Όταν μία ευάλωτη γυναίκα εκφράζει τα συναισθήματά της...
Το «Don’t Get Me Wrong» περιλαμβάνεται στο δίσκο των Pretenders «Get Close», που κυκλοφόρησε το 1986.
Πρόκειται για ένα indie Rock τραγούδι, γραμμένο από τη βασική τραγουδίστρια των Pretenders, Chrissie Hynde, το οποίο διαθέτει κιθαριστικό ήχο και δίνει έμφαση στη μελωδία. Οι στίχοι της Chrissie Hynde περιέχουν λογοτεχνικές και επιστημονικές αναφορές πέρα από το θέμα που βασίζεται περισσότερο στις σχέσεις και που είναι χαρακτηριστικό της Pop μουσικής.
Το τραγούδι αποτελεί μία ερωτική εξομολόγηση. Δεν είναι από αυτά που μιλούν για σκληρές γκόμενες. Είναι ασταμάτητο, ανοιχτόκαρδο και πιασάρικο.
Περιγράφει την πολυπλοκότητα της αγάπης από τη γυναικεία ματιά και τη συναρπαστική αίσθηση όταν έρχεσαι κοντά με κάποιον άλλον. Μία ζωντανή και ευάλωτη γυναίκα εκφράζει σε κάποιον τα συναισθήματά της. Μερικοί στίχοι μιλάνε για το φως που μπαίνει στη ζωή της όταν αυτή βλέπει αυτό το πρόσωπο: «I see neon lights, whenever you walk by». Και ακόμα καλύτερα: «Don’t get me wrong / if I’m acting so distracted / I’m thinking about the fireworks that go off when you smile».
Η Hynde έβαλε στους στίχους πολλές αναφορές στον καιρό, υπονοώντας ότι η διάθεσή της αντιδρά με παρόμοιο τρόπο. Αυτή η διάθεσή της αντανακλάται και στα φλογερά αλληλένδετα riffs της κιθάρας και των πλήκτρων.
Αν και φάνηκε επιφανειακά ότι είναι ένα ερωτικό τραγούδι, η Chrissie Hynde είπε ότι όταν το έγραψε είχε στο μυαλό της τον αστέρα του τένις John McEnroe.
Chrissie Hynde: Πάντα έμπλεκε σε μπελάδες εκείνη την εποχή, αλλά ήταν τόσο καλός όταν τον γνώριζες. Τον φανταζόμουνα να το τραγουδάει.
Η Chrissie Hynde εμπνεύστηκε τη μελωδία του ρεφρέν ενώ βρισκόταν σε πτήση της British Airways. Ο διακριτός τόνος του κουδουνίσματος που χρησιμοποιούσε η αεροπορική εταιρεία για συγκεκριμένους λόγους κατά τη διάρκεια της πτήσης (για τις ανακοινώσεις από τον πιλότο, την προσοχή για τις ζώνες ασφαλείας κ.λπ.) είχε την ίδια σειρά τόνων/νότες με τη φράση Don’t-Get-Me-Wrong.
Το τραγούδι ηχογραφήθηκε τον Οκτώβριο του 1985, την εποχή που βρισκόταν στην κορύφωσή του το φλερτ των Pretenders με τις τεχνικές της παραγωγής Pop μουσικής. Έτσι το τραγούδι ακούγεται πιο εμπορικό από τον συνηθισμένο ήχο του συγκροτήματος. Ωστόσο, οι στίχοι εξακολουθούσαν να είναι τόσο δηκτικοί όσο και το προηγούμενο υλικό τους. Παραγωγοί ήταν ο Jimmy Iovine και ο Bob Clearmountain (ο οποίος έκανε και τη μίξη). Μηχανικός ήχου ήταν ο Bruce Lampcov.
Κάτω από την εξαιρετικά ελκυστική μελωδία του τραγουδιού, η κιθάρα του Robbie McIntosh έρχεται σε αντιπαράθεση με το beat του Steve Jordan για να θέσει τις ράγες όπου ο ρυθμός αποτελεί τον κινητήριο μοχλό σαν μηχανή τρένου. Τα synths του Paul Wicken προσθέτουν τις κατάλληλες πινελιές της Pop μεγαλοπρέπειας.
