ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997
    αρχική > e-Περιοδικό > Φταίνε Τα Τραγούδια

    Η ιστορία του «Born To Be Wild» των Steppenwolf

    Η άδολη αγριάδα που έγινε ο ύμνος των μηχανόβιων!
    Η ιστορία του «Born To Be Wild» των Steppenwolf

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
    230 άρθρα στο MusicHeaven
    Πέμπτη 05 Σεπ 2019

    Ο δρόμος που τραβάει κάποιος μέχρι να γίνει αστέρας της Rock είναι μερικές φορές πολύ πιο περίεργος από τον μέσο όρο. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον John Kay, τον τραγουδιστή των Steppenwolf.

    Το πραγματικό του όνομα είναι Joachim Fritz Krauledat και γεννήθηκε στις 12 Απριλίου 1944 στο Tilsit της Ρωσίας. Τότε, το 1944, το Tilsit ανήκε στη Γερμανία (για την ακρίβεια στην ανατολική Πρωσία). Ο πατέρας του ήταν Γερμανός στρατιώτης που σκοτώθηκε στο ρωσικό μέτωπο ένα μήνα πριν γεννηθεί ο John. Όταν ξεκίνησε η επέλαση του ρωσικού στρατού, η μητέρα του πήρε τον John και πήγε στο Arnstadt, το οποίο όμως τέθηκε υπό την κατοχή των Σοβιετικών. Έτσι, το 1948 οι δυο τους μετακινήθηκαν εκ νέου, αυτή τη φορά στο Ανόβερο της Δυτικής Γερμανίας, το οποίο ανήκε στη βρετανική ζώνη κατοχής. Στα παιδικά του χρόνια ο John άκουγε τον στρατιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό, χάρη στον οποίο είχε την πρώτη επαφή με το αμερικάνικο Rock ‘n’ roll αλλά και με την αγγλική γλώσσα. Το 1958, σε ηλικία 14 ετών, η οικογένειά του μετανάστευσε στον Καναδά όπου ο John Kay άρχισε να μαθαίνει μουσική. Το 1965 –κι ενώ μιλούσε πλέον άπταιστα αγγλικά- έγινε τραγουδιστής του συγκροτήματος Sparrows. Δύο χρόνια αργότερα, οι Sparrows διαλύθηκαν. Ο John Kay μαζί με τον κιμπορντίστα Goldy McJohn και τον drummer Jerry Edmonton (όλοι τους μέλη των Sparrows) μετακόμισαν στο Los Angeles και δημιούργησαν τους Steppenwolf (από το ομώνυμο βιβλίο του Hermann Hesse που στα ελληνικά κυκλοφόρησε ως «Ο Λύκος της Στέππας»), περιλαμβάνοντας και δύο νέα μέλη: τον κιθαρίστα Michael Monarch και τον μπασίστα Rushton Moreve.

    Τον Ιανουάριο του 1968 οι Steppenwolf κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο, με τίτλο το όνομά τους. Ο δίσκος αυτός περιλάμβανε μεταξύ άλλων το «Born To Be Wild», το οποίο περιγράφεται από πολλούς ως το πρώτο Heavy Metal τραγούδι που γράφτηκε ποτέ.

    Αν και αυτοί οι χαρακτηρισμοί είναι συζητήσιμοι, αυτό που είναι αναμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι με το στίχο «Heavy Metal thunder», το «Born To Be Wild» πέρασε στην ιστορία ως το πρώτο τραγούδι που χρησιμοποίησε τον όρο Heavy Metal στη μουσική, βαπτίζοντας έτσι το νεοεμφανιζόμενο και αναδυόμενο τότε υποείδος της Hard Rock, παρά το γεγονός ότι ο στίχος αναφέρεται είτε στο βάρος της μοτοσικλέτας είτε σε ένα γρήγορο αυτοκίνητο και όχι σε είδος μουσικής. Πρωτύτερα ο όρος «heavy Metal» είχε χρησιμοποιηθεί στη λογοτεχνία και συγκεκριμένα στο μυθιστόρημα «The Soft Machine» (1961) του γνωστού Αμερικανού συγγραφέα William Burroughs, ο οποίος περιέγραφε τον χαρακτήρα Uranian Willy ως «the Heavy Metal Kid». Ο Burroughs είπε σχετικά:
    - Θεώρησα ότι το βαρύ μέταλλο (heavy Metal) ήταν κάτι σαν την απόλυτη έκφραση εθισμού, ότι στην πραγματικότητα υπάρχει κάτι το μεταλλικό στον εθισμό και ότι το τελικό στάδιο που φτάνει κανείς είναι περισσότερο μεταλλικό παρά φυτικό.

