ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

    Βασικές ερωτήσεις για κάποιον που ξεκινάει πιάνο στα 19..!

    Dora89
    13.09.2008, 19:47

    Γεια σας! Ειμαι 19 χρονών και αποφάσισα να ξεκινήσω μαθήματα πιάνου..{#emotions_dlg.blush} Ίσως είναι λίγο αργά, αλλά δεν απογοητεύομαι..Άλλωστε δε σκοπεύω να ασχοληθώ επαγγελματικά με αυτό..Ηθέλα όμως να κάνω κάποιες βασικές ερωτήσεις μήπως μπορείτε να με διαφωτήσετε λιγάκι..{#emotions_dlg.helpsmilie}  α)Σε πόσα χρόνια θα είμαι σε θέση να βλέπω μια παρτιτούρα (όχι ιδιαίτερα δύσκολη) κ να μπορώ να την παίζω στο πιάνο?  β)Πόσα επίπεδα υπάρχουν κ πόσα χρόνια χρειάζεται για να πάρεις κάποιο βασικό πτυχίο?  γ)Σκέφτομαι να πάω στο ωδείο του Νάκα? Αξίζει?{#emotions_dlg.confused1}  και δ)Το ηλεκτρικό πιάνο έχει μεγάλες διαφορές από το κλασικό? Δηλαδή αξίζει να πάρω ηλεκτρικό? Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων..{#emotions_dlg.rolleyes} (Είμαι αρκετά αγχωμένη..{#emotions_dlg.crying})


    oscarpeterson
    13.09.2008, 20:16

    Γεια σου Δώρα

    Οι τάξεις στο πιάνο είναι :

    2 χρόνια προκαταρκτική

    3 χρόνια κατωτέρα

    3 χρόνια μέση

    3 χρόνια ανωτέρα

    Εξετάσεις Πτυχίου

    1 Χρόνος Προετοιμασίας Διπλώματος

    Εξετάσεις Διπλώματος

    Παράλληλα με τα παραπάνω θα πρέπει να κάνεις και διάφορα θεωρητικά μαθήματα  κάθε χρόνο.

    Όταν θα φτάσεις στην ανωτέρα θα είσαι ήδη σε πολύ καλό επίπεδο και δεν χρειάζεται να πας παραπάνω, από τη στιγμή που δεν σ'ενδιαφέρει και επαγγελματικά.

    Για το πότε θα μπορείς να παίξεις, είναι δικό σου θέμα. Πολύ απλά και έυκολα κομμάτια θα μπορείς να παίζεις  και από τον 1ο χρόνο.

    Έχω ξαναπεί ότι κατά την προσωπική μου άποψη δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσεις με αξιώσεις στο όργανο, όποιες και αν είναι αυτές, χωρίς κλασικό όργανο. Καταστρέφεται η τεχνική σου και το feeling στο παίξιμο.

    Βέβαια αν το ζήτημα είναι καθαρά και μόνο οικονομικό, πάω πάσο.

    Χωρίς όργανο στο σπίτι δεν γίνεται όμως. Πρέπει να έχεις κατι.

    Αν αποφασίσεις να ξεκινήσεις  καλή αρχή και υπομονή. Σιγά σιγά θα προσωρήσεις. Ποτέ δεν είναι αργά.


    emmanuella
    13.09.2008, 20:42

    Όσο για τις τάξεις σου τα είπε πολύ καλά ο Oscarpeterson. Να σου πω επίσης ότι καμιά φορα ... μπορεί π.χ. να κάνει 8-9 χρόνια πιάνο αλλά να είσαι ακόμα στη μέση ...

    Είναι απολύτως λογικό γιατί μετά την 2α κατωτέρα το επίπεδο ανεβαίνει πάρα πολύυυ απότομα ...

    Τώρα, για να φτάσεις στο επίπεδο να παίζεις σε ικανοποιητικό επίπεδο κάποια παρτιτούτα ,,, εξαρτάται από την παρτιτούρα ...

