ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

    Η ιστορία ενός από τα καταθλιπτικότερα τραγούδια που γράφτηκαν ποτέ...

    All By Myself

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
    230 άρθρα στο MusicHeaven
    Κυριακή 18 Οκτ 2009

    All By MyselfΤο ‘‘All By Myself’’ είναι μία δυναμική μπαλάντα που κυκλοφόρησε το 1975 και περιλαμβάνεται στον πρώτο δίσκο του 26χρονου τότε Eric Carmen, που είχε ως τίτλο το όνομά του. Το τραγούδι αυτό ήταν το πρώτο του single, καθώς μόλις είχε υπογράψει στην Arista Records, και έμελλε να γίνει η μεγαλύτερη επιτυχία του.

    ALL BY MYSELF - Eric Carmen

    When I was young
    I never needed anyone
    And making' love was just for fun
    Those days are gone

    Livin' alone
    I think of all the friends I've known
    But when I dial the telephone
    Nobody's home

    All by myself
    Don't wanna be
    All by myself anymore
    All by myself
    Don't wanna live
    All by myself anymore

    Hard to be sure
    Some times I feel so insecure
    And love so distant and obscure
    Remains The Cure

    All by myself
    Don't wanna be
    All by myself anymore
    All by myself
    Don't wanna live
    All by myself anymore



    All By MyselfΟ γεννημένος στο Cleveland του Ohio, Eric Carmen, ξεκίνησε να γράφει το ‘‘All By Myself’’ αρχίζοντας πρώτα από το… σόλο. Μέσα σε δύο μήνες είχε γράψει ολόκληρο το ιντερλούδιο και μετά σκέφτηκε να το βάλει στη μέση ενός κανονικού τραγουδιού. Το θέμα ήταν να κατασταλάξει στο τι είδους τραγούδι ήθελε να πει και πως θα μπορούσε να το ολοκληρώσει.

    Κάποια στιγμή, ακούγοντας το Δεύτερο κονσέρτο για πιάνο του Rachmaninoff, που γράφτηκε το 1900, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη μελωδία του για να ντύσει τα κουπλέ. Σκέφτηκε ότι η μουσική του Rachmaninoff δεν θα καλυπτόταν από πνευματικά δικαιώματα κι έτσι θα μπορούσε να τη χρησιμοποιήσει ελεύθερα (αργότερα, αφού κυκλοφόρησε το τραγούδι, ανακάλυψε ότι τα δικαιώματα της μουσικής του Rachmaninoff δεν ήταν ελεύθερα αλλά είχαν παραχωρηθεί στο Ίδρυμα Rachmaninoff, με το οποίο αναγκάστηκε να έρθει σε συμφωνία).
    Μετά έπρεπε να βρει ένα ρεφρέν. Τότε θυμήθηκε ένα τραγούδι με τίτλο ‘‘Let’s Pretend’’ που είχε γράψει το 1973 για τους Raspberries. Σκέφτηκε ότι το τραγούδι αυτό είχε ωραία μελωδία αλλά δεν κατάφερε να γίνει γνωστό όσο του άξιζε. Πήρε, λοιπόν, τις νότες του ‘‘Let’s Pretend’’ και τις χρησιμοποίησε για το νέο τραγούδι που έγραφε. Από το μείγμα των ετερόκλητων αυτών στοιχείων προέκυψε το «All By Myself».

    Οι στίχοι του τραγουδιού είναι απλοί, αλλά δραματικοί, και σε συνδυασμό με την εξίσου δραματική μελωδία, το τραγούδι φέρει τον τίτλο ενός από τα πιο καταθλιπτικά που γράφτηκαν ποτέ. Περιγράφει ένα συναίσθημα, αυτό της μοναξιάς, που ο καθένας μας, λίγο ή πολύ, το έχει αισθανθεί κάποια στιγμή της ζωής του. Επομένως, είναι ένα τραγούδι που μιλάει άμεσα στην καρδιά του κοινού.

    All By MyselfEric Carmen: ‘‘Όταν είσαι ευτυχισμένος δεν έχεις τόσο πολύ το έναυσμα να γράψεις τραγούδια όσο όταν είσαι δυστυχισμένος. Για μένα έτσι κι αλλιώς το να νιώθω δυστυχής είναι καταλυτικός παράγοντας για να γράψω τραγούδια. Μένω συνεχώς κατάπληκτος από το πόσο θαυμάσια έργα έγραψε ο Mozart τον καιρό που όλα του πήγαιναν καλά. Η μουσική του, κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, αντανακλά την ευτυχία που ένιωθε. Αντιθέτως, δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο Rachmaninoff ήταν ευτυχισμένος όταν έγραφε τη 2η Συμφωνία και το Piano Concerto No 2. Δεν νομίζω ότι το άγχος και ο τρόμος που βγαίνει από αυτές τις μελωδίες προέρχεται από κάποιον έντονο ενθουσιασμό’’.