    Το «Born To Be Wild» γράφτηκε από τον Καναδό τραγουδοποιό Mars Bonfire (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Dennis Edmonton), ο οποίος δεν ήταν μέλος των Steppenwolf αλλά των παλαιών Sparrows. Επιπλέον ήταν αδερφός του Jerry Edmonton, drummer του συγκροτήματος. Ο Bonfire έγραψε και άλλα τραγούδια για τους Steppenwolf, συμπεριλαμβανομένου του «Ride With Me» και του «Tenderness».

    Ο Mars Bonfire εμπνεύστηκε το τραγούδι καθώς περπατούσε μία μέρα στη Hollywood Boulevard. Εκεί είδε μία αφίσα που έγραφε «Born To Ride» και έδειχνε μία μοτοσικλέτα να εκτοξεύεται έξω από τη γη όπως ένα ηφαίστειο με όλη τη λάβα και τη φωτιά γύρω του. Εκείνη την εποχή ο Bonfire μόλις είχε αγοράσει το πρώτο του αυτοκίνητο, ένα μικρό μεταχειρισμένο Ford Falcon. Όλο αυτό το σκηνικό τού έδωσε την ιδέα για έναν τύπο που οδηγώντας μοτοσικλέτα ένιωθε την ίδια αίσθηση ελευθερίας και χαράς που ένιωσε και ο Bonfire αποκτώντας το πρώτο του αυτοκίνητο και έχοντας τη δυνατότητα να οδηγήσει τον εαυτό του οπουδήποτε επιθυμούσε.

    Αρχικά το «Born To Be Wild» πέρασε απαρατήρητο. Οι υπεύθυνοι της Leeds Music το πήραν μαζί με κάποια άλλα τραγούδια που τους έδωσε ο Mars Bonfire, χωρίς να δώσουν κάποια ιδιαίτερη σημασία. Το «Born To Be Wild» προσφέρθηκε σε διάφορα συγκροτήματα, μεταξύ των οποίων και στους Human Expression, αλλά απορρίφθηκε.  Όμως οι Steppenwolf το ξεχώρισαν και όπως λέει ο ίδιος ο Bonfire: «Ήταν περισσότερο εύνοια της τύχης παρά επίτευγμα».

    Και σ’ αυτό είχε μάλλον δίκιο. Στην αρχική του μορφή, όπως δηλαδή το πρωτοπαρουσίασε ο Mars Bonfire, το «Born To Be Wild» ήταν μία folk μπαλάντα για τη ζωή στον ανοιχτό δρόμο. Όμως καθώς οι Steppenwolf επεξεργάστηκαν το τραγούδι, επιτάχυναν το ρυθμό του, άλλαξαν την ενορχήστρωση, προσέδωσαν μία άδολη αγριάδα και τελικά αυτό που προέκυψε είναι αυτό το δυναμικό και αθάνατο κλασικό ροκ τραγούδι, που όλοι γνωρίζουμε καθώς ακούγεται μέχρι και σήμερα.

    Η ηχογράφηση έγινε το φθινόπωρο του 1967 και παραγωγός ανέλαβε ο Gabriel Mekler, ο οποίος βοήθησε τα μέγιστα στην επεξεργασία και την πραγματοποίηση της ηχητικής επίθεσης που θα εξαπέλυε σ’ όλο τον κόσμο ο όρος «Heavy Metal». Αν και η συμβολή του Mekler στο ψυχεδελικό αριστούργημα του «Born To Be Wild» ήταν τεράστια, ποτέ δεν έτυχε της αναγνώρισης που είχαν άλλοι δισκογραφικοί παραγωγοί, όπως οι George Martin, Jimmy Miller, Phil Spector και David Foster.

