ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

    ΑΕΠΙ: «Δώσαμε περισσότερα, πήραμε λιγότερα»

    jorge
    12.05.2006, 14:08
    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/05/2006


    Συσπειρωμένοι αλλά αντιμέτωποι με μια σειρά από σύνθετα προβλήματα εμφανίστηκαν στη χθεσινή τακτική γενική συνέλευσή τους οι εκπρόσωποι της ΑΕΠΙ. Θετικά είναι τα μηνύματα τα οποία προκύπτουν -σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση των εκπροσώπων της Εταιρείας Πνευματικής Ιδιοκτησίας- από τα διανεμηθέντα ποσά στους δημιουργούς τα τελευταία χρόνια.

    Σε αντίθεση με την πτωτική πορεία των εσόδων που προέρχονται από την κυκλοφορία της μουσικής με τον παραδοσιακό τρόπο, γεγονός που ερμηνεύεται από τη θεαματική εξάπλωση της πειρατείας. Από τα αποτελέσματα διαχειριστικού έτους 2004-2005, τα οποία ανακοινώθηκαν χθες, προκύπτουν και συγκρίσεις με το παρελθόν. Για παράδειγμα, τα ποσά που διανεμήθηκαν στους συνθέτες και στιχουργούς για τα εκτελεστικά δικαιώματα (συναυλίες, ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαφημίσεις χώροι αναψυχής κ.λπ.) το 1998 πλησίαζαν τα 7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2005 ανήλθαν στα 21 εκατομμύρια ευρώ. Η πειρατεία και η ανεξέλεγκτη ηλεκτρονική της μορφή πλήττει τα μηχανικά δικαιώματα (από τις πωλήσεις CD, βινυλίων κ.ά.) και το διανεμηθέν ποσό προς τους δημιουργούς, αφού το 1998 ανερχόταν σε 12 εκατ. ευρώ ενώ το 2005 μειώθηκε στα 6 εκατ. ευρώ.

    Φλέγον θέμα της χθεσινής συνέλευσης ήταν φυσικά η πειρατεία και η αδυναμία αντιμετώπισης της δικτυακής της εκδοχής, ένα άλυτο πρόβλημα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ΑΕΠΙ ζητά άμεση κατάσχεση των πειρατικών από τις αρμόδιες Αρχές αλλά και επιβολή διοικητικού προστίμου στους μικροπωλητές.

    Στη χθεσινή συνάντηση επισημάνθηκε ακόμη ο συμβουλευτικός και γνωμοδοτικός ρόλος της συμμετοχής των δημιουργών στη διαχειριστική λειτουργία της ΑΕΠΙ, με την επιτροπή που αποτελείται από τους Γιώργο Ανδρέου, Νίκο Αντύπα, Χάρη Βρόντο, Αρη Δαβαράκη, Μάνο Ελευθερίου, Νίκο Ζούδιαρη, Νίκο Ξυδάκη, Δημήτρη Παπαδημητρίου κ.ά.

    Η αντίθεση της ΑΕΠΙ στο να καταβάλει τέλος ύψους 1% στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας ήταν επίσης ένα θέμα που απασχόλησε τη συνέλευση (η ΑΕΠΙ τονίζει ότι υπάρχουν και άλλες κρατικές υπηρεσίες με την ίδια αρμοδιότητα), καθώς και οι τροποποιήσεις που ζητούν στο νόμο περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας 2121/93. Οι εκπρόσωποι της ΑΕΠΙ ζητούν ορισμένες ρυθμίσεις με στόχο, όπως τονίζουν, την καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων τους, αναφερόμενοι, για παράδειγμα, στον συνοριακό έλεγχο για τα πλαστά CD που έρχονται από το εξωτερικό, για το ζήτημα της κρατικής ταινίας ασφαλείας κ.ά.