    Η ενορχήστρωση του τραγουδιού έγινε από τον Eric Carmen και τον Charlie Callelo, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί επί εποχής Raspberries. Ο Callelo είχε μεγάλη εμπειρία ως ενορχηστρωτής και μάλιστα στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με τον Frank Sinatra και την Barbra Streisand. Ο Eric Carmen είχε στο μυαλό του ακριβώς πως ήθελε το τραγούδι και ο Callelo το διεκπεραίωσε με τον καλύτερο τρόπο. Το τελικό αποτέλεσμα δεν απέχει πολύ από το demo του Eric Carmen, γεγονός που αποδεικνύει την πολύ καλή δουλειά και προετοιμασία που είχε κάνει εκ των προτέρων. Βέβαια, αυτή η προετοιμασία έγινε και κατ’ ανάγκη. Ο Eric Carmen δεν είχε συνεργαστεί ποτέ με έναν παραγωγό του οποίου η δουλειά προσέθετε αξία στα τραγούδια, όπως π.χ. έκανε ο George Martin με τους Beatles. Όπως ο ίδιος εκμυστηρεύεται στην προσωπική του ιστοσελίδα: ‘‘Υπάρχουν μέρες που σκέφτομαι τι θα γινόταν αν το demo μου είχε φτάσει στον George Martin ή στον Roy Thomas Baker… Οι δίσκοι τους είχαν καταπληκτικό ήχο. Πιστεύω ότι αν οι δίσκοι των Raspberries είχαν παρόμοιο ήχο, θα ήταν ένα συγκρότημα με τεράστια επιτυχία’’.

    All By MyselfΗ ηχογράφηση του «All By Myself» έγινε στη Νέα Υόρκη. Ο Eric Carmen, πιστός στη συνήθειά του να παίρνει τις κασέτες σπίτι του και να τις ακούει συνέχεια, δεν έμενε με τίποτα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Κι αυτό επειδή η ηχογράφηση έγινε σε ταινίες με ταχύτητα 15 i.p.s. (inches per second: μονάδα μέτρησης της ταχύτητας μιας κασέτας) τη στιγμή που εκείνη την εποχή σχεδόν όλοι δούλευαν σε διπλάσια μεγέθη και κατάφερναν να αποθηκεύουν περισσότερες πληροφορίες στις ταινίες επιτυγχάνοντας και πολύ καλύτερο ήχο.
    Στην ηχογράφηση συμμετείχε και ο Hugh McCracken, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τους Paul McCartney, John Lennon, James Brown, Paul Simon, Petula Clark κ.α. Ο Hugh McCracken είναι αυτός που έπαιξε το σόλο της κιθάρας.
    Παρόλα αυτά ο Eric Carmen έμεινε δυσαρεστημένος. Το πρόβλημα ήταν ότι οι δύο drummers, ο Michael McBride και ο Dwight Krueger, βρίσκονταν στο ίδιο δωμάτιο με τον Carmen, ο οποίος έπαιζε πιάνο, και ο ήχος των drummers ηχογραφήθηκε στο master μαζί με εκείνον του πιάνου. Το αποτέλεσμα ήταν ο ήχος να μη βγει γεμάτος και καθαρός και, μοιραία, ο Carmen... πελάγωσε! Δεν ήξερε τι να κάνει. Προσπάθησε με τους συνεργάτες του να βελτιώσει όσο μπορεί τον ήχο αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν και θαύματα. Χρειάστηκαν να γίνουν συνολικά 16 ηχογραφήσεις μέχρι να επιτευχθεί το πιο… ανεκτό αποτέλεσμα.

    All By MyselfΌταν ο Eric Carmen ολοκλήρωσε το ‘‘All By Myself’’, η διάρκεια του τραγουδιού ήταν περίπου 5 λεπτά, χρόνος μεγάλος για τα δεδομένα εκείνης της εποχής. Όμως το πρόβλημα ήταν ότι δεν μπορούσε να κόψει κι άλλο το τραγούδι δεδομένου ότι είχε ήδη κάνει αρκετές αλλαγές. Ο Eric Carmen και ο παραγωγός Jimmy Ienner, εξάντλησαν κάθε πιθανότητα και τελικά αποφάσισαν να μείνει το τραγούδι ως έχει. Εντούτοις, κυκλοφόρησαν και μία extended version η οποία διαρκεί 7 λεπτά και περιλαμβάνει ένα εκτεταμένο σόλο του πιάνου.