    Κανείς δεν είχε κάποια ένδειξη ότι το «Born To Be Wild» θα μπορούσε να γίνει επιτυχία. Κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων, δεν ξεχώρισε από τα υπόλοιπα τραγούδια πάνω στα οποία δουλεύανε οι Steppenwolf. Ως πρώτο single του δίσκου επιλέχθηκε το Pop «A Girl I Knew», το οποίο παίχτηκε πολύ λίγο από το ραδιόφωνο. Ακολούθησε το «Sookie Sookie», το οποίο ήταν μία θορυβώδης διασκευή του ομώνυμου τραγουδιού του Don Covay. Το τραγούδι αυτό τα πήγε σχετικά καλά αλλά δεν παίχτηκε καθόλου από τα ραδιόφωνα των νότιων πολιτειών, καθώς ο ήχος των Steppenwolf δεν κατέστησε σαφές αν επρόκειτο για ένα συγκρότημα λευκών ή μαύρων.

    Οι Steppenwolf, λοιπόν, ξέρανε ότι θα είχανε την ευκαιρία να κυκλοφορήσουνε άλλο ένα single προτού θαφτεί ο δίσκος. Η εταιρία έκλινε προς το «Everybody’s Next One», ένα τραγούδι που έγραψε ο John Kay με τον παραγωγό Gabriel Mekler. Όμως ο Red Foster, μάνατζερ του συγκροτήματος, ο οποίος ήταν και d.j. στο KRLA του Los Angeles, βολιδοσκόπησε τους φίλους του που ήταν κι αυτοί d.j.s και η κοινή άποψη ήταν ότι το «Born To Be Wild» ήταν το ισχυρότερο τραγούδι για να βγει σε single.

    Το «Born To Be Wild» κυκλοφόρησε τελικά σε single τον Ιούνιο του 1968. Το τραγούδι βρήκε γρήγορα ανταπόκριση τόσο στους ραδιοφωνικούς παραγωγούς όσο και στο κοινό, που δεν μπόρεσε να αντισταθεί στο απειλητικό riff της κιθάρας και στο αρμόνιο, τα οποία πρακτικά εξωθούν τους οδηγούς να… προκαλέσουν τα ραντάρ ταχύτητας και να ανατινάξουν τα ραδιόφωνά τους!

    Τον Αύγουστο του 1968, το «Born To Be Wild» έφτασε στο Νο 2 των Η.Π.Α. Αργότερα έφτασε στο Νο 30 της Μεγάλης Βρετανίας (όπου κυκλοφόρησε το 1969). Το τραγούδι έγινε επίσης Νο 1 στον Καναδά, Νο 13 στη Νέα Ζηλανδία, Νο 16 στο Βέλγιο, Νο 20 στην Αυστρία και Γερμανία και Νο 32 στην Ολλανδία.

    Στην Ολλανδία ξανακυκλοφόρησε το 1973 φτάνοντας στο Νο 16 ενώ στη Μεγάλη Βρετανία επανακυκλοφόρησε το 1999 φτάνοντας στο Νο 18.
    Το 1971 κυκλοφόρησε και μία ζωντανή ηχογράφηση του τραγουδιού από τους Steppenwolf, η οποία περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Live».


    Μπορεί το 1968 να ήταν το έτος που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το «Born To Be Wild», όμως η επόμενη χρονιά αποδείχθηκε εξίσου σημαντική για το τραγούδι. Το 1969, λοιπόν, το «Born To Be Wild» ακούστηκε στην ταινία «Ξέγνοιαστος Καβαλάρης» (Easy Rider), με τους Dennis Hopper και Peter Fonda να υποδύονται τους μηχανόβιους που οδηγούν από το Λος Άντζελες στη Νέα Ορλεάνη. Ο Peter Fonda, ο οποίος ήταν και παραγωγός της ταινίας, ήθελε αρχικά τους Crosby, Stills and Nash να κάνουν το soundtrack αλλά ήταν φανερό ότι το τραγούδι των Steppenwolf ταίριαζε απόλυτα στην ταινία. Αντίθετα από το άλμπουμ και από το single, το «Born To Be Wild» ακούγεται στο soundtrack συνοδευόμενο από τους ήχους των μοτοσικλετών ως εισαγωγή (στην ίδια ταινία ακούστηκε και άλλο τραγούδι των Steppenwolf, το «The Pusher»).