Η ηχογράφηση μεταφέρθηκε από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη, επειδή υπήρχαν εκεί μουσικοί τους οποίους ήθελαν να χρησιμοποιήσουν οι παραγωγοί και η Chrissie Hynde. Ο μηχανικός ήχου Bruce Lampcov πέταξε με Concorde τη νύχτα, προσγειώθηκε και κατευθύνθηκε αμέσως στο στούντιο Power Station, έχοντας ακόμα jet lag, για να ηχογραφήσει το «Don’t Get Me Wrong». Ο παραγωγός Bob Clearmountain ήρθε αργά στην ηχογράφηση και ο Lampcov φοβήθηκε που έπρεπε να τα στήσει όλα μόνος του.
Bruce Lampcov: Ήμουν νέος. Είπα «Ουάου, το κάνω αυτό μόνος μου! Αυτό είναι τρομακτικό!». Είχα κάνει πολλούς δίσκους αλλά η Chrissie ήταν το είδωλό μου.
Το τραγούδι ηχογραφήθηκε στο Studio A του Power Station, χρησιμοποιώντας την κονσόλα Neve 8068. Ο Clearmountain σχεδίασε το Power Station μαζί με τον Tony Bongiovi. Πούλησαν την κονσόλα το 1992, αλλά αρκετά χρόνια αργότερα ο Clearmountain γκουγκλάρισε τον αριθμό του μοντέλου και τελικά την αγόρασε από τον ιδιοκτήτη. Αυτή η σειρά Neve σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 ήταν από τις καλύτερες κονσόλες ήχου στον πλανήτη. Έχουν τους διάσημους μικροφωνικούς προενισχυτές και είναι πολύ αξιόπιστες και εύκολες στη λειτουργία. Πολλοί σπουδαίοι δίσκοι ηχογραφήθηκαν με τη συγκεκριμένη κονσόλα, από τον Bryan Adams μέχρι τους Chic και τις Sister Sledge.
Τα φωνητικά της Hynde ηχογραφήθηκαν στο Studio B, πιθανότατα με μικρόφωνο Neumann U87 και συμπιεστή LA-3A. Ο Clearmountain θυμάται ότι η Hynde, παρά την έντονη προσωπικότητά της, προτιμούσε την απομόνωση και το σκοτάδι όταν έκανε τα φωνητικά της. Στην πραγματικότητα, ο Clearmountain δεν ήταν στο στούντιο εκείνη την ημέρα που η Hynde έκανε τα φωνητικά της.
Bob Clearmountain: Είχε κάνει τρεις ή τέσσερις λήψεις στο «Don’t Get Me Wrong». Νομίζω ότι έπρεπε να κάνω ένα τηλεφώνημα στο άλλο δωμάτιο. Έτσι μερικές φορές είναι απλά θέμα να φύγεις και ν’ αφήσεις τον καλλιτέχνη να παίξει.
Ο Lampcov ηχογράφησε τα τύμπανα του Steve Jordan με μικρόφωνα Sennheiser 421, τη μπότα με AKG D12, το ταμπούρο με SM57 και τα πιατίνια με AKG. Χρησιμοποίησε στο ταμπούρο compressor/limiter 1176 για συμπίεση και Pultec EQ σε πολλά τύμπανα.
Bruce Lampcov: Θυμάμαι τον Bob να σχολιάζει τον ήχο των τυμπάνων γιατί πιθανότατα δεν θα έπαιρνε αυτόν τον ήχο ο ίδιος. Θα είχε κάνει κάτι διαφορετικό. Το πήρα ως εξής: «Ω, όχι! Τα γάμησα;». Όμως νομίζω ότι σκέφτηκε πως ήταν εντάξει. Εν πάση περιπτώσει, είναι ο ήχος του Steve Jordan και η μίξη του Bob, οπότε ό,τι κι αν κάνεις το κάνει ν’ ακούγεται εξαιρετικό.
Η κύρια ρυθμική κιθάρα του McIntosh ήταν μία Strat που περνούσε μέσα από ένα Roland Digital Delay. Δανείστηκε μία κιθάρα Gretsch για το σόλο του τραγουδιού και έπαιξε επίσης και μία Telecaster. Στην ηχογράφηση έπαιξε και ο μπασίστας των Eurythmics, Chucho Merchan, αλλά το μέρος του αντικαταστάθηκε αργότερα από τον T. M. Stevens. Ως απόδειξη της ικανότητας όλων των εμπλεκόμενων, ολόκληρο το τραγούδι ηχογραφήθηκε σε μία ημέρα, συμπεριλαμβανομένων και των φωνητικών.
