ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997
    22 Οκτωβρίου 1937: Ο Μάνος Λοΐζος γεννιέται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Είναι το μοναδικό παιδί του Ανδρέα Λοΐζου, παντοπώλη που έχει φτάσει εκεί το 1924 από τους Αγίους Βαβατσινιάς (ένα χωριό της Λάρνακας της Κύπρου), και της Δέσποινας Μανάκη, κόρης γεωπόνου από τη Ρόδο.

    1951-1952: Όντας μαθητής του Αβερώφειου Γυμνασίου της Αλεξάνδρειας, έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τη μουσική. Εγγράφεται σε τοπικό Ωδείο. Αρχίζει να μαθαίνει βιολί αλλά καταλήγει στην κιθάρα...
    Γράφει το μέλος Αντώνης. (antonLOrd)
    1 άρθρα στο MusicHeaven
    Τρίτη 13 Σεπ 2005

    1954: Με συνομήλικους φίλους φτιάχνουν μια μικρή κομπανία που παίζει σε φιλικές και οικογενειακές εκδηλώσεις. Ο πατέρας του τού αγοράζει το πρώτο του πιάνο.

    1955: Παίρνοντας το απολυτήριο του Αβερώφειου Γυμνασίου, έρχεται για ανώτερες σπουδές στην Αθήνα. Με τέσσερις φίλους από την Αλεξάνδρεια συγκατοικούν στο Κολωνάκι. Εγγράφεται στη Φαρμακευτική Σχολή.

    1956: Εγκαταλείπει την Φαρμακευτική και μπαίνει στην Ανωτάτη Εμπορική.

    1957: Οι ιδιόμορφες συνθήκες που διαμορφώνονται στην Αίγυπτο με την κατάληψη της εξουσίας από τον Νάσερ επιβάλλουν τη μόνιμη πια εγκατάστασή του στην Αθήνα. Αρχικά μένει στην Κυψέλη.

    1958: Συντροφιά με το φίλο του, επίσης φοιτητή τότε, Φώτη Κωνσταντινίδη, μετακομίζει στη Νέα Σμύρνη. Εκεί αρχίζει να ανακαλύπτει τόσο την Μαρξιστική ιδεολογία όσο και το νέο μουσικό κίνημα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται με τις πρώτες "παρεμβάσεις" του Μάνου Χατζιδάκι και την ευρύτερη αναγνώριση του ρεμπέτικου.

    1960-1961: Παίρνει την απόφαση να εγκαταλείψει την Ανωτάτη Εμπορική. Για να επιβιώσει κάνει διάφορες δουλειές, από γκαρσόνι σε ταβέρνα της Κω μέχρι γραφίστας σε διαφημιστικό γραφείο της πλατείας Κάνιγγος ή διακοσμητής. Φοιτά για λίγο στη Σχολή Βακαλό, αρχίζει να συνθέτει πιο εντατικά και βρίσκεται σε στενή επαφή με τους φοιτητικούς πολιτιστικούς μουσικούς κύκλους της Αριστεράς της εποχής. Στις 30 Δεκεμβρίου 1961 μια ομάδα 83 νέων -Φίλοι της Μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη- θα στείλουν στον Τύπο επιστολή διαμαρτυρίας "δια την άδικον και αντιπνευματικήν στάσιν των Ραδιοφωνικών μας Σταθμών, έναντι των τραγουδιών του, δια του αποκλεισμού από τας εκπομπάς των". Το όνομα Μανώλης Λοΐζου είναι το δεύτερο στη σειρά.

