Με αφορμή μια συζήτηση που είχε ξεκινήσει σε άλλο κομμάτι του Music Ηeaven όσον αφορά τη μουσική και τις θεραπευτικές ιδιότητές της (και τη δουλειά του Tomatis και του Ingo Steinbach), ανοίγω αυτή τη συζήτηση προκειμένου να δημοσιεύονται εδώ στοιχεία από σχετικά άρθρα. Αναφέρει λοιπόν σήμερα το in.gr ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό "Οι τραγουδιστές μιας χορωδίας αναγκάζονται να επιταχύνουν και να επιβραδύνουν συγχρονισμένα τους χτύπους της καρδιάς τους -και αυτό δεν αποκλείεται να λειτουργεί θεραπευτικά, σαν μια μορφή συμφωνικής γιόγκα."
Αξίζει εδώ να αναφερθεί και η έρευνα του Fabien Maman, ο οποίος στη δεκαετία του '80 έκανε κάποια πειράματα με τον ήχο στον Πανεπιστήμιο Paris VII του Παρισίου και ανακάλυψε ότι τα ανθρώπινα κύτταρα έχουν μια συγκεκριμένη "βέλτιστη" μουσική συχνότητα στην οποία δονούνται και ότι όταν το σώμα δονείται σε αυτή τη συγκεκριμένη συχνότητα, είτε μέσα από τραγούδι, είτε με άλλο τρόπο, τα καρκινικά κύτταρα δεν μπορούν να επιβιώσουν. Επίσης, έκανε πειράματα με γυναίκες που έπασχαν από καρκίνο του μαστού και ανακάλυψε ότι κάποια καρκινικά κύτταρα δεν μπορούσαν να επιβιώσουν όταν τα υποκείμενα τραγουδούσαν χρωματικές κλίμακες. Συγκεκριμένα, ανακάλυψε ότι η δόνηση κάθε κυττάρου άλλαζε σε κάθε βήμα της κλίμακας και τα καρκινικά κύτταρα εκρήγνυνταν όταν η κλίμακα έφτανε μεταξύ της νότας Λα στα 440 Hz και του Σι! Αρκετές αναφορές για τις έρευνές του έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα περιοδικά και εφημερίδες. Περισσότερα στοιχεία -για όποιον ενδιαφέρεται- εδώ κι εδώ.
Y.Γ. Να αναφέρω και τη δουλειά του Tomatis, ο οποίος όταν εκλήθη σε ένα μοναστήρι Βενεδικτίνων μοναχών μετά από παράπονα για κόπωση, ανακάλυψε ότι τα προβλήματα υγείας τους οφείλονταν στο ότι είχαν διακόψει την καθημερινή τους ρουτίνα να ψέλνουν γρηγοριανά μέλη για έξι με οχτώ ώρες την ημέρα. Τα προβλήματα λύθηκαν όταν οι καλόγεροι ξανάπιασαν το τραγούδι!
[ τροποποιήθηκε από τον/την amadeuswebern, 10-07-2013 04:05 ]
[ τροποποιήθηκε από τον/την amadeuswebern, 10-07-2013 04:14 ]
Θα ηθελα να γινει δημοσιευση των επισημων στοιχειων απο επισημα ιατρικα περιοδικα κι οχι απο καποια παρα-ιατρικη σελιδα αναμφιβολου ποιοτητας και προελευσης!
Σε οποιαδηποτε περιπτωση, καταγγελω επισημως πως ολα αυτα ειναι εξισου επικινδυνα με τη θεραπεια της φραπελιας και το site θα πρεπει να παρει θεση απεναντι στην ιατρικη παραπληροφορηση που γινεται. Το να δινει καποιος ελπιδες σε απελπισμενους ανθρωπους πουλωντας "αηδιες" και "νουφαρα", ειναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ!
ΥΓ: τοσοι κιθαριστες παιζουν με κουρδισμα σε 440Hz περιπου...κι ομως οι περισσοτεροι εχουν πεθανει απο καρκινο.
