Η διαύγεια του μυαλού κατά τη διάρκεια της πρακτικής έχει άμεση σχέση με το πόσα συγκρατεί κανείς, μαθαίνει και βελτιώνει...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ
Η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να δώσω σχετικά με το πώς να πάρει κανείς θετικά αποτελέσματα είναι η εξής: Αφιερώστε πολύ χρόνο σε μερικά θέματα κάθε μέρα, ή αφιερώστε λίγο χρόνο σε πολλά αλλά διαφορετικά θέματα κάθε μέρα, ή κάντε και τα δύο, αλλά αφιερώστε χρόνο στα ΙΔΙΑ θέματα κάθε μέρα. Συνεχίστε αυτή τη μέθοδο πιστά, ώσπου είτε να παρατηρήσετε πρόοδο είτε να συνειδητοποιήσετε ότι το υλικό της πρακτικής είναι, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, ακατάλληλο. Τριάντα συνεχείς μέρες είναι ένα λογικό χρονικό όριο για να κάνει κανείς πρακτική πάνω σ’ένα θέμα, αλλά κρίνετε εσείς για τον εαυτό σας. Η βελτίωση είναι συνήθως ανάλογη προς τον χρόνο που αφιερώνει κανείς στον κάθε τομέα και την αποτελεσματικότητα των ασκήσεων.
Η προσωπική καθημερινή πρακτική – ρουτίνα είναι ανεκτίμητη στο ν’ακολουθήσει κανείς αυτή τη συμβουλή. Μειώνει το αίσθημα που μπορεί να έχει κανείς όταν αναρωτιέται σε τι να εξασκηθεί, πώς να εξασκηθεί, πόση ώρα να εξασκηθεί κλπ. Η πρακτική ρουτίνας δίνει την ικανότητα να δει κανείς και να μετρήσει την πρόοδο σε συγκεκριμένους τομείς, πράγμα σημαντικό για την διάθεση και τον ενθουσιασμό σας. Σας βοηθά να πάρετε ευθύνη για την δική σας βελτίωση, διδάσκοντας σας πώς να διδάξετε τον εαυτό σας με τον δικό σας ρυθμό, με την λιγότερη καθοδήγηση. Επίσης σας δίνει αυτοπεποίθηση, κάνοντας σας να εξαρτάστε λιγότερο από άλλους για να σας διορθώσουν ή να σας οδηγήσουν.
Οργανώστε με όποιον τρόπο θέλετε την πρακτική σας. Εξάλλου, ποιος ξέρει καλύτερα από εσάς τους τομείς που χρειάζεστε, θέλετε και είστε έτοιμοι να βελτιώσετε; Eπίσης, σημειώνετε το πρόγραμμα της πρακτικής σας. Τα πράγματα έχουν τον τρόπο τους να γίνονται, έτσι όταν σημειώνουμε κάτι, του δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι ν’ακολουθήσετε την πρακτική σας.
Το να δημιουργήσετε μια αποτελεσματική πρακτική ίσως να πάρει χρόνο. ‘Ισως θα πρέπει να πειραματισθείτε λίγο, προτού βρείτε το “σωστό’ συνδυασμό θεμάτων, ασκήσεων και χρόνου. Αλλά προσπαθήστε. Δεν έχετε τίποτα να χάσετε, και τα πάντα να κερδίσετε. Αναρωτηθείτε πόσο έχετε βελτιωθεί τους τελευταίους 6 μήνες με την καινούργια πρακτική μέθοδο. Αν έχετε επιτύχει πολλά, συνεχίστε. Αλλά αν δεν δείτε σημαντική βελτίωση σε τουλάχιστον κάποιους τομείς, ή αν δε μπορείτε να προσδιορίσετε αν έχετε βελτιωθεί ή όχι, θα μπορούσατε να επωφεληθείτε πάρα πολύ από μια πρακτική ρουτίνας, δεδομένου ότι την ακολουθείται και την χρησιμοποείτε κάθε μέρα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ
Σημαντική βελτίωση επιτυγχάνεται μόνο μ’έναν τρόπο – σταδιακά, με την πάροδο του χρόνου. Όσο πολύ και αν κρατήσει ή όσο παραγωγική και αν είναι η πρώτη φορά που θα γίνει πρακτική, μόνο λίγα μπορείτε να επιτύχετε αυτή τη πρώτη φορά. Αλλά κάνοντας πρακτική στο ίδιο υλικό πολλές φορές έστω και για λίγη ώρα κάθε φορά, μπορείτε να σταθεροποιήσετε την πρόοδο και τελικά να επιτύχετε πολλά.