Το «Don’t Get Me Wrong» κυκλοφόρησε σε single στις 5 Αυγούστου του 1986 και ήταν το πρώτο single που βγήκε από το δίσκο «Get Close».
Έφτασε στο Νο 10 των Η.Π.Α. και της Μεγάλης Βρετανίας. Αυτή είναι η δεύτερη και τελευταία Top 10 επιτυχία των Pretenders στις Η.Π.Α. (προηγήθηκε το «Back On The Chain Gang» που έφτασε στο Νο 5 το 1983). Το γεγονός αυτό απογοήτευσε τη Hynde, η οποία θεράπευσε την κατάσταση ζητώντας από τους κορυφαίους τραγουδοποιούς Billy Steinberg και Tom Kelly να της γράψουν κάποια τραγούδια. Αυτό το τέχνασμα είχε ως αποτέλεσμα το «I’ll Stand By You».
Το μουσικό βίντεο του τραγουδιού αποτελεί καθαρό αφιέρωμα στη βρετανική κατασκοπευτική τηλεοπτική σειρά «Οι Εκδικητές» (The Avengers), της δεκαετίας του 1960. Η Chrissie Hynde παίζει την Emma Peel αναζητώντας τον John Steed (ο Patrick Macnee εμφανίζεται στις σκηνές της αυθεντικής σειράς, με την Chrissie Hynde να μπαίνει από πάνω).
Ζωντανή ηχογράφηση του «Don’t Get Me Wrong» περιλαμβάνεται στο DVD «Loose In L.A.» (2003).
Άλλες εκτελέσεις:
Το «Don’t Get Me Wrong» ακούγεται στις ταινίες «Gung Ho» (1986, στους εναρκτήριους τίτλους), «Οι Φίλοι Του Peter» (Peter’s Friends, 1992), «Ρόμι Και Μισέλ: Το Πάρτι Της Ζωής Μας» (Romy And Michele’s High School Reunion, 1997), «’Til There Was You» (1997), «Όπως Να’ Ναι» (Whatever, 1998), «Το Ημερολόγιο Της Μπρίτζετ Τζόουνς» (Bridget Jones’s Diary, 2001) και «Από Μακριά Και Αγαπημένοι» (Going The Distance, 2010).
Επίσης, ακούστηκε στις τηλεοπτικές εκπομπές «Saturday Night Live» (1986), «Top Of The Pops» (1994), «Dancing With The Stars» (2007 και 2011), «Dancing On Ice» (2009) και «Strictly Come Dancing» (2011), στις σειρές «EastEnders» (2001), «Everybody Hates Chris» (2007), «Guapas» (2014) και «Car Share» (2017) και στο ντοκιμαντέρ «Generació D» (2011).
Το βιβλίο του Peter Buckley «The Rough Guide To Rock» (2003) περιλαμβάνει αναφορά στο τραγούδι.
DON’T GET ME WRONG – Pretenders
Don't get me wrong
If I'm looking kind of dazzled
I see neon lights
Whenever you walk by
Don't get me wrong
If you say "hello" and I take a ride
Upon a sea where the mystic moon
Is playing havoc with the tide
Don't get me wrong
Don't get me wrong
If I'm acting so distracted
I'm thinking about the fireworks
That go off when you smile
Don't get me wrong
If I split like light refracted
I'm only off to wander
Across a moonlit mile
Once in a while
Two people meet
Seemingly for no reason
They just pass on the street
Suddenly thunder, showers everywhere
Who can explain the thunder and rain
But there's something in the air
Don't get me wrong
If I come and go like fashion
I might be great tomorrow
But hopeless yesterday
Don't get me wrong
If I fall in the 'Mode of Passion'
It might be unbelievable
But let's not say "So long"
It might just be fantastic
Don't get me wrong
Κωνσταντίνος Παυλικιάνης
Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.
Στείλε το άρθρο σου
σχολιάστε το άρθρο
#29936 / 07.09.2020, 13:25 / Αναφορά Κλασσικά όμορφο άκουσμα το χιτ αυτό... Υπέροχο κείμενο αγαπητέ CHE... Γλαφυρές περιγραφές του συναισθηνατικού ,ιστορικού αλλά και τεχνικού backround της επιτυχίας... Ευχαριστώ |