ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

    Γνωρίζετε τη «νόσο των μουσικών» ?

    mary_omikron
    17.07.2015, 21:55

    Διαστάσεις «επιδημίας» έχει πάρει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα η «νόσος των μουσικών»στο χώρο των παικτών οργάνων μουσικής!

    Η «νόσος» με ευρύτερη έννοια και για να είμαστε ακριβείς η «νοσολογία» ή η «παθολογία» του χεριού, είναι η αιτία που στο παρελθόν πολλοί διάσημοι μουσικοί, όπως o Robert Schumann ή o Garry Graffman υπέφεραν για πολλά χρόνια από παθήσεις των άνω άκρων, αλλάζοντας γιατρούς και θεραπείες, χωρίς τελικά να βρουν λύση στο πρόβλημά τους.

    Δεν είναι φυσικά και λίγοι εκείνοι οι μουσικοί που αναγκάστηκαν να διακόψουν την καριέρα τους.

    Στην Ελλάδα η... εξάπλωση της «νόσου των μουσικών» οφείλεται κυρίως, σύμφωνα με τους ειδικούς, αρχικά στη μη σωστή διάγνωση και στην έλλειψη ειδικών κέντρων αποθεραπείας.

    «Πράγματι «η νόσος των μουσικών» είναι μια πολύπλοκη παθολογία η οποία απαιτεί εξειδίκευση όσον αφορά την ακριβή διάγνωση της αλλά και την θεραπεία της, κάτι που συμβαίνει σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες του εξωτερικού»αναφέρει ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός- Μικροχειρουργός Χεριού και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού -Άνω Άκρου κ. Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης,ειδικευμένος στην «νοσολογία των μουσικών» και συγγραφέας σχετικού βιβλίου.

    Σύμφωνα με κλινικοστατικές μελέτες η «νοσολογία των μουσικών» περιλαμβάνει τέσσερις παθήσεις, οι οποίες πλήττουν το χέρι και μπορεί να συνυπάρχουν η να εμφανίζονται ξεχωριστά.

    Συγκεκριμένα την νόσο απαρτίζουν:

    To σύνδρoμo υπέρχρησης (overuse), είναι η πιο συχνή πάθηση
    Το σύνδρoμo πίεσης (παγίδευσης) νεύρων
    Οι λειτουργικές δυστονίες ή «κράμπες» των μουσικών

    Η οστεοαρθρίτιδα αντίχειρα

    «Το χέρι είναι για τους μουσικούς το πλέον άμεσα εμπλεκόμενo μέλος του σώματος στην δουλειά τους με συχνά σοβαρά βλαπτικές συνέπειες» αναφέρει ο κ Ιγνατιάδης και προσθέτει

    «Η ανάλυση του παιξίματος ενός οργάνου περιλαμβάνει περί τις 500 συνθετικές κινήσεις. Για παράδειγμα ο βιολιστής για να παίξει μία παρτιτούρα του Bach για σόλο βιολί κάνει πλέον των 1.200 κινήσεων ανά λεπτό, ή 25 νότες ανά δευτερόλεπτο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταπόνηση του χεριού σε μεγάλο βαθμό».

    Η αιτία της βλάβης είναι τόσo o μεγάλος αριθμός επαναλαμβανόμενων κινήσεων ανά λεπτό, που προκαλούν «χρόνιο μηχανικό τραυματισμό», όσο και η συνεχής πίεση από το στατικό φορτίο σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος από ορισμένα όργανα (βιολί, τρομπέτα, άλλα έγχορδα).

    Τα σημεία εντόπισης της νόσου είναι o καρπός, τo αντιβράχιο, o ώμος και o αυχένας. Oι βιολιστές και οι βιολοντσελίστες συνήθως υποφέρουν στην αριστερό βραχίονα, ενώ οι πιανίστες στο δεξί βραχίονα και χέρι. O δεξιός αντίχειρας προσβάλλεται στους παίκτες αυλού και κλαρινέτου.

    Υπάρχουν βέβαια και άλλοι παράγοντες που επιδεινώνουν ή και ενίoτε προκαλούν τις εν λόγω παθήσεις, όπως το βάρος του οργάνου, η κακή στάση, η απότομη αύξηση των ωρών μελέτης, η αλλαγή οργάνου και διάφορες προϋπάρχουσες ανατομικές ανωμαλίες ή ιδιομορφίες.

    Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

    Βασική προϋπόθεση για τη σωστή αντιμετώπιση της νόσου και για να αποφύγει ο μουσικός τις υποτροπές είναι η σωστή διάγνωση, κάτι που απαιτεί ιατρική εξειδίκευση στο αντικείμενο. Σε σχέση με ανεπτυγμένες χώρες του εξωτερικού στην Ελλάδα οι εξειδικευμένοι γιατροί είναι λίγοι, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχουν ειδικά κέντρα διάγνωσης, περίθαλψης και φυσικοθεραπείας μουσικών.