    Το τραγούδι κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1975. Η ημερομηνία κυκλοφορίας ήταν πραγματικά ένα μεγάλο ρίσκο γιατί εκείνη την εποχή όλοι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί έπαιζαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Όμως, το γεγονός αυτό δεν αποτέλεσε τελικά εμπόδιο στην επιτυχία του τραγουδιού.
    Επιπλέον, για την προώθηση του τραγουδιού, ο Eric Carmen ηχογράφησε μία ειδική εκτέλεση όπου ευχαριστούσε όλους όσους συνέβαλαν στη δημιουργία του, με αποτέλεσμα να μνημονεύσει καμιά 100αριά άτομα!
    Στις 20 Δεκεμβρίου του 1975, το ‘‘All By Myself’’ μπήκε στα charts των ΗΠΑ και έφτασε ως το Νο 2, όπου παρέμεινε για 3 εβδομάδες. Στις ΗΠΑ, είναι το μοναδικό τραγούδι του Eric Carmen που πούλησε πάνω από 1.000.000 αντίτυπα (έγινε χρυσό).
    Στις 29 Απριλίου του 1976, ο Carmen εμφανίστηκε στη διάσημη τηλεοπτική εκπομπή του BBC “Top Of The Pops’’ και τον Μάιο του ίδιου έτους το ‘‘All By Myself’’ έφτασε στο Νο 12 της Μεγάλης Βρετανίας. Αυτό είναι και το μοναδικό τραγούδι του που μπήκε στα βρετανικά charts.

    All By MyselfΤο ‘‘All By Myself’’ έχει γνωρίσει πολυάριθμες εκτελέσεις. Η πιο γνωστή είναι αυτή που ερμήνευσε η Καναδέζα τραγουδίστρια Celine Dion σε παραγωγή του David Foster. Η εκτέλεση αυτή κυκλοφόρησε στην Ευρώπη ως single στις 7 Οκτωβρίου 1996 ενώ στην Αυστραλία κυκλοφόρησε στις 13 Ιανουαρίου 1977 και στη Βόρεια Αμερική στις 11 Μαρτίου του ίδιου έτους.
    Το ‘‘All By Myself’’ είναι το τέταρτο single (σε άλλες χώρες το τρίτο) που βγήκε από το δίσκο ‘‘Falling Into You’’ και μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες που γνώρισε η Celine Dion στις Η.Π.Α. Το τραγούδι έφτασε στο Νο 4 και έγινε χρυσό καθώς πούλησε πάνω από 500.000 αντίτυπα. Επίσης, γνώρισε μεγάλη επιτυχία σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο: Νο 5 στη Γαλλία όπου ξεπέρασε τα 163.000 αντίτυπα κι έγινε ασημένιο, Νο 6 στη Μεγάλη Βρετανία όπου έγινε επίσης ασημένιο και πούλησε πάνω από 200.000 αντίτυπα, Νο 7 στο Βέλγιο, Νο 8 στην Ιρλανδία, Νο 10 στην Πολωνία, Νο 15 στη Νορβηγία, Νο 20 στην Ολλανδία, Νο 21 στη Νέα Ζηλανδία, Νο 27 στην Αυστρία, Νο 36 στην Ελβετία, Νο 37 στην Αργεντινή, Νο 38 στην Αυστραλία και Νο 55 στη Γερμανία.
    Αναμφισβήτητα, εκτός από την μεγάλη επιτυχία της εκτέλεσης αυτής, πρόκειται και για μία από τις πιο δυναμικές ερμηνείες της Celine Dion. Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε το 1999 και στο δίσκο ‘‘All The Way… A Decade of Song’’ που περιέχει μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της.

    Περιέργως, υπάρχουν τρία μουσικά video του τραγουδιού. Το πρώτο, το οποίο συνόδευε την κυκλοφορία του single, παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 1996 και περιέχει αποσπάσματα από τη φωτογράφηση της Celine Dion με ένα λευκό t-shirt για το εξώφυλλο του δίσκου ‘‘Falling Into You’’ καθώς και σκηνές από τη συναυλία της στο Παρίσι.
    Το δεύτερο video έγινε για τις ανάγκες της βρετανικής αγοράς και συνόδευε την κυκλοφορία του δίσκου. Περιλαμβάνει τα ίδια αποσπάσματα από τη φωτογράφηση της Celine Dion αλλά αντί για τις σκηνές από τη συναυλία της, προστέθηκαν σκηνές ενός νεαρού ερωτευμένου ζευγαριού κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.
    Τέλος, το τρίτο μουσικό video παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 1997 στη Βόρεια Αμερική και περιλάμβανε μία συναυλία που έδωσε η Celine Dion το 1996 στο Montreal του Καναδά.

