ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997
    αρχική > e-Περιοδικό > Μουσική Τεχνολογία

    Οδηγός προστασίας ηλεκτρονικών συσκευών, μουσικών και μη

    Θα προσπαθήσω εκλαϊκευμένα να δώσω στον αδαή επισκέπτη μερικές χρήσιμες γνώσεις για την προστασία ηλεκτρονικών συσκευών και οργάνων, πχ stage πιάνου, midi, PC, Hi-Fi, PA, κονσόλας, ενισχυτών μουσικών οργάνων.

    Οδηγός προστασίας ηλεκτρονικών συσκευών, μουσικών και μη

    Γράφει ο Σκιαθίτης Στέφανος (stefanos604)
    128 άρθρα στο MusicHeaven
    Τετάρτη 15 Μαΐ 2013

    Ερώτημα:

    "Εδώ στην περιοχή έχουμε πολύ συχνές διακοπές ρεύματος και δεν ξέρω αν ρισκάρω έτσι να κάψω το πιάνο μου αύριο μεθαύριο. Αν θέλω λοιπόν κάποια προστασία για πιάνο, πόση ισχύ πρέπει να έχει μια τέτοια συσκευή προστασίας; Τι πρέπει να κοιτάξω πριν την αγοράσω;"

    Απάντηση:

    Για την προστασία από απότομες διακοπές ΔΕΗ, κεραυνούς, υπερτάσεις, υποτάσεις, μεταβολές τάσεως, των πανάκριβων ηλεκτρονικών πλήκτρων όπως τα stage pianos, αλλά και των ενισχυτών όλων των ηλεκτρονικών οργάνων που χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες μουσικούς, προτείνω:

    Τη χρήση "αλυσίδας" προστατευτικών συσκευών.

    Spikes
    Spikes

    1. Πολύμπριζο προστασίας

    Tο λεγόμενο και surge protection. Διαφημίζονται ότι εξασφαλίζουν προστασία από spikes (‘’επάρσεις - τσουνιά’’ τάσεως ) ΔΕΗ και από αστραπές. Αυτά είναι όμως διαφημιστικά τρυκ με την έννοια ότι αυτά τα φτηνά πολύμπριζα δεν εξασφαλίζουν πλήρως προστασία από ‘’τσουνιά’’. Δείτε εδώ τιμές

    Απλά λοιπόν με το πολύμπριζο προστασίας προστατεύουμε τη συσκευή που τροφοδοτούμε με 220V. Πολλά πολύμπριζα προστατεύουν επίσης την κεραία τηλεόρασης αλλά και τη γραμμή τηλεφώνου του ΟΤΕ και επίσης από κάποιες ραδιοπαρεμβολές. Αυτά για κεραυνούς πχ μέχρι 10.000V. Όμως το πολύμπριζο προστασίας δεν προστατεύει από μεταβολές τάσεως ΔΕΗ. Άρα λοιπόν μικρή προστασία.

    Πολύμπριζο προστασίας
    Πολύμπριζο προστασίας

    Υψηλές – Χαμηλές τάσεις

    Η υπέρταση καταστρέφει τα τυπωμένα κυκλώματα ενώ η υπόταση προξενεί μη σωστή λειτουργία τους

    Υπέρταση: Προξενεί πρόωρη καταστροφή τυπωμένων κυκλωμάτων και ηλεκτρονικών εξαρτημάτων λόγω υπερθέρμανσης. Η ζημιά που προκαλείται από την υπερθέρμανση είναι προσθετική. Δηλαδή συχνά επεισόδια έστω και ήπιας υπερθέρμανσης στα ίδια ηλεκτρονικά εξαρτήματα ισοδυναμούν με ένα σοβαρό επεισόδιο υπερθέρμανσης.

    Υπόταση:Τα UPS υπερλειτουργούν, ''αναστενάζουν'', οι λάμπες πυρακτώσεως ''καντηλιάζουν'', οι λάμπες φθορισμού τρεμοπαίζουν ή και δυσκολεύονται να ανάψουν.Το φαινόμενο αυτό οφείλεται σε βύθιση της τάσης, η οποία μπορεί να συμβεί είτε λόγω βραχυκυκλώματος στο δίκτυο διανομής (π.χ. κατά τη διάρκεια θεομηνίας) είτε κατά την εκκίνηση μεγάλων κινητήρων.Ο απλούστερος τρόπος για την επίλυση των προβλημάτων που συνδέονται με τις βυθίσεις τάσης εξαιτίας εκκίνησης μεγάλων φορτίων σας είναι η ευαίσθητη συσκευή σας να τροφοδοτείται από συσκευή αδιάλειπτης τροφοδότησης ισχύος (UPS).

