Στα μαθήματα αυτά, θα ασχοληθούμε με την τέχνη της κιθάρας σε μοντέρνα είδη μουσικής όπως Rock, Pop, Ελληνικά. Τα μαθήματα κιθάρας θα περιέχουν εκμάθηση τεχνικής και εφαρμογή σε γνωστά τραγούδια.
Τι θα μάθω εδώ;
Εδώ θα έχουμε μια σειρά μαθημάτων κιθάρας σε μορφή γραπτών σεμιναρίων/άρθρων, που αφορούν από τελείως αρχάριους έως προχωρημένους.
Φυσικά, ένα γραπτό δεν μπορεί να αντικαταστήσει εκ των πραγμάτων, ένα κανονικό "ζωντανό" μάθημα, όπου υπάρχει άμεση επικοινωνία καθηγητή και μαθητή. Θα κάνω ωστόσο το καλύτερο δυνατό για να γίνει κατανοητό και με την ανάλυση να ελαττώσω τις απορίες που ενδεχομένως δημιουργούνται στον μαθητή.
Στα μαθήματα αυτά, θα ασχοληθούμε περισσότερο με την τέχνη της κιθάρας στη χρήση της σε "μοντέρνα" είδη μουσικής όπως Rock, Pop, Ελληνικά κλπ, και θα περιέχουν τόσο μαθήματα τεχνικής (ρυθμική κιθάρα - συγχορδίες, σόλο – κλίμακες κλπ) όσο και εφαρμογή τους σε γνωστά τραγούδια και στύλ μουσικής, χρησιμοποιώντας συνδυασμό κειμένου, φωτογραφιών, tabs, chord charts και βίντεο.
Παράλληλα, θα χρησιμοποιούμε και όσες θεωρητικές γνώσεις χρειάζονται για την ανάπτυξη της τεχνικής μας. Ωστόσο δεν θα εμβαθύνουμε στη θεωρία, αφού για την εκμάθηση της, υπάρχουν άλλα εξειδικευμένα μαθήματα.
Όπως τίποτα δεν είναι απόλυτο με τη μουσική, έτσι και ότι έχετε ίσως ακούσει και έχετε μάθει για την κιθάρα, τίποτα από αυτά δεν είναι απόλυτο.
Δεν είναι απαραίτητο ότι τα "πινακάκια" (tabs, charts) με τις συγχορδίες (chords), τις κλίμακες (scales), τις δαχτυλοθεσίες (fingerings) κλπ, που ίσως έχετε δει έως τώρα ή και θα μάθουμε και μαζί, δείχνουν τον μόνο τρόπο που μπορεί κάποιος να παίξει μουσική με την κιθάρα.
Δεν υπάρχει λοιπόν "πρέπει", "σωστό", "λάθος" κλπ.
Ότι θα μάθουμε στην πορεία, είναι απλά κάποιοι από τους τρόπους, που μπορούμε να παίξουμε μουσική με την κιθάρα.
Θα ξεκινήσουμε φυσικά με τους συνηθισμένους και "default" τρόπους, πχ με το συνηθισμένο κούρδισμα της κιθάρας με έξη χορδές (EADGBE), και τους συνήθεις τρόπους να βάζουμε τα χέρια μας στο όργανο.
Μετά θα δούμε κι άλλους τρόπους, που ίσως σας ανοίξουν νέους ορίζοντες για να ξεφύγετε αν θέλετε από την "πεπατημένη". Κάτι που θα ενδιαφέρει σίγουρα τους πιο προχωρημένους.
Θα δώσουμε μεγάλη σημασία στον τρόπο εξάσκησης με το όργανο, αφού αυτό είναι και το μεγάλο μυστικό της επιτυχίας.
Σημείωση:Θα χρησιμοποιήσω ορολογίες και ονόματα και στα Αγγλικά, αφού χρειάζονται για την περίπτωση αναζήτησης πληροφοριών.
Τι είναι ουσιαστικά η μουσική; Που χρησιμεύει;
Μουσική είναι η τέχνη και επιστήμη που ασχολείται με τους ήχους ως μέσο έκφρασης των συναισθημάτων του μουσικού, αλλά και ως μέσο πρόκλησης συναισθημάτων στον ακροατή.
