Η Ψαρόσουπα του Γιώργου Λεμπέση είναι ένα παραμύθι που μιλάει για την τόλμη, το θάρρος, και για το τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας για το περιβάλλον αλλά και για το διπλανό του. Το βιβλίο κυκλοφορεί ήδη από τις εκδόσεις Ψυχογιός, ενώ πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε ένα CD που περιλαμβάνει τραγούδια από το παραμύθι, με σημαντικές συμμετοχές. Τους στίχους έχει γράψει ο Βαγγέλης Λεμπέσης και τη μουσική έχει γράψει η Ερωφίλη, η οποία θα μας πει περισσότερα γι’ αυτό, αλλά και για τα μελλοντικά της σχέδια.
Ερωφίλη πες μας, κατ΄αρχήν, λίγα λόγια για το βιβλίο, και για το πώς ήρθε η δημιουργία των τραγουδιών και η συνεργασία με το συγγραφέα.
Το Φθινόπωρο του 2011 ετοιμαζόμασταν με το Τρίφωνο για κάποιες παραστάσεις στο Ρυθμό-stage. Σε κάποια συνάντησή μας ο Λουκάς ο Φωτόπουλος μου πρότεινε αν ήθελα να γράψω μουσική για μία παιδική παράσταση που θα ανέβαινε για πρώτη φορά σε μουσική σκηνή (στο Ρυθμό-stage). Πήρα το Θεατρικό κείμενο στα χέρια μου μία Δευτέρα απόγευμα, ενθουσιάστηκα με την ιστορία του Γιώργου και με τους στίχους του Βαγγέλη Λεμπέση και χωρίς να το καταλάβω ξύπνησα το επόμενο πρωί στις 8 η ώρα (!) και άκουγα τη μουσική μέσα στο κεφάλι μου! Άρχισα να τραγουδάω τους στίχους, όπως ήταν στη ροή του σεναρίου, ένιωθα τους χαρακτήρες, σκάρωνα μελωδίες, εισαγωγές, αλλά πάνω απ' όλα ήμουν ενθουσιασμένη με την ιστορία της ''Ψαρόσουπας '' και το πώς μέσα από ένα παραμύθι οικολογικού περιεχομένου θίγονταν τόσο σημαντικά ζητήματα όπως η μετανάστευση, η πίστη στον εαυτό μας, η εμπιστοσύνη στους φίλους μας, ή το να ''μην τρώμε εύκολα ό,τι μας σερβίρουν'', να αμφισβητούμε και να τολμάμε με θάρρος...
Οι συνεργάτες μου - από το Τρίφωνο - Ευαγγελία Μαυρίδου (πιάνο) και Δημήτρης Παπαλάμπρου (κιθάρα) που ενορχήστρωσαν και εμπλούτισαν με τις αρμονίες τους τις μελωδίες μου, με βοήθησαν να παρουσιάσω τα τραγούδια (ολοκληρωμένα πια) στο συγγραφέα και στο στιχουργό. Γνώρισα δύο υπέροχα νέα παιδιά και ταλαντούχα, το Γιώργο και το Βαγγέλη, και τους ευχαριστώ ολόψυχα για αυτή τη συνεργασία. Το βιβλίο κυκλοφορεί αρκετό καιρό κι έχει ρεκόρ πωλήσεων για παιδικό παραμύθι!
Η ιστορία εκτυλίσσεται στη Μήλο, όπου ετοιμάζεται ένα παγκόσμιο οικολογικό συνέδριο. Κι εκεί γνωρίζουμε το Βρασίδα τον Αχινό, τη Ρίτσα την Πεσκανδρίτσα, τον αρχιμάγειρα Θεόβραστο Κάκτο και άλλους απολαυστικούς χαρακτήρες. Πιστέψτε με, έχει ωραίες ισορροπίες ανάμεσα στο χιούμορ με το οποίο θίγει σημαντικά κοινωνικοπολιτικά προβλήματα και στα ηθικά διδάγματα. Είμαι πολύ χαρούμενη ή μάλλον ενθουσιασμένη που είμαι μέρος της ιστορίας της ''Ψαρόσουπας'', που βρέθηκα κι εγώ στο βυθό... και που κάπως μαγικά έγινα ένας καλός αγωγός και ''κατέβασα'' αυτή τη μουσική...
