ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997
    αρχική > e-Περιοδικό > Σε πρώτη εμφάνιση

    Kourélou: ένα παραδοσιακό σχήμα γεννιέται στο Λονδίνο

    Το Λονδίνο  αποτελεί ένα μεγάλο πολιτιστικό κέντρο όπου οι διαφορετικές κουλτούρες και η πολυμορφικότητα του κόσμου δημιουργούν μία καθημερινή συνήθεια  όμορφα  καμωμένη. Οι παραδόσεις γεννούν τη μουσική ενώ η μουσική γεννά ανοιχτόμυαλους ακροατές.  Ένα φρέσκο σχήμα, η "κουρελού" γεννήθηκε από την ελληνική παράδοση.

    Kourélou: ένα παραδοσιακό σχήμα γεννιέται στο Λονδίνο

    Γράφει η hrysi
    20 άρθρα στο MusicHeaven
    Δευτέρα 13 Οκτ 2014

    Στις 19 Οκτωβρίου του 2013 ο μουσικοσυνθέτης Παύλος Μελάς (μακρινός συγγενής του Μακεδονομάχου αλλά όχι του ...Ζαφείρη) και μια παρέα εξαιρετικών Ελλήνων μουσικών εμφανίστηκαν στο London's Southbank Centre σε μια εκδήλωση με τίτλο 'Greece is the Word' και θέμα 'η Eλληνική κουλτούρα πίσω από την κρίση'.   

    Παύλος ΜελάςΣτην εκδήλωση αυτή παίξαμε διασκευές παραδοσιακών σκοπών όπως το 'Ανάθεμα τον Αίτιο' από τη Μυτιλήνη κι ένα Μαντηλάτο Θράκης. Επίσης, μια επιλογή από Ρεμπέτικα τραγούδια κατά τη διάρκεια των οποίων ο Γάλλος σκιτσογράφος και φίλος David Prudhomme ζωγράφισε - υπό την προβολή προτζέκτορα - θαυμάσια έργα σχετικά με το θέμα των στίχων.  Διοργανώτρια της εκδήλωσης ήταν η Rosie Goldsmith, δημοσιογράφος του BBC. Το Greece is the Word έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση της ιδέας για τη δημιουργία της Κουρελούς.

    Τα μέλη του σχήματος είναι: ο Χρήστος Γεωργάκης (φωνή - πιάνο) από την Αθήνα, ο Κώστας Κοπανάρης (φωνή - κρουστά) από την Αθήνα, ο Νίκος Κύριος (φωνή - βιολί) από την Κορυτσά, ο Σπύρος Μπολοβίνης (φωνή - μπουζούκι) από τη Λιβαδειά, ο Θοδωρής Ζιάρκας (φωνή - κόντρα μπάσο) από τη Ρόδο και ο Παύλος Μελάς (φωνή  - κιθάρα) από την Αθήνα. Επίσης έχουν βοηθήσει με τη δουλειά τους ο Γιώργος Μπεζιργιαννίδης (γκάιντα) από την Αλεξανδρούπολη, ο Οδυσσέας Ελία (μπουζούκι) από το Λονδίνο, η Morag Brown (βιολί) από τη Σκωτία, η Nicki Maher (κλαρίνο) από την Αγγλία, η Cigdem Aslan (φωνή) από την Κωνσταντινούπολη και ο Στέλιος Κοτζαμπασάκης (λύρα) από την Κρήτη. Ο καθένας έχει τη δική του ιστορία και πορεία με τη μουσική... κάποιους ίσως να τους έχετε ήδη δει ή ακούσει και στην Ελλάδα αφού έχουν εμφανιστεί σε γνωστά λαϊκά μαγαζιά, ρεμπετάδικα, παραδοσιακά πανηγύρια κλπ.