    Τόσο οι στίχοι του «Born To Be Wild» όσο και το γεγονός ότι το τραγούδι ακούστηκε στον «Ξέγνοιαστο Καβαλάρη», συντέλεσε στη σύνδεση του τραγουδιού με τις μοτοσικλέτες γι’ αυτό και χρησιμοποιείται συχνά ως μουσική υπόκρουση που συνοδεύει την εμφάνιση κάποιου μοτοσικλετιστή ή ατόμου με επαναστατική, αχαλίνωτη ή χίπικη συμπεριφορά (κατά διαβολική σύμπτωση, ο παραγωγός του τραγουδιού, Gabriel Mekler, σκοτώθηκε το 1977 σε ηλικία 35 ετών, σε τροχαίο ατύχημα με μοτοσικλέτα).

    Άλλες εκτελέσεις

    • Kim Fowley (1968, στον δίσκο «Born To Be Wild»).
    • Marble Phrogg (1968, στον δίσκο «Marble Phrogg»).
    • Wilson Pickett (1969, σε single. Έφτασε στο Νο 64 των Η.Π.Α.).
    • Pesky Gee! (1969, στον δίσκο «Exclamation Mark»).
    • Slade (1969, στον δίσκο «Beginnings»).
    • The Ventures (1969, στον δίσκο «Underground Fire»).
    • Denis (Dino) L’ Esperance (1970, στον δίσκο «Sur Ma Moto»).
    • Mike Melvoin (1970, στον δίσκο «The Plastic Cow Goes Moooooog»).
    • Fritz (ζωντανά στις αρχές της δεκαετίας του 1970, με τους Stevie Nicks και Lindsay Buckingham, οι οποίοι αργότερα έγιναν μέλη των Fleetwood Mac).
    • Slade (1972, ζωντανή ηχογράφηση στον δίσκο «Slade Alive!». Η εκτέλεση αυτή ηχογραφήθηκε το 1971 στο Λονδίνο και διαρκεί πάνω από 8 λεπτά).
    • Blue Oyster Cult (Απρίλιος 1974, στον δίσκο «Secret Treaties»).
    • Blue Oyster Cult (1975, ζωντανή ηχογράφηση στον δίσκο «On Your Feet Or On Your Knees». Το τραγούδι ερμηνεύτηκε πολλές φορές στις συναυλίες τους ως encore, ανεβάζοντας μία μηχανή Harley στη σκηνή).
    • Eclipse (1977, στον δίσκο «Night And Day»).
    • Ebba Gron (1978, σε single).
    • Star City (1978, στο άλμπουμ «I’m A Man»).
    • Riot (Οκτώβριος 1979, στο δίσκο «Narita»).
    • Blue Oyster Cult (1980, ζωντανή ηχογράφηση στο βίντεο «Black And Blue», από μία συναυλία που έδωσαν στη Νέα Υόρκη με τους Black Sabbath).
    • Sleepy Sleepers (1981, ως «Rai Rai Rai» στον δίσκο «Levyraati»).
    • Raven (1983, σε single. Συμμετέχει ο Udo Dirkschneider, τραγουδιστής των Accept. Η εκτέλεση αυτή συμπεριλήφθηκε αργότερα ως bonus track στην επανέκδοση του δίσκου «All For One»).
    • Nash The Slash (1984, στον δίσκο «American Band-ages»).
    • Sound Barrier (1984, στον δίσκο «Born To Rock»).
    • Rose Tattoo (1985, σε single. Έφτασε στο Νο 25 της Αυστραλίας).
    • Scared Straight (1985, στον δίσκο «Mystic Covers: Our Favorite Bands Do Your Favorite Songs»).
    • Kirka (1986, σε single και στον δίσκο «R.O.C.K.»).
    • Link Wray (1986, στον δίσκο «Live In ‘85»).
    • Cult (Απρίλιος 1987, στον δίσκο «Electric»).
    • Jo-Carol & Modern Rocketry (1987, στον δίσκο «Born To Be Wild»).
    • Link Wray (1987, ζωντανή ηχογράφηση στον δίσκο «Live In The USA 1987»).
    • Zodiac Mindwarp and the Love Reaction (Μάρτιος 1988, στον δίσκο «Tattooed Beat Messiah». Σύμφωνα με το σημείωμα του δίσκου, η εκτέλεση αυτή ηχογραφήθηκε με συγκεκριμένη πρόθεση να κάνουν τους Cult «να μοιάζουν με ένα σωρό σκ…τά»! Αυτό το σχόλιο δεν υπάρχει στην έκδοση της κασέτας και του CD).    
    • MC Shan (Οκτώβριος 1988, ως sample στο δικό του «Born To Be Wild»).
    • Hampton String Quartet (1988, στον δίσκο «What If Mozart Wrote “Born To Be Wild”»).
    • Zodiac Mindwarp And The Love Reaction (1988, στον δίσκο «Planet Girl»).
    • Os Cascavelletes (1989).
