οτι μέσα σε όλη αυτή την παράνοια, πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που δείχνουν έναν άλλο τρόπο, έναν αλλο δρόμο. Το δρόμο της ανεκτικότητας, της αντοχής και της πορείας μονάχα πρός τα μπρός... Πάντα πρός τα εμπρός.
Μια βράβευση που συνέβει στην Ιταλία, στο Βατικανό με έκανε να νιώσω υπερήφανη για δυο Ελληνικές ψυχές που δείχνουν έναν φωτεινό δρόμο προσφοράς.
Την ίδια στιγμή που μιλάμε για κλοπές και μίζες, για απληστία και ψευτιά, ο κύριος Γιώργος Πασχαλίδης τιμήθηκε με το Παγκόσμιο Βραβείο Λογοτεχνίας και Προσφοράς στην Επιστήμη και την Ανθρωπότητα Guiseppe Sciacca, στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Pontificia Urbaniana στο Βατικανό. Βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς έλαβε ο εθελοντής πυροσβέστης Γιώργος Κιουλάφας που χρόνια τώρα σώζει ανθρώπινες ζωές.
Την ώρα που η Ελλαδίτσα μαζεύει για ακόμα μια φορά τα κομμάτια της,φέρνω πάλι στο μυαλό μου εκείνο το υπέροχο φώς που με ζεσταίνει ακόμα και μέσα στον Δεκέμβρη. Το φώς που μόνο στην Ελλάδα φέγγει έτσι. Δυστυχώς ή ευτυχώς γεννήθηκα σε μια χώρα που μοιάζει με μικρό κορίτσι.
Γεμάτο ανασφάλειες, κόμπλεξ, αδυναμίες μα με όλη αυτή την γλύκα και την ομορφιά, την ωραιότητα και την αθωότητα της καθάριας αγάπης, την αγαθότητα που συνεχίζει ακόμα να με εκπλήσει. Την χώρα γεμάτη αντιθέσεις αγαπώ. Ναι, ομολογώ οτι συνεχίζω να σέβομαι αυτό τον τόπο, μέσα απο κάποιες τέτοιες περιπτώσεις.
Ακόμα και τώρα, πρωτοστατούν Έλληνες στα Παγκόσμια Βραβεία. Βραβεία που κέρδισαν για τον ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ και την ΠΡΟΣΦΟΡΑ. Λέξεις που στη σημερινή εποχή φαντάζουν γραφικές. Το έργο τέτοιων ανθρώπων αξίζει να ακολουθείται ώς παράδειγμα μέσα σε μια πληθώρα ανόητων πληροφοριών και ανούσιων προτύπων.
Στην εποχή του lifestyle και του αναλώσιμου, ας ακουστούν τέτοιες φωνές που ξαναδίνουν ένα στίγμα και ένα ουσιαστικό καθολικό κίνητρο δράσης. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τον καθένα να επαναπροσδιορίσει τις αξίες, τις αρχές και τον προορισμό του. Ευχαριστούμε ακόμα μια φορά, κι εγώ προσωπικά, τέτοιες ψυχές που αψηφούν τις συνθήκες, τον πόνο και τη μετριότητα και πετούν ψηλά, σηκώνοντας και όλους τους υπόλοιπους, μαζί τους. Παραθέτω το δελτίο τύπου της βράβευσης.
Η Μαρία Λούκα είναι τραγουδοποιός. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη Μαρία Λούκα εδώ.
Οι Έλληνες ‘πρωταγωνιστές’ στα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca στο Βατικανό
Σε λαμπρή και θερμή ατμόσφαιρα έλαβε χώρα πριν από λίγες μέρες η 9η τελετή των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca, στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Pontificia Urbaniana στο Βατικανό.
Προσωπικότητες από τον πολιτικό, επιστημονικό, πολιτιστικό χώρο, καθώς και από την ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας παραβρέθηκαν στην εκδήλωση με επικεφαλής τον Επίτιμο Πρόεδρο των Διεθνών Βραβείων, Kαρδινάλιο Dario Castrillon Hoyos, όπως και τον Πρόεδρο των Διεθνών Βραβείων κληρικό και Καθηγητή Νομικής Don Bruno Lima.
