Μια διαφορετική παρουσία στην ελληνική δισκογραφία με στίχο γεμάτο νόημα με μια μουσική γεμάτη χρώματα… Ένας πολύ ωραίος συνδυασμός, όταν μια υπέροχη ερμηνεύτρια συναντά αντάξιους συνθέτες και στιχουργούς...
Πες μας κάποια πράγματα για εσένα.
Ουσιαστικά έχω ζήσει σε τέσσερις χώρες: στην Πολωνία, όπου έζησα τα παιδικά μου χρόνια, στην Ισπανία όπου πέρασα την εφηβεία μου, στην Αμερική όπου σπούδασα και τα τελευταία 7 χρόνια στην Ελλάδα. Πέρασα επίσης πολλά καλοκαίρια στην Ιταλία. Η μητέρα μου είναι Πολωνέζα και ο πατέρας μου ιταλικής καταγωγής.
Πιστεύω ότι οι άνθρωποι σαν εμένα θα είναι όλο και περισσότεροι.
Σε ηλικία 17 ετών πήγα στην Georgia των Ηνωμένων Πολιτειών, οπού και τελείωσα το λύκειο. Επείτα έκανα σπουδές πάνω στην κλασσική και τζαζ μουσική και στο τραγούδι στο Mannes College of Music της Νέας Υόρκης. Αμέσως μετά μετακόμισα στην Ελλάδα. Εδώ έκανα τη πρώτη μου δισκογραφική δουλειά και συνεργάστηκα με πόλλους καλλιτέχνες. Τρία χρόνια τώρα διδάσκω
φωνητική στο ωδείο Φίλιππος Νάκας.’Είμαι συνιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ίκαρος Πολιτισμικών Διαλόγων που πραγματοποιείται τα τρία τελευταία χρονιά στην Ικαρία.
Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να ξεκινήσεις το τραγούδι;
-Ήταν λίγο τυχαίο πιστεύω … είχα συμμετάσχει σε ένα διαγωνισμό τραγουδιού στην πολιτεία της Georgia και με μεγάλη μου έκπληξη το κέρδισα. Έκανα ακρόαση σε δύο πανεπιστήμια στο Σαν Φρανσίσκο και στη Νέα Υόρκη. Με δέχτηκαν και στις δυο σχολές και αναρωτήθηκα αν αυτό σημαίνει κάτι! Μου άρεσε η μουσική και όπως ήρθαν αρκετά εύκολα τα πράγματα με κάτι υποτροφίες ακολούθησα αυτές τις σπουδές, αν και αρχικά ήθελα να σπουδάσω Αρχιτεκτονική.
Τι ήταν αυτό σε έκανε να επιλέξεις την Ελλάδα να έρθεις να μείνεις;
Όταν τελείωσα της σπουδές μου, είδα ότι ούτε η τζαζ, ούτε το κλασσικό τραγούδι με κάλυπταν και αναζητούσα κάτι ακόμα πέρα απο άυτα που μου έμαθε το σχολείο. Έχοντας το πρώτο ερέθισμα από παλαιότερα μου χρόνια, όταν στα 16 μου ερχόμενη στην Ελλάδα για διακοπές μου άρεσε πάρα πολύ η ελληνική γλώσσα. Καθ’ ολη την διαμονή μου στην Νέα Υόρκη έκανα προσπάθεια να μάθω τα ελληνικά, αλλά λόγω κάποιον συγκυριών δεν τα κατάφερα.
Ένα άλλο σημαντικό ερέθισμα που με έκανε να έρθω στην Ελλάδα ήταν η συνάντησή μου με την ελληνικη μουσική. Άκουσα ένα δίσκο με την Αγνή Μπάλτσα «Τα τραγούδια που μου έμαθε η πατρίδα μου» σε κομμάτια του Μ. Χατζιδάκι του Σ. Ξαρχάκου κλπ. Παρόλο που στην Ελλάδα δεν είχε μεγάλη επιτυχία για τους μουσικούς του εξωτερικού, αυτος ο δίσκος ήταν μια όμορφη συνάντηση με την Ελληνική μουσική. Έτσι με αιτία και αφορμή την μουσική, κατάφερα να έρθω εδω να γνωρίσω από κοντά αυτη τη χώρα και έπειτα να συνδέσω την επαγγελματική και την προσωπική μου ζωή με αυτόν τον τόπο.
Ποια είναι τα μουσικά σου ακούσματα;
Η μουσική είναι μια κοινή γλώσσα ακόμα κι όταν έρχεται από άλλη ήπειρο. Δεν μπορώ να πω οτι υπάρχει κάποιος περιορισμός. Από παραδοσιακές μουσικές έχω βιώσει και αγαπήσει αυτές της Μεσογείου. Τελευταία μου αρέσει αρκετά η Regina Spector και η Diana Navarro.
Πως προέκυψε η συνεργασία με τον Μίμη Πλέσσα;
Από καιρό μάζευα ελληνικούς και ισπανικούς στοίχους με θέμα η με αναφορές στην θάλασσα και οραματιζόμουν να γίνουνε κάποτε τραγούδια. Ο
Μίμης Πλέσσας με γνώριζε από την πρώτη μου δισκογραφική δουλειά, την Ainola. Και το όραμα αυτό έγινε πραγματικότητα με αυτές τις δικές του φωτεινές και φωτισμένες μελωδίες και ιδέες. Η συνάντηση μας, το πως γεννήθηκε αυτός ο δίσκος μας και η αγάπη μου για τον Πλέσσα είναι ένα μεγάλο θέμα... σαν την θάλασσα.