    1962: Μέσω μιας κοινής φίλης, έρχεται σε επαφή με τον Μίμη Πλέσσα κι εκείνος μεσολαβεί στην εταιρία Philips, έτσι ώστε να ηχογραφήσει το πρώτο του τραγούδι. Είναι το "Τραγούδι του δρόμου", ελληνική απόδοση του Νίκου Γκάτσου από ένα ποίημα του Lorca. Τους στίχους έχει "ανακαλύψει" δημοσιευμένους στο περιοδικό Επιθεώρηση Τέχνης. Τραγουδά ο Γιώργος Μούτσιος. Γίνεται ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος στο Σύλλογο Φίλων Ελληνικής Μουσικής (Σ.Φ.Ε.Μ.) που δημιουργείται τον Απρίλιο με στόχο τη στήριξη του έργου του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και την προβολή νέων δημιουργών. Στις τάξεις του συλλόγου θα βρεθούν πολύ γρήγορα ο Χρήστος Λεοντής, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Μαρία Φαραντούρη, ο Νότης Μαυρουδής, ο Φώντας Λάδης, ο Μάνος Ελευθερίου και πολλοί άλλοι. Αναλαμβάνει τη διεύθυνση της χορωδίας του Σ.Φ.Ε.Μ. και με αυτή συμμετέχει το καλοκαίρι στις παραστάσεις της μουσικής επιθεώρησης του Μίκη Θεοδωράκη "Όμορφη Πόλη" που ανεβαίνει με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο Πάρκ.

    1963: Στις 11 Μαρτίου δίνουν από κοινού με το Χρήστο Λεοντή την πρώτη τους συναυλία στο θέατρο Ακροπόλ. Τα έσοδα της συναυλίας διατίθενται για το Δ΄ Πανσπουδαστικό Συνέδριο. Τη συναυλία προλογίζει ο Μίκης Θεοδωράκης λέγοντας τα καλύτερα λόγια για τους πρωταγωνιστές της. Μάλιστα, τους κάνει... δώρο μια πέτρα που κάποιος εκτόξευσε εναντίον του τον Οκτώβριο του 1961 κατά τη διάρκεια συναυλίας στη Νάουσα. Το καλοκαίρι παίζει κάποια από τα πρώτα του τραγούδια στο πλαίσιο της μουσικής επιθεώρησης "Μαγική Πόλις" που ανέβηκε στο θέατρο Πάρκ σε μουσική των Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Χατζιδάκι.

    1964: Εμφανίζεται στην μπουάτ Στοά, στο Κολωνάκι, με τη Μαρία Φαραντούρη και το Γιώργο Ζωγράφο. Εκεί, κάποιο βράδυ, ένα νεαρό κορίτσι θα του δώσει δυο στίχους που θα παίξουν βασικό ρόλο στην κατοπινή πορεία του. Το κορίτσι είναι η Κωστούλα Μητροπούλου και οι στίχοι προορίζονται για τα τραγούδια "Ο δρόμος" και "Ο στρατιώτης".

    1965: Το Μάρτιο παντρεύεται τη Μάρω Λήμνου, τη μετέπειτα συγγραφέα παιδικών βιβλίων, γνωστή ως Μάρω Λοΐζου. Με τη Μάρω έχουν γνωριστεί τρία χρόνια πριν στα παρασκήνια της "Όμορφης Πόλης", συνυπάρχουν στο Σ.Φ.Ε.Μ. και έχουν ήδη γράψει μαζί και κάποια τραγούδια. Δύο από αυτά, το "Νύχτα μικρή αρχόντισσα" και το "Φεγγάρι έρημο" τραγουδά σε δίσκο 45 στροφών ο Γιάννης Πουλόπουλος, εγκαινιάζοντας τη μικρή του συνεργασία με την δισκογραφική εταιρία Lyra του Αλέκου Πατσιφά. Θα ακολουθήσουν -με τον Γιάννη Πουλόπουλο πάλι- τα τραγούδια "Καράβια-Αλήτες" (στίχοι του Φώντα Λάδη), "Μικρός ο κόσμος γύρω μου" (στίχοι του Θανάση Χαμπίπη), "Ο δρόμος" με τη Σούλα Μπιρμπίλη (ένα ακόμα μελοποιημένο ποίημα του Lorca με ελληνικούς στίχους του Νίκου Γκάτσου), "H κιθάρα" και η "Πρωτομαγιά" σε στίχους Μάρως Λήμνου. Γνωρίζει τον Γιάννη Νεγρεπόντη και πάνω σε στίχους του γράφει το "Στρατιώτη", τον "Τρίτο Παγκόσμιο" και αρκετά ακόμα τραγούδια που θα παραμείνουν ανέκδοτα στη δισκογραφία, αλλά θα ακουστούν αρκετά στο πλαίσιο του νεολαιίστικου κινήματος της εποχής. Γράφει μουσική για το έργο του Lorca "Το Σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα" από την Αλέκα Κατσέλη, για τη "Ρέστια" που ανεβάζει η Αλκηστις Γάσπαρη και για το "Ένα Κορίτσι στο Παράθυρο" που ανεβάζει ο Μίμης Φωτόπουλος. Με μουσικές και τραγούδια του γυρίζεται η ταινία "Μπετόβεν και Μπουζούκι" του Ορέστη Λάσκου. Γνωρίζει το Λευτέρη Παπαδόπουλο.