ΥΓ2: Στη συζητηση που ξεκινησαμε αλλου εγινε αναφορα και στο περιβοητο CD που πουλανε για θεραπεια, που εχει "ενισχυμενες υψηλες συχνοτητες". Κατι που καταριφθηκε εξ'ορισμου, λογω της χρησης του ιδιου του format του CD.
Επισης, απο την Ιατρικη Δεοντολογια, οπως αυτη δημοσιευτηκε στην Εφημεριδα της Κυβερνησεως.
Παράθεση:10. Δεν επιτρέπεται η δια των Μέσων Μαζικής Ενημέ− |
Παράθεση:4.Οι πληροφορίες που παρέχονται στην ιστοσελίδα |
Δεν ξέρω αν το είδες, αλλά το άρθρο είναι από το in.gr και δημοσιεύτηκε στο εγκυρότατο και επιστημονικότατο περιοδικό νευρολογίας και νευροεπιστήμης Frontiers in Auditory Cognitive Neuroscience. Από εκεί και πέρα, από τη στιγμή που, όπως φαίνεται, δεν διαθέτεις τα προσόντα για να κρίνεις την εγκυρότητα ή μη της σχετικής έρευνας, θα ήταν καλύτερα, να μην απαντήσεις. Ή αν πρέπει οπωσδήποτε να απαντήσεις, θα πρέπει να το κάνεις με συγκεκριμένα, επιστημονικά στοιχεία και επιχειρήματα που θα αμφισβητούν ή θα καταρρίπτουν τα λεγόμενα. Έτσι, γίνεται ο διάλογος. Εφόσον σ' ενδιαφέρει, βέβαια, κάτι τέτοιο. Σ' ευχαριστώ.
Υ.Γ. Όσο για την έρευνα του Fabien Maman, ο σύνδεσμος που έδωσα παραπέμπει σε δημοσιεύσεις σε εφημερίδες όπως ο Guardian, και άλλα περιοδικά. Δεν το διάβασες; Τώρα, να ψάξω να βρω τα αρχεία από το Πανεπιστήμιο Paris VII του Παρισίου, λίγο δύσκολο. Θα με συγχωρέσεις γι΄αυτό noizreduction, ε;
[ τροποποιήθηκε από τον/την amadeuswebern, 10-07-2013 15:53 ]
O Guardian κι οποιοδηποτε ΜΜΕ δεν ειναι επισημο περιοδικο οπου δημοσιευονται ερευνες. Εαν ηξερες λιγο τις διαδικασιες υποβολης ερευνας προς μελετη, θα γνωριζες πως παντα μια επισημη ερευνα, δημοσιευεται σε συγκεκριμενα περιοδικα ( αναλογα με την κατηγορια ).
Αν προσεξες, στο Frontiers in Auditory Cognitive Neuroscience, δημοσιευεται το γεγονος πως οι χορωδοι συντονιζουν τους παλμους τους κι οχι οποιαδηποτε αλλη μελετη των κυριων που αναφερεις! Εξου και η αναφορα μου για την Ιατρικη Δεοντολογια, στην οποια ανακατευεις 2 διαφορετικα πραγματα, για να αποδειξεις πως ισχυει κατι που δεν ειναι δημοσιευμενο!
Εσυ χρησιμοποιησες μια μελετη που αφορα κατι αλλο, για να αναφερθεις σε μελετες μη δημοσιευμενες σε επιστημονικα περιοδικα. ( εκτος εαν το tama-do.com ειναι καποιο.....επισημο site ).
Διαλογος μπορει να γινει οταν υπαρχουν επιστημονικα αναγνωρισμενες μελετες κι οχι φρουδες ελπιδες που δεν στηριζονται σε κανενα ιατρικο γεγονος!
ΥΓ: Οταν ο Guardian γινει "περιοδικο της επιστημης", το μελεταμε. Μεχρι τοτε, μπορεις να δεις πως ειναι ενα απλο ΜΜΕ εντυπο/internet site που ενας δημοσιογραφος ( αρα ενας μη καταρτισμενος ανθρωπος ) κανει αναφορα σε ενα γεγονος, το οποιο δεν ειναι επιστημονικα τεκμηριωμενο.
