Η “mamma africa”, τραγουδίστρια και ακτιβίστρια των ανθρώπινων δικαιωμάτων Miriam Makeba, έφυγε από τη ζωή το 2008. Το Google την τίμησε χθες, την ημέρα των γεννεθλίων της για την τεράστια προσφορά της.
Η Miriam Kakeba, αφιέρωσε τη ζωή της στη μουσική αλλά και στον ακτιβισμό υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Google φιλοξένησε ένα εικαστικό στην κεντρική του σελίδα χθες όπου απεικόνιζε την τραγουδίστρια πάνω σε ένα φόντο εμνευσμένο από την τέχνη της Αφρικής.
Η Makeba, ήταν μια καλλιτέχνης που συνεργάστηκε μεσπουδαίουςμουσικούς όπως οι Dizzy Gillespie, Nina Simone, Paul Simon και Harry Belafonte. Οι πολιτικές της τοποθετήσεις και η έκφρασή τους εντός και εκτός μουσικής, ήταν και η αιτία να εξοριστεί από την χώρα της.
Στα 24 της χρόνια, ήταν μια ανύπαντρη μητέρα με μια κόρη έξι ετών που κατάφερε να επιβιώσει από καρκίνο του μαστού και κυκλοφόρησε το Pata Pata, ένα κομμάτι το οποίο θα γινόταν παγκόσμια επιτυχία μια 10ετία αργότερα.
Μια εμφάνιση που έκανε σε ένα ντοκυμαντέρ κατά του Απαρχάϊντ το 1959, την έφερε στο παγκόσμιο προσκήνιο. Έκανε μουσικές συνεργασίες στο Broadway, εμφανίσεις σε τηλεοπτικές συζητήσεις και συναντήθηκε με τον πρόεδρο John F Kennedy το 1962 αφού προηγουμένως είχε τραγουδίσει στο πάρτυ των γεννεθλίων του μαζί με τον Belafonte. Ο Belafonte διαμόρφωσε την καριέρα της Makeba, το ζευγάρι αυτό κέρδισε βραβείο Grammy στην κατηγορία best folk recording για το An Evening with Belafonte/Makeba, στο οποίο αναφέρονται θέματα σχετικά με το απαρχάιντ μέσα από παραδοσιακά Αφρικάνικα κομμάτια – ήταν από τους πρώτους που τόλμησαν κάτι τέτοιο στην Αμερική.
Αργότερα συνεργάστηκε με τον Paul Simon στο Graceland Tour ενώ συμμετείχε και στην συναυλία που δώθηκε για τα 70ά γεννέθλια του Nelson Mandela.
Οι πολιτικές τοποθετήσεις της Makeba της δημιούργησαν πολλές δυσκολίες στην προσωπική της ζωή. Της είχε απαγορευτεί η είσοδος στην Νότια Αφρική το 1960, και στερήθηκε τα πολιτικά της δικαιώματα 3 χρόνια αφού κατέθεσε κατά του Απαρχάιντ πριν τα Ενωμένα Έθνη. Ως αποτέλεσμα αυτού 10 χώρες στήριξαν τις θέσεις της και για την πράξη της αυτή την έκαναν τιμώμενη πολίτη τους. Επέστρεψε στην Νότια Αφρική όταν απελευθερώθηκε ο Nelson Mandela το 1990.
Η “Mamma Africa” όπως την αποκαλούσαν χρησιμοποίησε την μουσική σε όλη της τη ζωή για να πει στον κόσμο τι σήμαινε Απαρχάιντ. Το 2005 ξεκίνησε μια παγκόσμια περιοδεία, στόχος της ήταν να παίξει σε όλες τις χώρες που επισκέφτηκε τα χρόνια του ακτιβισμού της. Το 2008, αφού ερμήνευσε για ακόμα μία φορά το Pata Pata σε μια συναυλία στην Ιταλία έφυγε από την ζωή από καρδιά.
Πηγή: telegraph.co.uk
Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.
Στείλε το άρθρο σου
σχολιάστε το άρθρο