Θεματοφύλακας της παραδοσιακής μουσικής, η
Δόμνα Σαμίου θα εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 8 και 9 Μαρτίου, στην Αίθουσα των Φίλων της Μουσικής. Μαζί με μουσικούς, τραγουδιστές και χορευτές θα παρουσιάσει παραδοσιακούς σκοπούς, τραγούδια και χορούς των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τον Πόντο μέχρι την Καππαδοκία και τα παράλια.
Η
Δόμνα Σαμίου έχει αφιερώσει τη ζωή της στην έρευνα, καταγραφή και απόδοση της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Χάρη στις προσπάθειές της έχει διασωθεί ένα μεγάλο κομμάτι της μουσικής του τόπου, ένα κομμάτι που με τις συνεργασίες της με νέους μουσικούς και τις συναυλίες της στην Ελλάδα και το εξωτερικό παραμένει ζωντανό και εξακολουθεί να παραδίδεται από γενιά σε γενιά.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928. Παιδί προσφύγων της Μικράς Ασίας, μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον, όπου το δημοτικό τραγούδι αποτελούσε μια καθημερινή εμπειρία. Νωρίς, στα δεκατρία της χρόνια, ευτύχησε να γίνει μαθήτρια στο Σύλλογο προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής, με δάσκαλο τον Σίμωνα Καρά, από τον οποίο πήρε τα πρώτα μαθήματα βυζαντινής μουσικής.
Με εφόδια την εμπειρία και τη γνώση που πήρε από το δάσκαλό της, εργάστηκε τα επόμενα χρόνια (1954 - 1971) στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών (ΕΙΡ) και αργότερα στην Ελληνική Τηλεόραση, όπου οι πρωτοβουλίες της απέδωσαν ένα σημαντικό έργο στον τομέα της καταγραφής. Μεταξύ άλλων και την μεγάλης αξίας σήμερα σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο Μουσικό Οδοιπορικό.
Από το 1960 η δραστηριότητά της διευρύνεται και στην έκδοση δίσκων που κυκλοφορούν εντός και εκτός Ελλάδας. Το 1971 επιχειρεί ένα σημαντικό, για την κατοπινή πορεία της, βήμα: εμφανίζεται για πρώτη φορά μπροστά στο κοινό, ως ερμηνεύτρια δημοτικών τραγουδιών.
Ακολουθούν αμέτρητες συναυλίες με επιλεγμένο ρεπερτόριο, όπου τραγουδάει η ίδια, παρουσιάζοντας όμως παράλληλα στο κοινό της και αυθεντικούς μουσικούς και τραγουδιστές.
Το πρόγραμμα των συναυλιών της Δόμνας Σαμίου στο Μέγαρο Μουσικής περιλαμβάνει μικρασιάτικα τραγούδια. Μαζί της θα τραγουδήσει η
Γλυκερία και οι νεώτεροι
Κατερίνα Παπαδοπούλου,
Ζαχαρίας Καρούνης, Ηλίας Υφαντίδης και Θανάσης Γκέκας. Τους πλαισιώνουν μερικοί από τους καλύτερους οργανοπαίκτες: ο
Σωκράτης Σινόπουλος (λύρα πολίτικη - πολίτικο λαούτο), ο
Νίκος Οικονομίδης (βιολί), ο Θοδωρής Γεωργόπουλος (κλαρίνο-φλογέρα), ο Παναγιώτης Δημητρακόπουλος (κανονάκι), ο Κυριάκος Ταπάκης (ούτι-λαούτο), ο
Ευγένιος Βούλγαρης (τοξωτός ταμπουράς-σάζι), ο Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά) και ο Ανδρέας Παππάς (κρουστά).
Συμμετέχουν επίσης η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία, την οποία διευθύνει ο παλιός φίλος της Δόμνας Σαμίου, μαθητής κι αυτός του Σίμωνα Καρά, Λυκούργος Αγγελόπουλος, η Χορωδία του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής «
Δόμνα Σαμίου», ο Χορευτικός Όμιλος Πνευματικού Κέντρου Νέας Ερυθραίας, η Παιδική Χορευτική Ομάδα του Καλλιτεχνικού Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Ανω Λιοσίων «Η Τραπεζούντα» και η Χορευτική Ομάδα «Περπερούνα».
Η οργάνωση και η σκηνοθετική επιμέλεια ανήκει στην Δάφνη Τζαφέρη.
Οι συναυλίες ανήκουν στη σειρά Γέφυρες, χορηγός της οποίας είναι η Τράπεζα Πειραιώς.
news.in.gr