    Αν εννοείς να πάρεις ένα τραγούδι που έχει απλές απλές νότες ... χωρίς αρπίσματα και τέτοια ... πιστεύω ότι, επειδή είσαι μεγάλη θα τα καταφέρεις σε 3 χρονάκια ... απλά με κάποια δυσκολία ...

    Αν ενδιαφέρεσαι σε κανονικά τραγούδια ... θα αργήσει να γίνει κάτι τέτοιο ... εκτός φυσικά και αν είσαι πολύ καλή ...

       - Δεν υπάρχουν βασικά πτυχία στο πιάνο ... τελείωνεις περίπου 13-14 χρόνια, ίσως και πιο πολλά και τότε παίρνεις ενα πτυχίο.

    Όπως είπε ο oscarpeterson είναι συνετό να κάνεις θεωρία στο ωδείο... και στη συνέχεια αρμονία ...

    Όσο για το ωδείο ... το ωδείο Νακα είναι πολύυ καλό !! Έχω ακούσει αρκετά καλά λόγια ...

    Τέλος , θα ήταν καλύτερο ένα κλασσικό πιάνο .. για το λόγο ότι στο ωδείο θα παίζεις σε κλασσικό και αν έχεις ηλεκτρονικό ίσως να έχεις πρόβλημα προσαρμοστικότητας σε διαφορετικό πιάνο.

    Παρ'όλα αυτά, επειδή δεν το πας ουτε σοβαρά ούτε επαγγελματικά δεν θα υπάρχει πρόβλημα αν πάρεις ηλεκτρικό ... είναι και πιο φτηνά ...

    Αν όμως το μετανιώσεις μετά ... και θες κλασσικό ????

    καλή αρχή !!! Και καλές επιτυχίες !!


    CROSS
    14.09.2008, 17:12

    Το ότι είσαι μεγάλη δεν πρέπει να σε απασχολεί...δεν υπάρχει χρόνος,όταν μιλάμε για μουσική!

    Ο Νάκας που αναφέρεις,είναι ίσως το ακριβότερο ωδείο αυτή τη στιγμή.

    Καλή αρχή!{#emotions_dlg.yes}


    -----------------
    http://encoremusiceducation.blogspot.com/

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : CROSS στις 14-09-2008 17:13 ]


    KimwnAvgerinos
    14.09.2008, 23:00

    Παράθεση:

    Το μέλος Dora89 στις 13-09-2008 στις 19:47 έγραψε...

    Γεια σας! Ειμαι 19 χρονών και αποφάσισα να ξεκινήσω μαθήματα πιάνου..{#emotions_dlg.blush} Ίσως είναι λίγο αργά, αλλά δεν απογοητεύομαι..Άλλωστε δε σκοπεύω να ασχοληθώ επαγγελματικά με αυτό..Ηθέλα όμως να κάνω κάποιες βασικές ερωτήσεις μήπως μπορείτε να με διαφωτήσετε λιγάκι..{#emotions_dlg.helpsmilie} α)Σε πόσα χρόνια θα είμαι σε θέση να βλέπω μια παρτιτούρα (όχι ιδιαίτερα δύσκολη) κ να μπορώ να την παίζω στο πιάνο?  β)Πόσα επίπεδα υπάρχουν κ πόσα χρόνια χρειάζεται για να πάρεις κάποιο βασικό πτυχίο?  γ)Σκέφτομαι να πάω στο ωδείο του Νάκα? Αξίζει?{#emotions_dlg.confused1} και δ)Το ηλεκτρικό πιάνο έχει μεγάλες διαφορές από το κλασικό? Δηλαδή αξίζει να πάρω ηλεκτρικό? Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων..{#emotions_dlg.rolleyes} (Είμαι αρκετά αγχωμένη..{#emotions_dlg.crying})