    1966: Τον Αύγουστο γεννιέται η κόρη του Μυρσίνη. Κυκλοφορεί από την εταιρία Οdeon, το πρώτο τραγούδι που γράφει πάνω σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου ("Αυτό τ' αγόρι" με την Αλέκα Μαβίλη) και γνωρίζει επιτυχία. Τα δύο επόμενα τραγούδια που γράφουν μαζί και κυκλοφορούν με ερμηνεύτρια τη Ζωή Φυτούση ("Σαββατόβραδο" και "Πώς τον αγαπώ") θα περάσουν μάλλον απαρατήρητα. Το Δεκέμβριο, παρουσιάζει για πρώτη φορά σε συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και με τραγουδιστές τη Μαρία Φαραντούρη και το Γιώργο Ζωγράφο, τον κύκλο τραγουδιών "Τα Νέγρικα" που έχει γράψει πάνω σε στίχους του Γιάννη Νεγρεπόντη. Είναι η πρώτη απόπειρα συνύπαρξης με τους σύγχρονους διεθνείς νεανικούς ρυθμούς και τα ηλεκτρικά όργανα.

    1967: Το τραγούδι "Η δουλειά κάνει τους άντρες", με στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, ακούγεται από την Ελένη Ροδά στην ταινία του Γρηγόρη Γρηγορίου "Τρούμπα '67". Το πραξικόπημα ματαιώνει κάποιες συναυλίες που διοργάνωσε η Πανσπουδαστική και στις οποίες επρόκειτο να παρουσιαστούν τα "Νέγρικα". Προκειμένου ν' αποφύγει τη σύλληψη, εγκαταλείπει την Ελλάδα το Σεπτέμβριο και εγκαθίσταται για ένα εξάμηνο στο Λονδίνο. Εκεί για να ζήσει με την οικογένειά του -που φτάνει λίγο αργότερα- παίζει μπουζούκι σε κυπριακές ταβέρνες.

    1968: Επιστρέφοντας στην Αθήνα, ετοιμάζει μαζί με το Λευτέρη Παπαδόπουλο τον πρώτο του μεγάλο δίσκο. Ο "Σταθμός", που κυκλοφορεί στο τέλος της χρονιάς, εγκαινιάζει την ετικέτα Μinοs για λογαριασμό της δισκογραφικής εταιρίας στην οποία και θα παραμείνει έκτοτε. Παράλληλα, γράφει μουσική και τραγούδια για τις ταινίες του Ντίνου Δημόπουλου "Το Λεβεντόπαιδο" και "Η Νεράιδα και το Παλικάρι".

    1969: Με το Λευτέρη Παπαδόπουλο γράφουν μουσική και τραγούδια για το ανέβασμα του μουσικοθεατρικού έργου του Αλκη Παππά "Γη S.O.S." από τον Αλέκο Αλεξανδράκη.

    1970: Κυκλοφορούν οι "Θαλασσογραφίες", δεύτερος μεγάλος δίσκος του, πάλι με στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Παράλληλα, ηχογραφεί σκόρπια τραγούδια με τον Στέλιο Καζαντζίδη ("Δε θα ξαναγαπήσω", "Όταν βλέπετε να κλαίω") και το Γιάννη Καλατζή ("Παραμυθάκι μου", "Τα πλεούμενα").




    Οι συντελεστές του δίσκου "Θαλασσογραφίες".
    Μάνος Λοϊζος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Γιάννης Καλατζής, Γιώργος Νταλάρας.



    1971: Γράφει μουσική για την ταινία του Αλέξη Δαμιανού "Ευδοκία". Το τραγούδι του "Αχ χελιδόνι μου" ηχογραφείται με το Γιώργο Νταλάρα και παράλληλα ακούγεται από τη Λίτσα Σακελλαρίου στην ταινία του Όμηρου Ευστρατιάδη "Η Ιδιωτική μου Ζωή", ενώ το "Μάνα δεν φυτέψαμε" ακούγεται από το Γιάννη Πάριο στην ταινία "Πρόκληση", επίσης του Ό.Ευστρατιάδη. Γράφει μουσική και τραγούδια για την ταινία του Ορέστη Λάσκου "Διακοπές στην Κύπρο".

    1972: Κυκλοφορεί ο τρίτος μεγάλος δίσκος του ("Να 'Χαμε τι να 'Χαμε") σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Με τον Παπαδόπουλο γράφουν παράλληλα και κάποια τραγούδια που δε θα περάσουν από τη λογοκρισία της εποχής ("Ο αρχηγός", "Θα κλείσω το παράθυρο"), ενώ με δικούς του στίχους γράφει την "Πρώτη Μαΐου", τον "Τσε" και το "Μέρμηγκα". Γράφει τραγούδια για την ταινία του Τάκη Βουγιουκλάκη "Η Αλίκη Δικτάτωρ". Γίνεται ιδρυτικό στέλεχος της ΕΜΣΕ, του συνδικαλιστικού σωματείου των δημιουργών που θα ξεκινήσει με αφορμή την μεγάλη επέκταση της πειρατείας στο χώρο της δισκογραφίας.

    1973: Η συνεργασία του με τον ποιητή Δημήτρη Χριστοδούλου ξεκινάει με ένα τραγούδι που ακούγεται στους τίτλους της ταινίας των Θανάση Ρεντζή και Νίκου Ζερβού "Μαύρο-Ασπρο": "Βγήκαμε κάποτε στο δρόμο κι ήμασταν δυο", τραγουδά η Χάρις Αλεξίου. Η μελωδία θα γίνει αργότερα πασίγνωστη με στίχους του ίδιου και με τίτλο "Καλημέρα ήλιε". Στα πλαίσια των αναζητήσεων του έξω από τις φόρμες του λαϊκού τραγουδιού, αρχίζει τη μελοποίηση ποιημάτων του Ναζίμ Χικμέτ, με ελληνική απόδοση του Γιάννη Ρίτσου. Το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου συλλαμβάνεται στο σπίτι του στο Χολαργό και κρατείται δέκα μέρες.

    1974: Τον Απρίλιο κυκλοφορεί ο δίσκος "Καλημέρα Ήλιε" με στίχους του Δημήτρη Χριστοδούλου. Μέσα στο ξέφρενο κλίμα της μεταπολίτευσης συμμετέχει σε μεγάλες λαϊκές συναυλίες της εποχής (με αποκορύφωμα τη συναυλία στο Γήπεδο του Παναθηναϊκού που θα καταγράψει ο Νίκος Κούνδουρος στην ταινία του "Τραγούδια της Φωτιάς") και, στο τέλος του χρόνου, κυκλοφορεί στο δίσκο "Τα Τραγούδια του Δρόμου", με όλα εκείνα τα τραγούδια του που είτε είχαν απαγορευτεί τα προηγούμενα χρόνια είτε δεν τους είχε επιτραπεί η ηχογράφηση από τη λογοκρισία της επταετίας.