ΥΓ2: Ψαξε να βρεις τα αρχεια, αλλα τα αρχεια δεν ειναι ισοδυναμα με καμια ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ μελετη απο επιστημονικες επιτροπες.
Επαναλαμβανω πως θεωρω επικινδυνες τετοιες δημοσιευσεις, οι οποιες δημιουργουν κινδυνο ελπιδας σε ανθρωπους που παλευουν με σοβαρες ασθενειες. Θα ηθελα να ληφθει υποψιν απο το musicheaven. Εαν η διαχειριση θεωρει πως το post δεν ειναι επικινδυνο, υποσχομαι πως θα σταματησω να ασχολουμαι, εφοσον ηδη εχω εκφρασει τις αντιθεσεις μου.
Κατ' αρχήν, να διευκρινίσουμε ότι κανείς δεν υποσχέθηκε θεραπεία του καρκίνου. Άλλο πράγμα να λες ότι τα καρκινικά κύτταρα δεν μπορούν να επιβιώσουν σε ορισμένες συχνότητες και άλλο πράγμα να λες ότι θεραπεύουν τον καρκίνο. Από ιατρικής άποψής, είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Μάλλον εκεί τα μπέρδεψες!
Όπως είπα και πριν, ο Maman την έρευνά του την έκανε σε Γαλλικό Πανεπιστήμιο. Αλλά για να επιμένεις τόσο, μάλλον δεν θα τα θεωρείς και τόσο καλά τα πανεπιστήμια των Γάλλων.
Από εκεί και πέρα, noizreduction, δεν καταλαβαίνω προς τι ο λιθοβολισμός, ειδικά από τη στιγμή που δεν μπορείς να καταρρίψεις τα λεγόμενα. Δεν είναι κακό να ενημερωνόμαστε για πράγματα που είναι γνωστά στο εξωτερικό εδώ και δεκαετίες και που ήταν γνωστά στην Αρχαία Ελλάδα και τους άλλους μεγάλους πολιτισμούς χιλιάδες χρόνια πριν. Για μένα αυτό είναι ο ορισμός του σκοταδισμού και της μισαλλοδοξίας. Δεν ψάχνω, δεν ερευνώ, δεν θέλω να μάθω και όποιος παρουσιάσει μια άποψη και μάλιστα τεκμηριωμένη που αντίκεται στο κατεστημένο, να πάει στην πυρά! Κρίμα!
Τέλος, δεν μας εξήγησες πώς ακριβώς είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ το να τραγουδάει κανείς χρωματικές κλίμακες ή γρηγοριανά μέλη.
[ τροποποιήθηκε από τον/την amadeuswebern, 10-07-2013 16:34 ]
Παράθεση:Δεν είναι κακό να ενημερωνόμαστε για πράγματα που είναι γνωστά στο εξωτερικό εδώ και δεκαετίες και που ήταν γνωστά στην Αρχαία Ελλάδα και τους άλλους μεγάλους πολιτισμούς χιλιάδες χρόνια πριν. Για μένα αυτό είναι ο ορισμός του σκοταδισμού και της μισαλλοδοξίας. |
Οκ, καταλαβα. Μου αρκει το λιακοπουλικο περιβαλλον.
Οι επισημανσεις μου εχουν γινει γνωστες προς τη διαχειριση του site.
Παράθεση:
|
Λιακοπουλικό περιβάλλον; Δεν τον γνωρίζω τον κύριο. Σ' ευχαριστώ και για την επισήμανση!
Υ.Γ. Αν είχες διαβάσει λίγο Πλάτωνα ή Αριστοτέλη, θα ήξερες τα σχόλια που έχουν κάνει όσον αφορά τους αρχαίους ελληνικούς τρόπους και τις επιπτώσεις της μουσικής όχι μόνο πάνω στην ανθρώπινη ψυχή και το ήθος, αλλά και στην Πολιτεία εν γένει!
Υ.Γ.2 Τώρα που μου το θύμισες, υπόσχομαι μελλοντική δημοσίευση με παραθέματα από Πλάτωνα και Αριστοτέλη όσον αφορά τις θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής και του ήχου.