    Τα μόνο που αντέχουν από υψηλές τάσεις (βέβαια μέσα σε ορισμένα όρια πάντως πολύ μεγαλύτερα από τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα ) είναι τα μοτέρ. {καθώς ανεβαίνει η τάση μειώνεται το ρεύμα και μικρότερο ρεύμα ισοδυναμεί με λιγότερη θερμότητα στα τυλίγματα του κινητήρα). Ενώ υψηλότερες τάσεις ευνοούν τα μοτέρ αντίθετα οι υποτάσεις προξενούν υπερθέρμανση διότι ο κινητήρας για να αποδώσει την ισχύ του τραβάει περισσότερο ρεύμα και άρα πρόωρη βλάβη. (ενθυμούμαι τα πρώτα χρόνια στις ‘Μικρές Κυκλάδες’ η τάση έπεφτε και κάτω από 180 V με αποτέλεσμα τα ψυγεία να …..όλα τα σπίτια είχαν εφοδιαστεί με σταθεροποιητές). {περίπου για κάθε 10οC ανέβασμα της θερμοκρασίας του κινητήρα η ζωή του μειώνεται 50%}.

    2. Σταθεροποιητής Τάσεως (voltage regulator)

    Δείτε εδώ τιμές Προσπαθεί να κρατήσει τα 220Volt σταθερά εντός μιας στενής περιοχής (εννοώντας βεβαίως ότι η τάση που μας δίνει η ΔΕΗ παραμένει εντός των ορίων που αναφέρονται στα χαρακτηριστικά του regulator). Επειδή λοιπόν υποτάσεις (<220) και υπερτάσεις (>220) είναι σε μερικές περιοχές συχνές αυτές επηρεάζουν άμεσα την καλή λειτουργία των ηλεκτρονικών συσκευών . Αν δε οι μεταβολές τάσεως είναι συνεχόμενες – ‘’παίζει’’ η τάση όπως λέμε (ο χειρότερος εχθρός των ηλεκτρονικών συσκευών) μπορούν να προξενήσουν ΜΟΝΙΜΗ ζημιά σ΄αυτές. Συμπέρασμα: Ο Σταθεροποιητής Τάσεως θα πρέπει να είναι η πρώτη σου επιλογή σε τέτοιες προβληματικές περιοχές – απομακρυσμένα νησιά κυρίως. Καλόν όμως είναι να προηγείται αυτού και ένα φτηνό πολύμπριζο προστασίας. Η ισχύς τους είναι σε VoltAmpere. Για μικρές συσκευές υπάρχουν των 500 έως 5000 VoltAmpere (Μελετείστε προσεκτικά τη διαφορά watt και VoltAmpere παρακάτω). Αν η διαφορά τιμής δεν είναι μεγάλη καλύτερα αγόρασε με υψηλότερα VoltAmpere ώστε στην έξοδό του να βάλεις απλό πολύμπριζο για να τροφοδοτείς πολλαπλάσιες ηλεκτρονικές συσκευές. Το βολτόμετρο του σταθεροποιητή μπορεί να είναι αναλογικό ή ψηφιακό. Βέβαια εδώ ο τύπος του οργάνου δεν μας ενδιαφέρει. Αν τώρα η ΔΕΗ μεταβάλλεται εντός των ορίων που έχει ο σταθεροποιητής σου (πχ +10% to -25% ) τότε το όργανο σου θα δείχνει μόνιμα 220V. Το πρόβλημα είναι αν η μεταβολή είναι μεγαλύτερη. Τότε θα αρχίσει να δείχνει άλλη ένδειξη….. Αν θέλεις να βλέπεις και τις μεταβολές της ΔΕΗ αγόρασε και ένα βολτόμετρο AC μέχρι 8 ευρώ – δες εδώ: και βάλτο σε μια πρίζα με την οποία έχεις καθημερινά και συχνά οπτική επαφή. Αν ξεπερνούν το 10% έως -25% των 220V τότε ακόμα και σταθεροποιητή να βάλεις θα κάνεις ζημιά (τότε χρειάζεται και το UPS) και παράπονα στη ΔΕΗ….

    Sensitivity – Ευαισθησία

    Κάθε εξάρτημα μιας ηλεκτρονικής συσκευής εργάζεται εντός, μιας καθορισμένης από τον κατασκευαστή του, περιοχής στάθμης τάσεως. Όταν αυτό το επίπεδο πέσει κάτω από τα όρια δεν λειτουργεί ή λειτουργεί προβληματικά ή καταστρέφεται. Το εύρος της περιοχής των τάσεων που μπορεί να λειτουργήσει η συσκευή είναι ένα μέτρο της ευαισθησίας του.

