Ένας καλπάζων ύμνος για την ελπίδα.
Το «Easy Livin’» περιλαμβάνεται στον τέταρτο δίσκο των Uriah Heep, «Demons And Wizards», που κυκλοφόρησε το 1972.
Πρόκειται για ένα progressive/hard Rock τραγούδι, το οποίο έγραψε ο μουσικός των Uriah Heep, Ken Hensley.
Γεννημένος στο Λονδίνο το 1945, ο Hensley μεγάλωσε στο Stevenage και στα 13 του χρόνια έπιασε στα χέρια του την πρώτη του κιθάρα την οποία δεν αποχωρίστηκε ποτέ από τότε καθώς έγινε το βασικό μέσο έκφρασης του ταλέντου αλλά και των συναισθημάτων του. Την πρώτη του συναυλία την έδωσε σε ηλικία 15 ετών. Ο Hensley ενηλικιώθηκε εν μέσω της βρετανικής έκρηξης των Blues-Rock τη δεκαετία του 1960, παίζοντας στην πρώτη του μπάντα, τους Gods, με τον Mick Taylor, ο οποίος αργότερα έπαιξε στους Rolling Stones. Το 1969, ο Ken Hensley έγινε μέλος των Spice, ενός συγκροτήματος που ιδρύθηκε στο Λονδίνο εκείνη τη χρονιά. Σύντομα, οι Spice μετονομάστηκαν σε Uriah Heep, παίρνοντας το όνομά τους από τον ομώνυμο δόλιο και αντιπαθητικό δικηγόρο που εμφανίζεται στο μυθιστόρημα του Charles Dickens «David Copperfield» (1850).
Οι Uriah Heep αποτελούν θεσμό στο Progressive Rock και μαζί με συγκροτήματα όπως οι Deep Purple, οι Black Sabbath και οι Led Zeppelin, θεωρούνται εκ των πρωτοπόρων που βοήθησαν να τεθούν τα θεμέλια της hard Rock/Heavy Metal σκηνής. Ο πρώτος τους δίσκος «…Very ‘Eavy, … Very ‘Umble» (1970) σήμανε την εμφάνιση ενός νέου μουσικού κινήματος που θα μεσουρανούσε τη δεκαετία του 1970 και θα ενισχυόταν ακόμα περισσότερο τη δεκαετία του 1980.
Το βρετανικό συγκρότημα είναι ένα από τα πολύ λίγα που έμειναν απόλυτα πιστά στο καθαρό Rock and roll. Το 1972, με τρεις δίσκους ήδη στην πλάτη τους, οι Uriah Heep δεν ήταν καθόλου άγνωστοι πριν κάνουν το «Easy Livin’» και το δίσκο «Demons And Wizards», προσφέροντας μία πιο μεγαλοπρεπή εναλλακτική λύση στους Led Zeppelin ή τους Black Sabbath. Ο Ken Hensley, μέλος των Uriah Heep σε όλη τη δεκαετία του 1970, είχε περάσει το χρόνο του σε μία σειρά από Pop και prog συγκροτήματα της δεκαετίας του 1960 κι αυτό φάνηκε καθώς ο Hensley βοήθησε στη διάδοση του synthesizer στο πλαίσιο ενός αναδυόμενου σκληρότερου Rock ήχου. Οι Uriah Heep ευνοούσαν τη μελωδική μεγαλοστομία και τη μουσική πολυπλοκότητα έναντι της εκκωφαντικής ροπαλιάς και είχαν πάντα μια αντισυμβατική εσωτερική δυναμική. Οι δύο ιδρυτές του συγκροτήματος, ο κιθαρίστας Mick Box και ο τραγουδιστής David Byron, ήταν κοντά, γνωριζόμενοι από την εφηβεία τους. Οι σχέσεις μεταξύ του Hensley και των υπολοίπων ήταν επαγγελματικές και εγκάρδιες, αλλά δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα στενές.
Ken Hensley: Δεν ήμουν πραγματικά φίλος με κανέναν στο συγκρότημα. Δεν ήταν σαν να ήμασταν εχθροί, αλλά δεν είδα κανέναν λόγο να κοινωνικοποιηθώ μαζί τους, καθώς τα ενδιαφέροντά μας έξω από το συγκρότημα ήταν τελείως διαφορετικά. Σπάνια συνεργαζόμασταν στη γραφή των τραγουδιών. Βασικά, έγραφα όλα τα τραγούδια μόνος μου.