[ τροποποιήθηκε από τον/την amadeuswebern, 10-07-2013 16:44 ]
[ τροποποιήθηκε από τον/την amadeuswebern, 10-07-2013 16:47 ]
Παράθεση:
|
Μια επιεικώς χλιαρή και απαράδεκτη παρέμβαση. Αντί ο συντονιστής να διαγράψει τον οχετό ασχετοσύνης και κακής προαίρεσης που μολύνει τη συζήτηση και να βάλει το κακόβουλο μέλος στη θέση του ως οφείλει, το μόνο που βρήκε να πει ήταν το αυτονόητο. Αν το Music Heaven δεν θέλει τα μέλη του να συνεισφέρουν, τότε ας μας το πεί κι εμείς ευχαρίστως θα προσφέρουμε τις πολύτιμες γνώσεις μας αλλού. Στο κάτω-κάτω της γραφής, δεν έχουμε κάποιο συμφέρον, ούτε και κερδίζουμε κάτι από αυτό.
@ amadeuswebern
[....] Αντί ο συντονιστής να διαγράψει τον οχετό ασχετοσύνης και κακής προαίρεσης που μολύνει τη συζήτηση και να βάλει το κακόβουλο μέλος στη θέση του ως οφείλει, το μόνο που βρήκε να πει ήταν το αυτονόητο. [...]
Oλα αυτά περί οχετού, ασχετοσύνης, κακής προαίρεσης και κακόβουλο μέλος τα λες για τον Noizreduction? Γνωρίζεις και έχεις παρακολουθήσει την διαδρομή της συμμετοχής του στα θέματα του Musicheaven?
Ο Administrator έχει σαφέστατη γνώση και το χειρίστηκε όπως έπρεπε.
________________________________
@ Αnimista
[....] ας έχουμε επίγνωση πως ακόμα και στα καλλιτεχνικά περιβάλλοντα έχουν χάσει την μπάλα ή μπαίνουν και άσχετα με την τέχνη πρόσωπα και προσπαθούν να δημιουργήσουν εντάσεις.....
Εν προκειμένω δεν πρόκειται ούτε για άσχετο ούτε για άτομο που προσπαθεί να δημιουργήσει εντάσεις.
[.....] Γράφε ότι θες και.... γράφε κανονικά αυτά τα άτομα.... Πρόσφατα ένας τέτοιος ανισόρροπος μου έστειλε ένα σωρό υβριστικά προσωπικά μηνύματα μόνο και μόνο γιατι δεν συμφωνούσε μαζί μου στο φόρουμ.... Τι να πεις δηλαδή; IQ ραδικιού!!!!
Θέλω να πιστεύω οτι αυτά είναι γενικότητες που κανονικά -αν ήθελες να συμβουλέψεις τον Amadeuswebern έπρεπε να τα στείλεις σε πμ και όχι στο forum- και δεν τα γράφεις για τον συμφορουμίτη σου Noizreduction, που απ΄ότι φαίνεται δεν γνωρίζεις.
_____________________________________
Μείνετε στην κόσμια ανταλλαγή απόψεων χωρίς κριτικές και υποδείξεις. Υπάρχουν αρμοδιότεροι (διαχειριστής και συντονιστές) που παρακολουθούν τα θέματα.
-----------------
Η ανάγκη να έχεις πάντα δίκιο, σφραγίδα ενός χυδαίου πνεύματος.. (Αlbert Camus)
[ τροποποιήθηκε από τον/την mary_omikron, 20-07-2013 10:15 ]
Η «συμφωνία της ζωής»
Μια νέα απεικονιστική τεχνική που χρησιμοποίησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο και του Ερευνητικού Ιατρικού Ινστιτούτου Χάουπτμαν-Γούντγουορντ, στις ΗΠΑ, απέδειξε ότι, οι πρωτεΐνες του ανθρώπινου οργανισμού δονούνται όπως και οι χορδές ενός μουσικού οργάνου. Η νέα αυτή πληροφορία ανοίγει τον δρόμο για για να μελετηθούν με εντελώς νέο τρόπο οι βασικές κυτταρικές διαδικασίες της ζωής.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Nature Communications, οι επιστήμονες, με επικεφαλής την Δρ Αντρέα Μάρκελτς, υποπτεύονταν ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχαν καταφέρει να το τεκμηριώσουν.
