ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

    «Είμαστε τα προϊόντα του Facebook», της Αγγελικής Μπουμπούκα

    Japan88gr
    09.10.2010, 11:05

    Την ώρα που η τεχνολογία επιτρέπει μαζική εισβολή σε κάθε πτυχή της ιδιωτικής μας ζωής, καθώς μεταβαίνουμε σε πολύπλοκα τεχνικά συστήματα επικοινωνίας, η συζήτηση για το πώς θα συνδυάζονται στο μέλλον οι έννοιες «ασφάλεια» και «ιδιωτικότητα» γίνεται όλο και πιο επίκαιρη.

    Της Αγγελικής Μπουμπούκα στην Ελευθεροτυπία της 26/9/2010

    Ο Μπρους Σνάιερ (www.schneier.com), διεθνώς αναγνωρισμένος συγγραφέας και αναλυτής περί θεμάτων ασφαλείας, πιστεύει ότι στο μέλλον θα κληθούμε να απολογηθούμε στα εγγόνια μας για τον τρόπο που εκχωρούμε τα προσωπικά μας δεδομένα προσπαθώντας να συμμετάσχουμε στην κοινωνία της πληροφορίας. Τον συναντήσαμε ως καλεσμένο ομιλητή στο Θερινό Σχολείο που διοργάνωσε την προπερασμένη εβδομάδα στην Κρήτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Δικτύων και των Πληροφοριών (www.enisa.europa.eu).

    Μίλησε για μια βίαιη αλλαγή στα κοινωνικά πρότυπα συμπεριφοράς, τονίζοντας τον καθοριστικό ρόλο των κοινωνικών δικτύων. «Υπάρχει πολλή ψυχολογική πίεση να συμμετάσχεις στα κοινωνικά δίκτυα, ειδικά αν είσαι νέος. Δεν μπορείς, π.χ., να πηγαίνεις γυμνάσιο και να μην έχεις λογαριασμό στο Facebook».

    Η επικοινωνία μέσω αυτών των δικτύων, όμως, αλλάζει τον τρόπο που αποφασίζουμε το ποιος θα μάθει τι για εμάς: «Παλιά αποφασίζαμε τι θα πούμε σε κάποιον την ώρα που συζητούσαμε μαζί του. Τώρα πρέπει να αποφασίσουμε την ώρα που στέλνουμε τις πληροφορίες, που αναρτούμε κάτι στο FB, στο Twitter κ.λπ. Είναι μια αφύσικη διαδικασία και χρειάζεται να αναπτύξουμε μια πολιτική περί ιδιωτικότητας και να αναλύουμε τα αισθήματά μας για το ποιος μπορεί να μαθαίνει τι για εμάς».

    Την ίδια στιγμή, «αμέτρητα δεδομένα για τον καθένα μας όλο και περισσότερο παράγονται, αποθηκεύονται και γίνονται αναζητήσιμα». Κι αυτά τα δεδομένα «έχουν αξία σε πάρα πολλές διαστάσεις (στο μάρκετινγκ, στον έλεγχο κ.λπ.). Δεν είσαστε πελάτες της Google ή του Facebook, αλλά τα προϊόντα τους. Σας πουλάνε στους διαφημιστές. Ολα αυτά τα μοντέλα, όλο το Ιντερνετ, βασίζονται στην εμπορία δεδομένων».

    Ετσι, ο απλός χρήστης, που δεν γνωρίζει τεχνικές λεπτομέρειες για το πώς δουλεύει καθετί, βρίσκεται στο τέλος της αλυσίδας των αποφάσεων που καθορίζουν αυτό το σκηνικό. «Η τεχνολογία καθορίζει τι είναι εφικτό, οι νόμοι ορίζουν τι είναι νόμιμο και οι επιχειρήσεις παράγουν ό,τι είναι εφικτό ανάλογα με το αν φέρνει κέρδος. Αυτό που λείπει από την εξίσωση είναι η νομοθεσία, που δεν μπορεί να ακολουθήσει την ταχύτητα των εξελίξεων».

    www.διπλωματία

    twitter.com/francediplo
    Ούτε στο Διαδίκτυο δεν γλιτώνει από τον απόηχο των απελάσεων Ρομά η γαλλική κυβέρνηση. Το λογαριασμό του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter έβαλαν στο μάτι χάκερ, που στις 16 Σεπτεμβρίου τον χρησιμοποίησαν για να αναρτήσουν προσβλητικό μήνυμα κατά των Ρομά και της Ε.Ε.