    1975: Στο τέλος της χρονιάς, εννιά χρόνια μετά την πρώτη τους παρουσίαση σε συναυλίες, κυκλοφορούν για πρώτη φορά στη δισκογραφία τα "Νέγρικα", με στίχους του Γιάννη Νεγρεπόντη.

    1976: Τον Οκτώβριο κυκλοφορούν "Τα Τραγούδια μας", ένας κύκλος λαϊκών τραγουδιών με στίχους του Φώντα Λάδη που καταγράφουν με άμεσο λόγο το πολιτικό κλίμα της μεταπολίτευσης. Βρίσκουν θέση σε κάθε κοινωνικοπολιτική διεκδίκηση της εποχής αλλά, την ίδια στιγμή, γνωρίζουν και αρκετούς αποκλεισμούς και απαγορεύσεις από το επίσημο κράτος.

    1978: Αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΜΣΕ και πρωτοστατεί στη δημιουργία φορέα είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων. Παντρεύεται την ηθοποιό Δώρα Σιτζάνη.

    1979: Τον Ιούνιο κυκλοφορεί ο δίσκος "Τα Τραγούδια της Χαρούλας", με στίχους του Μανώλη Ρασούλη και του Πυθαγόρα, άλμπουμ που σηματοδοτεί την -ύστερα από τόσα χρόνια δημιουργικής πολιτικής στράτευσης- εκ νέου κατεύθυνση του δημιουργού προς ένα "καθημερινό λαϊκό τραγούδι".

    1980: Τον Οκτώβριο κυκλοφορεί ο δίσκος "Για μια Μέρα Ζωής" που είναι και ο τελευταίος του. Μέσα από τραγούδια με στίχους διαφόρων στιχουργών επιχειρεί μια προσέγγιση στον ηλεκτρικό ήχο της εποχής.

    1981: Τον Μάιο πραγματοποιεί σειρά συναυλιών στο εξωτερικό (Καναδάς, Η.Π.Α., Αγγλία, Σουηδία). Τον Ιούνιο, μαζί με τον Χρήστο Λεοντή και τον Θάνο Μικρούτσικο, ξεκινούν σειρά κοινών συναυλιών ανά την Ελλάδα. Τον Οκτώβριο θα μπει στο Γενικό Κρατικό με περικαρδίτιδα και νεφρική ανεπάρκεια και, στο τέλος του χρόνου, θα ταξιδέψει στη Μόσχα για ιατρικές εξετάσεις.

    1982: Στις 8 Ιουνίου θα χτυπηθεί από εγκεφαλικό επεισόδιο. Θα μείνει ένα μήνα στο νοσοκομείο και στις 16 Αυγούστου θα ταξιδέψει εκ νέου στη Μόσχα, προκειμένου να συνεχίσει τη νοσηλεία του. Στις 7 Σεπτεμβρίου θα υποστεί και δεύτερο εγκεφαλικό, το οποίο θα αποβεί μοιραίο. Δέκα μέρες αργότερα (17 Σεπτεμβρίου) θα φύγει για πάντα...




    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #2843   /   13.09.2005, 13:10   /   Αναφορά
    Mπράβοοο antonLOrd!!!

    Προτείνω αυτή η δημοσίευση να μην αποσυρθεί απο την πρώτη σελίδα!

    Κυρίως διότι στον μουσικό παραδεισό μας μπαίνουν αρκετά νέα παιδιά

    που πρέπει να γνωρίζουν.