Αναπτύσσοντας όμως, ένα προηγμένης τεχνολογίας μικροσκόπιο, κατάφεραν να παρατηρήσουν λεπτομερώς τις δονήσεις της λυσοζύμης, μιας αντιβακτηριακής πρωτεΐνης που υπάρχει στο σώμα πολλών ζώων.
Οι δονήσεις στα πρωτεϊνικά μόρια -που έως τώρα πιστευόταν ότι γρήγορα σταματούν- στην πραγματικότητα διαρκούν «όπως η δόνηση μιας καμπάνας» εξηγούν οι ερευνητές. Οι ανεπαίσθητες, αλλά διαρκείς, αυτές κινήσεις επιτρέπουν στις πρωτεΐνες να αλλάζουν σχήμα γρήγορα, πράγμα που τους διευκολύνει να προσδένονται σε άλλες πρωτεΐνες. Αυτή η διαδικασία είναι αναγκαία στον οργανισμό για να επιτελέσει τις διάφορες ζωτικές βιολογικές λειτουργίες του, όπως την απορρόφηση οξυγόνου, την επιδιόρθωση κυττάρων και την αντικατάσταση του ελαττωματικού DNA.
«Οι επιστήμονες προσπαθούν να καταγράψουν αυτές τις δονήσεις στις πρωτεΐνες εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από τη δεκαετία του '60», εξηγεί η Δρ Μαρκελτς αλλά επιτέλους η «νέα μέθοδος απεικόνισης είναι πιο εύκολη και γρήγορη» από οτιδήποτε σχετικό είχε επιχειρηθεί στο παρελθόν.
Οι πρωτεΐνες δονούνται στην ίδια συχνότητα με το φως που απορροφούν, κάτι ανάλογο με τα ποτήρια που δονούνται -και καμιά φορά σπάνε- όταν ένας τραγουδιστής στον ίδιο χώρο «πιάνει» ακριβώς την ίδια συχνότητα. Τα ποτήρια του κρασιού δονούνται, επειδή απορροφούν την ενέργεια των ηχητικών κυμάτων και το σχήμα του κάθε ποτηριού καθορίζει ποιούς ακριβώς ήχους μπορεί να απορροφήσει. Κατά παρόμοιο τρόπο, οι πρωτεΐνες, ανάλογα με το σχήμα και τη δομή τους, απορροφούν φως διαφορετικών συχνοτήτων και δονούνται ανάλογα.
Οι επιστήμονες εξέθεσαν δείγματα της πρωτεΐνης λυσοζύμης σε διαφορετικές συχνότητες φωτός και κατάφεραν να παρατηρήσουν τις δονήσεις του μορίου σε βάθος χρόνου. «Αν χτυπήσεις μια καμπάνα, δονείται για κάποια ώρα με ένα ήχο συγκεκριμένο για κάθε καμπάνα. Έτσι ακριβώς συμπεριφέρονται και οι πρωτεϊνες» εξηγεί η Δρ Μάρκελτς. «Πολλοί επιστήμονες πίστευαν έως τώρα ότι η πρωτεϊνη είναι σαν ένα βρεγμένο σφουγγάρι μάλλον παρά σαν μια καμπάνα. Αν χτυπήσεις ένα σφουγγάρι, δεν παίρνεις κανένα διαρκή ήχο» προσθέτει.
«Το κυτταρικό σύστημα είναι απολύτως εκπληκτικό. Σκεφτείτε ένα κύτταρο σαν μια μικρή μηχανή που κάνει πολλά διαφορετικά πράγματα: αισθάνεται, αναπαράγεται, διαβάζει και αντιγράφει το DNA - και προκειμένου να συμβούν όλα αυτά τα πράγματα, οι πρωτεϊνες πρέπει να δονούνται, ώστε να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους» καταλήγει η ερευνήτρια.
Πηγή: in.gr