Δακτυλισμοί κλαρίνου από Ε3 – C5 με φωτογραφίες, σκίτσα και ηχητικά.
(Το κλαρίνο μου A key έχει έκταση από: E3 – G6)
Η έκταση όμως Ε3 – C5 είναι υπέρ αρκετή και μάλιστα αρκετή μέχρι το Α4 και όχι μόνο για τον αρχάριο, για να παίξει οποιαδήποτε μελωδία σ’ οποιοδήποτε τρόπο (mode) Ματζόρε – Μινόρε – Δρόμους.
Σε μελλοντικό άρθρο μου θα αναφερθώ αναλυτικά στο υπόλοιπο της έκτασης C5 – G6 που είναι και η δυσκολότερη ως προς τους δακτυλισμούς, απαιτεί μεγαλύτερη εξάσκηση και μεγαλύτερη ενέργεια (φύσημα) για καθαρότητα των υψηλών νοτών.
Το κλαρίνο μου A key είναι από βακελίτη , βάρους >700gr, μάρκας Golden Bird (όπως αναγράφεται στην καμπάνα του).
Καθαρός ήχος διαπίστωσα ότι επιτυγχάνεται πιο εύκολα, με τα καλαμάκια Hot and Swing special 1', ενώ με τα ακριβότερα Vandoren 1 και 1,5, που μου σύστησαν και δοκίμασα, απαιτείται μεγαλύτερη ενέργεια (φύσημα) και δεν μπόρεσα μέχρι τώρα, να πάρω καθαρό ήχο εύκολα. Ίσως στο μέλλον ή με άλλου τύπου κλαρίνα, τα vandoren να ταιριάζουν καλύτερα.
Δείτε όμως πρώτα το άρθρο μου: Βασικές γνώσεις για το κλαρίνο, Μέρος Α' εδώ:
http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&id=4738
Σαν αρχάριος μαθαίνω να παίζω:
Την κλίμακα C major του κλαρίνου (Κλίμακα ΛΑ ματζόρε – Α scale- για πιάνο, κιθάρα, μπουζούκι κλπ δηλαδή 1,5 τόνο κάτω. Όμως ΜΟΝΟ για την τονικότητα κλαρίνου A key)
Την σχετική της C, την Am Φυσική καθώς και την Am Αρμονική κλίμακα του κλαρίνου (Κλίμακα ΦΑ Δίεση μινόρε – F#m scale- για πιάνο, κιθάρα, μπουζούκι κλπ δηλαδή 1,5 τόνο κάτω. Όμως ΜΟΝΟ για την τονικότητα κλαρίνου ΛΑ – A key).
Τα χάλκινα (τρομπέτα, τρομπόνι κλπ), γλωττιδόφωνα (κλαρίνο, σαξόφωνο κλπ), φυσαρμόνικες (διατονικές και χρωματικές) ΔΕΝ έχουν κουρδίσματα αλλά τονικότητες!
Θα έπρεπε λοιπόν οι οργανοπαίχτες αυτών των οργάνων, αν ήθελαν να παίζουν μόνο διατονικές κλίμακες, να κουβαλάνε μαζί τους όλες τις τονικότητες. Αυτό όμως αποφεύγεται, όταν τα όργανα είναι χρωματικά (όπως τα ανωτέρω αναφερόμενα εκτός απ' τις φυσαρμόνικες), με την εκμάθηση των κλιμάκων των τρόπων (modes) έστω των πιο βασικών (πχ Cmajor, Dmajor, Fmajor, Gmajor, Amajor, Aminor, Dminor, Em, Gm, Dhitzaz, Dousak).
Έτσι:
Και κάτι πιο διευκρινιστικό για να γίνουν πλήρως κατανοητά.
Αν πχ το κλαρίνο είναι Α Key και ο παίκτης κλαρίνου επιλέξει να παίξει μια μελωδία σε G major (ΣΟΛ Ματζόρε) τότε τα άλλα όργανα θα παίζουν 1,5 τόνο χαμηλότερα, δηλαδή σε τόνο Ε (ΜΙ) κλπ.
Οι παρακάτω αναλυτικές φωτογραφίες περιλαμβάνονται στο παρακάτω βίντεο μου που περιέχει τους δακτυλισμούς από Ε3 – C5 με φωτογραφίες δικές μου, σκίτσα και ηχητικά από το κλαρίνο μου, αλλά και πολλές άλλες πληροφορίες.
Ακολουθείστε τις και σιγά σιγά και με επιμονή θα μάθετε να πραγματοποιείτε τους δακτυλισμούς ασυναίσθητα.
Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.
Στείλε το άρθρο σου
σχολιάστε το άρθρο
#29916 / 10.08.2020, 08:54 / Αναφορά Το πίσω πλήκτρο Register Key (RK) στην Ελλάδα οι κλαρινετίστες το ονομάζουν : 'ΨΥΧΗ'' |
#29917 / 11.08.2020, 10:33 / Αναφορά Kαλημέρα, Στέφανε. Το άρθρο σου είναι κατατοπιστικό, όπως και τα υπόλοιπα, για ένα αρχάριο. Μια απορία έχω: Μήπως μαθαίνεις μόνος σου και κλαρίνο; Αν ναι, μπράβο σου! Αν όχι, τότε το άρθρο αξίζει για τους ερασιτέχνες της μουσικής! Ε.Σ. |
#29919 / 11.08.2020, 11:35 Καλημέρα Μου το χάρισαν για όσο καιρό θέλω στα γενέθλια μου Ναι επειδή έμαθα γρήγορα γιαυτό έψαξα και βρήκα τα πάντα για το κλαρίνο και η μουσική επένδυση στα δύο άρθρα είναι δική μου Πιστεύω και με τα υπόλοιπα που θα ακολουθήσουν να έχει ο αρχαρισος ένα πολύτιμο εργαλείο |
#29949 / 03.10.2020, 11:44 / Αναφορά Η Φωτογραφία Α4 έχει ένα μικρό λάθος στο βελάκι που από παράβλεψη βλέπει αλλού! Αν είναι δυνατόν να αντικατασταθεί με τη σωστή! Ευχαριστώ! https://drive.google.com/file/d/1XhETOgIyR6qT3iwj8PKQEvLC7yyKDSMo/view?usp=sharing |