    Ο Μάνος είναι ότι στην κορυφή της Ελληνικής μουσικής....μιλάει στις

    ψυχές μας όσο ίσως κανένας άλλος ..Είναι ο πιο αυθεντικός.....ο πιο

    ΑΝΘΡΩΠΟΣ.Στις διαχρονικά γλυκύτατες μελωδίες που μας ταξιδεύουν σχεδόν πάντα αυτός είναι απο πίσω..

    Εφυγε πολύ νέος δυστυχώς,σήμερα θα είμασταν όλοι μας ΠΟΛΥ πιο πλούσιοι..

    Να με συγχωρέσετε όσοι πιθανόν δεν συμφωνείτε -τα σχόλια

    μου είναι σίγουρα υποκειμενικά -δεν θα μπορούσα άλλωστε να κάνω αντικειμενικό σχόλιο με το άκουσμα του ονόματος του και μόνο.





    #3109   /   21.10.2005, 12:19
    Ευχαριστώ πολύ, όλους σας.. Να'στε καλά..

    #2844   /   14.09.2005, 05:01   /   Αναφορά
    Para poli kalo Lord ...Mprabo
    #2845   /   14.09.2005, 08:59   /   Αναφορά
    ¶χου καρδούλα μου φυλακισμένη

    δεν βγαίνει ο ήλιος που καρτεράς

    μόνο ο ντελάλης της αγοράς

    σε ξεκουφαίνει σε ξεκουφαίνει

    άχου καρδούλα μου



    Αξέχαστος και υπέροχος! Σ'ευχαριστούμε! Να σαι καλά!
    #2846   /   14.09.2005, 14:01   /   Αναφορά
    Αψογη η αναφορά σου...Λιτή κι απέριττη, με τη μουσική του να πλανιέται...Μπράβο !
    #2861   /   17.09.2005, 14:20
    Σαν σήμερα πριν 23 χρόνια, έφυγε ο Μάνος..

    #2862   /   17.09.2005, 16:06   /   Αναφορά
    Όλα σε θυμίζουν

    απλά κι αγαπημένα

    πράγματα δικά σου καθημέρινα...



    ΑΘΑΝΑΤΟΣ!
    #3120   /   22.10.2005, 12:29
    Σας ευχαριστώ όλους για τα θερμά σας σχόλια....

    #9300   /   05.09.2007, 21:46
    Πάρα πολύ καλή αναφορά.

    Άν ζούσε ο αγαπημένος μας Μάνος Λοΐζος,

    θα ηταν πολύ διαφορετική η μουσική μας σήμερα.

    Ότι και να πούμε γι'αυτόν τον μεγάλο καλλιτέχνη,

    θα είναι τόσο λίγο...


    #4884   /   16.06.2006, 20:10   /   Αναφορά
    Μπράβο ρε Αντώνη πολύ καλό ωραία και συγκροτημένη βιογραφία. "από γκαρσόνι σε ταβέρνα της Κω" αυτό που το πας δεν το ήξερα ιστορικό γεγονός, και πάλι μπράβο καλά να περνάς!
    #4899   /   17.06.2006, 20:32   /   Αναφορά
    Πιστεύω ο "μεγάλος" Μάνος ήταν ότι καλύτερο είχε (και έχει) η Ελλάδα.Ήταν βαθιά ταλαντούχος άνθρωπος,με μια σεμνότητα και ταπεινοτητα που σε σκλάβωνε.Δυστυχώς έφυγε πολύ νωρίς μόλις 45 ετών.Είχε να δώσει πάρα πολλά ακόμα στην μουσική..

    Μάνο να είσαι καλά εκεί που είσαι....
    #5010   /   03.07.2006, 18:41   /   Αναφορά
    ooo,ti kai na pw einai ligo...

    o agapimenos mou synthetis kai enas anthrwpos pou kathe mera tis zwis mou metaniwnw pou den ton gnwrisa(oxi oti tha eixa sigoura auti tin tyxi!), giati apla efyge nwris...

    agnos,tryferos kai lyrikos...

    sta tragoudia tou evaze tin psixoula tou olokliri...