    Όπως οι αθλητές έχουν τον αθλίατρο και τον φυσικοθεραπευτή τους, έτσι και οι ο μουσικός δικαιούται να έχει το «ειδικό» γιατρό του.

    Η νόσος όταν διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή και φυσικοθεραπεία. Σε αντίθετη περίπτωση απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

    «Στη χειρουργική επέμβαση θα καταφύγουμε μόνο αφού εξαντλήσουμε πρώτα όλα τα ενδεδειγμένα συντηρητικά μέσα θεραπείας» καταλήγει ο κ Ιγνατιάδης.

    http://coremag.gr/index.php/music/1060-%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%B7-%C2%AB%CE%BD%CF%8C%CF%83%CE%BF-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD%C2%BB

    (Πηγή: medicalnews.gr)





    DanaeAthanasiadou
    18.07.2015, 11:17

    Γι' αυτό ακριβώς καλό είναι όταν κάποιος αποφασίσει να ξεκινήσει τη μελέτη ενός οργάνου, να επιλέγει καθηγητή που έχει γνώσεις ορθοσωμικής για μουσικούς συγκεκριμένα. 

    Κάτι που στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο, αλλά κάποιοι από μας που μας ενδιαφέρει η υψηλή ποιότητα στη διδασκαλία μας, καθώς και όλες οι σύγχρονες τεχνικές, ξοδεύουμε περιουσίες για σεμινάρια και μαθήματα στο εξωτερικό, έτσι ώστε να αποκτήσουμε τις κατάλληλες γνώσεις για να προστατεύσουμε εαυτούς και μαθητές.

    Η ορθοσωμική δεν απευθύνεται μόνο σε μαθητές, αλλά και σε καθηγητές οργάνων, γι'αυτό αν κάποιος ενδιαφέρεται για ορθοσωμική για μουσικούς ( ανεξαρτήτα από το όργανο που παίζει) ας μου στείλει πμ


    delta66
    18.07.2015, 13:54

    Η πραγματκη νοσος των πραγματικων μουσικων, ειναι οτι οι περσσοτεροι ανεκαθεν δουλευαν πολυ, χωρις να περιμενουν  αμοιβονται και αναλογα, ουτε οικονομικα ουτε ηθικα (γιατι πολλοι νομιζουν οτι ειναι κατι απλο αυτο που κανουν και οτι ειναι χομπι κλπ). Αυτο το εχουν δεχθει και συνεχιζουν να μοιραζουνται την μουσικη τους, αδιακριτως των προβληματων αυτων. Πολλοι το ονομαζουν και "ψωνιο".  Αλλοι, πιο σωστα, "παθος".

    Αυτη η "ψυχολογικη νοσας" φαινεται να ειναι ανιατη, γιατι οπως ολες οι νοσοι, για να γιατρευτει πρεπει πρωτα να συνειδοτοποιηθει απο τον αρρωστο η ασθενεια.

    Αν αποφασισουν ομως να γιατρευτουν, θα αρρωστησει πολυς κοσμος και βασικοτερα θα αρρωστησουν οικονομκα οι "μεσαζοντες", που παντα υπηρχαν (δισκογραφικες, ωδεια, επιχειρηματιες της μουσικης σκηνης) και υπαρχουν (youtube, itunes κλπ).

    http://www.fair-internet.eu/

    https://www.facebook.com/TheCollegeOfRockAndRollKnowledge

    Smile

    [ τροποποιήθηκε από τον/την delta66, 18-07-2015 14:20 ]


    Hastaroth
    22.07.2015, 14:32

    Και με ποιόν τρόπο θα "αρρωστήσουν" οι "μεσαζοντες", που υπάρχουν (youtube, itunes κλπ)";

    Και γιατί είναι "μεσάζοντες" το youtube και το itunes,στα οποία ο καθείς μπορεί νά "ανεβάζη" (και συνεπώς να δημοσιοποιή) την μουσική του χωρίς να απαιτήται έγκριση διαφόρων παραγωγών και προαγωγών;

    Μήπως γίνεσαι ολίγον τι υπερβολικός;

    ΥΓ.Ο σωστός όρος γιά την συγκεκριμένη ειδικότητα είναι "αθλητίατρος" (άν και έχω συναντήσει και την λέξη "αθλίατρος" που όμως μπορεί να παρερμηνευτή ώς υποδηλώνουσα τον άθλιο ιατρό,δηλαδή αυτόν που παίρνει "φακελλάκια",συνταγογραφεί άχρηστα σκευάσματα διά να "τα παίρνη" απ'τις φαρμακευτικές εταιρίες κλπ).

    ΥΓ.Παρ'ημίν υπάρχει και ο Ηλίας Σακαλάκ,που είναι μέν μουσικός,όμως έχει κάνει και ερευνητική δουλειά πάνω στα σωματικά (αλλά και ψυχολογικά) προβλήματα τών μουσικών και έχει δημοσιεύσει σχετική μελέτη.