    Πχ ας θεωρήσουμε 2 συσκευές που λειτουργούν κανονικά σε μια περιοχή πχ

    +/-10% της ονομαστικής τάσης η μία και

    +/-5% (ή λιγότερο) η άλλη.

    Η δεύτερη προφανώς είναι πιο ευαίσθητη μεταβολές τάσεως.

    Σταθεροποιητής
    Σταθεροποιητής

    3. UPS (Uninterruptible Power Supply)

    Δείτε εδώ τιμές: Είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό από τα δύο παραπάνω. Απλά εξασφαλίζει για πολύ λίγα λεπτά back up σε black out της ΔΕΗ. Τα φτηνά όμως UPS μετά από λίγο περισσότερο από 1 έτος θέλουν αλλαγή μπαταρίας. Η πρόταση μου είναι, αν αγορασθεί, να τοποθετηθεί μετά τον Σταθεροποιητή Τάσεως – σε προβληματικές περιοχές. Υπάρχουν πολλοί τύποι UPS όσον αφορά το μέγεθος και τις δυνατότητες τους, όπως:

    Standby UPS, Line Interactive UPS, Stanby On-Line Hybrid UPS, Stanby-Ferro UPS, Double Conversion On-Line UPS, and Delta Conversion On-Line UPS. Ενώ φαίνεται ότι τα τόσα ονόματα μας προκαλούν σύγχυση το έργο που επιτελούν είναι περίπου το ίδιο αν και φυσικά υπάρχουν διαφορές για το πώς το κάνουν αυτό το έργο. (βέβαια η περιγραφή τους ξεφεύγει του σκοπού αυτού του άρθρου)

    UPS
    UPS

    Watts (W) Vs Voltampere (VA)

    Θα προσπαθήσω εκλαϊκευμένα να δώσω στον επισκέπτη μερικές χρήσιμες γνώσεις.

    Και τα δύο είναι μονάδες μέτρησης ισχύος.

    • Τα Watts αναφέρονται στην πραγματική ισχύ δηλαδή στην ισχύ που παράγει ενέργεια ή ισχύς που παράγει θερμότητα.
    • Ενώ τα volt-amperes απλά σου δίνουν πληροφορίες για το τι διατομής καλώδια απαιτούνται, τι ασφάλειες και τι διακόπτες πρέπει να ‘χει ο ηλεκτρικός πίνακας

    Για το συνεχές ρεύμα (DC) VA = Watts

    Για το εναλλασσόμενο ρεύμα αν το φορτίο (η οποιαδήποτε συσκευή) είναι ωμική (Τάση και ρεύμα συμφασικά- το Peak της τάσης είναι την ίδια χρονική στιγμή με το Peak ρεύματος) τότε πάλι VA=Watts (όπου V και A είναι rms τιμές). Πχ στις λάμπες φωτισμού με νήμα, στις ηλεκτρικές κουζίνες, ψηστιέρες, φριτέζες..…

    Όμως στο εναλλασσόμενο ρεύμα τα volts και τα amps δεν είναι πάντα συμφασικά (το Peak της τάσης δεν είναι την ίδια χρονική στιγμή με το Peak ρεύματος). Αυτό συμβαίνει όταν οι συσκευές δεν είναι καθαρά ωμικές αλλά επαγωγικές (πηνία, κινητήρες, φωτιστικά φθορίου, μετασχηματιστές) ή χωρητικές (πυκνωτές).

    Τότε λοιπόν (για ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ συσκευή) : VA•συνφ = Watts

    Είναι γνωστό λοιπόν το συνφ (συνημίτονο φ) ή ‘’Συντελεστής Ισχύος’’ όπως αλλιώς είναι γνωστός.

    Οδηγός προστασίας ηλεκτρονικών συσκευών, μουσικών και μη

    Το συνφ πάντα έχει τιμές από 0 – 1 διότι τα watts που τραβάει μια συσκευή είναι πάντα μικρότερα ή ίσα με τα VA. (συνφ = W/VA). Πολλές φορές εκφράζεται και σαν ποσοστό %.

    Ειδικά στους ανεμιστήρες και πολλούς κινητήρες το συν φ = 0.65 στην δε εκκίνηση μπορεί να φτάσει και το 0.1.

    Πιο πρακτικά: Είναι δυνατόν σε μια συσκευή να εφαρμόζεται μεγάλη τάση, να τραβάει σημαντικό ρεύμα αλλά να μη καταναλώνει ενέργεια (μηδενικά watts - άεργος ισχύς) αυτό αν και εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι δεν συμβαδίζει με τη λογική εν τούτοις είναι αληθινό αν η συσκευή μας είναι καθαρό πηνίο ή πυκνωτής.