    Παύλος Μελάς: Πολλοί από μας καλούμαστε συχνά να παίξουμε για τους Έλληνες της Αγγλίας και για συλλόγους όπως αυτοί των Μακεδόνων, των Ποντίων, των Πελοπονησίων, των Ιονίων νήσων κλπ.  Έτσι μελετούμε διάφορες μουσικές παραδόσεις της Ελλάδας. Αυτό το κάνουμε με όση πιστότητα μπορούμε και με σεβασμό στις πρώτες ηχογραφημένες εκτελέσεις των κομματιών όταν αυτές είναι διαθέσιμες. Η Κουρελού βέβαια αποτελεί ένα πιο τολμηρό πείραμα όπου διασταυρώνεται η προσωπική παράδοση του κάθε μουσικού με την Ελληνική παράδοση και με τις μουσικές επιρροές της Δύσης. Το τελικό αποτέλεσμα έχει σύγχρονη μορφή με στοιχεία Jazz, Funk, νέους ρυθμούς κλπ . Αυτό τον καιρό ηχογραφούμε το πρώτο μας άλμπουμ στο studio του Kenny Jones στο Λονδίνο. 

    Λίγα λόγια για τον Παύλο Μελά

    Παύλος : Μεγάλωσα σε μουσική οικογένεια. Ο πατέρας μου παίζει πιάνο, κιθάρα και φυσαρμόνικα ενώ η μητέρα μου τραγουδάει. Έτσι είχαμε ζωντανή μουσική πολύ συχνά στο σπίτι. Πήρα μαθήματα κλασσικής κιθάρας και έγραφα μελωδίες από μικρός. Σπούδασα οικονομικά, αλλά τη μουσική την κράτησα. Το πρώτο σχήμα με το οποίο έκανα δισκογραφία ήταν οι Atiko Minus στην Αθήνα. Παίζαμε ένα είδος Progressive Rock με στοιχεία Dub και ψυχεδέλειας... κοντά στον ήχο των Ozric Tentacles. Οι Atiko Minus ακόμα υφίστανται και παίζουν Dub.  Πήγα στο Λονδίνο για μάστερ όπου και αποφάσισα να μείνω και να εργαστώ τελικά ως επαγγελματίας μουσικός.

    Συνεργαζόμενος με πολλά σχήματα και καλλιτέχνες που εδρεύουν στην Αγγλία, ο Παύλος έχει ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου κι έχει εμφανιστεί επανειλημμένως στο BBC και σε άλλα μέσα, παίζοντας κυρίως παραδοσιακή μουσική. Πρόσφατα πήρε το δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής με άριστα, έχοντας φοιτήσει αρχικά σε μια τοπική σχολή και στη συνέχεια κοντά στους δασκάλους του Δημήτρη Σκρέκα, Βασίλη Μαρουλά και τον επιβλέποντα από την Ελλάδα Θεόδωρο Βασιλείου. Έψαλε για λίγα χρόνια σε εκκλησίες του Λονδίνου κυρίως ως αριστερός ψάλτης, δηλώνει όμως όχι θρήσκος με την αυστηρή έννοια του όρου και γενικά αντίθετος με άχρηστους τύπους και απόλυτους νόμους. Του αρέσει να φιλοσοφεί γενικά... 'Σκοπός του μουσικού' λέει '...είναι να ενώσει την παρέα και να ανελκύσει το πνεύμα της'.


    Ένας θεατρικός συγγραφές ονόματι Φερεκράτης, σε κάποιο έργο του, καυτηρίασε τον Τιμόθεο, βάζοντας τη μουσική να εμφανίζεται στη σκηνή ντυμένη με κουρέλια και παραπονούμενη ότι ατιμάστηκε από τους σύγχρονους συνθέτες επειδή αδιαφορούσαν για την ομορφιά και την αξιοπρέπειά της.

    Σήμερα, η μουσική είναι ντυμένη κουρελού, όμως η παραδοσιακή της πλέξη εκπέμπει ομορφιά, αξιοπρέπεια και  γεννά μνήμες, νοσταλγία και νέες μοναδικές στιγμές.

    http://www.kourelou.net/

    Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Παύλο για το χρόνο που διέθεσε,  μέσα στην ολιγοήμερη εξόρμηση του στην Ελλάδα, για λίγη κουβεντούλα. Η αμεσότητά του και το ιδιαίτερο χιούμορ του δεν έκρυψαν το πόσο συγκροτημένος και γλυκός άνθρωπος είναι.    


    Tags



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #28928   /   17.10.2014, 22:56   /   Αναφορά

    τετοια να γινονται,