Στο cd τραγουδούν πολλοί σπουδαίοι ερμηνευτές. Ποιοί είναι αυτοί και πόσο έυκολα δέχτηκαν να το κάνουν;
Στο cd συμμετέχουν οι: Χάρις Αλεξίου, Μαρία Καναβάκη, Ζαχαρίας Καρούνης, Σταμάτης Κραουνάκης, Κώστας Μακεδόνας, Πάνος Μουζουράκης, Μίλτος Πασχαλίδης, Γιώργος Περαντάκος, Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Γιάννης Χαρούλης, κι εγώ!
Οι πρώτοι που μας είπαν το ναι αμέσως ήταν ο Κώστας Μακεδόνας και η Ελένη Τσαλιγοπούλου χωρίς να έχουν ακούσει το υλικό! Είναι φίλοι και μας έδειξαν εμπιστοσύνη, αλλά είναι και οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, οι ρόλοι ήταν μόνο γι αυτούς! Μπορώ να πω ότι και όλοι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες δέχθηκαν αμέσως αφού άκουγαν τα τραγούδια και την ιστορία της ''Ψαρόσουπας''. Αν σκεφτείτε ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να μαζέψεις τόσο σημαντικούς καλλιτέχνες από το Φεβρουάριο του '13 που ξεκινήσαμε τις κουβέντες μέχρι τον Ιούλιο που είχε ολοκληρωθεί και το μεγαλύτερο μέρος των ηχογραφήσεων! Τελευταίος ήρθε στο στούντιο ο Σταμάτης Κραουνάκης, επειδή ο ρόλος αυτός ήταν ένα ολοκαίνουριο τραγούδι που προστέθηκε την τελευταία στιγμή... και είναι από τα αγαπημένα μου. Τους ευχαριστώ όλους μέσα από την καρδιά μου!
Με ποιά κριτήρια επιλέχτηκε ο καθένας για τον κάθε χαρακτήρα;
Το χειμώνα του '13 μου ανακοινώνει ο συγγραφέας Γιώργος Λεμπέσης ότι ενδιαφέρεται ο Φάνης Κιρκινέζος και η Suis generis music να προχωρήσουν στην παραγωγή του cd και στη συνέχεια στο ''ανέβασμα'' παιδικής παράστασης στο Θέατρο Ακροπόλ. Πραγματικά η αρχή έγινε με φίλους, αλλά δε θα μπορούσα να φανταστώ άλλους τραγουδιστές σε αυτούς τους ρόλους.
Ο Κώστας Μακεδόνας είναι ο φοβιτσιάρης, ρομαντικός χαρακτήρας -στην αρχή- που μετά ξεπερνάει τους φόβους του και σώζει τους φίλους του και το βυθό και καταλήγει δυναμικός και τολμηρός, ως Βρασίδας Αχινός! Για τη Ρίτσα την Πεσκανδρίτσα η οποία τραγουδούσε όπου κι αν βρισκόταν στο βυθό, ονειρευόταν καριέρα και μουσικές σκηνές και φώτα και ταξίδια, πολύ λαμπερή και γλυκιά, ενθουσιώδης αλλά και βαθιά συναισθηματική κι ευαίσθητη, δε θα μπορούσα να φανταστώ άλλη εκτός από την Ελένη Τσαλιγοπούλου. Αυτά τα πρόσωπα τα ''έβλεπα'' και την ώρα που έγραφα τα τραγούδια...