    Η συσκευή αυτή δεν παράγει έργο, δεν παράγει θερμότητα και δεν καταναλώνει watts.Αφού όμως τραβάει σημαντικό ρεύμα άρα θα έχουμε και σημαντικά VA. Σ’ αυτή λοιπόν την περίπτωση έχουμε συνφ = 0. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι η σχέση φάσεως μεταξύ των κυματομορφών τάσεως και ρεύματος είναι τέτοια που αυτή η συσκευή απορροφά εναλλακτικά πραγματική ισχύ και την ξαναεπιστρέφει πίσω και άρα η κατανάλωση είναι μηδενική. Δηλαδή αυτή η άεργος ισχύς αντανακλάται από τη συσκευή και επιστρέφει στο ηλεκτρικό δίκτυο. Αυτή η άεργος ισχύς είναι ανεπιθύμητη αφού δεν παράγει κανένα έργο και ακόμα χειρότερα επιβαρύνει τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με μια επιπλέον ποσότητα ρεύματος που αναλογεί απλά σε αντίστοιχες θερμικές απώλειες.

    Τα Personal computers και τα αξεσουάρ τους έχουν ειδικά τροφοδοτικά (Capacitor Input supplies) και άρα έχουν συνφ

    Για τα μικρά συστήματα UPS και Σταθεροποιητές Τάσεως είναι de-facto standard ότι τα watts είναι το 60 με 70% των VA.

    Μερικοί κατασκευαστές UPS αναγράφουν και τα watts αλλά και τα VA άλλοι μόνο τα VA

    Ας πάρουμε ένα παράδειγμα:

    Έστω ότι έχεις αγοράσει ένα UPS 1000VA. Μπορείς σ’ αυτό να συνδέσεις ωμικό φορτίο (πχ λαμπτήρες..) των 800 Watt ?

    Αφού αυτό φορτίο είναι ωμικό άρα συνφ = 1 και άρα 800 Watt =800 VA.

    Αν και τα 800 VA εμπίπτουν εντός των χαρακτηριστικών του UPS που αγοράσαμε (1000VA) σίγουρα δεν θα μπορέσει να τροφοδοτήσει το ωμικό αυτό φορτίο διότι το 70% των 1000VA είναι 700 watt.


    Σημείωση: Η άεργος ισχύς αντισταθμίζεται στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και από τη ΔΕΗ με συστοιχίες πυκνωτών. Η διόρθωση του συντελεστή ισχύος εφαρμόζεται κυρίως στον επαγγελματικό τομέα.
    Η άεργος αυτή ισχύς χρεώνεται από τη ΔΕΗ στον καταναλωτή (εξαιρουμένων των οικιακών καταναλωτών - επειδή οι μετρητές που είναι εγκατεστημένοι στα σπίτια από τη ΔΕΗ δεν έχουν τη δυνατότητα να μετρήσουν την άεργο ισχύ).

    Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πληρώνουμε ηλεκτρική ενεργεία που δε χρησιμοποιείται πουθενά. Η ΔΕΗ όμως χρεώνει τους μεγάλους καταναλωτές όταν ξεπεράσουν κάποιο όριο συνφ ( συνφ <=0.85 ) άεργου ισχύος στο δίκτυο. Αλλά ακόμα κι αν οι μετρητές που είναι εγκατεστημένοι στα σπίτια από τη ΔΕΗ μετρούσαν άεργο ισχύ το ποσοστό της εξοικονόμησης δε θα ξεπερνούσε το 2 με 3% ή και 0,2% αν το σπίτι μας έχει μόνο ψυγείο και κάνα δυο λάμπες φθορίου…...

    παραπληροφόρηση του καταναλωτικού κοινού με διαφημιστικά σποτς αλλά και με τηλέφωνα στα σπίτια των ανίδεων καταναλωτών σχετικά με συσκευές μείωσης κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι και 50%! Δεν επιφέρουν καμία μείωση στο λογαριασμό ρεύματος των οικιακών και μικρών εμπορικών καταναλωτών.

    Κρουστικές Υπερτάσεις

    Ας πούμε και λίγα ενδιαφέροντα για τις κρουστικές υπερτάσεις που είναι οι απότομες αυξήσεις της τιμής της τάσεως, πχ από κεραυνούς ή ηλεκτροστατικές εκφορτίσεις η διάρκεια των οποίων κυμαίνεται από εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου μέχρι κάποια χιλιοστά του δευτερολέπτου.