    Προχώρα και μη σε νοιάζει τίποτα Dora89!!!Αν υπάρχει επιθυμία και αγάπη στο όργανο,θα μάθεις γρήγορα και θα γίνεις καλή!Αυτό δε θα γίνει αυτόματα,θα χρειαστεί προσπάθεια και υπομονή.Εγώ είμαι 21 και θα ξεκινήσω τώρα,δεν ξέρω καν τις νότες.Να σου πω,όμως,το λατρεύω το πιάνο,όταν κάθομαι στο σκαμπό,νιώθω να ηλεκτρίζομαι,παίζω πολύ σύντομες μελωδίες που νομίζω πως βγάζουν νόημα.Ήθελα από μικρός να κάνω πιάνο,αλλά τα χρήματα δεν έφταναν για μια τόσο ακριβή ασχολία.19 χρονών σημαίνει πως είσαι στην αρχή της ζωής σου.Όταν κυνηγάς ένα στόχο με θέληση,όλο το σύμπαν θα συνομοτήσει για να τον πετύχεις.Και μετά θα παίζεις στους φίλους σου και θα το ευχαριστιέσαι!Δε θα γίνει αυτόματα,το τονίζω,θα κουραστείς,κανε το αν το λέει η καρδιά σου.


    lazaros77
    25.09.2008, 11:56

    Δώρα μην απογοητεύεσαι και εγώ 19 χρονών ξεκίνησα το πιάνο και πήρα το πτυχίο μου και το ειδικό αρμονίας στα 31 μου, παράλληλα με πανεπιστήμιο, στρατό και δουλειά! όταν κάτι το θέλεις πολύ τίποτα δεν σε σταματάει, σου εύχομαι καλή αρχή!


    Crocodile
    25.09.2008, 18:17

    Σε γενικές γραμμές θα συμφωνήσω με τις συμβουλές του oscarpeterson. Τώρα, σε πόσο χρόνο θα είσαι σε θέση να παίξεις μια εύκολη παρτιτούρα εξαρτάται από την προσωπική σου μελέτη, παράλληλα με τα μαθήματα που θα κάνεις, η οποία θα καθορίσει την πρόοδό σου. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα χρονικά όρια. Και βέβαια να θυμάσαι πάντα ότι ακόμη και το απλούστερο κομμάτι που θα παίξεις όταν είσαι ακόμη αρχάρια, αλλιώς θα το παίζεις όταν θα έχεις ανέβει επίπεδο ύστερα από μερικά χρόνια.

    Όσο για την ηλικία, νομίζω ότι ποτέ δεν είναι κανείς μεγάλος για να ξεκινήσει εφ' όσον αγαπά αυτό που θα κάνει. Υπενθυμίζω την περίπτωση του μεγάλου γερμανού πιανίστα Wilhelm Backhaus ο οποίος άρχισε πιάνο στα...34!!!


    -----------------
    "...Όχι παιδιά στις ψόφιες/ όχι και στους κρυόκωλους/ όχι παιδιά στις ψόφιες/ όχι στους σοβαρούς..."

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Crocodile στις 26-09-2008 13:30 ]


    Darien
    18.10.2008, 02:25

    Εννοείται ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσεις. Για να μάθεις να παίζεις λίγο σοβαρά ,όμως, πρέπει να κάνεις τουλάχιστον 3 χρόνια. Βέβαια, εξαρτάται πόσο θα ασχοληθείς κι εσύ.


    fibonazzi
    21.01.2009, 07:16

    Πολύ "καυτό " το ερώτημα της φίλης, που απασχολεί και άλλους : σε πόσο καιρό θα μπορώ να παίζω αξιοπρεπώς???

     

    Λοιπόν, η απάντηση βέβαια είναι συνάρτηση της επιθυμίας και όρεξης για δουλειά, αλλά πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και ο δάσκαλος.

     

    Υπάρχουν οι δάσκαλοί οι οποίοι είναι κολλημένοι στα προγράμματα του υπουργείου και στις δικές τους εμμονές, και βάζουν πολύ ύλη που δεν χρειάζεται π.χ. μεθόδους άχρηστες και πολλές τεχνικές σπουδές. Με έναν τέτοιο δάσκαλο το πιο πιθανό είναι να βαρεθείς πριν καλά-καλά αρχίσεις. Δυστυχώς, αυτοί είναι και η συντριπτική πλειοψηφία των δασκάλων...