Η Ελληνίδα Επικοινωνιολόγος και μέλος της Κριτικής Επιτροπής των Βραβείων, Δρ. Βίκυ Μπαφατάκη, παρουσίασε τους δυο Έλληνες που βραβεύτηκαν και δεσμεύτηκε ότι η Ελλάδα θα έχει στενή συνεργασία με τα Διεθνή Βραβεία για την προώθηση του πολιτισμού, του εθελοντισμού και των ανθρώπινων αξιών.
Βραβείο Λογοτεχνίας απέσπασε ο συγγραφέας Γιώργος Πασχαλίδης για τα έργα του που επαναπροσδιορίζουν τις ανθρώπινες αξίες με απώτερο στόχο το καλό της ανθρωπότητας, για τη συμβολή του στην επιστήμη και για το εθελοντικό του έργο.
Ο Γιώργος Πασχαλίδης δήλωσε: ‘Θα συνεχίσω με θέρμη το έργο μου. Η έννοια της αγάπης και των αξιών της ζωής είναι η προτεραιότητά μου. Η συμβολή μου στην επιστημονική κοινότητα συνεπικουρεί το διάβα μου και ως Έλληνας θα συμβάλλω στο έπακρο στη διάδοση του πολιτισμού και του εθελοντισμού παγκοσμίως’.
Βραβείο Κοινωνικής δραστηριότητας έλαβε ο νέος Γιώργος Κιουλάφας από τη Σάμο, ως εθελοντής πυροσβέστης και επικεφαλής της ομάδας Βουρλιωτών Σάμου, εθελοντών πυροσβεστών και διασωστών που με κίνδυνο της ζωής τους διέσωσαν όλα τα χρόνια που δραστηριοποιούνται πολλές ανθρώπινες ζωές και προστάτευσαν από τις πυρκαγιές πολλές γωνιές της χώρας μας. Ο Γιώργος Κιουλάφας δήλωσε: ‘Ο εθελοντισμός και η προσφορά μας στον άνθρωπο και στο περιβάλλον είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της φιλοσοφίας μας. Όταν προσφέρουμε, υπάρχουμε κι αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε’. Η υποψηφιότητα του Γιώργου Κιουλάφα υπήρξε πρωτοβουλία του Νομάρχη Λέσβου, Παύλου Βογιατζή.
Η Ελλάδα έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα παρουσίας στην τελετή με την παρουσία 120 Ελλήνων, μεταξύ αυτών, ο Δήμαρχος Πηλέας Κώστας Καρτάλης, ο ποιητής Δημήτρης Ιατρόπουλος, οι καλλιτέχνες Κώστας Τουρνάς και Ρόμπερτ Ουίλιαμς, ο υποστράτηγος και Διευθυντής του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Ιωάννης Κόντης, η ιδιοκτήτρια των Mastic spa Μαρία Σταυρινούδη-Σόδη κ.ά.
Στην τελετή παρέστη και ο ιδιαίτερος γραμματέας του Πάπα Βενέδικτου, επίσκοπος Georg Ganswein, o οποίος μετέφερε την ευλογία του Ποντίφικα στους παρισταμένους.
O ιδιαίτερος γραμματέας του Πάπα Βενέδικτου, ο επίσκοπος Georg Ganswein κατά τη διάρκεια της βράβευσης |
Βραβεία σε παγκόσμιο επίπεδο απέσπασαν ο Andres Sougaret΄από τη Χιλή, σχεδιαστής της κάψουλας διάσωσης των εγκλωβισμένων ανθρακωρύχων σε ορυχείο της Χιλής, , ο Καθηγητής Πανεπιστημίου και ερευνητής στο χώρο της Μικροβιολογίας Enrico Geraci, κ.ά.
Σημειώνεται ότι το 2005 το Απόλυτο Βραβείο Πολιτισμού παρέλαβε ο Πάπας Βενέδικτος.
Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.
Στείλε το άρθρο σου
σχολιάστε το άρθρο