    " ela na sou deiksw tis triantafyllies

    ta prasina, ta kokkina, ta spitia, tis avles

    poso s'agapw poulaki tou dromou

    poso s'agapw poso s'agapw

    poso s'agapw agori diko mou

    poso s'agapw poso s'agapw..."
    #9305   /   06.09.2007, 14:46   /   Αναφορά
    Αξέχαστος και μοναδικός !!!





    ----------------------------------------------------

    Κι αν είμαι ροκ μη με φοβάσαι

    έγινα κι όλας τριάντα χρονών

    νύχτες αγρύπνιας να με θυμάσαι

    αναφανήλ και τριπτιζόλ .........



    Μάνος Λοΐζος

    Στιχουργός: Δώρα Σιτζάνη
    #9452   /   16.09.2007, 20:52   /   Αναφορά
    Πολύ καλό, συγχαρητήρια!!! Αξίζει να μαθαίνουμε και να θυμόμαστε. Έτσι, έχουμε τη δυνατότητα να βγάζουμε Λοΐζους και να είμαστε υπερήφανοι για τη μουσική μας! Να σημειώσω ότι 17/9/2007, 25 χρόνια από το χαμό του, η ΕΤ-1 προβάλλει ενα αφιέρωμα στον Μάνο μας!
    #9457   /   17.09.2007, 11:47
    17/09/2007 και.... "Όλα τον θυμίζουν"!!!

    #10124   /   29.10.2007, 20:26   /   Αναφορά
    Πολυ καλο αυτο που εκανες antonLOrd!!!Αξιζει να μαθαινουμε τετοια πραγματα...Ο Μανος Λοιζος θα ειναι παντα μεσα στην ψυχή μας...:)
    #10130   /   30.10.2007, 09:40   /   Αναφορά
    Μπράβο για το αφιέρωμα!



    Να συμπληρώσω κάτι που θεωρώ συγκινητικό, ήταν κουμπάρος της Χ. Αλεξίου κι έδωσε το όνομά του στο γιό της όταν ο Μάνος έφυγε από τη ζωή.
    #10140   /   30.10.2007, 15:33
    AntoνLord χίλια μπράβο και από μένα!!!

    Πολύ ενημερωτικό και καταρτισμένο το αρθράκι σου

    για τον αγαπημένο μου συνθέτη...να σαι καλά :-)

    #10152   /   31.10.2007, 02:34   /   Αναφορά
    Θαυμασιο αρθρο και λεπτομερειακο...οσο για τον Λοιζο ,τι να πουμε ...κορυφη!



    "Καραβια αλητες μας σφυριξαν κατι ,

    μας ειπαν ελατε,μας κλεισαν το ματι.

    Κοντα μας περνανε μα δεν σταματανε

    τα ασπρα πανια τους δεν ηταν για μας.."
    #14291   /   03.06.2008, 15:29   /   Αναφορά
    Πολύ καλό άρθρο... Αλλά τί άλλο να σχολιάσω?? Το Μάνο?? ΔΕΝ γίνεται!
    #14299   /   03.06.2008, 20:08   /   Αναφορά
    Μπραβο! Υπεροχη δουλεια...
    #14653   /   14.06.2008, 13:24   /   Αναφορά
    Tο ακορντεόν τα σπάει όλα
    #14680   /   16.06.2008, 11:10   /   Αναφορά
    Τι να πούμε για την μουσική του Λοίζου.........Μελωδική, δυναμική και χίλια δυο...όταν δε συνδυάζεται με τη φωνάρα τησ Αλεξίου γίνεται πανικός....Είχα ακούσει ότι ήταν βαθειά ερωτευμένοι αυτοί οι δύο και επειδή δεν μπορούσαν να το ζήσουν , η Αλεξίου βαφτισε τον υιοθετημένο γίο της Μάνο...Ισχύει?....¨Οπως και να΄χει το έργο τους πάνω στην μουσική ήταν , είναι και θα παραμείνει δυνατό!
    #16872   /   24.10.2008, 12:30   /   Αναφορά
    ανθρωπος μυθος κορυφη ενα ονομα μια ιστορια!!!!!!!!!!!!!!
    #17169   /   22.11.2008, 08:02
    Υπέροχος. Έφυγε τόσο νωρίς, θα μας χάριζε τόσα πολλά αν ζούσε...