Ανάμεσα στα τραγούδια που έγραψε ο Ken Hensley είναι και το «Easy Livin’», μόνο που ο τρόπος που εμπνεύστηκε το τραγούδι έρχεται να μας θυμίσει ότι μερικές φορές η πορεία της ζωής μπορεί ν’ αλλάξει μ’ ένα αυθόρμητο σχόλιο. Για τον Hensley αυτή η στιγμή ήρθε κατά τη διάρκεια μιας κούρσας με ταξί προς το σπίτι του μετά από έναν τριήμερο μαραθώνιο στο στούντιο.
Ken Hensley: Βιαζόμασταν να τελειώσουμε ένα άλμπουμ πριν φύγουμε για περιοδεία. Μετά από μερικές μέρες στο στούντιο, κάποιοι από μας μοιραστήκαμε ένα ταξί για το σπίτι και η συζήτηση οδηγήθηκε στο γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως έχουμε εύκολη ζωή. Ότι απλά εμφανιζόμαστε σ’ ένα χώρο, παίζουμε, μαζεύουμε εκατομμύρια δολάρια και πηγαίνουμε σπίτι. Οι λέξεις «εύκολη ζωή» (easy life) κόλλησαν στο μυαλό μου. Όταν το ταξί με άφησε έξω από το διαμέρισμά μου, μπήκα μέσα, άναψα τον βραστήρα, κάθισα στο πιάνο και μέσα σε περίπου 10 λεπτά το τραγούδι τελείωσε.
Ήταν αρχές του 1972, όταν οι Uriah Heep μπήκαν ορεξάτοι στα Lansdowne Studios του Δυτικού Λονδίνου για να ηχογραφήσουν το δίσκο «Demons And Wizards», με παραγωγό τον Gerry Bron. Στην ηχογράφηση έπαιξαν οι: David Byron (φωνή), Mick Box (κιθάρα), Lee Kerslake (drums, κρουστά, φωνητικά), Gary Thain (μπάσο) και Ken Hensley (όργανο, φωνητικά).
Νέα τραγούδια όπως το «The Wizard», το «Circle Of Hands», το «Paradise» και το «The Spell» ήταν περίπλοκα και μεγαλοπρεπή.
Αντιθέτως, το «Easy Livin’» ήταν ένα σύντομο και βαρύ τραγούδι με παραμορφωμένο όργανο και επιθετική κιθάρα, και έφερνε πραγματικά τον όγκο και την ενέργεια του συγκροτήματος. Με ταχύτητα 160 bpm είναι επείγον και άμεσο, με την υποστήριξη του ασταμάτητου ρυθμού του drummer Lee Kerslake και των έντονων και εξουθενωτικών πλήκτρων του Hensley.
Ken Hensley: Υπήρχε ένας τόνος ενθουσιασμού και μεγάλη αποφασιστικότητα. Κανείς από μας δεν ήξερε πολλά για το τι υπήρχε μπροστά μας, δεν το σκεφτόμασταν πολύ, αλλά ξέραμε ότι θέλαμε να κάνουμε θόρυβο και θέλαμε να είναι ένας θόρυβος που θα ήθελαν πολλοί άνθρωποι. Θέλαμε να πουλήσουμε πολλούς δίσκους, αλλά δεν ξέραμε πως να το κάνουμε, το μόνο που ξέραμε εκείνες τις ημέρες ήταν το πως να κάνουμε δυνατή Rock and roll μουσική. Ήμασταν πέντε τύποι που περνούσαν τη ζωή τους μέσα σ’ ένα στούντιο ηχογραφήσεων. Δεν μας σταματούσε τίποτα. Ήταν εκτός ελέγχου αλλά και υπό έλεγχο ταυτόχρονα. Κοιτάζοντας πίσω, δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος για τον οποίο έπρεπε να κάνουμε album κάθε 10 μήνες. Αλλά εκείνη την εποχή το απολάμβανα. Είχαμε μεγάλη ελευθερία να κάνουμε αυτό που θέλαμε, κάτι που ήταν υπέροχο. Ήξερα όταν έγραφα το «Easy Livin’» ότι ήταν ένα υπέροχο τραγούδι. Και όταν το συγκρότημα το μετέτρεψε σ’ αυτό που έγινε, ήξερα ότι ήταν ξεχωριστό.
Ο Hensley είχε τραγουδήσει σε μερικά τραγούδια των Uriah Heep στο παρελθόν, με πιο αξιόλογα το «Lady In Black» (1971) και το «Look At Yourself» (1971), αλλά αυτή τη φορά δεν μπήκε στον πειρασμό να πάρει το μικρόφωνο. «Όχι μ’ έναν τραγουδιστή όπως τον David Byron γύρω», είπε.
Ο Byron ήταν ένας χαρισματικός showman του οποίου η τραχιά, μεταλλική φωνή ήταν εντελώς διαφορετική από αυτή του Robert Plant ή του Paul Rodgers. Η παθιασμένη ερμηνεία του υποστήριξε τους στίχους του τραγουδιού με τον καλύτερο τρόπο. Εάν η μουσική ήταν αυτή που έδινε την ώθηση στο «Easy Livin’» να τρέξει με μεγάλη ταχύτητα στο διάδρομο, τότε ο Byron ήταν αυτός που έδωσε στο τραγούδι φτερά.
Ken Hensley: Μπορούσε να πάρει ένα τραγούδι και να το μετατρέψει σε μαγεία. Ήταν ένας διαφορετικός τραγουδιστής -έκλινε περισσότερο προς την Pop παρά στη Rock. Και γι’ αυτό ήταν ουσιαστικά αδύνατον να αντικατασταθεί.
Πάνω, λοιπόν, στον πυρετό της ακμής τους, οι ταλαντούχοι Uriah Heep παρέδωσαν αυτό το μικρό αλλά συναρπαστικό και σκληροπυρηνικό έπος.
Mick Box (κιθαρίστας): Ήταν ένα τραγούδι που γράφτηκε από τον κιμπορντίστα εκείνη την εποχή, τον Ken Hensley. Είχαμε παίξει σε μία συναυλία και οδηγούσαμε όλο το βράδυ για να πάμε στο στούντιο να βγάλουμε περισσότερη δουλειά πριν πάρουμε το αεροπλάνο για να πάμε στην Αμερική. Και κάποιος ανέφερε στο βαν:
- Αυτή είναι εύκολη ζωή, έτσι δεν είναι;
Σαν αστείο. Αλλά ο Ken το θυμόταν κι έγραψε αυτό το τρίλεπτο τραγούδι. Ήταν ένα από εκείνα τα τραγούδια που ξεπετάξαμε στο στούντιο. Δεν ήταν κάτι που το δουλέψαμε. Απλά μπήκε, σε μια φλασιά πέντε λεπτών, κι όλοι πέσαμε πάνω του -και έγινε τεράστιο. Μία απ’ αυτές τις εκπλήξεις στη ζωή, που εύχεσαι να έρχεται κάθε μέρα.
Το «Easy Livin’» κυκλοφόρησε σε single τον Ιούλιο του 1972 και ήταν το δεύτερο single που βγήκε από το «Demons And Wizards». Το συγκρότημα γύρισε κι ένα απλό μουσικό βίντεο για το τραγούδι.
Το τραγούδι δεν μπήκε στα βρετανικά charts αλλά γνώρισε επιτυχία σχεδόν σε κάθε άλλη περιοχή της Γης. Γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία στην Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Σκανδιναβία, που όλες έγιναν προπύργια των Heep. Συγκεκριμένα, το «Easy Livin’» βρήκε μεγάλη απήχηση στις Η.Π.Α., όπου παίχτηκε πολύ από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, και ξαφνικά οι Uriah Heep είχαν το πρώτο τους κομμάτι που μπήκε στο αμερικανικό Top 40, φτάνοντας στο No 39, παρασύροντας ταυτόχρονα και τις πωλήσεις του άλμπουμ. Το τραγούδι έφτασε επίσης στο No 5 της Ολλανδίας, Νο 9 στη Δανία και Νορβηγία, Νο 15 στη Γερμανία, Νο 17 στη Φινλανδία, Νο 25 στον Καναδά, Νο 35 στη Γαλλία, No 36 στο Βέλγιο και Νο 75 στην Αυστραλία.
Όπως ήταν αναμενόμενο, το «Easy Livin’» έχει συμπεριληφθεί στις περισσότερες ζωντανές εμφανίσεις του συγκροτήματος.
Ken Hensley: Το σημαντικό με το «Demons And Wizards» ήταν ότι μέχρι εκείνο το σημείο είχαμε επικεντρωθεί στην ευρωπαϊκή αγορά. Αλλά το «Easy Livin’» μάς έβαλε σε μεγάλο βαθμό στα αμερικανικά charts και άνοιξε μια νέα φάση στην καριέρα μας. Ήξερα ότι είχαμε ένα υπέροχο τραγούδι για το συγκρότημα και μεταφράστηκε σ’ ένα υπέροχο ζωντανό τραγούδι αλλά, καθώς ποτέ δεν έγραφα -ούτε γράφω- έχοντας ένα συγκεκριμένο «προορισμό» στο μυαλό μου, σχεδόν ποτέ δεν σκέφτηκα ότι ένα τραγούδι μπορεί να πετύχει σ’ οποιονδήποτε βαθμό. Πραγματικά δεν το περιμέναμε. Παίχτηκε πολύ από το ραδιόφωνο -κι εκείνες τις ημέρες το ραδιόφωνο δεν είχε μόνο μεγάλη επιρροή στην Αμερική, είχε επιρροή παντού. Ήταν σαν να πετούσαμε πάνω σε μαγικό χαλί. Παίζαμε σε sold-out στάδια σ’ όλο τον κόσμο και σε χιλιάδες κόσμο σε φεστιβάλ, κερδίζοντας πολλά χρήματα. Αν κι ακόμα δεν ξέρω που πήγαν τα περισσότερα.
Mick Box: Ηχογραφήσαμε το «Easy Livin’» ως μέρος των ηχογραφήσεων για το δίσκο «Demons And Wizards». Θυμάμαι ότι κάναμε ένα διάλειμμα από την ηχογράφηση γιατί είχαμε τελματώσει λίγο, οπότε πήγαμε να γράψουμε ένα-δύο στο δρόμο. Όταν επιστρέψαμε, ο Kenny κάθισε στο όργανο και άρχισε να παίζει μερικές από τις ιδέες του. Όλοι μας το υποστηρίξαμε για να προσθέσουμε λίγη πραγματική δύναμη και γράφτηκε κατ’ ουσίαν εκεί και τότε. Το ζουμί της υπόθεσης ήταν η έμπνευση, νομίζω. Ήταν ένα πολύ επιτυχημένο single παγκοσμίως και από τότε άρχισαν να συμβαίνουν πράγματα για τους Heep.
Πράγματι, το «Easy Livin’» βοήθησε να μετατραπούν οι Uriah Heep από μία μεσαίων βαρών Rock μπάντα σ’ ένα βαρέων βαρών συγκρότημα που γεμίζει αρένες και να γίνουν αστέρες σε πολλές χώρες. Ως σήμερα παραμένει το πιο γνωστό τραγούδι τους, η μεγαλύτερη επιτυχία τους, τουλάχιστον στις Η.Π.Α., κι ένας από τους σημαντικότερους ύμνους της χρυσής εποχής του Rock.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Ken Hensley είχε μόνο ευχάριστες αναμνήσεις από το τραγούδι που μετέτρεψε τους Uriah Heep σε super stars.
Ken Hensley: Έπαιξα το «Easy Livin’» με πολλούς σπουδαίους μουσικούς, αλλά κανείς δεν μπορεί να το παίξει όπως το έκαναν οι Uriah Heep. Ήταν ανεπανάληπτο.
Ο Ken Hensley πέρασε μια δεκαετία με τους Uriah Heep, ηχογράφησε 13 άλμπουμ μαζί τους, prog, Blues, Heavy Metal. Λόγω καλλιτεχνικών διαφορών, αποχώρησε μετά το «Conquest» του 1980 και μετακόμισε στην Αμερική, αφήνοντας το πηδάλιο στον κιθαρίστα Mick Box. Ένα χρόνο μετά, δημιούργησε τους Shotgun, ενώ το 1982 συνεργάστηκε με τους Blackfoot, υπογράφοντας τη μεγάλη επιτυχία «Send Me An Angel».
Ο David Byron, που έδωσε τη φωνή του στο τραγούδι, πέθανε το 1985, σε ηλικία 38 ετών, από ανακοπή καρδιάς συνεπεία του αλκοολισμού του. Την ίδια χρονιά, η Virgin κυκλοφόρησε το βίντεο «Easy Livin’ – A History Of Uriah Heep».
Το συγκρότημα έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου με αρκετές αλλαγές στη σύνθεσή του, αλλά πάντα με βασική κινητήρια δύναμη τον Mick Box, που έχει αναγνωρισθεί ως βιρτουόζος της ηλεκτρικής κιθάρας και ένας από τους καλύτερους στον κόσμο.
Το 1988, οι Uriah Heep κυκλοφόρησαν μία ζωντανή ηχογράφηση του τραγουδιού στο δίσκο «Live In Moscow» με τον Bernie Shaw στη βασική φωνή, τον Mick Box στην κιθάρα, τον Lee Kerslake στα drums, τον Trevor Bolder στο μπάσο και τον Phil Lauzon στα πλήκτρα. Η εκτέλεση αυτή κυκλοφόρησε και σε single.
Bernie Shaw: Ήταν ωραίο να παίζω το «Stealin’» και το «Easy Livin’» με τους Heep γιατί σκεφτόμουν «τραγουδάω στην πραγματικότητα με το συγκρότημα που έγραψε αυτά τα τραγούδια». Το μαλλί μου ήταν όρθιο στο πίσω μέρος του λαιμού μου σαν ένα μεγάλο περήφανο παγώνι. Θυμάμαι τον Lee να λέει:
- Είναι πολύ πρόθυμος, ξέρει τους στίχους και τους έμαθε τόσο γρήγορα!
Χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να έχω τα κότσια να πω στον Lee ότι είχα τραγουδήσει αυτά τα τραγούδια 15 χρόνια πριν στον Καναδά κι ότι δεν τα είχα μάθει απλά για την περίσταση.
Άλλες ζωντανές ηχογραφήσεις του τραγουδιού περιλαμβάνονται στα albums: «Uriah Heep Live» (1973), «Live In Europe» (1986), «Live At Shepperton ‘74» (1986), «Live On The King Biscuit Flower Hour» (1998), «Acoustically Driven» (2001), «Live In Armenia» (2011) και «Live At Koko» (2015) καθώς και σε official bootlegs.
Για πολλά χρόνια, το «Easy Livin’» ήταν ένα τραγούδι για διασκεδαστικά πάρτι και μία σίγουρη επιλογή για τα συγκροτήματα που έπαιζαν τα Σαββατόβραδα στις μικρές πόλεις προκειμένου να κερδίσουν τα πλήθη. Κι είναι λογικό καθώς οι στίχοι μοιάζουν να αναφέρονται στην άνετη και χωρίς άγχος ζωή. Ωστόσο, όπως το «Life’s Been Good» του Joe Walsh και το «Money For Nothing» των Dire Straits, το τραγούδι στην πραγματικότητα είναι ειρωνικό.
Τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το «Easy Livin’» έγινε το ένα από τα μόλις δύο τραγούδια που ακούγονται στην ταινία «Σκυλίσια Μέρα» (Dog Day Afternoon, 1975).
Το τραγούδι χρησιμοποιήθηκε επίσης σε διαφήμιση της AVIS ως «Easy Leasing» (2021), ενώ αναφορά σ’ αυτό υπάρχει και στο βιβλίο του Dave Ling «Uriah Heep: Uncensored On The Record» (2011).
Οι αναγνώστες του περιοδικού Classic Rock κατέταξαν το «Easy Livin’» στο Νο 50 των 100 καλύτερων Rock τραγουδιών. Ο φινλανδικός ραδιοφωνικός σταθμός Radiomafia το συμπεριέλαβε στη λίστα με τα 500 κορυφαία τραγούδια.
Το «Easy Livin’» είναι το δεύτερο σε περισσότερες επανεκτελέσεις τραγούδι των Uriah Heep μετά το «Lady In Black».
Ο Ken Hensley συμπεριέλαβε το τραγούδι στο άλμπουμ «The Wizard’s Diary Volume One» (2005), ενώ το 2009 μία νέα στούντιο ηχογράφηση από τους Uriah Heep συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ «Celebration – Forty Years Of Rock».
Το 2020, απεβίωσε σε ηλικία 73 ετών ο drummer των Uriah Heep, Lee Kerslake, ο οποίος έπαιξε στο «Easy Livin’». Δύο μήνες αργότερα, ο δημιουργός του τραγουδιού, Ken Hensley, απεβίωσε σε ηλικία 75 ετών στην Ισπανία, όπου έζησε τα τελευταία του χρόνια. Ο Mick Box, κιθαρίστας και μοναδικό εναπομείναν ιδρυτικό μέλος της μπάντας, δήλωσε «βαθιά σοκαρισμένος. Ο Ken έγραψε μερικά καταπληκτικά τραγούδια κατά τη διάρκεια της θητείας του στο συγκρότημα, τα οποία θα μείνουν κληρονομιά στην καρδιά των ανθρώπων για πάντα».
Άλλες εκτελέσεις:
Οι στίχοι:
This is a thing I've never known before
It's called easy livin'
This is a place I've never seen before
And I've been forgiven
Easy livin'
And I've been forgiven
Since you've taken your place in my heart
Somewhere along the lonely road
I had tried to find ya
Day after day on that windy road
I had walked behind ya
(Chorus)
Waiting, watching
Wishing my whole life away
Dreaming, thinking
Ready for my happy day
And some easy livin'
Somewhere along the lonely road
I had tried to find you
Day after day on that windy road
I had walked right behind you
(Chorus)
Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.
Στείλε το άρθρο σου
σχολιάστε το άρθρο