    Η αύξηση τιμής της τάσεως κυμαίνεται από μερικά Volts, μέχρι χιλιάδες Volts ή και εκατομμύρια Volts.

    Αυτές οι απότομες αυξήσεις, ακόμα και αν ο κεραυνός πέσει εκατοντάδες μέτρα μακριά από μια εγκατάσταση, δημιουργούν ρεύματα με πολύ μεγάλη ένταση, που μπορούν να καταστρέψουν κάθε μορφής ηλεκτρολογική εγκατάσταση αλλά και να βλάψουν την ανθρώπινη ζωή.

    Ο τρόπος που ένας κεραυνός επιδρά μπορεί να είναι άμεσος αν πέσει απ’ ευθείας στο κτίριο ή να είναι είτε επαγωγικός, είτε ωμικός, είτε χωρητικός, είτε συνδυασμός αυτών. Γι αυτό πρέπει τέτοιες εγκαταστάσεις να έχουν αντικεραυνική προστασία.

    Οι κεραίες των τηλεοράσεων συλλαμβάνουν το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο των κεραυνών και μέσα από το ομοαξονικό τους καλώδιο διοχετεύουν την υπέρταση στις συνδεδεμένες συσκευές προκαλώντας την καταστροφή τους.

    4. Αλεξικέραυνο

    Οδηγός προστασίας ηλεκτρονικών συσκευών, μουσικών και μη

    Είναι μια συσκευή που σχεδιάζεται να προστατεύει τα ηλεκτρικά – ηλεκτρονικά εξαρτήματα και συστήματα όπως computers από ζημιές που προκαλούνται από κρουστικές υπερτάσεις.

    Οι Δημόσιες αλλά και πολλές ιδιωτικές υπηρεσίες τοποθετούν αλεξικέραυνα τα οποία εξασφαλίζουν ‘’εύκολο ‘’ δρόμο – χαμηλή αντίσταση (χάλκινα καλώδια ή και χαλύβδινα μεγάλης διατομής )διέλευσης του κεραυνού και οδηγούν αυτές τις κρουστικές υπερτάσεις στο έδαφος χωρίς να κάνουν ζημιές στα μηχανήματα για τα οποία βέβαια παίρνονται και άλλα μέτρα όπως με σταθεροποιητές και UPS που αναφέραμε αναλυτικά παραπάνω.

    Στο σπίτι μας καλόν είναι να εγκαταστήσει ο ηλεκτρολόγος τη συσκευή ηλεκτροπληξίας που σε περίπτωση κρουστικών υπερτάσεων λειτουργεί και σαν αντικεραυνικό αφού ‘’ρίχνει’’ την ασφάλεια.

    Στους πυλώνες του ΟΤΕ πχ σκάβεται το έδαφος σε 2 και πλέον μέτρα βάθος και τοποθετούνται πλατιές πλάκες χαλκού που συνδέονται με το αλεξικέραυνο και τους κλωβούς - περιμετρικό γεφύρωμα των αιθουσών που έχουν τα μηχανήματα, με πλατιά μπάρα χαλκού ή χαλύβδινη - και το χώμα αντικαθίσταται από καρβουνόσκονη ή χώμα χαμηλής αντίστασης.

    ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ:

    1η επιλογή: 1ο + 2ο + 3ο σε "αλυσίδα". (προβληματικές περιοχές)

    2η επιλογή : 1ο + 2ο

    3η επιλογή: 1ο + 3ο

    4η επιλογή : Μόνο το 2ο

    5η επιλογή: Μόνο το 3ο

    6η επιλογή: μόνο το 1ο (Καθόλου προβληματικές περιοχές)

    Εγώ χρησιμοποιώ την 2η επιλογή: το 1ο+ 2ο και έχω συνδεδεμένα σε 1000 VoltAmpere σταθεροποιητή. Ενισχυτή κιθάρας, υπολογιστή με τα παρελκόμενα, Home Theater, και 2 TV Plasma.

    Σκιαθίτης Στέφανος

    Ηλεκτρονικός





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #27249   /   15.05.2013, 19:35   /   Αναφορά

    Εμπλουτισμός του άρθρου:


    Το βολτόμετρο του σταθεροποιητή μπορεί να είναι αναλογικό ή ψηφιακό. Βέβαια εδώ ο τύπος του οργάνου δεν μας ενδιαφέρει .


    Αν τώρα η ΔΕΗ μεταβάλλεται εντός των ορίων που έχει ο σταθεροποιητής σου (πχ  +10% to -25% )  τότε το όργανο σου θα δείχνει μόνιμα 220V. Το πρόβλημα είναι αν η μεταβολή είναι μεγαλύτερη. Τότε θα αρχίσει να δείχνει άλλη ένδειξη.


