ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997
    αρχική > e-Περιοδικό > Νέα

    Οι δισκογραφικές παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους

    Απίστευτο κι όμως αληθινό! Τρεις μήνες φυλάκιση σε 35χρονο στιγνό παραβάτη, που τόλμησε και αγόρασε CDs από πλανόδιο Νιγηριανό.

    Ρεπορτάζ του Ν.Χατζηαντωνίου από την Ελευθεροτυπία...
    Τετάρτη 19 Μαΐ 2004
    Η σκηνή, το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης, γύρω στις 9 μ.μ., σε κάποια πλατεία των Λιοσίων, είναι από τις πολύ συνηθισμένες τα τελευταία χρόνια: Ενας νεαρός Νιγηριανός εκθέτει το εμπόρευμά του, κάποια πακέτα δηλαδή με πλαστά cd κι ένας 35χρονος Ελληνας χαζεύει τους τίτλους, επιλέγει δύο δίσκους (με συλλογές τραγουδιών της ΕΜΙ και της Heaven) και τους αγοράζει. Ο,τι συνέβη όμως αμέσως μετά ανήγγειλε μια νέα, για την Ελλάδα, εποχή στην καταπολέμηση της πειρατείας ηχογραφημάτων...



    Διότι ο 35χρονος συνελήφθη επ' αυτοφώρω, κατηγορήθηκε για «αποδοχή προϊόντων εγκλήματος» και έγινε ο πρώτος αγοραστής πλαστών cd στην Ελλάδα που καταδικάζεται (σε 3μηνη φυλάκιση εξαγοράσιμη προς 10-12 ευρώ την ημέρα) για την πράξη του. Εν τω μεταξύ, ο Νιγηριανός πωλητής είχε εξαφανιστεί. Αλλωστε, αυτή τη φορά στόχος της Ασφάλειας δεν ήταν τόσο ο πωλητής όσο ο πελάτης.

    «Στις 20 Νοεμβρίου του 2003 στη συνέντευξη Τύπου που είχαμε κάνει, είχαμε προειδοποιήσει ότι αφού πλέον το κράτος και οι δικαστές δεν τιμωρούν υποδειγματικά τους Νιγηριανούς, κατά κύριο λόγο, πωλητές των πλαστών cd, θα αναγκαστούμε να στραφούμε κατά των αγοραστών», σχολιάζει ο γενικός διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Ενωσης Παραγωγών Ηχογραφημάτων (IFPI), Ιων Σταμπουλής. «Την απόφαση αυτή την πήραμε με πολύ μεγάλη λύπη. Δεν ήταν καθόλου ελαφρά τη καρδία, αλλά ήταν το τελευταίο που μας έμενε να κάνουμε», προσθέτει.

    Το «τελευταίο που απέμενε στην IFPI» ήταν, πριν από την πρώτη σύλληψη του Ελληνα αγοραστή πλαστού ηχογραφήματος, η αντιμετώπιση της πειρατείας όχι πλέον βάσει του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά «για πρώτη φορά βάσει του γενικού ποινικού κώδικα: το άρθρο 394 αναφέρει πως «όποιος με πρόθεση αποκρύπτει, αγοράζει (...) ή με άλλον τρόπο δέχεται στην κατοχή του πράγμα που προήλθε από αξιόποινη πράξη (...) τιμωρείται με φυλάκιση, ανεξάρτητα αν είναι τιμωρητέος ή όχι ο υπαίτιος του εγκλήματος...».

    Βάσει λοιπόν αυτού του άρθρου έγινε η σύλληψη την Πέμπτη από έναν άνδρα της ασφάλειας των Λιοσίων και από έναν εκπρόσωπο της IFPI, που, φορώντας βέβαια πολιτικά, βρέθηκαν στην πλατεία, υπήρξαν συνεπώς και αυτόπτες μάρτυρες της αγοραπωλησίας. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στο δικαστήριο όπου «και ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε ότι τα cd ήταν πειρατικά». Δεν απέφυγε όμως την καταδίκη, η εξαγορά της οποίας του στοίχισε τελικώς συνολικά περί τα 1.000 ευρώ.


