Μια συνέντευξη τύπου που μας θύμισε ότι το ελληνικό τραγούδι είναι αυτό που έχει ψυχή, δόθηκε την περασμενη εβδομάδα στον ΙΑΝΟ.
Ο Γιάννης Σπανός, ένας από τους ανθρώπους που σπάνια μιλάει, ήταν εκεί και συνάντησε πού σπουδαίους φίλους οι οποίοι θα συμμετέχουν στην μεγάλη συναυλία αφιέρωμα που δίνει στις 31 Μαϊου στο Καλλιμάρμαρο. Και το πιο εντυπωσιακό ήταν το φινάλε. Τόσο πολύ συγκινήθηκε, που μόνος του είπε να ανέβει στο πιάνο που υπήρχε δίπλα από το πάνελ και κάλεσε τους τραγουδιστές να πουν από ένα τραγούδι. Ήταν ο καλύτερος τρόπος για να κλείσει ραντεβού με όλους μας για την 31η Μαϊου.
Συγκίνηση μας χάρισε ο Λευτέρης Παπαδόπουλος (θα είναι ο παρουσιαστής της βραδιάς) που μίλησε για έναν από τους πιο αγαπημένους του συνθέτες. Όπως είπε «ο Γιάννης Σπανός ήρθε στην Ελλάδα την δεκαετία του ’60 έχοντας ήδη διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στο Γαλλικό τραγούδι, γράφοντας τραγούδια για την Ζιλιέτ Γκρεκό αλλά και την Μπριζίτ Μπαρντό. Και ήρθε στην Ελλάδα για να γίνει ο ηγέτης του Νέου κύματος και τελικά να παίξει σπουδαίο ρόλο και στο ελληνικό τραγούδι...» Όπως συμπλήρωσε «Ο τόπος του χρωστάει πολλά. Γιατί ήταν ένας άνθρωπος που ξεκίνησε για να γίνει δικηγόρος, αλλά η αγάπη του για το τραγούδι τον έκανε να παρατήσει τη νομική και να γίνει συνθέτης...». Επισήμανε επίσης και το γεγονός της επίσκεψης Ερντογκάν στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι εκτός των πολιτικών, ο Τούρκος πρωθυπουργός θέλησε να συναντήσει το Μίκη Θεοδωράκη. Όπως είπε σε εκείνη τη συνάντηση, ο Μίκης κράτησε από το χέρι και τον Ερντογκάν και τον Παπανδρέου και εκτός από το θέμα της ελληνοτουρκικής φιλίας, τους είπε να μην ξεχνάνε ότι η πολιτική δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τον πολιτισμό. Και έκλεισε λέγοντας ότι «Ο Γιάννης Σπανός είναι ένα κομμάτι του πολιτισμού μας και γι’αυτό πρέπει να είμαστε όλοι στο Καλλιμάρμαρο στις 31 Μαϊου για να του πούμε ένα ευχαριστώ για τα τραγούδια που μας χάρισε και έγιναν βάλσαμο στην ψυχή μας...»
Αμέσως μετά τον λόγο πήραν ο Σταμάτης Κόκοτας που μίλησε για έναν άνθρωπο από τους λίγους φίλους που έχει ακόμα, μετά από τόσα χρόνια.
Ο Μανώλης Μητσιάς είπε το ότι ο Σπανός δεν πούλησε παραμύθι για να γίνει γνωστός και να είναι συνεχώς στην επικαιρότητα, αλλά σεμνά και ταπεινά έγραφε τα τραγούδια του και επικοινωνούσε με τον κόσμο, δηλαδή έκανε πράξη την ουσία της τέχνης μας.
Ο Κώστας Καράλης δήλωσε ότι ενώ δεν ενδιαφερόταν να μπει στο τραγούδι, τα μελοποιημένα ποιήματα του Σπανού τον έπεισαν. Και μάλιστα όταν τραγούδησε στην «Ανθολογία», τον έψαχναν να υπογράψει συμβόλαιο και αυτός το μόνο που σκεφτόταν ήταν πόσο τυχερός ήταν που συμμετείχε σε εκείνους τους δίσκους.
Η Κατερίνα Κούκα είπε ότι ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα το χρωστάει στο Σπανό. Και δήλωσε ότι είναι πάνω από όλα άνθρωπος. Και έτσι ανθρώπινα αντιμετώπισε το τραγούδι, με ψυχή, πέρα από τα φώτα της δημοσιότητας.
Ο ίδιος ο Σπανός δήλωσε συγκινημένος και ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που του κάνουν μια τόσο μεγάλη τιμή. Είναι σπουδαίο όπως είπε, όταν οι τραγουδιστές δείχνουν τόσο σεβασμό στον δημιουργό. Ευχαρίστησε και δήλωσε ότι έχουν ήδη αρχίσει οι προετοιμασίες για να την βραδιά που θα ακουστούν τα πιο αγαπημένα του τραγούδια.
Και έτσι συγκινημένος κάθισε στο πιάνο και κάλεσε τον Σταμάτη Κόκοτα που τραγούδησε πλάι πλάι με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο το «Πες πως μ’αντάμωσες», ενώ ακολούθησε και ο Κώστας Καράλης που τραγούδησε το «Σπασμένο καράβι».
Εδώ και πενήντα χρόνια, ο Γιάννης Σπανός μας έχει χαρίσει τραγούδια που όλοι μας έχουμε τραγουδήσει και αγαπήσει. Ήρθε η ώρα να του πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Τη Δευτέρα 31 Μαϊου, στο Παναθηναϊκό στάδιο (καλλιμάρμαρο) θα γιορτάσουμε και θα τιμήσουμε τον συνθέτη που μας χάρισε τόσο γενναιόδωρα τις ωραίες του μελωδίες, με ένα πανόραμα της μουσικής του διαδρομής στο οποίο συμμετέχουν κορυφαίοι ερμηνευτές της Ελληνικής μουσικής σκηνής καθώς και προσωπικότητες με τις οποίες συνεργάστηκε ο διακεκριμένος συνθέτης κατά τη διάρκεια της πορείας του.