    Η Celine Dion ερμήνευσε πολλές φορές το ‘‘All By Myself’’ είτε κατά τη διάρκεια των παγκόσμιων περιοδειών της, είτε σε τηλεοπτικά shows και σημαντικές μουσικές εκδηλώσεις, όπως τα βραβεία Grammy (1997), τα Billboard Music Awards (1997) και τα Bambi Awards (1996).
    Επίσης, ηχογράφησε μία Ισπανική εκτέλεση του τραγουδιού, με τίτλο ‘‘Sola Otra Vez’’ η οποία συμπεριλήφθηκε στην Λατινοαμερικάνικη και Ισπανική έκδοση του δίσκου ‘‘Falling Into You’’ ενώ μπήκε και στη δεύτερη πλευρά κάποιων singles από αυτό το δίσκο. Η εκτέλεση αυτή τέθηκε στη διάθεση όλου του κοινού παγκοσμίως όταν συμπεριλήφθηκε στη συλλογή της Celine Dion “The Collector’s Series Volume One’’.

    Εκτός από την Celine Dion, άλλοι καλλιτέχνες που ερμήνευσαν το ‘‘All By Myself’’ είναι η Shirley Bassey, ο Tom Jones (αμφότεροι το 1982), η Sheryl Crow (το 1994), οι Il Divo και πολλοί άλλοι συμπεριλαμβανομένης και μίας instrumental εκτέλεσης από τον Richard Clayderman. Ο ίδιος ο Eric Carmen έχει δηλώσει ότι η εκτέλεση που προτιμά είναι αυτή της Eartha Kitt γιατί τη βρίσκει περίεργη και γοητευτική. Επίσης, ενδιαφέρουσα βρίσκει την εκτέλεση του Henry Mancini ενώ οι εκτελέσεις που δεν προτιμά ιδιαίτερα είναι αυτές του Tom Jones και της Shirley Bassey.

    All By Myself

    Ένα τόσο καταθλιπτικό τραγούδι δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Έτσι, το τραγούδι αυτό χρησιμοποιήθηκε για ανάλογα θλιβερές σκηνές της μικρής και μεγάλης οθόνης. Μία από τις καλύτερες απεικονίσεις του ‘‘All By Myself’’ υπάρχει στην ταινία ‘‘Bridget’s Jones Diary’’ (Το Ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς) όπου η Renee Zellweger είναι μόνη της και τραγουδάει αυτό το τραγούδι κρατώντας ένα τσιγάρο κι ένα μπουκάλι αλκοόλ.
    Το ίδιο τραγούδι ακούγεται στις ταινίες: ‘‘Clueless’’ (Το Κορίτσι του Beverly Hills), ‘‘Shrek 2’’ με τη φωνή του Eddie Murphy, ‘‘Dawn Of The Dead’’ (Το Ξύπνημα των Νεκρών’’) και ‘‘Down To Earth’’ (Από Τα Ψηλά Στα Χαμηλά).

    All By Myself

    Το τραγούδι χρησιμοποιήθηκε, επίσης, στη σειρά ‘‘Friends’’ (Τα φιλαράκια) και συγκεκριμένα σε ένα επεισόδιο της 2ης σαιζόν όπου ο Joey αφήνει το διαμέρισμα του Chandler δίνοντας τέλος στη συγκατοίκησή τους.
    Το 2007 η General Motors παρουσίασε το νέο της διαφημιστικό, με τίτλο ‘‘Robot’’, όπου χρησιμοποιεί το τραγούδι ως μουσική υπόκρουση. Η παρουσίαση του διαφημιστικού έγινε στις 4 Φεβρουαρίου 2007 κατά τη διάρκεια της εκπομπής του CBS “Super Bowl XLI’’. Υπολογίζεται ότι το τραγούδι, μέσω του διαφημιστικού, το άκουσαν 90.000.000 τηλεθεατές (μόνο στις Η.Π.Α.).

    All By Myself

    Το 2006, σε μία ψηφοφορία που έκανε το βρετανικό Κανάλι 5, το κατά Eric Carmen “All By Myself’’ ψηφίστηκε ως ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια χωρισμού. Υπολογίζεται ότι μόνο στις Η.Π.Α., από την ημερομηνία κυκλοφορίας του μέχρι σήμερα, το ‘‘All By Myself’’ παίχτηκε πάνω από 2.000.000 φορές από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ίσως ο μοναδικός που χαμογελά όποτε ακούει αυτό το τραγούδι είναι ο ίδιος ο Eric Carmen που 30 ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, το τραγούδι παραμένει αγαπητό σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.