     

    ΑΠό την άλλη, υπάρχουν δάσκαλοι που με την εμπειρία τους αλλά και το γούστο τους ξέρουν πώς θα σε χειριστούν και τι ακριβώς θα σου δώσουν να παίξεις, ώστε να είναι ενδιαφέρον για σένα και να προχωρήσεις γρήγορα. Τα αποτελέσματα τότε θα είναι θεαματικά. Θα μπορείς από τον 1ο χρόνο να παίξεις κομμάτια που κανονικά άλλοι τα παίζουν μετά τα 3 χρόνια. Ακραία παραδείγματα επίσης είναι άνθρωποι που ξεκίνησαν μετά τα 20 και σε 3 χρόνια παίζουν πρόγραμμα διπλώματος. Γνωρίζω αρκετούς τέτοιους. Δυστυχώς όμως τέτοιου είδους δάσκαλοι σπανίζουν.

     

    Υπάρχουν βέβαια και οι "μοντέρνοι" πιανίστες που παίζουν ελαφρά μουσική ή τζάζ και κάνουν το μάθημα πιο ενδιαφέρον για κάποιον που του αρέσει η μοντέρνα μουσική, αλλά στο κλασικό πιάνο αλλά ίσως και γενικότερα, δεν μπορούν να σε πάνε αρκετά μακρυά.

     

    Θα συνιστούσα σε όποιον αρχίζει να ψάχνει για έναν δάσκαλο της 2ης περίπτωσης που ανέφερα.


    mariam
    21.01.2009, 23:10

    Γεια σας,

             Οπου βλεπω την λεξη ¨πιανο" θελω να επεμβω καθως ειναι η αδυναμια μου το πιανο. Λοιπον, θεωρω πως ο καιρος δεν εχει σημασια....δηλαδη δεν ειναι μαθηματικως αποδεδειγμενο οτι αν καποιος παιζει ας πουμε 3 χρονια πιανο, θα παιζει το ταδε ρεπερτοριο, ή σε 10 χροναι θα εχει παρει διπλωμα..πιστευω πως ολα ειναι θεμα πολων πραγματων οπως το κυριοτερο το ποσο κανεις διψα να μαθει πιανο και κατα ποσο το αγαπα..η θεληση ειναι πανω απο ολα, επισης, συμφωνω με τον fibonazzi οτι καλυτερα να ξεκινησει απο την περιπτωση του 2ου τυπου δασκαλου. Προσωπικα, ξεκινησα με οχι κλασσικες σπουδες στο πιανο και αυτο με βοηθησε στο να παιζω μουσικη στο πιανο χωρις να εξαρτωμαι απο παρτιτουρα απαραιτητα. Τα ερωτηματα του τυπου σε ποσο καιρο θα παιζω καλα, σε ποσα χρονια θα παρω διπλωμα κλ δεν ισχυουν για μενα, το παν ειναι η θεληση για κατι και πολλες φορες οι  τυπικες κλασσικες σπουδες στο πιανο μεσω καποιου ωδειου, καταστρεφουν την δημιουργικοτητα του αλλου για το πιανο και γενικοτερα για την μουσικη, και οδηγει μερικες φορες στο να ειναι ο κλασσικος πιανιστας εξαρτημενος απο την παρτιτουρα και να μην μπορει να παιξει μουσικη χωρις αυτη, αλλα αυτο ειναι ενα αλλο ζητημα.

    μαριαμ
     


    fibonazzi
    22.01.2009, 05:09

    Παράθεση:

    Το μέλος mariam στις 21-01-2009 στις 23:10 έγραψε...

    ειναι ο κλασσικος πιανιστας εξαρτημενος απο την παρτιτουρα και να μην μπορει να παιξει μουσικη χωρις αυτη, αλλα αυτο ειναι ενα αλλο ζητημα.