Τραγούδια όπως «Οδός Αριστοτέλους», «Κάτω απ’τη μαρκίζα», «Θα με θυμηθείς», «Πες πως μ’αντάμωσες», «Μια φορά μονάχα φτάνει», «Ο τρελός», «Φταίμε κι οι δυό», «Αν μ’αγαπάς», «Σαν με κοιτάς», «Προσωπικά», «Μι’ αγάπη για το καλοκαίρι», «Σπασμένο Καράβι», «Με πνίγει τούτη η σιωπή», «Ήρθες εψές», «Έξοδος Κινδύνου», «Κι αν περπατώ», «Που να ‘βρω ένα ζεϊμπέκικο», «Μια φορά θυμάμαι», «Αγάπη δίκοπη», «Θα σε θυμάμαι», «Κίτρινη πόλη», «Φίλε», «Άσπρα καράβια», «Θέλω τα ώπα μου», «Ρίξε στο κορμί μου σπίρτο», «Ναύτης βγήκε στη στεριά» αλλά και τόσα άλλα είναι συνθέσεις του Γιάννη Σπανού πάνω σε στίχους αγαπημένων στιχουργών.
Σημαντικό μέρος των εσόδων της εκδήλωσης, κατόπιν επιθυμίας και υποδείξεως του ίδιου του συνθέτη, θα διατεθούν στο Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» αποκλειστικά για τον εξοπλισμό του νεοσύστατου Ογκολογικού Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΔΑ».
Την προσπάθεια στηρίζουν ο Σύλλογος «ΕΛΠΙΔΑ» και η Πρόεδρος του Συλλόγου, κα. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.
Ο Γιάννης Σπανός γεννήθηκε στο Κιάτο όπου ξεκίνησε σπουδές πιάνου. Εγκαταλείπει τη Νομική και εγκαθίσταται στο Παρίσι όπου παίζει πιάνο σε μπουάτ, γνωρίζεται και συνεργάζεται με αστέρια της γαλλικής μουσικής σκηνής, όπως η Μπριζίτ Μπαρντό, η Πία Κολόμπο κ.ά.
Ασχολείται με τη σύνθεση, μελοποιώντας Γάλλους ποιητές.
Στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 επιστρέφει στην Ελλάδα και δημιουργεί ένα καθαρά δικό του μουσικό κλίμα, χρησιμοποιώντας νέες φωνές.
Πρωτοστάτησε στο μουσικό ρεύμα που ονομάστηκε Νέο Κύμα και το πρώτο του ελληνικό τραγούδι ήταν η σύνθεση "Μια αγάπη για το καλοκαίρι" που ερμήνευσε η Καίτη Χωματά.
Οι συνεργασίες του με τους μεγαλύτερους έλληνες στιχουργούς (Λ. Παπαδόπουλο, Μ. Ελευθερίου, Πυθαγόρα κ. ά. ) καθώς και οι μεγάλες επιτυχίες με τους δημοφιλέστερους τραγουδιστές (Γ. Μπιθικώτσης, Σ. Κόκοτας, Β. Μοσχολιού, Γ. Νταλάρας, Χ. Αλεξίου, Μαρινέλλα, Τ. Βοσκόπουλος, Μ. Μητσιάς, Γ. Πάριος, Γ. Πουλόπουλος κ. ά.) τον αναδεικνύουν ως έναν από τους μεγάλους σύγχρονους συνθέτες.
Κλείνοντας την 5η δεκαετία της παρουσίας του στο ελληνικό τραγούδι συνεχίζει να παρουσιάζει με φρεσκάδα και ευαισθησία νέες συνθέσεις σε συνεργασία με νεότερους έλληνες καλλιτέχνες.
Η ορχήστρα που θα πλαισιώνει το συνθέτη, αποτελείται από 17 μουσικούς και την διεύθυνση της έχει αναλάβει ο Γιώργος Παγιάτης. Πέραν του μουσικού μέρους, η εκδήλωση θα περιλαμβάνει και μια σύντομη οπτικοακουστική αναδρομή σε ειδικά διαμορφωμένες οθόνες προβολής με τη διαδρομή του συνθέτη από την αρχή της πορείας του. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος.
INFO:
Δευτέρα 31 Μαϊου, στο Παναθηναϊκό στάδιο
ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ: 25 ΕΥΡΩ
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΣΚΟΠΩΛΕΙΑ METROPOLIS, ΣΤΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ PUBLIC, ΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ TICKETSERVICES, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 39 – ΣΤΟΑ ΠΕΣΜΑΤΖΟΓΛΟΥ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ: WWW.TICKETSERVICES.GR ΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ 210-7234567
Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.
Στείλε το άρθρο σου
σχολιάστε το άρθρο
#20147 / 25.05.2010, 19:41 / Αναφορά Πάρα πολύ ενδιαφέρον άρθρο,πραγματικά ο Γιάννης Σπανός είναι σπουδαίος συνθέτης και σίγουρα η συναυλία στο Καλλιμάρμαρο θα είναι μια μοναδική εμπειρία για όσους μπορέσουν να πάνε. |
#20148 / 25.05.2010, 21:20 / Αναφορά ΥΠΕΡΟΧΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ !!! |
#20189 / 29.05.2010, 18:30 / Αναφορά mmmm... giwrgos pagiatis.... wraia!! |