ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

    Παρτιτούρες για βιολί

    ElViolinist
    19.09.2015, 14:25

    Πριν 2-3 χρόνια που ξεκίνησα το βιολί άρχισε και η αναζήτηση αγαπημένων τραγουδιών για να τα παίξω. Έχω καταρχάς την εξής απορία: γιατί για να παίξεις ένα κομμάτι "τυπικά" πρέπει να αγοράσεις την παρτιτούρα ενώ οι στίχοι είναι δωρεάν; Άλλο να κάνεις σπίτι σου πρόβες μόνος σου και άλλο να κάνεις συναυλία. Εκεί μου φαίνεται λογικό να πρέπει να πληρώσεις κτλ. Αλλά το θέμα μου δεν είναι αυτό. Είναι αρκετά δύσκολο να βρω παρτιτούρες για βιολί. Για πιάνο υπάρχουν τα πάντα όλα. Για βιολί όχι και τόσα πολλά. Πιο πολύ με πλάγιο τρόπο το βρίσκω πχ αν βρω την παρτιτούρα που έχει το κομμάτι του τραγουδιστή που παίζω αυτό. Η απορία μου είναι η εξής: Μια παρτιτούρα πιάνου πως μπορεί να παιχτεί με βιολί; Άκουσα ότι παίζεις γενικά την ψηλότερη νότα που συνήθως εκεί είναι η μελωδία. Γνωρίζει κάποιος κάτι;


    STEFANOS604
    19.09.2015, 19:33

    Απαντώ όχι σαν παίχτης πιάνου ή βιολιού αλλά σαν παίχτης πνευστών που παίζει τέτοιες παρτιτούρες που μπορούν να παιχτούν και με βιολί.

    Στις παρτιτούρες βιολιού , υπάρχει μόνο ένα πεντάγραμμο , γραμμένο στο γνώμονα του σολ .

    Στις παρτιτούρες για Πιάνο (όπως και για κιθάρα) υπάρχουν δύο πεντάγραμμα - το πεντάγραμμο με τη μελωδία στο κλειδί του σολ , και το πεντάγραμμο με τα μπάσα στο κλειδί του ΦΑ .

    Έτσι επιλέγοντας από την παρτιτούρα για πιάνο το πεντάγραμμο με τη μελωδία , μπορείτε να την παίξετε με όργανα που παίζουν στο γνώμονα του σολ (τρομπέτα , φυσαρμόνικα, σαξόφωνο , φλογέρα , φλάουτο , κλαρίνο , βιολί….)

    Απλά , ανάλογα με το όργανο οι συχνότητες θα είναι σε διαφορετική οκτάβα. Δείτε μια  φωτογραφία με τις συχνότητες κάθε οργάνου εδώ.

    Βέβαια το καλύτερο θα ήταν η παρτιτούρα που σας ενδιαφέρει να είναι γραμμένη για βιολί  γιατί πχ αν η παρτιτούρα του πιάνου έχει νότες στην 7η, 8η, 9ηοκτάβα αυτές φυσικά δεν παράγονται θεμελιωδώς ούτε με πνευστά αλλά ούτε και με το βιολί (εκτός αν ο ταλαντούχος βιολιστής χρησιμοποιήσει αρμονικές φυσικές ή τεχνητές) και τότε νοητά θα πρέπει να κατεβούμε στις οκτάβες του οργάνου μας.  

    Τώρα το γιατί είναι λογικό ή μη να πρέπει να πληρώσεις.....

    Από μια άποψη δεν είναι ηθικά σωστό οι ‘’λαθραίες’’ παρτιτούρες, εννοώ από άποψη συνείδησης.

    Ο μουσικός που τις έγραψε ίσως ζει παίρνοντας κάποια ψίχουλα απ’ τις παρτιτούρες του και φυσικά του δίνεται το δικαίωμα νομικής κατοχύρωσης της εργασίας του.

    Είναι τα γνωστά copyright και publishing right

    Βέβαια σχεδόν το σύνολο από τις παρτιτούρες της κλασσικής μουσικής δεν έχουν copyright  (Beethoven,  Bach..) και  τα έργα αυτά κυκλοφορούν δωρεάν και άρα  νόμιμα (?).

    Πχ ΕΔΩ : σε διάφορες γλώσσες ακόμα και στα ελληνικά θα βρείτε μερικές εκατοντάδες παρτιτούρες και πιθανόν να βρείτε ειδικά και για βιολί:

    Μπορείτε όμως να βρείτε στο διαδίκτυο παρτιτούρες γραμμένες για βιολί , όπως και για κάθε όργανο, μεταχειρισμένες και άρα κατά πολύ φτηνότερες. Πχ εδώ :

    ή ‘καινούριεςπαρτιτούρες πχ εδώ:


    ElViolinist
    23.09.2015, 01:12
    Ευχαριστώ για την απάντηση. Απλά σχετικά με την αγορά παρτιτούρας.. τις βρίσκω αφενός ακριβές.. Δηλαδή με την τιμή που είχε ένα site για κάθε κομμάτι ξεχωριστά βρήκα ένα βιβλίο που είχε καμιά 80ρια κομμάτια πολύ φτηνότερα από το να τα έπαιρνα ένα ένα. Από την άλλη, κάποιος που είναι καλός στο όργανο του νομίζω δε χρειάζεται παρτιτούρα, αλλά κάποιος που είναι στα πρώτα του βήματα όπως εγώ χρειάζεται. Πχ ο δάσκαλος μου ο οποίος είναι πραγματικά θεός ότι και να του παίξω καταλαβαίνει μία μία τις νότες ακόμα και χιλιοστό να μου φύγει. Οπότε αν του παίξεις ένα κομμάτι μπορεί να το παίξει όπως είναι. Άρα, για κατοίκον χρήση, μπορεί να έχει τσάμπα ότι θέλει ενώ εγώ πρέπει να πληρώσω.
    stet
    23.09.2015, 18:55

    Δες αυτό το βιβλίο με παρτιτούρες κυρίως για βιολί.

    "Μουσικές Καταγραφές- 184 οργανικοί σκοποί από Αγαίο, Ιόνιο, Κρήτη και Κύπρο" Εκδόσεις Papagrigoriou-Nakas.
     

    "....αποτυπώνεται σε μουσική σημειογραφία ένα μέρος των οργανικών σκοπών των νησιών του Αιγαίου, του Ιονίου, της Κρήτης και της Κύπρου. Στη γενικότερη δημιουργική διάθεση να μελετηθεί ο λαϊκός πολιτισμός, η δική μας συμβολή εντοπίζεται στη μελέτη και ανάδειξη του μουσικού ύφους των παλιότερων γενεών. Σε αυτό το ύφος αντανακλάται το συλλογικό αισθητικό κριτήριο των τοπικών κοινωνιών σε συγκεκριμένη φάση της ιστορικής εξέλιξης (οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής). Το υλικό μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ανάλυσης διάφορων παραμέτρων (μουσικοί τρόποι, μορφή, μελωδική κίνηση, διάνθιση, κλπ.), και ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει ύλη στη διδασκαλία των μουσικών οργάνων, συγκερασμένων και μη."

    "....κατέγραψαν σε νότες του πενταγράμμου, με απίστευτη ακρίβεια και υπομονή, 184 σκοπούς για σόλο όργανα απ’ τα νησιά μας....."

    http://mousikeskatagrafes.blogspot.gr/2014/10/mousikeskatagrafes1.html