Η μουσική που ακούω με επηρεάζει ψυχολογικα. Γι' αυτό και ακούω διαφορετικά είδη μουσικής ανάλογα με τη διάθεση μου.
Κάποιος εντυπωσιάζεται και γεμίζει την ψυχή του ακούγοντας κλασική μουσική, κάποιος άλλος θέλει πιο ηχηρά, έντονα και άγρια ακούσματα.
Όλοι όμως επιζητούν την έκσταση - την μεταφορά σε άλλους κόσμους, ίσως σε κόσμους φανταστικούς, που τροφοδοτούν νου και ψυχή, με ότι ο καθένας μας χρειάζεται.
Η μουσική που ακούμε είναι κατα μεγάλο ποσοστό επηρεασμένη από την γενιά που μεγαλώνουμε και τις επιρροές που στιγμάτισαν την ζωή μας, όπως σχέσεις, σημαντικά γεγονότα στο οικογενειακό μας περιβάλλον ή την ψυχοσύνθεσή μας.
Πώς η μουσική επηρεάζει την υγεία μας;
Συνήθως, το είδος της μουσικής με γρήγορο ρυθμό, αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και την αρτηριακή πίεση, ενώ η μουσική με βραδείς ρυθμούς προκαλεί τα αντίθετα αποτελέσματα.
Ο εγκέφαλος διεγείρεται από οποιαδήποτε συναισθηματική φόρτιση. Ο θυμός, ο φόβος, ο έρωτας είναι στοιχεία που πυροδοτούν την εγκεφαλική διέγερση. Η καρδιά δεν είναι η έδρα των συναισθημάτων, ούτε ερωτεύεται, ούτε φοβάται. Ο εγκέφαλος είναι υπεύθυνος για όλα.
Βλέποντας τη σύνδεση που έχει ο εγκέφαλος με την καρδιά, μπορούμε να κατανοήσουμε ευκολότερα το πώς η μουσική, με τα συναισθήματα που μας ξυπνά, μπορεί να διεγείρει τον εγκέφαλο, ο οποίος ανταποκρινόμενος εκφράζεται με τις μεταβολές του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης.
Βέβαια, η μουσική δεν μπορεί να αποτελέσει το φάρμακο για τη θεραπεία οποιασδήποτε καρδιοπάθειας. Όμως, μπορεί να ανακουφίσει τον καρδιοπαθή και να βελτιώσει τη συναισθηματική συμπεριφορά του, προκαλώντας τελικά βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας στο σύνολό της.
Πως η μουσική επηρεάζει την ψυχολογία μας;
Όταν ακούμε μουσική, τι ακριβώς γίνεται;
Η μουσική αγγίζει και επηρεάζει τον άνθρωπο; Η κατάλληλη για τον κάθε άνθρωπο μουσική, οδηγεί στο πρώτο στάδιο της χαλάρωσης - στη μυϊκή υποτονία και στη συνέχεια στη συναισθηματική ευφορία. Ως γνωστόν, οι περισσότεροι άνθρωποι επηρεάζονται συναισθηματικά από τη μουσική. Όταν κάποιος ακούει μια μουσική που του αρέσει, ενεργοποιούνται οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την απόλαυση της τροφής και του σεξ.
Μιλώντας εμπειρικά, αυτή τη συναισθηματική ευφορία που προσφέρει η μουσική, την εισπράττω κάθε μέρα. Δεν είναι λίγες οι φορές που η μουσική μου προσφέρει χαλάρωση και μου δίνει τη δυνατότητα να αποδράσω νοητά από την καθημερινότητα και να αφήσω το μυαλό μου να ταξιδέψει σε πράγματα και πρόσωπα αγαπημένα. Ιδιαιτέρως όμως η Disco μουσική μου δίνει κίνητρο να γυμναστώ, να περπατήσω περισσότερο, να χορέψω περισσότερο, να κινηθώ περισσότερο και έτσι να ανεβάσω τη διάθεσή μου και να αφεθώ στους δυνατούς ρυθμούς της.
Για όλους εμάς λοιπόν, η χαλάρωση που επιτυγχάνεται με τη μουσική προκαλεί συναίσθημα ευφορίας, που ευνοεί όμως και μια καινούργια διαθεσιμότητα και μεγαλύτερη δεκτικότητα σε εξωτερικούς ερεθισμούς. Σ' αυτό ακριβώς το στάδιο η μουσική παύει να είναι απλώς ένα στοιχείο χαλάρωσης και παίζει ρόλο θεραπευτικό. Όποια κι αν είναι η αιτία, πάντως, γιγαντιαίες επιχειρήσεις αλλά και εκατοντάδες εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων έχουν φροντίσει να αξιοποιήσουν αυτή την επιρροή της μουσικής, η οποία συνοψίζεται σε καλύτερη επικοινωνία, μεγαλύτερη ευκολία στη μάθηση και τη συγκράτηση της γνώσης, λιγότερο στρες και περισσότερη δημιουργικότητα και ενεργητικότητα.
Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.
Στείλε το άρθρο σου
σχολιάστε το άρθρο
#25714 / 06.11.2012, 18:20 / Αναφορά Η μουσική είναι ενας τρόπος ζωής,ενα μεσο με το οποίο ο άνθρωπος μπορεί να εκφραστεί.Οταν αυτό συμβαίνει επαγγελματικά,τότε υπάρχει αυτή η μεγάλη δυνατότη |
#25719 / 07.11.2012, 16:08 Συμφωνω με την άποψη σου Conqueror αλλά πολλές φορές όταν αυτο συμβαίνει επαγγελματικα χάνεται η διάθεση, χάνεται το συνέσθημα, χανεται το νόημα και πλέον όλα γίνονται για το χρήμα |
#25717 / 07.11.2012, 15:07 / Αναφορά Πολύ ενδιαφέρον. Η μουσική είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για την διαχείρηση της διαθεσής μας και της ψυχολογίας μας! Ευτύχης |
#25718 / 07.11.2012, 16:02 Γειά σου Ευτύχη. Επειδή βλέπω πως είσαι "διαβασμένος" πανω στο θέμα, περιμένω να δω άρθρο σου περί της θετικής ενέργειας έπανω στη μουσική. |