Εφ'όσον η παρτιτούρα το αναφέρει ώς 6/8,οφείλουμε "να συμμορφωθούμε πρός τάς υποδείξεις" της.
Ωστόσο,και οι παρτιτούρες δέν είναι γραμμένες σε ιερό μάρμαρο,γιατί κάτι που ο ένας το θεωρεί 6/8,κάποιος άλλος μπορεί να το αντιληφθή σάν γρήγορο 3/4 ή και σάν 3/8.Οι χρονικές αξίες στην μουσική δέν είναι φυσικά μεγέθη και ενέχουν υποκειμενικότητα.
Αλλωστε και το "βήμα" είναι επίσης σχετικό.Ενας ψηλός άνθρωπος έχει σαφώς μεγαλύτερο άνοιγμα ποδιών (άρα και βήμα) από έναν κοντό κι'έτσι,μιά απόσταση "δέκα βημάτων" τού ψηλού,μπορεί γιά έναν κοντό να είναι είκοσι.
Ο εθνικός ύμνος πάντως,είναι από απόψεως "ρυθμικής διαμοίρασης αξιών" τσάμικο,αφού τα δύο πρώτα όγδοα τού μέτρου εκτελούνται ώς όγδοο παρεστιγμένο+δέκατο έκτο,όπως και στα τσάμικα που χορεύουμε στα γλέντια.Ασχέτως άν από απόψεως μουσικού ύφους δέν χορεύεται.
Τέλος,το θέμα τής αντικατάστασης ενός υπάρχοντος ύμνου με κάτι άλλο,εξαρτάται κυρίως από το κατά πόσον αυτό το "κάτι άλλο" μπορεί να λειτουργήση ώς εθνικός ύμνος-δηλαδή να συμπυκνώση μέσα σε λίγους στίχους ολόκληρη την ιστορία/φυσιογνωμία κλπ ενός έθνους.Δέν βλέπω να υπάρχη,συνεπώς,στην περίπτωση τού Ελληνικού ύμνου κάτι άλλο που θα μπορούσε να λειτουργήση όπως οι δύο πρώτες στροφές τού υπάρχοντος "ύμνου εις την ελευθερίαν".