    • Ruthless Rap Assassins (1990, ως sample στο τραγούδι «Go Wild»).
    • X Japan (1992, σε συναυλίες).
    • Amgermain Cross (1993, στο άλμπουμ «A Farewell To Poison Ivy»).
    • INXS (1993, ειδικά για τον ραδιοφωνικό σταθμό Virgin Radio -μετέπειτα Absolute Radio- ο οποίος εξέπεμψε για πρώτη φορά στις 30 Απριλίου 1993 παίζοντας πρώτο τραγούδι το «Born To Be Wild» στην εκτέλεση των INXS. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, η εκτέλεση αυτή μπήκε στη β’ πλευρά του single «The Gift» ενώ αργότερα συμπεριλήφθηκε ως bonus track στη γιαπωνέζικη έκδοση του άλμπουμ «Full Moon, Dirty Hearts»).
    • Vilperin Perikunta (1993, ως «Pyörällä Duuniin» στο άλμπουμ «Tervaa Ja Höyheniä»).
    • Stoneman (1994, στο soundtrack της ταινίας «The NeverEnding Story III»).
    • Ozzy Osbourne & Miss Piggy (1994, στο άλμπουμ «Kermit Unpigged», που περιέχει τραγούδια που ερμηνεύουν Rock stars μαζί με τα Muppets. Στη συγκεκριμένη εκτέλεση ο Ozzy μετατρέπει το τραγούδι σε κωμωδία. Η Miss Piggy ψάχνοντας τον Kermit μπαίνει σε λάθος δωμάτιο και φωνάζει το όνομά του. Τότε ακούγεται η φωνή του Ozzy να της απαντάει και η Piggy του ζητάει συγνώμη. Ο Ozzy ζητάει από την Piggy να μείνει μαζί του και τότε μπαίνει η μουσική του «Born To Be Wild» με την Piggy να δηλώνει ότι «ο βάτραχος μπορεί να περιμένει». Κατά τη διάρκεια του τραγουδιού η Piggy φωνάζει συχνά «Yes!» και «Yeah!» και τραγουδάει και το διάσημο στίχο του ρεφρέν «Born to be wild». Τα πράγματα αρχίζουν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο όταν ο Ozzy αρχίζει να τρελαίνεται, φωνάζοντας ότι αγαπάει τη Miss Piggy και πέφτοντας αναίσθητος. Συνέρχεται λίγα δευτερόλεπτα αργότερα και αφού έχει σταματήσει η μουσική, ζητάει από την Piggy να του δώσει ένα φιλί. Όμως η Piggy βγαίνει από το δωμάτιο έξω φρενών με τον Ozzy Osbourne…).
    • BSE DJ Team (1995, ως sample στο «Born To Be Wild»).
    • Green Jelly (1995, στο soundtrack της ταινίας «Born To Be Wild»).
    • DJ Delirium & Buzz Fuzz (1996, ως sample στο τραγούδι «Immortality»).
    • Petty Booka (1996, στο άλμπουμ «Fujiyama Mama»).
    • U2 (Αύγουστος 1997, σε συναυλίες).
    • The Moog Cookbook (1997, στο άλμπουμ «Ye Olde Space Bande: Plays The Classic Rock Hits»).
    • Bewitched (1998, ζωντανή ηχογράφηση στο άλμπουμ «The Hell Comes To Essen»).
    • Ebba Gron (1998, στην επανέκδοση του άλμπουμ «Ebba Gron» όπως περιέχεται στο box set «Boxen»).
    • Gorilla (2000, στο άλμπουμ «Genetic Joke»).
    • Joe Lynn Turner (2000, στο άλμπουμ «Under Cover 2»).
    • Slayer (Μάιος 2002, στη συλλογή «NASCAR: Crank It Up». Οι Slayer ηχογράφησαν την εκτέλεση για τις ανάγκες της εκπομπής NASCAR On Fox κατόπιν προτροπής του τότε μάνατζέρ τους, Rick Rubin. Στην εκτέλεση αυτή συμμετέχει και ο Χιλιανός μουσικός Tom Araya).
    • Kim Wilde (Οκτώβριος 2002, σε single, με παραγωγό τον αδελφό της, Ricki Wilde). Η εκτέλεση αυτή έφτασε στο Νο 71 της Ελβετίας και στο Νο 84 της Γερμανίας. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε ως θέμα στις τηλεοπτικές μεταδόσεις των αγώνων Deutsche Tourenwagen Masters).
    • Cactus Jack (2002, ως sample στο «Are You Gonna Go My Way»).
    • Tania Dexter (2002, σε single. Έφτασε στο Νο 21 του Βελγίου. Επίσης κυκλοφόρησε και single σε περιορισμένα αντίτυπα, όπου περιλαμβάνονται δύο εκδοχές του τραγουδιού: Dance Mix και Soft Mix).
