Κρατάει χρόνια...
Η
Γλυκερία γεννήθηκε στις
Σέρρες και συγκεκριμένα στο χωριό
Άγιο Πνεύμα. Από πολύ μικρή δέχθηκε μουσικά ερεθίσματα από την οικογένειά της με συνέπεια το τραγούδι να ριζώσει μέσα της σε πολύ μικρή ηλικία. Η πρώτη της εμφάνιση στην Ελληνική μουσική σκηνή ήταν το
1974 σε μια ταβέρνα στην
Πλάκα..
Το 1978 ο μεγάλος συνθέτης
Απόστολος Καλδάρας προσεγγίζει την
Γλυκερία και τελικά πραγματοποιούν μαζί ένα δίσκο, τον πρώτο της προσωπικό δίσκο με όνομα "Μην κάνεις όνειρα". Αυτός ο δίσκος ήταν η αρχή μιας αξιοσημείωτης καριέρας.
Το 1980 έρχεται ο δίσκος "Στα Μάτια Κοίτα Με" και η πρώτη της συνεργασία με τον σύζυγό της Στέλιο Φωτιάδη ο οποίος τη συντροφεύει σε ολόκληρη την πορεία της μέχρι σήμερα και πάντα βάζει τη σφραγίδα του στις δισκογραφικές της δουλειές. Το ίδιο έτος η
Γλυκερία πραγματοποιεί συναυλίες σ' όλη την Ελλάδα στο Πλευρό του Γιώργου Νταλάρα. Επόμενος σταθμός της; Τα Σμυρναίικα, παραδοσιακά τραγούδια από τη Σμύρνη που κυκλοφόρησαν το 1981 και την έκαναν ευρέως γνωστή στην Ελλάδα. Ο δίσκος αυτός γνώρισε μεγάλη επιτυχία.
Ένα χρόνο αργότερα λαμβάνει μέρος στο διαγωνισμό ''Europalia'' μαζί με τους Γιώργο Νταλάρα, Σωτηρία Μπέλου και
Μαργαρίτα Ζορμπαλά. Το τέταρτο προσωπικό της άλμπουμ έρχεται το 1983 με όνομα "από τη Σμύρνη στον Πειραιά", ένα άλμπουμ που περιέχει ρεμπέτικα τραγούδια και παραδοσιακά από τη Σμύρνη. Η
Γλυκερία ερμηνεύει αυτού του είδους τα τραγούδια μ' έναν εκπληκτικό τρόπο, όπως μόνο εκείνη ξέρει και μπορεί. Το κοινό την πιστεύει και την αγκαλιάζει.
Το ίδιο έτος κυκλοφορεί ο δίσκος "Με την
Γλυκερία στην Όμορφη Νύχτα" που περιέχει τραγούδια τα οποία έχουν ηχογραφηθεί στο ομώνυμο κέντρο όπου η
Γλυκερία αποφάσισε να δοκιμάσει μόνη της, τις δυνάμεις της και όπως αποδείχθηκε δεν είχε άδικο. Οι εμφανίσεις της στην Όμορφη Νύχτα σημείωσαν μεγάλη επιτυχία, όπως και ο δίσκος της, ο οποίος χωρίς υπερβολή έφτασε στην κορυφή. Συγκαταλέχθηκε ανάμεσα στα τρία εμπορικότερα άλμπουμ.
Στα επόμενα τρία χρόνια η
Γλυκερία φέρεται ως η πιο δημοφιλής τραγουδίστρια και σε όποια γωνιά της Ελλάδας βρίσκεται ασκεί το φαινόμενο της τεράστιας έλξης πάνω στον κόσμο. Δέχεται εξαιρετικές κριτικές και όπου κι αν εμφανίζεται σπάνε κυριολεκτικά τα ταμεία.
Τον Απρίλιο του 1985 έρχεται το "Τραγούδι Αισθηματικό" να την απογειώσει. Ο δίσκος αυτός ήταν νούμερο 1 στις προτιμήσεις των ακροατών για πολλούς μήνες, περιλαμβάνει τραγούδια όπως τα "πεντοχίλιαρα", "τα δαχτυλίδια" το "Πήγα Σε Μάγισσες" κ.α πολύ πετυχημένα και αγαπητά σε όλους τους Έλληνες. Σύμφωνα με το περιοδικό "Ντέφι" η
Γλυκερία για 3 συνεχόμενα χρόνια ήταν η κορυφαία Ελληνίδα τραγουδίστρια, αφού μέσα σε αυτή την περίοδο πάνω από 400.000 άνθρωποι παρακολούθησαν τις συναυλίες της στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στην Αγγλία. Το 1985 εμφανίζεται στο Λυκαβηττό με τον Νίκο Παπάζογλου. Από αυτές τις εμφανίσεις, οι οποίες να μην παραλείψω να πω ότι ''έσκισαν'' ηχογραφείται ένας δίσκος με τίτλο "Νύχτες Μαγικές Στο Λυκαβηττό". Την ίδια χρονιά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα παίδων που έλαβε μέρος στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας η
Γλυκερία ανοίγει με μοναδικό τρόπο την τελετή αυτή ερμηνεύοντας ένα μελοποιημένο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου (σε μουσική του Γιάννη Μακρόπουλου). Αυτή η τελετή έναρξης μεταδόθηκε δορυφορικά σε 120 χώρες.
Ένα χρόνο αργότερα η
Γλυκερία ετοιμάζει τις βαλίτσες της και πετά προς τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής , τον Καναδά και την Αυστραλία. Σ' αυτό το πρώτο της μεγάλο ταξίδι στο εξωτερικό η επιτυχία που γνωρίζει είναι πολύ μεγάλη. Το ίδιο συμβαίνει και στη Γερμανία 4 χρόνια αργότερα όπου εμφανίζεται σε 6 μεγάλες πόλεις αυτής. Εν τω μεταξύ μέσα σ' αυτά τα χρόνια κυκλοφόρησαν και άλλα cd (βλ δισκογραφία) τα οποία έγιναν ανάρπαστα.
Το Μάρτιο του 1990 κυκλοφορεί το άλμπουμ ''Όλα Μου Τα Μυστικά'' σε μουσική του Στέλιου Φωτιάδη ,το οποίο έγινε χρυσό και ένα χρόνο αργότερα σε μουσική Χρήστου Νικολόπουλου και στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου βγαίνει ο επόμενός της δίσκος με τίτλο "Ξημέρωσε" που επίσης γνώρισε μεγάλη επιτυχία.
Το 1992 η
Γλυκερία ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη για συναυλίες (εμφανίζεται στην Αγγλία, στη Γερμανία, στο Βέλγιο , στη Φινλανδία κτλ) και καταλήγει στην Αθήνα σε μια συναυλία στο Λυκαβηττό η οποία ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε cd τον ίδιο χρόνο.
Το 1993 ένα νέο άλμπουμ της
Γλυκερίας σε συνεργασία με τον Στέλιο Φωτιάδη τίθεται σε κυκλοφορία με όνομα " Η Χώρα Των Θαυμάτων". Κι αυτό το άλμπουμ είχε τεράστια απήχηση στον κόσμο. Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου η
Γλυκερία πραγματοποιεί συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και έπειτα ακολουθούν 2 συναυλίες στο Ισραήλ,"sold out" παρακαλώ.
Το 1994 μετά από κάποιες εμφανίσεις της στην Αυστραλία η
Γλυκερία δίνει μια σειρά από συναυλίες στο Ισραήλ και ανακηρύσσεται ως "Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΞΕΝΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ". Ο δίσκος της "Golden Hits " κυκλοφορεί στο Ισραήλ και γίνεται χρυσό αστραπιαία. ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ της παραδίδει το χρυσό κλειδί της πόλης, σαν επιβράβευση για τη συμμετοχή της σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις καθώς και σε ένα δίσκο που κυκλοφόρησε σε όλο τον κόσμο και ήταν αφιερωμένος στα τρεις χιλιάδες χρόνια της Ιερουσαλήμ με συμμετοχές καλλιτεχνών όπως των Adamo, Sinead O' Connor,
Enrico Macias,
Alpha Blondy, Wailers, Marie Laforet, κ.ά. Το 1994 κυκλοφορεί το "ΣΕ ΜΙΑ ΣΧΕΔΙΑ" σε μουσική Σ. Φωτιάδη για να ακολουθήσει το 1995 το άλμπουμ "FAR AWAY" και ο πρώτος προσωπικός της δίσκος στη Γαλλία με τίτλο "GOLDEN HITS- THE VOICE OF GREECE". Το ίδιο έτος ο τότε Πρόεδρος του Ισραήλ , Rabin, λίγους μήνες πριν τη δολοφονία του, εξέφρασε την επιθυμία του να γνωρίσει την
Γλυκερία, η οποία τον επισκέφθηκε στο Προεδρικό Παλάτι.
Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφορεί το Cd "Η
Γλυκερία Τραγουδά Αντώνη Βαρδή" τη μουσική του οποίου αναλαμβάνει αποκλειστικά ο
Αντώνης Βαρδής. Οι κριτικές για τη συλλογή αυτή είναι εξαιρετικές.
Το 1997 ένας τρίτος Προσωπικός της δίσκος τίθεται σε κυκλοφορία στο Ισραήλ με όνομα "14 Classics" ο οποίος έγινε χρυσός όπως και οι προηγούμενοι 2 που κυκλοφόρησαν εκεί.
Τον Ιανουάριο του 1998 κυκλοφορεί το τελευταίο (μέχρι στιγμής CD single) της
Γλυκερίας "Αναπνοή Ανατολή" με μουσική και στίχους από τον Στέλιο Φωτιάδη. Το single αυτό είναι μια πρόγευση του CD "Μάσκα" που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου. Αξιόλογοι καλλιτέχνες συμμετέχουν σε αυτό όπως ο
Πασχάλης Τερζής, ο
Ηλίας Ασλάνογλου και η Νατάσα Άτλας.
Το καλοκαίρι του 1999 η
Γλυκερία δίνει συναυλίες στο εξωτερικό (Αργεντινή, Καναδά, Η.Π.Α) και συνεχίζοντας την ξέφρενα καλή πορεία της το χειμώνα εμφανίζεται στην Ελλάδα.
Την ανοιξη του 2001 εμφανίζεται για άλλη μια φορά στο εξωτερικό στην Αυστραλία και στην Ν.Ζηλανδία και κλείνει τις επιτυχημένες της αυτές εμφανίσεις με κάποιες περιοδείες στην Ελλάδα. Επίσης συμμετέχει στο δίσκο "alif" του τούρκου τραγουδιστή omar faruk tekbilek σε δύο τραγούδια και πραγματοποιεί δύο συναυλίες μαζί του στην Ελλάδα.
Το 2002 κέρδισε το βραβείο " ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑΣ Για το Έτος 2001" από τα μουσικά βραβεία Αρίων. Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου κυκλοφορεί το cd "Open Hurt" το οποίο γίνεται ανάρπαστο από τους θαυμαστές της εκεί.
Το καλοκαίρι του 2003 ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα μαζί με την
Παραδοσιακή Ορχήστρα "Estudiantina" και επίσης συμμετέχει σε συναυλίες με τη διάσημη ορχήστρα του μεγάλου μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.
Το 2004 έρχεται ο δίσκος "Άνοιξη" με τη
Γλυκερία να ερμηνεύει καταπληκτικά, εξαιρετικά τραγούδια όπως " Ότι Αγαπώ Είναι Δικό Σου, Το Ταγκό κ.α, ένας δίσκος στον οποίο μεγάλοι καλλιτέχνες αφήνουν το στίγμα τους, καλλιτέχνες και δημιουργοί όπως ο
Αντώνης Βαρδής, ο
Παντελής Θαλασσινός,o
Δημήτρης Ζερβουδάκης κ.α. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους εμφανίζεται σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό με τη δική της ορχήστρα .
Τη χειμερινή σεζόν 2004-2005 εμφανίζεται στο Κέντρο "Σφεντόνα" μαζί με τους: Κώστα Μακεδόνα,
Μελίνα Κανά και Γεράσιμο Ανδρεάτο.Το σχήμα αυτό αφού γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα τον Ιούνιο ανεβαίνει και στη Θεσσαλονίκη.Το καλοκαίρι του 2005 κάνει συναυλίες με τον Κώστα Μακεδόνα σε όλη την Ελλάδα.
Πηγή:
http://www.glykeria.8m.com