Η διαύγεια του μυαλού κατά τη διάρκεια της πρακτικής έχει άμεση σχέση με το πόσα συγκρατεί κανείς, μαθαίνει και βελτιώνει. Ιδανικά, το μυαλό θα πρέπει να είναι άδειο από σκέψεις, εκτός από την εκτέλεση και τον ήχο της μουσικής. Προσπαθήστε να κρατήσετε την προσοχή σας σε μια (κρατημένη) νότα ή σε μια απλή, επαναλαμβανόμενη άσκηση για μερικά λεπτά στην αρχή κάθε φορά της πρακτικής. Αυτό θα σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε. Είναι πιο εύκολο να παραμείνετε συγκεντρωμένοι αν ξεκινήσετε μ’αυτόν τον τρόπο. Μη βιάζεστε υπερβολικά να βελτιωθείτε. Για να παραφράσω μια παλιά παραβολή: Aν βιάζεστε και κάνετε 2 ώρες πρακτική τη μέρα, ίσως να πάρει 5 χρόνια για να μάθετε κάτι. Αν βιάζεστε και κάνετε 5 ώρες πρακτική τη μέρα, ίσως να πάρει 10 χρόνια για να μάθετε κάτι. Αν βιάζεστε και κάνετε 10 ώρες πρακτική τη μέρα, ίσως ποτέ να μη μάθετε τίποτα. Το να βιάζεσαι σημαίνει ότι το μυαλό σου βρίσκεται στο μέλλον. Άσχετα από το πόσο πολύ εξασκείστε, ποτέ δεν θα συγκρατείτε αρκετά για να μάθετε κάτι, αν το μυαλό δεν βρίσκεται στην μαθησιακή διαδικασία – στο παρόν.
Εξασκηθείτε σε ότι δε μπορείτε ήδη να κάνετε καλά. Μην διστάζετε ν’ακουστείτε άσχημα στην αρχή, έτσι ώστε ‘ακουστείτε καλά αργότερα, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο γίνεται σωστή δουλειά. Τα πάντα μπορούν να θεωρηθούν σαν πρακτική, με τη μια μορφή ή την άλλη, ακόμη και κονσέρτα, ρεσιτάλ, ηχογραφήσεις, κλπ. Αυτά τα γεγονότα είναι απλά σπουδαίες ευκαιρίες για να μάθει κανείς, π.χ. το να εξασκηθεί για το επόμενο παίξιμο, το οποίο όταν έρθει (και πάντα έτσι γίνεται), θα είναι ακόμη μια ευκαιρία πρακτικής/μαθησιακή.
Μη περιμένετε τα σόλο σας να είναι άψογα όσο αφορά τις νότες προτού βάλετε ψυχή και πίστη στην μουσική σας, γιατί σ’αυτήν την περίπτωση ποτέ δεν θα είναι άψογα. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ουσιώδη και χρειάζεται να απομονωθούν και να βελτιωθούν μαζί με τα άλλα τεχνικά στοιχεία. Η πρακτική μπορεί να είναι μια θεραπευτική εμπειρία αν πρώτα αποδεχτείτε το παρόν επίπεδο ικανότητας σας και ύστερα απολαύσετε την διαδικασία βελτίωσης, βήμα – βήμα. Αυτό θα είναι σχετικά εύκολο να γίνει με την βοήθεια πρακτικής ρουτίνας.
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Στάδια Στρατηγικής Πρακτικής
1. Βάλτε στόχο/όριο
Διαλέξτε ένα έως αρκετά θέματα ή τομείς για να εξασκείστε καθημερινά. Αν διαλέξετε περισσότερα από ένα θέματα, κάντε πρακτική ως εξής: ένα θέμα για μια ώρα, άλλο για 30 λεπτά, τα υπόλοιπα από 15-20 λεπτά το καθένα.
2.Κατανοείστε το κάθε θέμα
Να έχετε καθαρή πνευματική και θεωρητική κατανόηση του κάθε θέματος προτού ξεκινήσετε την Πρακτική, καθώς και ακριβή εικόνα του πως θα πρέπει ν’ακουστεί.