Με αντίστοιχα κριτήρια ερχόντουσαν και άλλα ηχοχρώματα και ερμηνευτές στο μυαλό μου που ταίριαζαν στους αντίστοιχους χαρακτήρες και στα μηνύματα που θα μετέφεραν μέσω των τραγουδιών που είχαμε διαμορφωμένο κι ενορχηστρωμένο πια. Ο Βαγγέλης ο Ροφός που ανακοινώνει με λύπη στα ψάρια ότι πρέπει να μεταναστεύσουν γιατί ο βυθός έγινε αφιλόξενος έκρυβε μια επανάσταση μέσα στην τρυφερότητά του κι αυτός δε θα μπορούσε να είναι άλλος εκτός από το Μίλτο Πασχαλίδη.
Σημαντικά ζητήματα θίγονται και στο πολύ θεατρικό κομμάτι της Ηλέκτρας της Τσούχτρας που ερμήνευσε θεατρικά και συγκινητικά η Χάρις Αλεξίου, καθώς και ο Σταμάτης Κραουνάκης ως ''Τέρας Ψυχραιμίας'' - ο σοφός του βυθού - που μας λέει: ...και πρέπει ν' αλλάξεις εσύ εαυτό, αν θέλεις ο κόσμος ν' αλλάξει...
Ο Γιάννης Χαρούλης, με την επιβλητική και βαθειά φωνή του, ήταν αυτο που χρειαζόμασταν για να περιγράψει το σατανικό του σχέδιο ο Θεόβραστος Κάκτος (τον έκανα κακό χαχαχα).
Κάπως έτσι έγιναν σιγά σιγά οι προτάσεις και στους υπόλοιπους. Με οδηγούσε το συναίσθημα στην ερμηνεία και το ηχόχρωμα της κάθε φωνής... ψυχής...
Ποιοι είναι οι υπόλοιποι συντελεστές αυτού του cd;
Το πολύ καλό αποτέλεσμα του cd οφείλεται στους σπουδαίους συνεργάτες και φίλους Ευαγγελία Μαυρίδου (πιάνο - programming) και Δημήτρη Παπαλάμπρου (ηλεκτρική - ακουστική κιθάρα και μπάσο) που ανέλαβαν και τις ενορχηστρώσεις, αλλά και στους σπουδαίους μουσικούς που συμμετείχαν: ο Θύμιος Παπαδόπουλος (πνευστά), ο Μιχάλης Πορφύρης (τσέλο), η Ζωή Τηγανούρια (ακορντεόν), ο θάνος Γκιουλετζής (βιολί), o Ξενοφών Συμβουλίδης (όμποε), o Κωστής Καρακατσάνης (fiddle - φυσαρμόνικα), o Ηλίας Δουμάνης, (τύμπανα), o Θεολόγος Μιχελλής (βιολί), o Νίκος Σαρρής (τρομπέτα), o Γιώργος Σχοινάς (ακορντεόν) και o Φώτης Μυλωνάς (φλάουτο).
Επίσης, στην υπέροχη και λεπτομερή δουλειά του Αντώνη και Δημήτρη Παπαβομβολάκη που ανέλαβαν τις ηχογραφήσεις και τις μίξεις στο στούντιο MusicRow, (ηχογράφηση τυμπάνων στο soundtrap με το Δημήτρη Ρετουνιώτη), στην ομάδα Light House για τα υπέροχα βίντεο και φωτογραφίες κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων, στην εικονογράφηση του Φραγκίσκου-Χρήστου Ράλλη, στο artwork της Uptake Design και φυσικά στον παραγωγό Φάνη Κιρκινέζο και στη Sui Generis Music .
Θα κάνετε και κάποια παρουσίαση του cd;
Η παρουσίαση του cd θα γίνει την Πέμπτη 20 Μαρτίου στις 12 μ.μ. στον Ιανό (Σταδίου 24, Αθήνα). Θα βρίσκονται μαζί μας και θα τραγουδήσουν ο Κώστας Μακεδόνας, ο Μίλτος Πασχαλίδης, η Ελένη Τσαλιγοπούλου (τουλάχιστον αυτοί έχουν επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής). Ο συγγραφέας Γιώργος Λεμπέσης, ο στιχουργός Βαγγέλης Λεμπέσης, και πολλοί φίλοι πιστεύω! Η Ευαγγελία Μαυρίδου θα είναι στο πιάνο, o Δημήτρης Παπαλάμπρου στην κιθάρα και όποιος άλλος μουσικός παρευρεθεί θα παίξει! Παράλληλα, θα γίνει και παρουσίαση όλων των παιδικών cd της Sui Generis Music.
