Tο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών θα πραγματοποιηθεί από σήμερα Τρίτη ώς και τις 18 Ιουλίου, στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη. Διαβάστε παρακάτω το πρόγραμμα των εκδηλώσεων!
Από τις 5 το απόγευμα ώς τις πρώτες πρωινές ώρες κάθε μέρα οι διοργανωτές φιλοδοξούν να ξεδιπλώσουν την παγκόσμια παράδοση των κρουστών σε τρεις εξέδρες, με μαθήματα, σεμινάρια, εργαστήρια, παιδότοπο, εκθέσεις CD, DVD, παρελάσεις, εκδηλώσεις που θ' απλώνονται σ' όλη την Πετρούπολη και φυσικά συναυλίες. Κάθε βράδυ το φεστιβάλ συνεχίζεται σ' ένα μπαράκι που έχει στηθεί στο χώρο με αυτοσχεδιασμούς, στους οποίους ο καθένας συμμετέχει ελεύθερα.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα συνυπάρχουν σ' ένα φεστιβάλ τόσοι μουσικοί παγκόσμιας κλάσης, 150 δεξιοτέχνες στα κρουστά. Πάρτε ανάσα: Οι έλληνες τζαζίστες Human Touch (8/7), ο βιμπραφωνίστας Χρήστος Ραφαηλίδης (8/7), ο Βασίλης Βασιλάτος που με το μουσικό του σύνολο συνδυάζει ποικιλία κρουστών από τα αφροκουβανέζικα κόνγκας, το ισπανικό καχόν ώς τα κλασικότροπα μαρίμπα και βιμπράφωνο με γκάιντες,
ακορντεόν, βιολιά και κλαρινέτα (9/7), ο Μιχάλης Κλαπάκης και «Τα δάχτυλα της Εκάτης» (11/7), το συγκρότημα αρχαιοελληνικής μουσικής «Λύραυλος» με τη
Νένα Βενετσάνου (12/7), οι Melos Brass (15/7), τα «Κρουστά της Τάκη» (14/7), ο δεξιοτέχνης κιθαρίστας και συνθέτης
Βασίλης Ρακόπουλος (13/7), το πετυχημένο πρότζεκτ του Αλέξανδρου Καρσιώτη «Οι Ελληνες και ο κόσμος» με τον Πετρολούκα Χαλκιά στο κλαρίνο, τους Ινδούς Ρακές Τσαουράσια, Σουμπανκάρ Μπάνερτζι, Ραμπίντρα Γκοσουάμι, Ντεβασίς Ντέι και τον μαλινέζο δεξιοτέχνη της κόρα Μπαλακέ Σισοκό (9/7), ο κιθαρίστας Λευτέρης Χριστοφής, που μαζί με τον παλιό συνεργάτη του Πατ Μεθίνι και του Λάρι Κόριελ, αμερικανό ντράμερ Πολ Βέρτιγκο, παρουσιάζουν τον καινούριο τους δίσκο (10/7), ο Νίκος Τουλιάτος και η Ηχόδραση (13/7), οι «Batuca» με τον ινδό ντράμερ Ραβί Μανιφίκ, τον Βασίλη Λιώση, μουσικούς και χορεύτριες από τη Βραζιλία (12/7), ο διάσημος τούρκος αυτοσχεδιαστής Οκάι Τεμίζ (11/7), οι Γάλλοι Tambours du Bronx, 20 άτομα επί σκηνής με δοκάρια και ξύλα από εργαλεία να δημιουργούν χορευτικό ντελίριο χτυπώντας τεράστια βαρέλια πετρελαίου (10/7), οι Σενεγαλέζοι Tam Tam d' Afrigua (12/7), οι Νίκος Καπηλίδης, Κώστας Μόσχος, Tierra Brava και Glen Velez (16, 17, 18/7) και φυσικά οι βρετανοί μουσικοί και χορευτές Stomp (15/7) που το καλοκαίρι του 2000 είχαν απογειώσει επί δύο βράδια το Ηρώδειο, αποδεικνύοντας πως μπορούν να λειτουργήσουν κάλλιστα ως κρουστά και τα πιο αναπάντεχα αντικείμενα.
«Τα κρουστά άρχισαν να γίνονται μόδα από την εποχή που άρχισε να γίνεται μόδα το έθνικ», λέει ο Νίκος Τουλιάτος, καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ κρουστών.
«Μέσα από την επαφή του με την παγκόσμια παραδοσιακή μουσική, ο κόσμος είδε πολλά κρουστά, ινδικά, αφροκουβανέζικα, αφρικάνικα, βραζιλιάνικα. Ηρθε κι η μόδα με το τουμπελέκι που ξεκίνησε από το "Big Brother" και ξαφνικά οι πιτσιρικάδες άρχισαν να το προτιμούν. Οι σχολές κρουστών αυξήθηκαν».
Καθηγητής κρουστών ο ίδιος στη σχολή του Γ. Φακανά, ο Τουλιάτος είχε λειτουργήσει την πρώτη του σχολή κρουστών το 1986 στην πλατεία Κουμουνδούρου. Το μοναδικό συγκρότημα κρουστών που υπήρχε τότε στην Ελλάδα ήταν το «Εργαστήρι κρουστών» του Νίκου Τουλιάτου, που είχε το όνομα της σχολής.
«Σήμερα ζούμε μια "κρουστή" περίοδο», συνεχίζει. «Και αφού περάσει η μόδα, όμως, πιστεύω θα μείνει κάτι. Σίγουρα κάποια παιδιά θ' ασχοληθούν, νέες μπάντες θα δημιουργηθούν. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Ελλάδα 20 γκρουπ κρουστών. Πριν από 5 χρόνια δεν υπήρχαν».
Πληροφορίες στα τηλ. 210-5025250, 210-5063710 ή στο mail f-petras@asda.gr.
Πηγη: Ελευθεροτυπία