    Αν θέλεις λοιπόν να βλέπεις τις μεταβολές της ΔΕΗ αγόρασε κα ι ένα βολτόμετρο AC μέχρι 8 ευρώ – δες εδώ: και βάλτο σε μια πρίζα που έχει καθημερινά και συχνά οπτική επαφή. Αν ξεπερνούν το 10% έως -25% των 220V τότε ακόμα και σταθεροποιητή να βάλεις θα κάνεις ζημιά (τότε χρειάζεται και το UPS) και παράπονα στη ΔΕΗ….


    Correction time:  είναι ο χρόνος που χρειάζεται ο σταθεροποιητής να ανταποκριθεί στις μεταβολές της εισερχόμενης τάσης. Όσο μικρότερος τόσο το καλύτερα ο σταθεροποιητής διατηρεί την τάση εξόδου του εντός των ορίων του.


    Πχ 48V/sec at 240Vac σημαίνει ότι σ’ 1 second μπορεί μια μεταβολή μέχρι 48 V να τη διορθώσει.


    Βέβαια οι χρόνοι στους σημερινούς ηλεκτρονικούς σταθεροποιητές είναι της τάξεως των: 0.02 έως 0.04 seconds.

    #27250   /   15.05.2013, 19:48

    ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΑΡΘΡΟΥ για τα UPS


    Αυτονομία + σήμα εξόδου τετραγωνικής και όχι ημιτονοειδούς μορφής


    Καταγράψτε τα VA ή τα watt κάθε συσκευής που θα συνδέσετε στο UPS ανατρέχοντας στο πλακίδιο των χαρακτηριστικών που συνήθως είναι κολλημένο ή πριτσινομένο σε κάθε ηλεκτρονική συσκευή ή αν δεν υπάρχει ανατρέξτε στο προσπέκτους της συσκευής .


    Αν το πλακίδιο δίνει μόνο τα  Amperes τότε υπολογίζουμε τα VA με τον τύπο:


    VA = 220 x αυτά τα Ampere.


    Όπως ανέφερα στο άρθρο για τους σταθεροποιητές και τα UPS ισχύει:


    watt = 0,7 (70%) των VA ή το ίδιο VA = 1,43 x W.


    To 70%   των 1000 VA είναι :0,7Χ1000 = 700 watt ή το ίδιο: Τα 700 Watt είναι 1,43 Χ 700 = 1000 VA.


    Για ένα οποιοδήποτε φορτίο ο χρόνος αυτονομίας ενός UPS εξαρτάται από την χωρητικότητα (σε Ah) της μπαταρίας. Ο συνολικός χρόνος εφεδρικής λειτουργίας με την μπαταρία που δίνουν οι κατασκευαστές είναι για πλήρες φορτίο (100%).


    Οι υπεύθυνοι κατασκευαστές UPS δίνουν και πληροφορίες όπως αυτές με τα κόκκινα γράμματα:


     UPS Specification



     


    https://www.box.com/s/p6itch3bm47i3cuff7t1


    Διαφημιστικά τρυκ για το ότι τα μικρά UPS δίνουν αυτονομία 30 λεπτά είναι εκτός πραγματικότητας.


    Υπολογίζουμε εμπειρικά και κατά προσέγγιση το χρόνο αυτονομίας όταν το φορτίο καταναλώνει λιγότερο από το 100% της παρεχόμενης ισχύος ως εξής:


    Μαθηματικός τύπος:


    Ποσοστό (%) του φορτίου που έχουμε συνδεδεμένο στο UPS =


    Συνολικές απαιτήσεις ισχύος (σε VA) του φορτίου/ μέγιστη παρεχόμενη ισχύ (VA) του UPS.


    πχ αν η συνολική ισχύς των συσκευών σου είναι πχ 660 VA και το UPS σου είναι των 1000 VA τότε το ποσοστό (%) του φορτίου που έχουμε συνδεδεμένο στο UPS είναι 0,66 ή 66 %.


    Εμπειρικά: Για 66% του φορτίου ο χρόνος  αυτονομίας είναι 2 πλάσιος  - για 50%  3πλάσιος και για 33% 4πλάσιος


    Έστω ότι με πλήρες φορτίο το πλακίδιο ή το προσπέκτους μας δίνει : 2 λεπτά


     Τότε με φορτίο 66%: 4 λεπτά, με φορτίο 50%: 6 λεπτά, με φορτίο 33%:8 λεπτά κ.ο.κ


    Είπα εμπειρικά γιατί άλλα UPS λειτουργούν χρησιμοποιώντας μπαταρίες με οξύ και άλλα (τα μικρά UPS) σφραγισμένες και κάθε κατασκευαστής τοποθετεί τις δικές του τάσεις – συνήθως 12V, αλλά και  2V, 6V ακόμα και  24V (Επομένως  ό χρόνος αυτονομίας εξαρτάται από την τάση , τα αμπερώρια –Ah- αλλά και την ποιότητα – αν η μάρκα είναι γνωστή) οπότε μια μαθηματική ανάλυση ,για τόσες περιπτώσεις ,ξεφεύγει του σκοπού αυτού του άρθρου.


     


    Ημιτονοειδούς ή Τετραγωνικής μορφής Output του UPS ???


    Ημιτονική μορφή τάσεως είναι η τάση που μας δίνει η ΔΕΗ από τις γεννήτριες της . Είναι τάση με σχεδόν μηδενική THD (ολική αρμονική παραμόρφωση).


    Επομένως το πλεονέκτημα ημιτονικού μετατροπέα είναι ότι το σύνολο των συσκευών της αγοράς είναι σχεδιασμένες να λειτουργούν με ημιτονική τάση. Αυτό εγγυάται ότι οι συσκευές θα λειτουργούν στο φουλ σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά τους.


    Ειδικά οι κινητήρες λειτουργούν σωστά μόνο με ημιτονική τάση.


    Οι περισσότερες συσκευές που τροφοδοτούνται από  Τροποποιημένο ημιτονικό μετατροπέα θα λειτουργούν κανονικά και μερικές με μειωμένη απόδοση.


    Πχ οι κινητήρες θα τραβούν τουλάχιστον 20% περισσότερη ισχύ.  Μερικά dimmers δυνατόν να μη λειτουργούν καθόλου , τα δε τρυπάνια  με πολλές ταχύτητες θα έχουν μόνο  ταχύτητα  on-off.


    Οι υπεύθυνοι κατασκευαστές UPS δίνουν στα specification  και πληροφορίες αν πρόκειται για UPS με :



    • True Sine Wave Output- Ημιτονική μορφή ή με

    • modified sine wave Output ή (square wave)- Τροποποιημένο ημιτονικό


     


     



    https://www.box.com/s/luublrv5uhphpr5xw9li


    Θα πρέπει λοιπόν  να έχουμε υπόψη ότι πολλά UPS παρέχουν σήμα εξόδου τετραγωνικής και όχι ημιτονοειδούς μορφής.


    Για να φτιαχτεί ο inverter του UPS να δίνει τάση ημιτονοειδούς μορφής – οι μετατροπείς αυτοί λέγονται και digital inverters - θα ήταν ακριβός (3 φορές πιο ακριβός)  και έτσι φτιάχνονται να δίνουν τάση Τετραγωνικής μορφής .


    Στην πραγματικότητα το σύνολο σχεδόν των χαμηλού κόστους UPS έχουν μετατροπείς (inverters) "modified sine wave" – αυτό το όνομα είναι πιο γνωστό από το τετραγωνικής μορφής (αν και υπάρχει κάποια διαφορά αλλά θα ξεφύγουμε από το σκοπό αυτού του σχολίου).


    Το ερώτημα που γεννιέται είναι:


    Πως λοιπόν θα ξέρω αν μια συσκευή μου χρειάζεται οπωσδήποτε καθαρή ημιτονοειδή μορφή τάσεως και ότι μια τροποποιημένη ημιτονική μορφή τάσεως πιθανόν να προξενήσει ζημιά στη συσκευή μου;


    Βέβαια η καθαρή ημιτονοειδής μορφή είναι κατάλληλη για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές που τροφοδοτούνται με AC αλλά κυρίως  απαιτείται 100% για ευαίσθητες συσκευές όπως Ιατρικές συσκευές ή συστήματα ηχογράφησης που απαιτούν καθαρή και χαμηλή αρμονική παραμόρφωση , συσκευές ελεγχόμενες από microprocessor ,όργανα ακριβείας .


