Παράθεση:
Το μέλος sampler στις 23.05.2013, 23:30 έγραψε...
Ο υπουργός πολιτισμού θα είχε απαγορέψει ας πούμε το τραγούδι που πήρε πρώτη θέση στο διαγωνισμό γιατί οι Ηπειρώτικοι λαρυγγισμοί περάσανε μέσα από sampler και χρησιμοποιήθηκε σε μπαλάντα.
|
Κύριε Μιχάλη Κλεάνθη,
κατ΄αρχήν δεχθείτε τα υπουργικά μου συγχαρητήρια με την ευκαιρία για το όμορφο εμπνευσμένο τραγούδι. Το τραγούδι άρεσε πολύ και στον κ. Πρωθυπουργό, ταυτίστηκε μάλιστα με τον τίτλο, και τραγουδάει το ρεφραίν συνέχεια με τα μέλη της τρόϊκας, τον φοβίζει λίγο η Ερωφίλη όμως και έχει συνεχώς το νου του μήπως και τον επιτεθεί ο χορός.
Δεν θα απαγορέψω το άσμα κύριε Κλεάνθη μόνο αν μου υποσχεθείτε οτι στον επόμενο διαγωνισμό δε θα χρησιμοποιήσεται sampler αλλά HP.
Λοιπόν μιας και αναφέραμε την Ερωφίλη ας δούμε τον Ερωτόκριτο με μια άλλη ματιά που ταιριάζει σε μια Ελλάδα που ψόφσε.>>>>>>>>
Ήπαιρνε το synthesizer του και σιγανά επορπάτει
και εχτύπαν το γλυκιά αναδια στο παλάτι.
…Tα πλήκτρα του synthesizer ντου παλλιά ‘ν και κιλαηδούσι.
Εε? Εξέλιξη.
Ένα απόσπασμα απο σχετικό κείμενο στο νετ:
Οι «Πολιτιστικοί Σύλλογοι» και ο πολιτισμός
Πεποίθηση μου είναι ότι για το σημερινό ξεπεσμό των πανηγυριών και της έννοιας «παραδοσιακό», την πρωταρχική ευθύνη φέρουμε τα Προεδρεία των Συλλόγων και Αδελφοτήτων των χωριών μας. Οι ζυγιές με το ζουρνά, το νταούλι και το κλαρίνο με το γλυκό ήχο που τα συνοδεύει, αντικαταστάθηκαν για λόγους ευκολίας των οργανοπαικτών από τα ντράμς, την ηλεκτρική κιθάρα, τα αρμόνια. Εμείς, Σύλλογοι και Πανηγυριστές υποταχθήκαμε αδιαμαρτύρητα στο πολιτιστικό έγκλημα που συντελέστηκε και μάλιστα προσαρμοστήκαμε τόσο καλά, ώστε σχεδόν να αποδοκιμάζουμε μια κομπανία χωρίς «τα παραμορφωτικά εφέ» με το πρόσχημα ότι «δεν βγαίνει πέρα» πανηγύρι διαφορετικά. Έτσι, οι Σύλλογοι συρόμαστε από την ανησυχία μας να προσελκύσουμε κοινό στα πανηγύρια μας, ώστε να ανταπεξέλθουμε οικονομικά.
Περιττεύει να υπογραμμίσω την αναγκαιότητα όσων βρισκόμαστε επικεφαλής Συλλόγων να είμαστε γνώστες της κουλτούρας και του πολιτισμού του τόπου μας. Όταν εμείς θεωρούμε πολιτισμό την αναπαραγωγή των μουσικών προτύπων της ιδιωτικής τηλεόρασης με κυρίαρχο το δόγμα: «οικονομία στο ύφασμα οικονομία και στο ταλέντο», όταν καμαρώνουμε για τις εκδηλώσεις μας με οργανοπαίχτες αμφιβόλου ποιότητας και γνώσης ή όταν έστω θεωρούμε «αναγκαίο κακό» τα παραπάνω, αναλογίζομαι τι παραδίνουμε στους νεώτερους Πανηγυριστές ; Σκεφτήκαμε ποτέ ότι στα εγγόνια μας η σημερινή κατάσταση θα εγγραφεί ως «γνήσιο παραδοσιακό πανηγύρι»;
Πιστεύω ότι οι Φορείς ενός τόπου, ανάλογα και με το εύρος τους, πρέπει να προηγούνται της κοινωνίας και να τη διαπαιδαγωγούν με ιδέες και έμπνευση, με προτάσεις και τόλμη παρά να έπονται αυτής. Έτσι συνήθως ενεργούν οι πολιτικοί μας, συρόμενοι κυριολεκτικά από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Η λαϊκίστικη αντίληψη της θεοποίησης του κοινού, που διαδίδεται πολύ τα τελευταία χρόνια , ότι δηλαδή «ό,τι ακούει ο κόσμος είναι και καλό και παραδοσιακό» δεν πρέπει να μας παρασύρει.
πηγή:
https://www.facebook.com/notes/%CE%BB%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CF%83%CF%87%CE%B7%CE%BC%CE%B1/%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B7%CE%B3%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%AD%CE%B2%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B7%CE%B3%CF%85%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%82-%CE%B1%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BF%CE%BB%CE%B3%CE%B1%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%BF/237382019665443
Sampler!!! έλα να σε ταϊσω έλα...
Παλιότερα όταν οι διασκεδάσεις δεν είχαν μουσικά όργανα ορισμένοι γλεντοκόποι «έπαιζαν» διάφορους σκοπούς με ένα φύλλο δέντρου ανάμεσα στα χείλη και στα δόντια. Μ’ αυτό τον τρόπο κρατούσαν ένα γλέντι, το τραγούδι και το χορό.