Αυτά τα δύο μπορεί να είναι και ανεξάρτητα μεταξύ τους.
Δηλαδή, ο μουσικός μπορεί βασικά να δημιουργεί ή εκτελεί μουσική για να εκφράσει τα συναισθήματα του και παράλληλα να βρει "συνταξιδιώτες" ακροατές που απλά εκφράζει κι αυτούς η μουσική του, αλλά μπορεί και να χρησιμοποιήσει τη μουσική του, μόνο και μόνο για να δημιουργήσει συναισθήματα που εκείνος θέλει στον ακροατή ή και να τον "κατευθύνει" συναισθηματικά (πχ όπως γίνεται μέσω της μουσικής σε μια ταινία).
Η μουσική λοιπόν είναι ένα "ψυχολογικό όπλο" στα χέρια του μουσικού.
Μπορεί να θεραπεύσει ψυχικά τους ακροατές όπως και τον εαυτό του, να τους ηρεμήσει, να τους ξυπνήσει, να τους τρομάξει, να τους μαγέψει, να τους κάνει να ερωτευτούν, να τους κάνει ότι θέλει.
Όταν κάποιος μάθει να χρησιμοποιεί αυτή τη "δύναμη", μπορεί να τη χρησιμοποιεί ελεύθερα, αυτόνομα, όποια στιγμή θέλει και όπου θέλει, χωρίς να είναι αναγκαστικά εξαρτημένος από το ... ιtunes και το youtube.
Αυτό αν το καλοσκεφτούμε, είναι ένας σοβαρός λόγος για να μάθει κανείς μουσική, έστω κι αν δεν θέλει ή δεν έχει να αφιερώσει τόσο πολύ χρόνο για να φτάσει σε υψηλά επίπεδα τεχνικής.
Η υψηλή τεχνική δεν είναι απαραίτητη.
Υπάρχουν εξάλλου πολλά παραδείγματα γνωστών μουσικών και συνθετών που δημιούργησαν υψηλής ποιότητας μουσική, έχοντας μέτρια έως πολύ χαμηλή τεχνική.
Δεν θα ήθελα όμως να αναφέρω ονόματα και να γκρεμίσω ίσως το μύθο που κάποιοι έχετε χτίσει γύρω τους. Είναι χρήσιμο πολλές φορές να πιστεύουμε σε άδολους μύθους, που μόνο καλό κάνουν.
Το πρώτο που θα μάθουμε και θα κρατήσουμε στο μυαλό μας, είναι τον πρώτο και σημαντικό κανόνα της μουσικής, και αυτός είναι ότι .... δεν υπάρχουν κανόνες.
Όποιους "κανόνες" συναντήσουμε, θα υπάρχουν και εξαιρέσεις.
Κι αν δεν υπάρχουν εξαιρέσεις σήμερα, θα υπάρξουν στο μέλλον, όπως συνέβη και με "απαράβατους" κανόνες του παρελθόντος.
Τίποτα δεν είναι απόλυτο και όλα τα μεγάλα βήματα στη μουσική, έγιναν από ανθρώπους που παραβίαζαν τους κανόνες.
Αν χρησιμοποιούμε κανόνες στη μουσική, το κάνουμε απλά και μόνο για να υπάρχει μια οργάνωση στη εκμάθηση.
Μείνετε συντονισμένοι για το επόμενο μάθημα σε λίγες μέρες, που θα έχει να κάνει με τον εξοπλισμό της κιθάρας. Αυτά που χρειαζόμαστε για να παίξουμε ακουστική ή ηλεκτρική κιθάρα.
Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.
Στείλε το άρθρο σου
σχολιάστε το άρθρο
#29829 / 27.12.2018, 13:32 / Αναφορά Καλημέρα, μολις ξεκινησα και είμαι πολύ ικανοποιημένος από το μαθημα. Βεβαια με περιμενει πολύ δουλεια αλλα μου αρεσει αυτό. Ευχαριστω. |