    www.ελευθερίες

    leyredneutra.es
    Ο σύνδεσμος, δυστυχώς, είναι μόνο για ισπανόφωνους, αλλά αξίζει να αναφερθεί, γιατί είναι μια πρωτοβουλία ισπανών πολιτών για τη σύνταξη ενός νόμου που θα εξασφαλίζει την ουδετερότητα στο Διαδίκτυο. Πριν από λίγες μέρες δημιούργησαν ένα Google γκρουπ (http://blo.gr/2n1), όπου ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει προσθέτοντας ιδέες και απόψεις, με στόχο να συνταχθεί μια πρόταση νόμου που θα εξασφαλίζει πως οι πάροχοι Ιντερνετ δεν θα μπορούν να θέτουν κανέναν περιορισμό σε βάρος των χρηστών. Η πρωτοβουλία είναι εμπνευσμένη από το αμερικανικό www.publicknowledge.org και φιλοδοξούν να συγκεντρώσουν εκατοντάδες υπογραφές πριν φτάσουν στη Βουλή.

    www.μεταδόσεις

    www.justin.tv
    Ας πούμε ότι είστε σε μια συναυλία και θέλετε να μεταδώσετε την ατμόσφαιρά της στους φίλους σας διαδικτυακά ή, ακόμη ειδικότερα, μέσω Facebook ή Twitter. Ή ότι θέλετε να στήσετε μια ζωντανή διαδικτυακή κάλυψη μιας εκδήλωσης ή ενός γεγονότος που τρέχει μπροστά σας. Το συγκεκριμένο κανάλι προσφέρει τη δυνατότητα να το κάνετε απλώς με μια εγγραφή και με μόνο εργαλείο τον φορητό υπολογιστή σας. Κατά τη διάρκεια της μετάδοσης, οι θεατές μπορούν να συζητούν μεταξύ τους σε chat. Προ ημερών κυκλοφόρησαν και οι σχετικές εφαρμογές για κινητά Android και iPhone.

    «Να έχουν οι άνθρωποι έλεγχο στα δεδομένα τους»

    Η όποια ρύθμιση μπορεί να γίνει σε εθνικό επίπεδο ή πρέπει να είναι διεθνής;

    Νομίζω ότι πρέπει να γίνει σε όλα τα επίπεδα. Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε., μεμονωμένα κράτη ή διεθνώς, όλοι μαζί μπορούν να κάνουν από κάτι. Αλλά δεν νομίζω ότι σήμερα υπάρχει πολιτική βούληση για να γίνει κάτι. Το επιχείρημα εναντίον ενδεχόμενων εθνικών ρυθμίσεων είναι ότι το Ιντερνετ δεν έχει σύνορα»

    Μα έχει σύνορα. Τα δεδομένα σου είναι αποθηκευμένα σε κάποια χώρα. Μπορεί να είναι στην Ελλάδα, στην Ινδία, στην Ε.Ε. ή οπουδήποτε. Υπάρχουν πολλά σύνορα και για πολλούς λόγους αυτό συχνά είναι πρόβλημα.

    Τι είδους θεσμικές ρυθμίσεις θα θέλατε να δείτε σε σχέση με το Ιντερνετ;

    Θα ήθελα να δω ρυθμίσεις που να δίνουν στα άτομα έλεγχο στα δεδομένα τους, να υποχρεώνουν τις εταιρείες να συμπεριφέρονται υπεύθυνα με τα δεδομένα των χρηστών. Οι πιο πιθανές ρυθμίσεις είναι κάποιες που να αφορούν τη συσσώρευση δεδομένων, που να δίνουν στους χρήστες πρόσβαση στα δεδομένα τους και τη δυνατότητα να τα αλλάζουν. Ρυθμίσεις που δεν θα ήθελα να δω είναι κάποιες που να είναι απόλυτες και να επιβάλλονται απολυταρχικά μέσα σε κάποιο διάστημα.

    Social media
    Το «Catfish» είναι ένα θρίλερ που προβάλλεται στις ΗΠΑ, εμπνευσμένο από τις σχέσεις που δημιουργούνται μέσω Facebook. Οι δημιουργοί του ισχυρίζονται ότι μαγνητοσκόπησαν μια αληθινή ιστορία, η οποία αφορά έναν 24χρονο που ερωτεύεται την αδελφή μιας μικρής του φίλης από το Facebook, και ταξιδεύει με δυο φίλους του για να την γνωρίσει από κοντά. Το γιατί γίνεται θρίλερ στο τέλος δεν θα το μάθετε από το τρέιλερ (http://blo.gr/2my). Θα θυμηθείτε, όμως, ότι στα κοινωνικά δίκτυα δεν είναι όλοι αυτό που λένε ότι είναι.

    Νέοι όροι
    Mashup Συνδυασμός δεδομένων από διαφορετικές πηγές στο Ιντερνετ.
    Π.χ. μια εφαρμογή που συνδέει τις διευθύνσεις των θεάτρων μιας πόλης με τις θέσεις τους στο χάρτη.

    Πηγή: tvxs.gr