    μαριαμ



     

    Αγαπητή φίλη Μαριάμ,

     

    συμφωνώ με τα περισσότερα από όσα είπες! Για την τελευταία πρόταση όμως έχω να παρατηρήσω το εξής:

     

    το να παίζει κάποιος μουσική "χωρίς παρτιτούρα" δεν είναι τόσο συνάρτηση του τι σπουδές έχει κάνει. Είναι περισσότερο συνάρτηση του πόσο άνετα αισθάνεται με το μουσικό υλικό και πόσο τον βοηθά το αφτί του. Κακά τα ψέμματα, για υψηλές επιδόσεις στη μουσική, πρέπει να σε βοηθά ο τρόπος που αντιλαμβάνεσαι τον ήχο, όπως το ίδιο ισχύει και στη ζωγραφική. Δεν μπορούν να ζωγραφίσουν καλά όλοι, παρά μόνο οι "οπτικοί" τύποι.

    Έτσι λοιπόν, αν έχεις αυτή την έμφυτη ικανότητα, μπορείς να την καλλιεργήσεις περισσότερο. Αν δεν την έχεις, μπορείς να φτάσεις σε κάποιο σημείο, αλλά όχι πολύ μακρυά, χρησιμοποιώντας τυποποιημένα σχήματα που θα διδαχτείς.Μπορείς π.χ. να μάθεις να ζωγραφίζεις τυποποιημένες φιγούρες, ή να αυτοσχεδιάζεις σε συγκεκριμένες συγχορδίες, αλλά δεν μπορείς να συνθέσεις έναν πίνακα ή να αυτοσχεδιάσεις με ποικιλία στην αρμονία και τη μελωδία, ή να παίξεις με το αφτί ό,τι ακούς.

    Κάποιος λοιπόν που διδάσκεται μόντέρνο πιάνο, μαθαίνει αυτά τα τυποποιημένα σχήματα. Αν έχει την έμφυτη κλίση, μπορεί να εξεληχθεί πέρα από αυτά. Αν δεν την έχει, θα μείνει σε αυτά. Μια χαρά είναι όλα.

     

    Από την άλλη, κάποιος που διδάσκεται κλασικό πιάνο, δεν διδάσκεται αυτά τα τυποποιημένα σχήματα, καθώς ο αυτοσχεδιασμός και το παίξιμο με το αφτί δυστυχώς δεν περιλαμβάνονται σε όλα τα προγράμματα κλασικών σπουδών. Όμως: εκείνος που έχει όπως είπαμε την κλίση, μπορεί μια χαρα να εξελιχθεί σε πολύ καλό αυτοσχεδιαστή, πολύ καλύτερο από εκείνον του μοντέρνου πιάνου, κυρίως επειδή τα έργα που παίζει είναι πολύ πιο περίπλοκα και πολυποίκιλα. Μαθαίνει λοιπόν σε μεγαλύτερο βάθος το υλικό του, και μπορεί μετά να το διαμορφώνει κατά βούλισιν. Εδώ βέβαια, αυτός που δεν διαθέτει το ανάλογο ταλέντο, μένει στην παρτιτούρα...

     

    Όπως κάποιοι που έχουν διαβάσει πολύ, αποκτούν κάποτε το ταλέντο του γραψήματος, ενώ άλλοι που έχουν διαβάσει ίσως εξίσου, δεν είναι το ίδιο δυνατοί στο γραπτό λόγο...

     

     

     

     

     


    mariam
    22.01.2009, 15:23

    Γεια σας,

              fibonazzι  συμφωνω σε ολα οσα ειπες! Και το λεω αυτο, καθως βαριομουν ειναι η αληθεια να κατσω να ξεδιπλωσω πιο λεπτομερως τη σκεψη μου και ετσι ειπα την αποψη μου λιγο "απο πανω" , πανω σε αυτο το θεμα..παντως εισαι πολυ σωστος...{#emotions_dlg.clap}