ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997
    αρχική > e-Περιοδικό > Μουσική Τεχνολογία

    Προληπτική και Διορθωτική Συντήρηση τρομπέτας/κορνέτας

    Χρήσιμες συμβουλές για τη συντήρηση της τρομπέτας/κορνέτας. Τα ίδια περίπου ισχύουν για όλα τα χάλκινα όργανα, απλά με διαφορετικό kit συντήρησης.

    Προληπτική και Διορθωτική Συντήρηση τρομπέτας/κορνέτας

    Γράφει ο Σκιαθίτης Στέφανος (stefanos604)
    128 άρθρα στο MusicHeaven
    Πέμπτη 25 Ιούν 2020

    Ρίξτε πρώτα μια ματιά στο βίντεο μου εδώ!

    Kιτ Συντήρησης - Trumpet Care Set

    Εγώ χρησιμοποιώ το Trumpet Care Set  εδώ: (ένα άλλο ΕΔΩ:)

    Αποτελείται από:

    • Καθαρό λάδι (Pure Professional Valve Oil). Κάποτε έβαλα λάδι λίπανσης κάνης καραμπίνας και κόλλησαν τα πιστόνια και είδα κι έπαθα να τα καθαρίσω!
    • Καθαρό γράσο (ποτέ βαζελίνη) για λίπανση των αποσπώμενων μερών (sliders).
    • 3 βούρτσες (η 1 φιδωτή) για τον καθαρισμό του εσωτερικού της τρομπέτας και των πιστονιών από λίπη, υπολείμματα τροφής, ύφασμα Microfiber.

    Προληπτική Συντήρηση

     Η δική μου τρομπέτα είναι μία Stagg Bb των 120 ευρώ αγορασθείσα πριν 20 έτη! Αποδείχθηκε καλή, αν και έμεινε αχρησιμοποίητη για πολλά χρόνια απλά φάνηκε ότι δεν είναι μπρούτζινη αλλά ‘’βαμμένη’’ και κάπου τελευταία φάνηκε ο χαλκός. Ο ήχος της όμως, πιστεύω είναι ΟΚ.

    Θα περιγράψω την διαδικασία με τίτλους και με όσα εφαρμόζαμε στην Φιλαρμονική του Δήμου Αρναίας το 1965, κάτι που δεν άλλαξε μέχρι και σήμερα. Λεπτομέρειες όμως θα βρείτε στο ανωτέρω βίντεο μου.

    Η προληπτική συντήρηση μιας τρομπέτας/κορνέτας πρέπει να γίνεται αναλόγως του χρόνου παιξίματος. Αν είναι συχνά τότε τουλάχιστον ανά 2μηνο, αν είναι πολύ συχνά τότε τουλάχιστον καθαρισμό με το kit συντήρησης εβδομαδιαίως, ειδικά της λίπανσης πιστονιών.