    Όμως η τεχνολογία "modified sine wave" δεν δημιουργεί πρόβλημα στα τροφοδοτικά των υπολογιστών λόγω του ιδιαίτερου τρόπου σχεδιασμού τους, και των περισσοτέρων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών  συσκευών  όπως:


    Ωμικών φορτίων (Τοστιέρες, καφετιέρες…), τα περισσότερα  stereos, ink jet εκτυπωτές, ψυγεία, CD/DVD/Blu-ray players, TVs, VCRs, πολλούς φούρνους μικροκυμάτων, τρυπάνια αλλά με σταθερή ταχύτητα …


    Όμως μπορεί να  προκαλέσει κάποια υπερθέρμανση στα τροφοδοτικά άλλων συσκευών που χρησιμοποιούν μετασχηματιστές και θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε μερικές συσκευές όπως ορισμένα  laser printers ,ψηφιακά ρολόγια ,μερικούς χωρίς καλώδια φορτιστές εργαλείων, λαμπτήρες φθορίου …Άρα σαν γενικός κανόνας:


    Επαγωγικά φορτία (με πηνία – μοτέρ) καλόν είναι να τροφοδοτούνται με καθαρή ημιτονοειδή μορφή.


    Εδώ να σημειώσω ότι τα UPS ποιότητας (επαγγελματικά) είναι ικανά να υπερβούν την αναγραφόμενη τους ισχύ για βραχεία χρονική περίοδο (συνήθως 3-15 δευτερόλεπτα) χρόνος που είναι αρκετός να πάρει μπρός ένα μοτέρ , ένα ψυγείο …..χωρίς να διακινδυνεύσει το UPS τα πρώτα δευτερόλεπτα που αυτά τα μοτέρ απαιτούν υψηλή ισχύ για την εκκίνηση τους.


    #27263   /   19.05.2013, 16:22   /   Αναφορά

    Καλησπέρα! Δυστυχώς αρκετός κόσμος έχει χάσει ακριβοπληρωμένο εξοπλισμό λόγω έλλειψης προστασίας... Για τα πετάλια που χρησιμοποιούν πχ κιθαρίστες, να αναφέρουμε ότι υπάρχουν εξειδικευμένα τροφοδοτικά και πιστεύω αξίζουν τα λεφτά τους με το παραπάνω. 


    Μία ερώτηση από μένα:  Αν αντί για πολύπριζο ασφαλείας, έχουμε surge protection (μίας πρίζας) στην τροφοδοσία του απλού μας πολύπριζου, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο?

    #27264   /   19.05.2013, 16:27

    Ναι το ίδιο.



    #27360   /   01.06.2013, 15:07   /   Αναφορά

    Πολύ καλό


    Μια ερώτηση:


    Για το αρμόνιο (πχ το όργανο της εκκλησίας) τι θα ήταν καλύτερο ; UPS ,σταθεροποιητής , πολύμπριζο ή όλα;

    #27361   /   01.06.2013, 16:09

    Οι σημερινές μοντέρνες ηλεκτρονικές συσκευές διαθέτουν ενσωματωμένα κυκλώματα σταθεροποίησης. Μάλιστα πολλά μοντέλα διατείνονται ότι αντέχουν 100 VAC – 250 VAC χωρίς να έχουν επιλογέα (δηλαδή δουλεύουν και ΗΠΑ και Ευρώπη) .


    Το ίδιο πιστεύω ότι θα έχουν και τα μοντέρνα μουσικά ηλεκτρονικά όργανα ( πχ πλήκτρα, midi , drums..). Στην περίπτωση αυτή μπορούμε να πούμε ότι το regulator θα ήταν πλεονασμός , αν και δεν θα σου κάνει και κακό η σύνδεση του αν ήδη το διαθέτεις.


    Αν το μουσικό όργανο ή η ηλεκτρονική συσκευή είναι μοντέλο πριν του 2000 μπορεί να μη διαθέτει τέτοια κυκλώματα σταθεροποίησης ή αν έχεις στο regulator συνδεδεμένες συσκευές με μοτέρ (μαγνητόφωνα , πικάπ , …) που σίγουρα ήταν μέχρι και τη δεκαετία του 80 τότε το regulator είναι ‘’το πρέπει’’. {Δες αυτό που αναφέρω για τα μικρά νησάκια των Κυκλάδων που παλιά η τάση έπεφτε και στο 180 V με αποτέλεσμα να καίγονται το μοτέρς των ψυγείων}.


    Επομένως, η καλύτερη προστασία για τα ηλεκτρονικά μουσικά όργανα, όπως αναφέρεται και στο άρθρο είναι το UPS και μάλιστα ένα φτηνό.


    Εξ άλλου δεν θα σ’ αφήσει να παίζεις για πολύ ώρα αν η διακοπή ΔΕΗ συνεχίσει για πολύ χρόνο εκτός αν θέλεις μεγάλο UPS με πολλές μπαταρίες μόνιμα όμως (γιατί είναι ογκώδες για να το μεταφέρεις) εγκατεστημένο στην εκκλησία.


    Τα άλλα που αναφέρεις , αν διαβάσεις προσεκτικά , αναφέρονται αναλυτικά στο άρθρο