Quote:
|
Χρόνια Πολλά κατ'αρχήν,
θα ήθελα να σε παρακαλέσω να μού αναφέρεις τίς παραγράφους τών αρχαίων κειμένων από τίς οποίες προκύπτουν όλα τα παραπάνω...
να ορίσεις την ειδωλολατρία...
αν μπορείς να μού πεις γιατί οι νύν κραταιές θρησκείες δεν καλύπτουν αυτά τα κενά...
|
|
Αγαπητέ mrdrummergr,
χρόνια πολλά κι ευλογημένα, με περισσότερη καλή μουσική για όλο τον κόσμο.
Σχετικά με τα αρχαία κείμενα που αναζητάς, τη σημαντικότερη ίσως πηγή από την οποία αντλούμε πληροφορίες για την αρχαία Ελληνική Μυθολογία, αποτελεί το έργο «Βιβλιοθήκη» του Απολλόδωρου, 2ος αι. π.Χ. Για να μην κουράζω, επισυνάπτω ένα πολύ μικρό αλλά αντιπροσωπευτικό απόσπασμα, για να κατανοήσουμε τι σημαίνει
Διόνυσος και λατρεία του.
Δεν θα επεκταθώ περισσότερο σχετικά με το τι ήταν οι Μαινάδες, οι Ηδωνοί, οι Βάκχες, οι Σάτυροι, οι Σεληνοί κ.άλ. που αποτελούσαν την κουστωδία του Διονύσου, γιατί νομίζω ότι δεν έχει νόημα. Όποιος επιθυμεί να εμβαθύνει, μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες στα κείμενα της πλουσιότατης αρχαιοελληνικής γραμματείας.
«Ο Διόνυσος έριξε τη μανία στο Λυκούργο. Αυτός λοιπόν στην τρέλα του επάνω δίνει μια τσεκουριά και σκοτώνει το γιο του Δρύαντα. Κι επειδή η γη έμεινε άκαρπη ο θεός χρησμοδότησε ότι θα ξανακαρπίσει όταν θανατωθεί ο Λυκούργος. Μόλις τ’ άκουσαν οι Ηδωνοί τον έσυραν στο Παγγαίο όρος όπου σύμφωνα με την επιθυμία του Διόνυσου πέθανε από τις κλωτσιές των αλόγων. Αφού ο Διόνυσος πέρασε τη Θράκη ήρθε στη Θήβα και ανάγκασε τις γυναίκες να αφήσουν τα σπίτια τους και να επιδίδονται σε βακχικά όργια στον Κιθαιρώνα. Ο Πενθεύς, βασιλιάς της Θήβας εμπόδιζε να γίνονται όλα αυτά. Όταν όμως πήγε στον Κιθαιρώνα να κατασκοπεύσει τις Βάκχες, έγινε κομματάκια από την ίδια του τη μάνα την Αγαυή. Κι αφού έδειξε στους Θηβαίους ο Διόνυσος ότι είναι θεός, ήρθε στο Άργος. Κι εκεί, επειδή δεν τον τιμούσαν, έκανε τις γυναίκες μαινάδες να παίρνουν τα βουνά με τα μωρά στο βυζί και να τρέφονται από τις σάρκες των ίδιων των μωρών τους. (..) Έτσι οι άνθρωποι πίστεψαν ότι είναι θεός και τον τιμούσαν.» (ΠΗΓΗ: Απολλοδώρου Βιβλιοθήκη, εκδ. Αφών Τολίδη).
Σχετικά με την ειδωλολατρία, ο ορισμός της νομίζω περιέχεται στην ίδια τη λέξη. Είναι η λατρεία των ειδώλων. Στις περισσότερες αρχαίες λατρείες, η ειδωλολατρία ήταν συνυφασμένη με τον παγανισμό και την πολυθεΐα. Σήμερα υπάρχει η μετεξέλιξή της, η "νεοειδωλατρία", η οποία περιέχει πολλές παραφυάδες, από την αρχαιολατρεία, μέχρι τις σύγχρονες "ήπιες" μορφές μαγείας τύπου Χάρι Πότερ. Με την ευρύτερη έννοια, ειδωλολατρεία θωρείται η θεοποίηση οιουδήποτε πάθους, το οποίο ανάγουμε ως πρωταρχικό στόχο της ζωής μας, όπως μπορεί να είναι π.χ. η φιλοχρηματία, η απληστία, η φιληδονία κλπ.
Τέλος, σχετικά με τις κραταιές θρησκείες όπως τις αποκαλείς, καταρχάς δεν είμαι απολογητής καμιάς, πέραν αυτής της πίστης μου. Πέραν τούτου όμως, το ερώτημα που μου θέτεις, χωράει πολύ συζήτηση και ήδη είμαστε μακράν εκτός θέματος. Αν όμως επιθυμείς, μπορείς ν’ ανοίξεις ένα topic σχετικό με το ρόλο των θρησκειών και υπόσχομαι ότι εκεί θα εκθέσω τις απόψεις και τα πιστεύω μου για όλα τα ερωτήματά σου.
Με εκτίμηση,
Γιάννης