    Γιατί όμως να γίνει η πρώτη αυτή σύλληψη ειδικά τώρα; Για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η σύλληψη αποτελεί κι αυτή μέρος της... προετοιμασίας μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Εν όψει των Ολυμπιακών φτάνουν καραβιές ολόκληρες με Νιγηριανούς διακινητές πλαστών cd στη χώρα μας, όπου ήδη δρουν περί τους 4.000 πωλητές πλαστών», επιμένει ο κ. Σταμπουλής.

    Ο δεύτερος λόγος είναι, κατά τον ίδιο, ότι είχε φτάσει ο κόμπος στο χτένι. «Από τα περίπου 2.000 δικαστήρια που έχουν γίνει συνολικά κατά Νιγηριανών πωλητών, η συντριπτική πλειοψηφία τιμωρείται το ανώτερο με 2μηνη φυλάκιση με αναστολή, παρότι ο νόμος προβλέπει στην καλύτερη περίπτωση φυλάκιση ενός χρόνου και πρόστιμο τουλάχιστον 3.000 ευρώ. Ετσι, οι πωλητές εντάσσουν τη σύλληψή τους στο καθημερινό τους πρόγραμμα. Υπάρχει περίπτωση Νιγηριανού πωλητή που συνελήφθη στο Μαρούσι, δικάστηκε και αφέθηκε ελεύθερος με αναστολή 8 φορές».

    Ο κ. Σταμπουλής προειδοποιεί ότι θα πρέπει να περιμένουμε πλέον πολλές ανάλογες συλλήψεις πελατών. «Το θέμα», λέει, «έχει μπει στο πρόγραμμα της δίωξης που έχουμε εμείς με την ομάδα μας. Θα είναι δηλαδή στην καθημερινότητά μας. Είναι βέβαια λυπηρό και δεν είμαστε καθόλου περήφανοι για αυτό το μέτρο, δυστυχώς όμως κάποια στιγμή πρέπει να μας πάρουν στα σοβαρά. Οι περισσότεροι λυπούνται τους πωλητές. Ξέρετε όμως ότι κάθε "κακομοίρης Νιγηριανός" βγάζει περί τα 4 εκατ. δραχμές το μήνα; Κι απ' την άλλη πλευρά, δισκογραφικές εταιρείες κλείνουν, άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους, μειώνεται η δισκογραφική παραγωγή...».

    Ας μην είμαστε βέβαια υπερβολικοί. Για όλες τις πληγές της δισκογραφίας, που πράγματι τα τελευταία χρόνια σημειώνει σταθερά μειώσεις στις πωλήσεις της παγκοσμίως, δεν ευθύνεται μόνον η πειρατεία. Η σταθερά υψηλή τιμή των νόμιμων cd, η μαζικότητα αλλά και η ποιότητα των παραγωγών ευθύνονται εξίσου -αν όχι κυρίως.

    Σε παλαιότερη σχετική έρευνα της «Ε» ο κ. Σταμπουλής είχε μάλιστα τονίσει ότι στην Ελλάδα «αναγνωρίζουμε πλέον ότι αντιστοιχεί ένα πειρατικό cd για κάθε νόμιμο. Αλλά αυτό είναι λίγο παραπλανητικό: στα 9 εκατομμύρια νόμιμα cd, υπάρχει και Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Μπαχ, Μπετόβεν και Ντορς. Στα 9 εκατομμύρια πειρατικά, υπάρχουν μόνον οι δίσκοι του ελληνικού τοπ-20. Ο Νιγηριανός δεν είναι ανόητος: θα βγάλει τον δίσκο του επώνυμου που πουλάει χωρίς κανένα ρίσκο».

    Δηλαδή; Κανείς δεν θα αγόραζε έργο του Χατζιδάκι σε πειρατικό δίσκο, ενώ πολλοί μπορεί να υποκύπτουν στον πειρασμό αγοράς σε πειρατικό ενός μουσικού προϊόντος με ημερομηνία λήξεως. Ή αλλιώς, όπως είχε πει ο Ανδρέας Κατσιγιάννης τη βραδιά απονομής των βραβείων «Αρίων», «η καλή μουσική σκοτώνει την πειρατεία».

    Ως εκ τούτου, οι δισκογραφικές, εκτός από αποφάσεις για τη λήψη καθοριστικών μέτρων για την πάταξη της πειρατείας, θα ήταν καλό να κάνουν και την αυτοκριτική τους...

    Tags
    Καλλιτέχνες:Ανδρέας ΚατσιγιάννηςΜουσική Γενικά:συνέντευξη



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε