ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997
    αρχική > e-Περιοδικό > Φταίνε Τα Τραγούδια

    Child In Time - Η ιστορία του επικού ύμνου των Deep Purple

    Tο τραγούδι που εμφανίζει τους Deep Purple ως ένα συγκρότημα που από τη μία έχει συγκρατημένη ηρεμία και εμπιστοσύνη στη μουσική του και από την άλλη δημιουργεί μία αίσθηση ταλάντευσης στο γκρεμό!

    Child In Time - Η ιστορία του επικού ύμνου των Deep Purple

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
    230 άρθρα στο MusicHeaven
    Πέμπτη 16 Ιαν 2014

    Το «Child In Time» περιλαμβάνεται στο δίσκο των Deep Purple «Deep Purple In Rock», που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1970.

    Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό και επικό progressive hard rock/heavy Metal τραγούδι-ύμνος με διάρκεια 10 λεπτά και 18 δευτερόλεπτα, το οποίο χαρακτηρίζεται από τα επιβλητικά φωνητικά του Ian Gillan και από τα σόλο στο όργανο και στην κιθάρα από τον Jon Lord και τον Ritchie Blackmore αντίστοιχα. Το τραγούδι είναι εμπνευσμένο από το «Bombay Calling», που είχε κυκλοφορήσει το 1969 από το ψυχεδελικό συγκρότημα It’s A Beautiful Day (οι οποίοι με τη σειρά τους δανείστηκαν αργότερα το «Wring That Neck» από τους Deep Purple και το μετέτρεψαν στο «Don And Dewey» που κυκλοφόρησε το 1970). Τους σύντομους αλλά ποιητικούς στίχους έγραψε ο τραγουδιστής των Deep Purple, Ian Gillan, και αποτελούν μία διαμαρτυρία στον πόλεμο του Βιετνάμ.

    Child In Time - Η ιστορία του επικού ύμνου των Deep Purple

    Η ηχογράφηση έγινε στα στούντιο IBC, De Lane Lea και Abbey Road στο Λονδίνο και την παραγωγή την έκαναν οι Deep Purple έχοντας στη σύνθεσή τους τον Ritchie Blackmore (κιθάρα), τον Ian Gillan (φωνή), τον Roger Glover (μπάσο), τον Jon Lord (όργανο Hammond) και Ian Paice (drums).

    Στην αυτοβιογραφία του, που κυκλοφόρησε το 1998, ο Ian Gillan αναφέρει σχετικά με το τραγούδι:
    - Είχαμε ακούσει ένα δίσκο από ένα καινούργιο συγκρότημα ονόματι Its A Beautiful Day, όπου υπήρχε ένα τραγούδι με τίτλο «Bombay Calling». Ο Jon ήταν συνεπαρμένος με το τραγούδι και το έπαιζε στο keyboard. Τότε εγώ άρχισα να τραγουδώ «Sweet child in time…». Ήταν εντελώς αυθόρμητο και γράφτηκε χωρίς να υπάρχει κάποια ιστορία στο στίχο.

    Σε μία συνέντευξη που έδωσε ο Ian Gillan το 2002 στην ινδική εφημερίδα Mid-Day είπε για το «Child In Time»:
    - Υπάρχουν δύο πλευρές σ’ αυτό το τραγούδι. Η μουσική και η στιχουργική πλευρά. Σε ό,τι αφορά τη μουσική πλευρά, υπήρχε ένα τραγούδι με τίτλο «Bombay Calling» του συγκροτήματος Its A Beautiful Day. Ήταν καινούργιο και πρωτότυπο και ο Jon το έπαιξε μία μέρα στο keyboard. Ακουγόταν καλό και σκεφτήκαμε να παίξουμε κάτι σαν αυτό, να το αλλάζαμε λίγο και να κάναμε κάτι νέο έχοντας ως βάση αυτό το τραγούδι. Αλλά τότε εγώ δεν είχα ακούσει ποτέ το αυθεντικό «Bombay Calling». Έτσι δημιουργήσαμε αυτό το τραγούδι χρησιμοποιώντας ως θέμα τον Ψυχρό Πόλεμο και γράφοντας το στίχο «Sweet child in time, youll see the line». Έτσι προέκυψε και η στιχουργική πλευρά. Εν τω μεταξύ ο Jon είχε έτοιμα τα μέρη του keyboard και ο Ritchie είχε έτοιμα τα μέρη της κιθάρας. Βασικά, το τραγούδι αντικατόπτρισε τη διάθεση εκείνης της στιγμής και γι’ αυτό έγινε τόσο δημοφιλές.


    Το «Child In Time» είναι ουσιαστικά μία απλή σύνθεση, που περιλαμβάνει μία εισαγωγή με όργανο, τρεις δυναμικές συγχορδίες και ένα δίλεπτο σόλο. Στιχουργικά σκοτεινός, ο Ian Gillan χρησιμοποιεί πλήρως το φωνητικό του εύρος και πηγαίνει από την ήρεμη στη δυνατή ερμηνεία με αποκορύφωμα τις κραυγές που θυμίζουν θηλυκά πνεύματα της ιρλανδικής λαογραφίας. Με την ερμηνεία του αυτή, ο Gillan δείχνει πως διαθέτει μία ελεγχόμενη δυναμική που δεν καταβάλλεται από τις υπερφορτωμένες κιθάρες και την ωμή δύναμη του τραγουδιού. Από την άλλη, ο κιθαρίστας Ritchie Blackmore μπαίνει μ’ ένα αργό σόλο που εξελίσσεται σε ένα γρήγορο παίξιμο και τελειώνει απότομα συμπληρώνοντας τον κύκλο του τραγουδιού, το οποίο ξεκινάει και πάλι από την αρχή. Αν και ο Blackmore συνήθιζε να παίζει με μία Fender Stratocaster, στη στούντιο εκτέλεση του τραγουδιού χρησιμοποίησε μία Gibson ES-335.

    Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το τραγούδι αυτό εμφανίζει τους Deep Purple ως ένα συγκρότημα που από τη μία έχει συγκρατημένη ηρεμία και εμπιστοσύνη στη μουσική του και από την άλλη δημιουργεί μία αίσθηση ταλάντευσης στο γκρεμό, αίσθηση που είναι ιδιαίτερα εμφανής στο μεσαίο τμήμα του τραγουδιού όπου η ενέργεια του συγκροτήματος φτάνει στα όριά της και διακόπτεται απότομα επιστρέφοντας σχεδόν στην απόλυτη σιωπή, με τον Jon Lord να συνεχίζει να παίζει μόνος του όταν όλοι οι άλλοι έχουν σταματήσει, για να ξεκινήσει το τελευταίο μέρος του τραγουδιού.


    CHILD IN TIME – Deep Purple

    Sweet child in time you'll see the line
    The line that's drawn between good and the bad
    See the blind man shooting at the world
    Bullets flying taking toll
    If you've been bad, Lord I bet you have
    And you'venotbeen hit by flying lead
    You'd better close your eyes, bow your head
    Wait for the ricochet

    Ζωντανές ηχογραφήσεις

    Στις 24 Σεπτεμβρίου του 1969 οι Deep Purple έπαιξαν ζωντανά στο Royal Albert Hall μαζί με τη London Philharmonic Orchestra, υπό τη διεύθυνση του Malcolm Arnold. Σ’ εκείνη την εμφάνιση έπαιξαν το «Child In Time», το οποίο και συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ «Concerto For Group And Orchestra» που κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 1969. Αυτή η ζωντανή ηχογράφηση ήταν η πρώτη κυκλοφορία του «Child In Time» καθότι προηγήθηκε της εκτέλεσης που ηχογραφήθηκε στο στούντιο.

    Στις 4 Οκτωβρίου του 1969 το συγκρότημα ηχογράφησε και πάλι μία ζωντανή εκτέλεση του τραγουδιού, αυτή τη φορά σε συναυλία που έδωσαν στο Μοντρέ της Ελβετίας. Η εκτέλεση αυτή, διάρκειας 12:38, περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Live In Monteux 69» που κυκλοφόρησε το 2006.
    Στις 19 Φεβρουαρίου του 1970 οι Deep Purple ηχογράφησαν το τραγούδι στα στούντιο του BBC για τις ανάγκες της εκπομπής The Sunday Show. Η ηχογράφηση αυτή, διάρκειας 11:06, περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Deep Purple In Concert» που κυκλοφόρησε το 1980.

    Το Νοέμβριο του 1970 οι Deep Purple ηχογράφησαν άλλη μία ζωντανή εκτέλεση, διάρκειας πάνω από 19 λεπτά, από συναυλία που έδωσαν στη Στοκχόλμη. Η εκτέλεση αυτή περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Scandinavian Nights» που κυκλοφόρησε το 1988, και στο «Live In Stockholm» που κυκλοφόρησε το 2005.

    Την 1η Μαρτίου του 1972 ηχογραφήθηκε κι άλλη ζωντανή εκτέλεση, διάρκειας 17:29, από συναυλία που δόθηκε στην Κοπεγχάγη. Η εκτέλεση αυτή περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Live In Denmark 1972», που κυκλοφόρησε το 2007, καθώς και στο DVD «Live In Concert 1972/73» (2005).
    Το Δεκέμβριο του 1972 οι Deep Purple κυκλοφόρησαν μία ζωντανή ηχογράφηση του τραγουδιού, με διάρκεια 12:24, η οποία περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Made In Japan». Η ηχογράφηση προέρχεται από συναυλία που έδωσαν τον Αύγουστο του 1972 στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Σε κάποιο σημείο του τραγουδιού (μετά το ένατο λεπτό) ακούγεται ένας ήχος σαν πυροβολισμός (ο ήχος προήλθε μάλλον από το όργανο του Jon Lord) με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία φήμη ότι κάποιος θεατής αυτοπυροβολήθηκε την ώρα που οι Deep Purple έπαιζαν το «Child In Time». Στην πραγματικότητα ουδέποτε συνέβη κάτι τέτοιο, ούτε ο Ian Gillan αναφέρει κάτι σχετικό στην αυτοβιογραφία του, αλλά η φήμη εξακολουθεί να υπάρχει.
    Το 1993 οι Deep Purple, με την αυθεντική σύνθεση του 1970, συμπεριέλαβαν το τραγούδι στην περιοδεία τους Come Hell Or High Water και το Νοέμβριο του 1994 κυκλοφόρησαν μία ζωντανή ηχογράφηση, η οποία περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Come Hell Or High Water» και στο αντίστοιχο Video και DVD.

    Όμως από τότε το «Child In Time» έπαψε να αποτελεί βασικό τραγούδι στις συναυλίες του συγκροτήματος. Ο Gillan αναφέρει ότι υπάρχουν πολλοί προσωπικοί λόγοι που άφησε το τραγούδι εκτός, αλλά είναι πιθανό ότι με το πέρασμα του χρόνου έγινε όλο και πιο δύσκολο να αποδοθούν τα φωνητικά χωρίς προηχογραφημένη υποστήριξη. Η τελευταία φορά που οι Deep Purple έπαιξαν ζωντανά το τραγούδι ήταν το Μάρτιο του 2002 στο Χάρκοβο της Ουκρανίας. Σ’ εκείνη την εμφάνιση, χρησιμοποιήθηκε κιθάρα για να καλύψει τα ψηλά μέρη του Gillan δεδομένου του περιορισμένου πλέον φωνητικού εύρους του τραγουδιστή (η ίδια τεχνική χρησιμοποιείται και στις τρέχουσες ζωντανές αποδόσεις του «Space Truckin’»).

    Άλλες εκτελέσεις

    • Ian Gillan Band (Ιούλιος 1976, εκτέλεση σε στυλ Jazz, διάρκειας 7:23, η οποία περιλαμβάνεται στο ομώνυμο άλμπουμ. Το 1977 κυκλοφόρησαν και μία ζωντανή εκτέλεση, διάρκειας 10:20, η οποία περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Live At The Budokan», το οποίο ηχογραφήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 1977 στο Τόκιο).

    • Big Audio Dynamite (Ιούνιος 1991, στο τραγούδι «Rush» περιλαμβάνεται μέρος από το «Child In Time»).

    • Yngwie Malmsteen (1996, στο άλμπουμ «Inspiration»).

    • Snap (1996, στο «Exterminate (U.U.Intro/OSC. 2 Mix)» χρησιμοποιήθηκε μέρος από το «Child In Time»).

    • Gregorian (Οκτώβριος 2001, στο άλμπουμ «Masters Of Chant Chapter II»).

    • Cactus Jack (Μάιος 2003, στο άλμπουμ «Deep Purple Tribute»).

    • Die Young, Deeskee & Xololanxinxo (2004, στο τραγούδι «Carnival» χρησιμοποιήθηκε μέρος από το «Child In Time»).

    • Ed Alleyne-Johnson (2006, οργανική εκτέλεση στο άλμπουμ «Reflections»).

    • Blackmore’s Night (Απρίλιος 2006, περικομμένη εκτέλεση, η οποία αποτελεί μέρος του «Mond Tanz/Child In Time», που περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «The Village Lanterne»).

    • OK Cobra (2006, κυκλοφόρησαν το «Child In Rhyme», όπου χρησιμοποιήθηκε μέρος από το «Child In Time»).

    • Rata Blanca και Tarja Turunen (Ιούνιος 2009, σε ένα show στο Μπουένος Άιρες).

    • Maxat, FiST & Phreaky Flave (2011, στο τραγούδι «Scheiss Auf Die Vergangenheit» χρησιμοποιήθηκε μέρος από το «Child In Time»).

      Το «Child In Time» ακούγεται στις ταινίες «Τυφώνας» (Twister, 1996), «Δαμάζοντας τα Κύματα» (Breaking the Waves, 1996), «23» (1998) και «Το Σύμπλεγμα Baader Meinhof» (The Baader Meinhof Complex, 2008) καθώς και στα ντοκιμαντέρ «One Day In September» (1999) και «The Secret Life Of The Motorway» (2007, τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ του BBC). Επίσης ακούστηκε στο φινάλε του show «Bottom Live 2003: Weapons Grade Y-Fronts Tour» (το οποίο κυκλοφορεί σε VHS και DVD) όταν ο Eddie και ο Richie ξεκινούν το ταξίδι τους πίσω στο χρόνο.

      Το 1989 ο ολλανδικός ραδιοφωνικός σταθμός Radio Veronica κατέταξε το «Child In Time» στο Νο 1 της Super All-Time List.

      Το 1998 το βρετανικό περιοδικό Guitarist κατέταξε το σόλο του Blackmore στο Νο 16 των 100 καλύτερων σόλο κιθάρας όλων των εποχών.

      Ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου δήλωσε ότι το «Child In Time» είναι ένα από τα αγαπημένα του τραγούδια.Κωνσταντίνος Παυλικιάνης

    Tags
    Μουσικά Είδη:JazzMetalΚαλλιτέχνες:VHSΔημήτρης ΠαπαδημητρίουDeep PurpleΜουσικά Όργανα:κιθάραΜουσική Εκπαίδευση:συγχορδίεςΜουσική Γενικά:συνέντευξηΕταιρίες:StratocasterFender



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #28354   /   16.01.2014, 10:01   /   Αναφορά

    Ένα καταπληκτικό τραγούδι που πάντα ανατριχιάζω στο άκουσμά του!!!!

    #28355   /   16.01.2014, 11:19   /   Αναφορά

    Οι υψηλες κλίμακες στα φωνητικά του Ιαν πίστευα ότι υποστηρίζονταν απο την τεχνολογία !


    Όμορφο και απο τα χιλιοπαιγμένα των deep :)


    #28356   /   16.01.2014, 11:29   /   Αναφορά

    + + + + γιο ένα ακόμα άρθρο όπως πρέπει και γιατί χωρίς βέβαια να το ξέρεις πατάς ευαίσθητη χορδή μου.