Διάβασα ότι την επόμενη χρονιά το παραμύθι θα ανέβει στο Ακροπόλ, αληθεύει;
Μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες που έχω κι εγώ είναι ότι θα ανέβει από το φθινόπωρο, τη θεατρική χρόνια 2014-15 στο θέατρο Ακροπόλ. Συντελεστές δε γνωρίζω ακόμη, είναι νωρίς...
Ο πολύς κόσμος δεν ξέρει ότι γράφεις και μουσική, το έχεις κάνει ξανά στο παρελθόν;
Ξεκίνησα να γράφω παιδικά τραγούδια από δεκαπέντε χρονών. Μου ζητούσαν οι φίλες μου από τη σχολή Νηπιαγωγών στα Χανιά, ανάλογα με το θέμα της διδασκαλίας τους. Γενικά κυκλοφορούσα με μία κιθάρα (είχα αρκετό θράσος και θάρρος) και έπαιζα δικά μου τραγούδια. Έγραφα και στίχους και μουσική (αλλά κυρίως μουσική και σε στίχους άλλων). Όσο προχωρούσα πιο επαγγελματικά με τη μουσική -παρόλο που ήμουν αυτοδίδακτη στην κιθάρα, είχα κάνει τρία χρόνια θεωρία μουσικής στο Ελληνικό Χορόδραμα (όπου και σπούδασα), σολφέζ, ρυθμική αγωγή, φωνητική αρκετά χρόνια στο Εθνικό Ωδείο- γινόμουν πιο ''ντροπαλή'' στο να παρουσιάζω δικά μου πράγματα...
Έγραψα στίχους στο ''Και θα σε παντρευτώ'' του Σάκη Βαργεμτζίδη στο τρίτο μου προσωπικό cd και στο ''Θέλω να με Θες'' από το cd του Τριφώνου ''Τα τζιτζίκια του χειμώνα'' σε μουσική Αποστόλη Ηλιόπουλου. Επίσης, έγραψα μουσική στο ''Κάτι έγινε'' στην πρώτη μας δουλειά με το Τρίφωνο σε στίχους του Λάζαρου Παριανού. Φυσικά το ότι με το Τρίφωνο ενορχηστρώσαμε δύο από τα cd μόνοι μας με βοήθησε πάρα πολύ... άρχισα να γίνομαι πιο δημιουργική και χρήσιμη, κι αυτό αναζητώ και μέσω της μουσικής.
Τώρα που ο πολύ επιτυχημένος κύκλος του “Τριφώνου” έχει κλείσει, ετοιμάζεις κάτι δικό σου;
Ναι! Αυτή την περίοδο είμαστε στο στούντιο, ηχογραφούμε ένα ολοκαίνουριο τραγούδι του Δημήτρη Παπαβομβολάκη σε στίχους Θανάση Στουπή το ''Να 'χω Θεούς'' που το έχω συμπεριλάβει σε αρκετά Live και νιώθω ότι το αγαπάει και ο κόσμος όσο κι εγώ. Είμαστε στη διαδικασία επιλογής τραγουδιών κι ελπίζω ότι σύντομα θα έχω περισσότερα νέα για τους υπόλοιπους συντελεστές.
Ερωφίλη σε ευχαριστώ πολύ και καλή επιτυχία στην “Ψαρόσουπα” αλλά και σε ό,τι κάνεις από ‘δω και πέρα.
Σ ευχαριστώ πολύ, καλή επιτυχία και σε σένα κι ευχαριστώ το MusicHeaven για τη φιλοξενία!
Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.
Στείλε το άρθρο σου
σχολιάστε το άρθρο