    • Etta James (2002, ζωντανή ηχογράφηση στο άλμπουμ και στο DVD «Burnin' Down The House»).
    • Skarface (2002, ως «Born To Be Skin» στο άλμπουμ «Merci»). 
    • Status Quo (Δεκέμβριος 2003, στο άλμπουμ «Riffs»).
    • Steve Russell (2003, στο άλμπουμ «Phacets»).
    • Hibachi Dealers (Σεπτέμβριος 2004, σε συναυλία τους στο Grantchester Meadows).
    • Superstarfuckers (2004, στο άλμπουμ «Punk Chartbusters, Volume 5»).
    • The Twang (2004, στο άλμπουμ «Let There Be Twang»).
    • Leslie West (2004, στο άλμπουμ «Guitarded»).
    • Mooney Suzuki (Ιούνιος 2005, στο soundtrack της ταινίας «Herbie: Fully Loaded»).
    • Banda Phix (2005, στο άλμπουμ «Pop Rock Acustico»).
    • Jim Dandy (2005, στο άλμπουμ «The Art Of The Motorcycle: Songs Of The Open Road»).
    • Fanfare Ciocarlia (2006, εκτέλεση στην οποία το έπαιξαν γρήγορα με έναν δαιμονισμένο ρυθμό. Τη σχεδόν οικογενειακή μπάντα αποτελούν τσιγγάνοι από τη Ρουμανία και συγκεκριμένα από το χωριό Ζέτσε Πραζίνι. Η εκτέλεσή τους ακούγεται στους τίτλους τέλους της ταινίας «Borat» και αργότερα συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας καθώς και στο άλμπουμ των Fanfare Ciocarlia «Queens And Kings», που κυκλοφόρησε το 2007).
    • Tom Wirtanen (2006, στο άλμπουμ «Absolutely Live»).
    • ApologetiX (2007, ως «Born-Again Child» στο άλμπουμ «Chosen Ones»).
    • Hinder (2007, ως bonus track στην επανέκδοση του άλμπουμ «Extreme Behavior». Η εκτέλεση αυτή χρησιμοποιήθηκε ως μουσικό θέμα στην τηλεοπτική εκπομπή NASCAR On TNT με θέμα –τι άλλο;- αγώνες αυτοκινήτων).
    • Joe “Shithead” Keithley & His Band Of Rebels (2007, στο άλμπουμ «Band Of Rebels»).
    • Pickin’ On Series (2007, στο άλμπουμ «Bluegrass Tribute To Classic Rock»).
    • Bruce Springsteen & E Street Band (2008, σε συναυλία τους για την επέτειο της Harley Davidson).
    • Tomoyasu Hotei (Δεκέμβριος 2009, στο άλμπουμ «Modern Times Rock ‘N’ Roll»).
    • AC/DC (2009, σε συναυλίες).
    • Adam Lambert (2009, στο άλμπουμ «Season 8 Favorite Performances» από το American Idol όπου συμμετείχε ως διαγωνιζόμενος).
    • The Trybe (2009, στο άλμπουμ «Play Steppenwolf And Others»).
    • Krokus (Φεβρουάριος 2010, στο άλμπουμ «Hoodoo»).
    • Alana D (2010, στο άλμπουμ «Music From Cats & Dogs: The Revenge Of Kitty Galore»).
    • The Residents (2010, στο άλμπουμ «So Long Sam»).
    • Rompeprop (2010, ως «Porn To Be Wild» στο άλμπουμ «Gargle Cummics»).
    • Kuroyume (Νοέμβριος 2011, στο άλμπουμ «Headache And Dub Reel Inch»).
    • Charly Efe & Nega (2011, ως sample στο τραγούδι «Easy Rider»).
    • Damjan Mravunac (2011, ως sample στο τραγούδι «Wild Life»).
    • Puppet Cream (2011, σε συναυλίες).
    • Blues Company (2012, ως «Szabadnak Születtél» στο άλμπουμ «Kispirics»).
    • Juliet Simms & Cee-Lo Green (2012, στο αμερικάνικο τηλεοπτικό show The Voice, όπου συμμετείχε η Juliet Simms ως διαγωνιζόμενη).
    • Ken Tamplin (2012, στο άλμπουμ «Got You Covered, Vol. 1»).
    • Road Demonz (2013, στο άλμπουμ «Total Anarchy: Biker Music For The Road»).
    • The Space Lady (2013, στο άλμπουμ «The Space Lady’s Greatest Hits»).
    • J2, Blu Holliday (2014, στο άλμπουμ «J2 The Iconic Series Vol. 1»).
    • Sesto Sento (2015, ως sample στο τραγούδι «Rave & Roll»).
    • Steve ‘N’ Seagulls (2016, στο άλμπουμ «Brothers In Farms»).
    • Leo (2018, σε single).