3. Αναπτύξτε ένα πλάνο
Δημιουργείστε τις δικές σας ρεαλιστικές ασκήσεις που επιλέγετε να εξασκηθείτε ή αυτές που σας έχουν προταθεί. Δώστε τα δικά σας χρονικά περιθώρια. Οι ασκήσεις μπορεί να είναι σχεδιασμένες να συνδυάζουν διάφορα σημεία. Κάντε πρακτική στα κατάλληλα θέματα μηχανικά, καθώς και δημιουργικά. Χρησιμοποιείτε μετρημένες έως υπερβολικά περιορισμένες ασκήσεις για κάθε θέμα. Μην ξεχνάτε να περιλαμβάνετε χρόνο κάθε μέρα για σόλο διασκέδασης π.χ. βάζοντας ψυχή και πίστη στη μουσική. Σημείωση : Βεβαιωθείτε ότι οι ασκήσεις σας προκαλούν τεχνικά και μουσικά και ότι δεν είναι ακατόρθωτες ή εντελώς πέρα από την ικανότητα σας να τις εκτελέσετε.
4. Εκτελέστε το πλάνο
Ηχογραφείστε μέρη από την πρακτική σας καθημερινά, με σκοπό ν’ανακαλύψτε δυνατά σημεία ή αδυναμίες, να μετρήσετε την πρόοδο, την αποτελεσματικότητα των ασκήσεων και να συγκρίνετε το παίξιμο σας με ηχογραφημένα παραδείγματα επαγγελματιών σε μεγαλύτερα επίπεδα. Προσπαθείστε να περιορίσετε την αυστηρή κριτική παρά μόνο στα σημεία που στοχεύουν οι ασκήσεις. Για παράδειγμα, αν μια άσκηση επικεντρώνεται στον χρόνο, μην είστε υπερβολικά επικριτικοί με την μελωδικά ακρίβεια στο σόλο, και το αντίστροφο.
(Σημειωσεις απο το βιβλιο how to improvise HAL CROOK (αγοράστε το)
Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.
Στείλε το άρθρο σου
σχολιάστε το άρθρο
#16930 / 29.10.2008, 00:29 / Αναφορά ωραίο το άρθρο. Μου έκανε εντύπωση που λέει ότι όσο κάθεσαι δεν μαθαίνεις τίποτα..... |
#16933 / 29.10.2008, 14:19 / Αναφορά Αν και τα γραφόμενα είναι πολύ ενδιαφέροντα και ουσιαστικά, το κείμενο "χάνει" εξαιτίας της αυστηρής μετάφρασης, πού θα μπορούσε άνετα να ειναι λίγο πιό "ελεύθερη", ώστε να μη κουράζει και τελικά το άρθρο να κερδίζει περισσότερους αναγνώστες. Για παράδειγμα, η λέξη "πρακτική" χρησιμοποιείται κατά κόρον, σε βαθμό κόπωσης, ενώ θα μπορούσε να εναλλάσσεται με τη λέξη "εξάσκηση" ή "μελέτη", χωρίς να χάνεται η ουσία και το νόημα του κειμένου. Παρόλα αυτά, θεωρώ τη προσπάθεια αξιέπαινη και την επιλογή του θέματος ιδιαίτερα εύστοχη! |
#20485 / 09.07.2010, 12:36 ena mikro dikio to xeis.. kamia fora omws to na blepoume to "daktilo" xanoume to stoxo!!!! ;) |
#16967 / 02.11.2008, 21:50 / Αναφορά ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΑΡΘΡΟ ....ΑΛΛΑ ΛΙΓΟ ΣΕ ΚΟΥΡΑΖΕΙ... |
#18349 / 26.04.2009, 20:14 / Αναφορά ευχαριστώ πολύ ...και το άρθρο δεν κουράζει καθόλου για αυτούς που δεν τα ήξεραν! |
#18760 / 22.07.2009, 16:12 / Αναφορά βρηκα πολλυ ενδιαφερον το κειμενο και συνειδητοποίησα πολλα πραγματα ...............σωστα επελεξες να το δημοσιευσεις!!!!!!! |
#18778 / 26.07.2009, 16:32 πολυ ενδιαφεροθσα δημοσιευση!!!!!!!!πολυ σημαντικη για οποιον εχει προβλημα στην μελετη του!!!!! |
#20484 / 09.07.2010, 12:29 / Αναφορά exeis apoluto dikio! entuposiastika giati....EKLOGIKEPSES auto pou diais8itika....kanw.. |
#25612 / 27.10.2012, 00:33 / Αναφορά https://www.sites.google.com/site/jazzteaching/ |