    #17568   /   11.01.2009, 22:28   /   Αναφορά
    Συγχαρητήρια για την δημοσίευση.Είναι τέλεια και σωστή.Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους μουσικοσυνθέτες και τραγουδιστής.Έχει γράψει πολλά όμορφα τραγούδια με ποιο ωραίο το "Σ' Ακολουθώ" ερμηνευμένο όμως από τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.Επίσης ωραίο είναι και το "Όλα Σε Θυμίζουν" το οποίο είναι ερμηνευμένο από Χαρούλα Αλεξίου.Αυτήν την Κυριακή πάντως ξέκινησαν τα CD του να συμπεριλαμβάνονται στην εφημερίδα "Το Βήμα Της Κυριακής".Αξίζει να την πάρετε αυτές τις Κυριακές, αυτήν την εφημερίδα,διότι θα πάρετε στην δισκοθήκη σας τα πιο όμορφα Ελληνικά τραγούδια,ερμηνευμένα από τους κορυφαίους ερμηνευτές της Ελλάδας.
    #19253   /   25.11.2009, 20:42   /   Αναφορά
    Οταν γίνεσαι ένα και αποκτάς στενή σχέση με τα τραγούδια του, τότε καταλαβαίνεις την αξία του....
    #21344   /   15.12.2010, 15:56   /   Αναφορά
    Μπραβο Lord πολυ ωραιο αρθρο..Τρομερος μουσικος συνθετης αλλα και τραγουδιστης με μια φωνη τοσο μελωδικη που κατα την γνωμη μου τα οργανα απλα τον πλαισιωνουν.Εδωσε μεγαλη εμπνευση και πιστευω θα συνεχισει να δινει σε πολλους ακομα.Δεν ανεφερες ομως οτι αυτος ηταν που "ανακαλυψε" την αλεξιου και την εδωσε τοσο ομορφα τραγουδια..Θα παραμηνει για παντα διπλα μας μεσα απο την μουσικη του Αθανατος...
    #23207   /   14.08.2011, 14:25   /   Αναφορά
    Εξαιρετικό το αφιέρωμα. Όπως αξίζει σε έναν πραγματικά μεγάλο του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.



    Πολλές ευχαριστίες στον antonLord.
    #23208   /   14.08.2011, 17:17   /   Αναφορά
    Το άρθρο είναι πολύ καλό και περιεκτικό. Αλλά, έχει αν προσεξα καλά μία μεγάλη παράλειψη. Δεν αναφέρει ότι ο Μάνος Λοΐζος ήταν μέχρι το τέλος της ζωής του μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και απόλυτα συνεπής στη μαρξιστική-λενινιστική ιδεολογία. Πιστεύω ότι είναι μια τεράστια παράλειψη η μη αναφορά αυτού του γεγονότος γιατί αναμφίβολα ήταν ένα γεγονός που επηρέασε τη ζωή του, αλλά επίσης δείχνει ανάγλυφα σε εμάς το ποια στάση ζωής είχε επιλέξει να υπηρετήσει. Γιατί ο Μάνος δεν ήταν ένας απλός "αγωνιστής" και "αριστερός". Ήταν ένας συνεπής ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ μέχρι το τέλος.