    Κείμενο: Κωνσταντίνος Παυλικιάνης





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #19057   /   18.10.2009, 11:08   /   Αναφορά
    Πολύ ενδιαφέρον ιστορία. Κάπως έτσι ξεκινάνε οι μεγαλύτερες επιτυχίες. Συνήθως προέρχονται απο βιώματα χωρισμού αλλά και αγάπης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι είναι διαχρονικές. Υπάρχουν τραγούδια, τα οποία είναι σήμερα επιτυχίες αλλά αύριο δεν θα ακούγονται καθόλου. Πόσες φορές δεν το έχουμε δει αυτό. Αντί αυτού, σιγοψυθιρίζονται ακόμα τραγούδια τα οποία γράφτηκαν στη δεκαετία του ΄70. Γιατί άραγες; Τι λείπει τελικά απο τα σημερινά τραγούδια;
    #19059   /   18.10.2009, 15:41   /   Αναφορά
    Πολύ καλή και πληρέστατη δουλειά, φίλε CHE.



    Μπράβο!
    Administrator
    #19060   /   18.10.2009, 18:44   /   Αναφορά
    Όντως εξαιρετική δουλειά.
    #19061   /   18.10.2009, 19:39
    Πολύ ωραίο άρθρο

    Μπραβο !

    #19062   /   19.10.2009, 00:05   /   Αναφορά
    Εγώ έγω διαφορετική άποψη για το κομμάτι. Είναι κομμάτι μετάνοιας. Από εκείνα που τραγουδάς και ξαλαφρώνεις. Σαν εξομολόγηση...



    Άλλωστε, ο ίδιος γράφει ότι όταν ήταν μικρός δεν έδινε σημασία σε κανέναν και οι έρωτες ήταν απλά στιγμές καλοπέρασης, ηδονής. Και αργότερα το πλήρωσε στη ζωή του με το ίδιο νόμισμα: τη μοναξιά που μετέδιδε στους συνανθρώπους του.



    Είναι σημαντικό να ακούμε τί έχουν να μας πούν οι άνθρωποι μέσα από την τέχνη. Η τέχνη είναι από μία άποψη η εξομολόγηση των δημιουργών της.



    Είναι ένα τραγούδι πολύ συναισθηματικό, ως και υπαρξιακό. Σταθμός στην ιστορία της μουσικής.



    Συγχαρητήρια για το άρθρο.
    #19065   /   19.10.2009, 21:38   /   Αναφορά
    Κατ αρχάς, πολύ εμπεριστατωμένο άρθρο και συγχαρητήρια!

    Κατά δεύτερον, όντως εξαιρετικό τραγούδι και ερμηνεία, αν και -απ όσο γράφεις - περιλαμβάνει πολύ "κόψε-ράψε" και αντιγραφή από Rachmaninoff, (σημείο που δεν γνώριζα)...



    Πάντως τίποτα δεν αφαιρεί κάτι απ την αξία ενός διαχρονικού ακούσματος!



    Πάντα τέτοια CHE...
    #19152   /   03.11.2009, 16:54   /   Αναφορά
    Στο λυκειο ηταν το αγαπηεμενο μου
    #19623   /   11.02.2010, 14:23
    Άψογο κείμενο..

    #25082   /   29.07.2012, 04:00   /   Αναφορά

    Γνώριζε εξ αρχής o Eric Carmen πως κρατούσε στα χέρια του ένα εξαιρετικό κομμάτι, έψαξε να βρει τον τρόπο διαχείρισής του, τα κατάφερε...


    απλούστατος ο στίχος αλλά, τελικά, με απαιτήσεις ερμηνείας, λόγω της πλαστικής μελωδίας...


    δεν είναι καταθλιπτικό το τραγούδι... είναι όπως τόσα άλλα που έχουν να ομολογήσουν, μικρές ή μεγάλες στιγμές, ανθρώπινης αυτογνωσίας...


    ανήκεια στα κομμάτια που ακούς και ξανά ακούς, ανεξαρτήτως στίχου, επειδή η μελωδία, τραβάει την ερμηνεία, κατ' επέκταση τον ακροατή...


    δεν έχει τελειώσει η ιστορία του τραγουδιού, σίγουρα θα υπάρξει συνέχεια...


    κλασικό... είτε σαν "all time...", είτε αλλιώς, μάλλον θα μείνει...


    Καλή συνέχεια CHE !!!