    • Αφαιρούμε όλα τα αποσπώμενα μέρη δίνοντας προσοχή στα πιστόνια που είναι αριθμημένα από πάνω προς τα κάτω σαν 1-2-3. Αν κατά λάθος τοποθετηθεί πχ το piston No2 στη θέση piston No1 ή στη θέση piston No3 δεν θα βγαίνει ήχος. Προσοχή λοιπόν! Ο καλύτερος τρόπος, αν δεν πρόκειται για πλήρες ‘’μπάνιο’’ στο κουφάρι της τρομπέτας, αλλά μόνο λίπανση είναι να γίνεται ένα – ένα εναλλάξ, να φυσάμε και να προχωράμε στη λίπανση του επόμενου πιστονιού!
    • Γεμίζουμε τη λεκάνη του νιπτήρα με χλιαρό νερό, ρίχνουμε κάποιο απορρυπαντικό πιάτων ή σαμπουάν και βυθίζουμε όλα τα μέρη εκτός των πιστονιών! Τα αφήνουμε για ένα τέταρτο της ώρας και μετά με τις βούρτσες του kit τα καθαρίζουμε προσεκτικά.
    • Κατόπιν με το ύφασμα Microfiber τα σκουπίζουμε.
    • Αν η τρομπέτα μας έχει χάσει τη γυαλάδα της τώρα είναι η ευκαιρία, πριν τη συναρμολόγηση να την γυαλίσουμε. Χρησιμοποιούμε μπράσσο, την αλείφουμε καθώς και τα αποσπώμενα τμήματα και τα τρίβουμε απαλά με ψιλά ροκανίδια (ζητάμε μια σακουλίτσα από ένα επιπλοποιείο). Στο τέλος και με το ύφασμα Microfiber.
    • Ειδικά το επιστόμιο (αν δώσουμε κάποτε την τρομπέτα μας έτσι να φυσήξει κάποιος) όπως και όλα τα πνευστά το απολυμαίνουμε ανάβοντας έναν αναπτήρα και πλησιάζοντας τη φλόγα του πολύ κοντά για λίγα secs. Το επιστόμιο, αν πιάσει πουρί αλλοιώνει τον ήχο μας λόγω αντίστασης που βρίσκει ο ήχος. Το καθαρίζουμε χρησιμοποιώντας οδοντόκρεμα και εισάγοντας το λεπτότερο βουρτσάκι του kit.
    • Αν κάποτε το επιστόμιο κολλήσει και δεν βγαίνει δεν χρησιμοποιούμε κλειδιά και ίσως χρειαστεί ειδικό μάστορα!
    • Στα αποσπώμενα τμήματα χρησιμοποιούμε τον καθαρό γράσο (ποτέ βαζελίνη) του kit που μοιάζει σαν κραγιόν. Θέτουμε στο δάκτυλό μας μικρή ποσότητα και τα τοποθετούμε στην τρομπέτα και καθαρίζουμε με πανί ή χαρτοπετσέτα τα υπολλείματα, όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο μου.
    • Τα πιστόνια τα λιπαίνουμε με το Pure Professional Valve Oil και μόνο απ’ τη μέση και κάτω όπως φαίνεται στο βίντεο και όχι εντός του ελατηρίου – αν και δεν είναι 100% εντελώς σωστό. Εγώ λίπαινα και το υπόλοιπο (ελατήριο) για χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα. Τα πιστόνια τότε τα τοποθετούμε στους θαλάμους των και τα περιστρέφουμε απαλά, πάνω–πάνω και μετά τα κατεβάζουμε και τα περιστρέφουμε μέχρι να ακούσουμε ένα κλικ που σημαίνει ότι κούμπωσε το πλαστικό του πιστονιού στην εγκοπή του θαλάμου της τρομπέτας. Μετά βιδώνουμε το καπάκι. Καλό είναι να λιπαίνουμε και τις βόλτες του καπακιού. Αν δεν κουμπώσει σωστά δεν βγαίνει ήχος και ξαναδοκιμάζουμε.
    • Την αφαίρεση της τσιμούχας καθώς και το ξεβίδωμα και αφαίρεση του ελατηρίου που θα δείτε στο τέλος του βίντεο δεν τα συνιστώ παρά μόνο αν κάποτε απαιτηθεί να γίνει λόγω κάποιας ζημιάς που θα απαιτούν την αλλαγή τους.
    • Με το μικρότερο βουρτσάκι του kit καθαρίζουμε, όπως και το επιστόμιο, τις οπές των πιστονιών ενώ με το μεγαλύτερο βουρτσάκι τους θαλάμους των πιστονιών.

    Διορθωτική Συντήρηση

    • Κάποιες φορές το ελατήριο ‘’αποχετεύσης’’ μπορεί να σπάσει. Τότε μέχρι να το αντικαταστήσουμε κάνουμε την πατέντα με λαστιχάκι, όπως βλέπετε στο βίντεο. Επίσης προσέχουμε ότι η τάπα δεν είναι φθαρμένη, αν είναι θα έχουμε διαρροή από τα σάλια αλλά και μη σωστό ήχο! Αν είναι φθαρμένη ζεσταίνουμε το μεταλλικό μέρος με έναν αναπτήρα, για να ξεκολλήσουμε τη φθαρμένη τάπα και μετά να το καθαρίζουμε προσεκτικά. Στην συνέχεια από ένα σετ ταπών (καλό είναι να είναι δερμάτινη) την επαλείφουμε με κόλα γενικής χρήσεως (παλιά το κάναμε με βουλοκέρι) και την τοποθετούμε προσεκτικά στο στέλεχος ‘’αποχέτευσης’’. Αν δεν έχουμε τάπα εμπορίου φτιάχνουμε μια δική μας από ημίσκληρο φελλό ή πάνω στην παλιά τοποθετούμε, αφού το κόψουμε στην κυκλική μορφή, ένα αυτοκόλλητο χριτς-χρατς.
    • Καλό είναι αν είμαστε επαγγελματίες, να έχουμε και τα ανταλλακτικά (που δείχνω προς το τέλος του βίντεο) και που είναι φτηνά για την περίπτωση διορθωτικής συντήρησης ή αποκατάστασης βλάβης του πιστονιού.
    • Όταν το έμβολο αργεί να σηκωθεί τότε… δείτε προς το τέλος του βίντεο!

     
    Δείτε κι άλλες μελωδίες τρομπέτας στο playlist εδώ:

    https://www.youtube.com/playlist?list=PLDY30eVtX_pW-VLJsYm64DHWYpg2O647M

    • Το άρθρο μου για τρομπέτα εδώ

    http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&id=3515

    • Κάποια στιγμιότυπα είναι παρμένα από την ιστοσελίδα του Bruce Chidester




    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε