Με αφορμή ένα άρθρο της Ελευθεροτυπίας, σκέφτηκα οτι θα μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε σε ένα topic τα συγκροτήματα που προσφέρουν τις πλήρεις εκδόσεις των τραγουδιών τους (δηλ. ΟΧΙ αποσπάσματα) σε δωρεάν download.
Όπως γράφει η Ελευθεροτυπία και ο Δ.Κανελλόπουλος:
«...[]... Την αρχή έκαναν οι Radiohead, δίνοντας την ευκαιρία σε όποιον ήθελε να κατεβάσει δωρεάν τον καινούριο τους δίσκο. Κι ακολούθησαν πολλοί:
* Οι Active Member. «Δεν το συνηθίζουμε», παραδέχονται οι ίδιοι, τονίζοντας πως παραμένουν πιστοί του βινυλίου. «Ομως, είναι αλήθεια ότι το Διαδίκτυο παρέχει αμεσότητα. Αν κερδίζουμε κάτι, είναι κάποια εισιτήρια παραπάνω στις συναυλίες. Το σίγουρο είναι ότι χάνουμε χρήματα. Αλλά από την άλλη δεν μεσολαβεί κανείς, οπότε δεν βγάζουν κέρδη στην πλάτη μας».
* Και ο Νικήτας Κλιντ, ο τραγουδιστής του συγκροτήματος «Ρόδες», προσφέρει εδώ κι ένα δίμηνο δωρεάν μέσω Ιντερνετ τη νέα του δουλειά «Cheap Science: Enemy». Πριν από δύο εβδομάδες το άλμπουμ κυκλοφόρησε παράλληλα και ως CD στα δισκοπωλεία, ενώ παρέμεινε και η δυνατότητα στον χρήστη του Διαδικτύου για δωρεάν download.
* Επιτυχία γνωρίζουν και οι «Φανταστικοί Ηχοι» που στην πραγματικότητα είναι ένας μουσικός, ο Αλέξης Κ. Το εμπνευσμένο του άλμπουμ «Κυρίαρχοι Του Σύμπαντος» βρίσκεται στο προσωπικό του μπλογκ fantastikoihxoi.blogspot.com. Από εκεί ο καθένας μπορεί να το κατεβάσει ελεύθερα. Και πολλοί το έκαναν ήδη. «Κινείται ανάμεσα στην ψυχεδέλεια, την ηλεκτρονική μουσική και το kraut ή space ροκ. Επανατοποθετεί αναγνωρίσιμα μέρη κομματιών της ελληνικής ποπ και ροκ σκηνής των δεκαετιών '60 και '70 σ' ένα διαφορετικό ηχητικό και νοηματικό πλαίσιο», λέει ο ίδιος.
* Ο 2L8 διαφέρει λίγο από τους υπόλοιπους. Ναι μεν δίνει δωρεάν το άλμπουμ του «He and She» μέσω του μπλογκ του, αλλά ταυτόχρονα το κυκλοφορεί και σε CD σε μία καλαίσθητη έκδοση. Γιατί θέλει να «κάψει» τις πωλήσεις του «κανονικού» άλμπουμ του;
«Πιστεύω στο περιεχόμενό του. Δίνω την ευκαιρία σε όποιον θέλει να το ακούσει ολόκληρο, να το εκτιμήσει ως έργο και μετά, συνειδητά, να το αγοράσει στην πανέμορφη συσκευασία βιβλίου που έφτιαξε ο Αχιλλέας Γκατσόπουλος. Υπάρχει πλέον μια ολόκληρη γενιά που θεωρεί παράλογο το να αγοράζει μουσική».
* Οι Fuzzy Nerds που δίνουν τη δυνατότητα στους ακροατές τους να κατεβάσουν δωρεάν το digital άλμπουμ τους, εξηγούν τα πλεονεκτήματα: «Στοχεύουμε στη δημιουργία μιας νέας σχέσης κοινού-καλλιτέχνη χωρίς μεσάζοντες. Με τα δωρεάν download μπορούμε να φτάσουμε ενδεχομένως σε ανθρώπους που δεν θα μας μάθαιναν ποτέ. Είμαστε μία αγγλόφωνη ελληνική indie-rock μπάντα, πράγμα παράξενο για πολλούς ακόμα. Η πρόσβαση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων στη μουσική σου είναι μεγάλη υπόθεση και μάλιστα όταν γίνεται με τρόπο άμεσο, εύκολο και ασφαλή απέναντι στην πειρατεία».