     

    Εκτός από τον «Ξένοιαστο Καβαλάρη» (Easy Rider, 1969), το τραγούδι ακούστηκε και στις ταινίες: «Coming Home» (1978), «Serial» (1980), «Modern Problems» (1981), «One Crazy Summer» (1986), «Armed And Dangerous» (1986), «Το Τρομερό Παιδί» (Problem Child, 1990), «Opportunity Knocks» (1990), «Speechless» (1994), «The Never Ending Story III» (1994), «Born To Be Wild» (1995), «Wild America» (1997), «Αστυνόμος Της Συμφοράς» (Dudley Do-Right, 1999), «Ο Γιατρός Ξανατρελάθηκε» (Dr.Dolittle 2, 2001), «Recess: School's Out», «Rugrats Go Wild» (2003), «Κατσαριδάκι Για Πάντα» (Herbie Fully Loaded, 2005), «Borat» (2006) και «O Mr. Bean Πάει Διακοπές» (Mr. Bean’s Holiday, 2007). Επιπλέον, το τραγούδι χρησιμοποιήθηκε σε τηλεοπτικά spots για τις ταινίες «Barney's Great Adventure» (1998), «Ζουζούνια» (A Bug's Life, 1998), «Φάρμα Story» (Barnyard, 2006), «Οι Πέντε Θρύλοι» (Rise Of The Guardians, 2012) και «Ένας Σκίουρος Σούπερ-Ήρωας 2» (The Nut Job 2: Nutty By Nature, 2017).

    Επίσης ακούστηκε στο ντοκιμαντέρ «The Decline of Western Civilization Part II: The Metal Years» (1988, σε εκτέλεση των Lizzy Borden), στις σειρές «Miami Vice» (1984), «Παντρεμένοι Με Παιδιά» (Married... With Children, 1987), «The Super Mario Bros. Super Bowl!» (1989), «Biker Mice From Mars» (1993, σε εκτέλεση του Jeff Scott Soto), «Γραφείο Κηδειών Φίσερ» (Six Feet Under), «Van Pires: The Next Generation», «Fetch! With Ruff Ruffman» και «Supernatural» (2012), καθώς και στην τηλεοπτική εκπομπή Top Gear.

    Το 1998 το «Born To Be Wild» χρησιμοποιήθηκε σε διαφήμιση του Ford Cougar και παλιότερα σε διαφήμιση της Levi’s. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε σε διαφήμιση της Blue Cross / Blue Shield Association και του Volkswagen Touran (2016).

    Το 1993 το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στο παιχνίδι Rock N’ Roll Racing (Super Nintendo) αλλά χωρίς τους στίχους, λόγω των περιορισμών που υπήρχαν στο hardware των κονσόλων.

    Το 1996 συμπεριλήφθηκε και στο παιχνίδι Duke Nukem 3D. Σε ένα από τα επίπεδα του παιχνιδιού υπάρχει ένα χώρος που μοιάζει με bar karaoke, με ένα μικρόφωνο και μία οθόνη όπου προβάλλεται μία μηχανή. Αν ο παίκτης πλησιάσει το μικρόφωνο και πατήσει το πλήκτρο δράσης, τότε ο Duke τραγουδάει το διάσημο ρεφρέν του «Born To Be Wild» με μία τραχιά και εκτός τόνου φωνή.