    MARKOSVIDALIS
    24.07.2015, 11:37
    Σχετικά με την νόσο - ¨επιδημία¨ των μουσικών. Προ αρκετού καιρού ( μερικών μηνών )είχε αναρτηθεί κάτι παρόμοιο και αν θυμάμαι καλά ήταν σχετικό με την τενοντίτιδα των μουσικών. Είχα αναρτήσει ένα άρθρο σχετικά με μια αφάρμακη και μη επεμβατική μέθοδο την οποία γνωρίζω και ως παθών. Με καταπληκτικά και άμεσα αποτελέσματα. Λόγω ότι δεν είμαι και τόσο σχετικός με τους Η/Υ δεν μπορώ να σας κατευθύνω για να το βρείτε και να το διαβάσετε. Για αυτό θα σας αναφέρω δύο λόγια περί αυτού αν και ο καλλίτερος τρόπος είναι κάποιος να δοκιμάσει αυτή την μέθοδο για να δει πράγματι ότι κάνει όσα υπόσχεται. Μάλιστα η δοκιμή είναι δωρεάν !!! Ξέρετε εσείς μήπως πολλούς γιατρούς ή θεραπευτές που να σας πουν: Ελάτε να δοκιμάσετε την μέθοδο μου δωρεάν και αφού μείνετε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα με πληρώνετε; Αυτή η μέθοδος ασχολείται όχι μόνο με όσους αντιμετωπίζουν την νόσο - ¨επιδημία¨ των μουσικών αλλά και για κάθε πόνο που πιθανόν να υπάρχει . Π.χ. Μυοσκελετικούς πόνους , οστεοπαθολογικούς πόνους , ακόμα και για τους πόνους όχι μόνο τον αρθρώσεων αλλά και γαστρεντερολογικούς , γυναικολογικούς πόνους κ.λ.π. Είναι αμερικάνικο προϊόν ,( πατέντα και κατασκευή). Είναι βραβευμένο με βραβείο Νόμπελ. Δεν χρησιμοποιεί καμία φαρμακευτική ουσία και για αυτό το λόγο η Παγκόσμια εταιρία Aντιτόπινγκ (W.A.A.) επιτρέπει επισήμως σε όλους τους αθλητές να το χρησιμοποιούν ακόμα και στους επίσημους αγώνες τους. Ο λόγος που τους το επιτρέπει είναι ότι καμιά ουσία δεν διαπερνά το σώμα του ανθρώπου που χρησιμοποιεί αυτή την μέθοδο. Φανταστείτε ότι σε περιπτώσεις πόνου σε τραυματισμούς καταγμάτων και χρήση γύψου ή μέθοδος εφαρμόζεται πάνω από τον γύψο , τα ρούχα ή τα παπούτσια και κάνει εξίσου καλά την δουλεία της. Και τέλος τα συμπτώματα τους πόνου και των τυχόν άλλων συμπτωμάτων αρχίζουν να μειώνονται από τα πρώτα 5΄(πέντε λεπτά). Δεν είναι χάπι – υγρό ή διατροφικό για να το καταναλώσουμε. Δεν είναι μηχάνημα για να το χειριστεί ο παθών . Αλλά μετά την πρώτη χρήση εκπαιδεύεται ο έχων το πρόβλημα (αν θέλει) και μπορεί να το χρησιμοποιεί και μόνος του όποτε του ξαναπαρουσιαστεί το σύμπτωμα για το οποίο το χρειάστηκε. Στην δουλειά στο σπίτι, όποια ώρα εκείνος κρίνει ότι έχει το χρόνο ή το έχει ανάγκη. Δεν χρειάζεται έκτοτε να ξανακλείσει ραντεβού με κανένα προκειμένου να απολαύσει τα αποτελέσματα της μεθόδου. Τέλος αυτή την στιγμή είναι ένα προϊόν της υψηλότερης και πιο σύγχρονης ιατρικής τεχνολογίας για αυτό το λόγο δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο για να μπορούμε να το συγκρίνουμε . Σε αυτή την ανάρτηση θα βρείτε περισσότερα στοιχεία . Πάντα στην διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες στο vimarkos@gmail.com ή για ακόμα περισσότερες πληροφορίες στο www.lifewave.com/efzin Στην συνέχεια όταν θα μπείτε στην αρχική σελίδα της εταιρίας θα δείτε τρεις κάθετες στήλες (κολώνες) η μεσαία γράφει Europe επάνω , επιλέγετε αυτή και κατεβαίνετε προς τα κάτω μέχρι να συναντήσετε τη λέξη Greece πατάτε την λέξη ελληνικά και σας οδηγεί στην σελίδα με τις πληροφορίες
    p-theofanis
    28.07.2015, 21:04
    ααααχχχχχ