    Για μένα κάθε τραγούδι είναι ένα έργο τέχνης αυτόνομο. Το αν θα φτάσει και σε πιό επίπεδο είναι άλλο θέμα. Δεν ήμουν ποτέ ιδιαίτερος θαυμαστής της ξένης μουσικής γιατί δεν ήταν πάντα τόσο πολλά τα μουσικά θέματα που θεωρούσα αξιόλογα. Ωστόσο προσπαθώ να είμαι δίκαιος, χωρίς να ρίχνω ένα τραγούδι απο πιο ποπ συγκρότημα και να ανεβάζω ένα απο ένα θρυλικό ροκ.


    Τα ροκ συγκροτήματα που με συγκεκριμένα τραγούδια τους με έχουν κερδίσει και δεν άλλαξα γνώμη απο το 80΄ περίπου που ακούω με αγάπη μουσική είναι οι Deep Purple, οι Scorpions και οι Abba. Μεμονωμένες επιτυχίες με συγκλόνισαν αλλά χωρίς συνέχεια απο πολλούς. 


    Το Child in Time είναι για εμένα αριστούργημα της Παγκόσμιας Μουσικής και θα μείνει στον αιώνα, ωστόσ λιγότερο απο άλλα για τον πολύ απλό λόγο ότι ως πολύ δύσκολο δεν θα βρίσκει διασκευές και δεν θα διδάσκεται συχνά στα Ωδεία.


    Συνδιάζει πρωτοτυπία στην Μουσική, πολύπλοκη ενορχήστρωση, μεγάλη διάρκεια χωρίς να κάνει κοιλιά......!!!!!,,, απαιτεί ικανότητες αναφοράς για τον τραγουδιστή.


    Πολύ ενδιαφέρουσα και μάλλον σωστή η παρατηρησή σου για μη ένταξη του τραγουδιού στο ρεπερτόριο των συναυλιών λόγω προβληματικής υποστήριξης. Δεν υπάρχει περίπτωση με τα χρόνια ροκ τραγουδιστής να έχει διατηρήσει τέτοιες υψηλές φωνητικές περιοχές σαν και αυτές που απαιτεί το εν λόγω αριστούργημα. Όφειλε όμως το συγκρότημα ή να το διαλύσει ή σε τέτοια τραγούδια σταθμούς για τα οποία κυρίως ο κόσμος πληρώνει για μια συναυλία, να βρεθεί λύση υποστήριξης, πιθανότατα με την εισαγωγή ενός τενόρου η μιας σοπράνο επικουρικά. Το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι το ακριβές αυθετικό αλλά η μουσική είναι μουσική και επιβάλει και διασκευές λύσεις.


    Εδώ και δύο χρόνια ακούω πολύ το τραγουδι σε παλαιά κλασσικά live, καλά να είναι το Youtube. Φαντάζομαι ότι το video είναι το Live της Κοπεγχάγης(θυμάμαι και σχετικά live σε Γερμανία και BBC).


    Ευχαριστούμε πολύ ! 

    #28357   /   16.01.2014, 11:32   /   Αναφορά

    ...οι Abba βέβαια δεν είναι ροκ, απο παραδρομή τους έβαλα αλλά ήταν χαρισματικοί.

    #28358   /   16.01.2014, 19:03   /   Αναφορά

    Ενα από τα καλύτερα αγαπημένα μου τραγούδια και γενικώς οι Deep Purple, μια εποχή ανεπανάληπτη που πιστεύω πως όσα χρόνια και να περάσουν δεν θα υπάρξει όμοιά της !!!

    Administrator
    #28370   /   17.01.2014, 13:00   /   Αναφορά

    Όταν δεν υπάρχουν εμπορικοί περιορισμοί και ο καλλιτέχνης μένει ελεύθερος, γίνονται θαύματα. Ένα από αυτά ήταν και το Child In Time.

    #28401   /   28.01.2014, 15:35   /   Αναφορά

    Το αργό σόλο της κιθαρας  του μπλακμορ πριν μπει το γρηγορο , pink floyd-ίζει...Θα μπορουσε ευκολα να το φανταστει καποιος να το παιζει ο david gilmour