    Το 2005 το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στο παιχνίδι Singstar Popworld και το 2008 στο Rayman Raving Rabbids TV Party.

    Το κομμάτι χρησιμοποίησε επίσης ο επαγγελματίας Αμερικανός παλαιστής Mick Foley, ενώ το 2004 η Paris Hilton ζήτησε από τους Steppenwolf να χρησιμοποιήσει το τραγούδι στο show «The Simple Life 2» αλλά οι Steppenwolf αρνήθηκαν ανυποχώρητα.

    Το 1991 το «Born To Be Wild» έδωσε τον τίτλο του στη συλλογή επιτυχιών των Steppenwolf «Born To Be Wild – A Retrospective».
    Το περιοδικό Rolling Stone κατέταξε το «Born To Be Wild» στο Νο 129 των 500 σημαντικότερων τραγουδιών όλων των εποχών ενώ το τηλεοπτικό μουσικό κανάλι VH1 το κατέταξε στο Νο 53 των καλύτερων Hard Rock τραγουδιών όλων των εποχών.

    Είναι σπάνιο το φαινόμενο ενός συγκροτήματος να στερεοποιείται από ένα και μόνο τραγούδι, αλλά αυτό ακριβώς συνέβη με τους Steppenwolf και το «Born To Be Wild». Παρόλο που είναι χαρακτηριστικό κομμάτι της επαναστατικής νεολαίας της δεκαετίας του 1960, ο turbo ρυθμός και οι στίχοι του τραγουδιού το καθιστούν πάντα επίκαιρο και αντιπροσωπευτικό κάθε νέας γενιάς. Ο τραγουδιστής των Steppenwolf, John Kay, είπε σχετικά:
    - Κάθε γενιά σκέφτεται ότι είναι γεννημένη να είναι άγρια και προσδιορίζει αυτό το τραγούδι ως τον ύμνο της.

    Το τραγούδι έγινε ο ύμνος των μηχανόβιων με τις μεγάλες Harley Davidson και καταδίκασε το συγκρότημα να φέρει για πάντα τον άτυπο τίτλο της biker band. Αν αυτός ο χαρακτηρισμός ανταποκρίνεται στην αλήθεια ή όχι, είναι θέμα προσωπικής άποψης. Πολλοί πιστεύουν ότι οι Steppenwolf δεν ήταν απλά μία biker band, καθώς είχαν καταπιαστεί με τη Blues, τη Soul, ακόμα και με ψυχεδελικά θέματα, ενώ αργότερα ασχολήθηκαν και με κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα.

    Εντούτοις, το συγκρότημα έμεινε στην ιστορία για το «Born To Be Wild», το οποίο πολλές φορές αναφέρεται ως το «απόλυτο τραγούδι οδήγησης όλων των εποχών» από αυτούς που απολαμβάνουν να οδηγούν στο δρόμο τρέχοντας με υψηλές ταχύτητες πάνω στην καυτή άσφαλτο…

     

    BORN TO BE WILD – Steppenwolf

    Get your motor runnin'
    Head out on the highway
    Lookin' for adventure
    And Whatever comes our way
    Yeah Darlin' go make it happen
    Take the world in a love embrace
    Fire all of your guns at once
    And explode into space

    I like smoke and lightning
    Heavy Metal thunder 
    Racin' with the wind
    And the feelin' that I'm under
    Yeah Darlin' go make it happen
    Take the world in a love embrace
    Fire all of your guns at once
    And explode into space

    Like a true nature's child
    We were born, born to be wild
    We can climb so high
    I never wanna die

    Born to be wild
    Born to be wild


    Tags
    Μουσικά Είδη:AmericanBluesClassic RockDanceDubHard RockHeavy MetalMetalPopRapRockSoulΜουσική Γενικά:ραδιόφωνοΚαλλιτέχνες:WhateverDavid FosterINXSMarioPoisonSlayerStevie NicksΜουσική Εκπαίδευση:ρυθμόςΕταιρίες:Martin



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #29855   /   05.09.2019, 18:52   /   Αναφορά
    Συγχαρητήρια,ωραίο άρθρο.Θα ήθελα να επισημάνω ότι ο Χιλιανός μουσικός Tom Araya είναι ο τραγουδιστής των Slayer,άρα συμμετέχει έτσι κι αλλιώς.