Πέρα από τον δίσκο ειχα την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε μαζί (με τον ίδιο στο πιάνο) διάφορες συναυλίες και με το Lamar, αλλά και με το δικό του προσωπικό υλικό.
Ποιά είναι η γνώμη σας για τον Μίμη Πλέσσα;
Η γνωριμία μου με τον Μίμη Πλέσσα συμπληρώνει ήδη πάνω από δυο χρόνια και είναι για μένα μια πολύτιμη και ξεχωριστή σχέση και συνεργασία. Τον εκτιμώ πολύ και σαν άνθρωπο και σαν μουσικό και συνθέτη. Η καλοσύνη του και η ευγένεια του, το κουράγιο του και το ακούραστο πνεύμα του - που απολαμβάνω σχεδόν καθημερινά - είναι για μένα εμπειρίες που με φέρνουνε και πιο κοντά στην ίδια την Ελλάδα. Σ’ αυτήν την Ελλάδα που πάντα φανταζόμουν και που ερχόμενη σε αυτόν τον τόπο ήθελα να γνωρίσω και να ζήσω.
LaMar – Οι Δρόμοι της Θάλασσας. Πες μας δυο λόγια για τον καινούργιο σου δίσκο.
Όλα τα τραγούδια στο “Lamar - Δρόμοι της Θάλασσας” αναφέρονται, είτε άμεσα, είτε έμμεσα στη θάλασσα. Οι πόθοι, η απόσταση, οι προσευχές, τα μοιρολόγια, ο έρωτας, η μοναξιά, τα όνειρα, η συντροφιά, η σοφία, ο θάνατος, η απουσία, ο πολιτισμός, η εγγύτητα των ανθρώπων. ...όλα αυτά βρίσκουν τον τόπο τους και το φόντο τούς στην απέραντη Θάλασσα. Έδώ τα δυο εκρηκτικά μεσογειακά τεμπεραμέντα το ισπανικό και το ελληνικό συναντιούνται. Ειναι ένας ακουστικός δισκος ενορχηστρωμένος από τον Μίμη Πλέσσα για όργανα μεσογειακά: σαντούρι, λύρα, κανονάκι, νει, αλλα και μπαντονεόν, ακορτεόν, κιθάρες και βέβαια το πιάνο.
Η πρεμιέρα του δίσκου έγινε στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Φλεβάρη την Κυριακή της Ορθοδοξίας με την παρουσία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.Τα γυρίσματα των videoclip και οι φωτογραφήσεις έγιναν στη Μάλτα.
Τα μισά τραγούδια του δίσκου είναι στα ισπανικά όπως το El mar, Lamar. Θα ήθελες να μας πεις τι λέει το τραγούδι;
Είναι ένα περίφημο ποίημα του Rafael Alberti που λέει:
Θάλασσα, ω θάλασσα
Πατερά γιατί με έφερες εδώ
γιατί με έφερες στην πόλη
γιατί με ξερίζωσες από την θάλασσα
στα όνειρα μου έρχονται τα κύματα
καλούν την καρδιά μου
θέλουν να μου την πάρουν
πατερά γιατι με έφερες εδώ
Έχεις κάνει και άλλες δισκογραφικές δουλειές;
Ναι έχω κάνει ακόμα ένα προσωπικό δίσκο που ονομάζεται «Ainola» και περιλαμβάνει συνθέσεις του Βαγγέλη Φάμπα και του Νίκου Ξυδάκη σε ελληνικούς στοίχους του Μιχάλη Μπουρμούλη, ιταλικούς δικούς μου και ισπανική ποίηση του Antonia
Gala.Έχω κάνει αρκετές συμμετοχές όπως στο Soundtrack της ταινίας «Σώσε με» και σύντομα θα ετοιμάσω και τον τρίτο μου δίσκο που πάλι θα έχει το χαρακτηριστικό με τραγούδια όχι μονό στα ελληνικά αλλά και σε άλλες γλώσσες και που θα έχει σαν κυριότερο θέμα τον έρωτα.
Ainola τη σημαίνει;
Συμβολίζει το σημείο αναφοράς κάθε ανθρώπου. Στην πραγματικότητα η Ainola ηταν το σπίτι του Φιλανδού συνθέτη Sibelius, και ονομάστηκε έτσι από το όνομα της γυναίκας του Aino. Ήταν ένα σημείο αναφοράς για τον ίδιο αφού εκεί έζησε και δημιουργούσε.. Εκείνη την στιγμή αναζητούσα και εγώ ένα σταθερό σημείο αναφοράς στην ζωή μου.
Είναι καλλιτέχνες που θα ήθελες να συνεργαστείς αλλά δεν είχες την ευκαιρία;
O Πολωνός συνθέτης Zygmunt Konieczny.
Σύντομα θα έχω την ευκαιρία να συνεργαστώ με έναν πολύ ενδιαφέροντα μουσικό-συνθέτη τον Djamel Benyelles.