ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997
    αρχική > e-Περιοδικό > Φταίνε Τα Τραγούδια

    Η ιστορία του ''Da Da Da'' των Trio!

    Το «Da Da Da» είναι ένα εξοργιστικά λαμπρό τραγούδι μέσα στην επαναλαμβανόμενη ανοησία του.

    Η ιστορία του

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
    230 άρθρα στο MusicHeaven
    Τετάρτη 21 Σεπ 2016

    Το «Da Da Da» περιλαμβάνεται στον πρώτο δίσκο των Trio, με τίτλο «Trio», που κυκλοφόρησε το 1981. Πρόκειται για ένα new wave, synthPop τραγούδι, δημιουργοί του οποίου είναι ο Stephan Remmler (στίχοι) και ο Gert “Kralle” Krawinkel (μουσική).

    Το γερμανικό συγκρότημα Trio δημιουργήθηκε το 1979 από τους Stephan Remmler (φωνητικά και, περιστασιακά, πλήκτρα), Gert Krawinkel (κιθάρα) και  Peter Behrens (τύμπανα).
    Παρόλο που ήταν ένα προϊόν του Νέου Γερμανικού Κύματος (Neue Deutsche Welle ή NDW), οι Trio προτιμούσαν τον όρο Νέο Γερμανικό Κέφι (Neue Deutsche Fröhlichkeit) για να περιγράψουν τη μουσική τους. 

    Εκείνη την εποχή, τα δημοφιλή τραγούδια βασίζονταν σε εξαιρετικά απλές δομές και σε περίτεχνες παραγωγές. Η βασική αρχή των Trio ήταν να αφαιρούν σχεδόν όλα τα διακοσμητικά στοιχεία και το λούστρο των τραγουδιών τους και να χρησιμοποιούν τις απλούστερες πρακτικές δομές (τα περισσότερα τραγούδια τους βασίζονται σε τρεις συγχορδίες). Για το λόγο αυτό, πολλά από τα τραγούδια τους περιορίζονται σε τύμπανα, κιθάρα, φωνητικά και μόνο ένα ή ίσως δύο άλλα όργανα, αν υπάρχουν και αυτά. Πολύ σπάνια χρησιμοποιούσαν μπάσο, και στις ζωντανές τους εμφανίσεις έβλεπε κανείς τον Remmler να παίζει μερικούς απλούς προγραμματισμένους ρυθμούς και μελωδίες σ' ένα μικρό keyboard Casio VL-1 ενώ ο Behrens έπαιζε drums με το ένα χέρι τρώγοντας ταυτόχρονα μήλο από το άλλο!

    Ο Ντανταϊσμός ήταν ένα καλλιτεχνικό κίνημα που ξεκίνησε στη Ζυρίχη το 1916 ως αντίδραση στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και που στην ουσία αποτελούσε... αντιτέχνη. Γλυπτά που αναρωτιέται κανείς τι είναι αυτό που απεικονίζουν, ποιήματα γραμμένα με τυχαίες λέξεις βγαλμένες από καπέλο, εικόνες που μοιάζουν με αποκοπή-επικόλληση από αφίσες των πρώτων ημερών του Punk, συνθέτουν ένα σκηνικό καλλιτεχνικής (αντι)αισθητικής αναρχίας. Το «Da Da Da» έχει την ίδια αντιαισθητική αισθητική καθώς έχει όλα αυτά που δεν θα έπρεπε να έχει ένα τραγούδι της Pop, αλλά παρόλα αυτά είναι μία εξαιρετικά πιασάρικη Pop μελωδία και ένα εξοργιστικά λαμπρό τραγούδι μέσα στην επαναλαμβανόμενη ανοησία του.
    Είναι άγνωστο αν οι Γερμανοί είναι περήφανοι γι' αυτό το τραγούδι. Είναι χαζό, με ασεβές χιούμορ, αλλά και πιασάρικο, μ' ένα beat που σου κολλάει στον εγκέφαλο. Ο πλήρης τίτλος του τραγουδιού είναι «Da Da Da Ich Lieb' Dich Nicht Du Liebst Mich Nicht Aha Aha Aha», που στα ελληνικά μεταφράζεται ως «Ντα, Ντα, Ντα, Δεν Σ' Αγαπώ, Δεν Μ' Αγαπάς, Αχά Αχά Αχά», αλλά για λόγους συντομίας έγινε γνωστό ως «Da Da Da». Οι περισσότεροι από τους στίχους είναι στα γερμανικά, αλλά περιλαμβάνονται και κάποιες αγγλικές λέξεις.
    Η βασική μελωδία προέρχεται από ένα μικρό keyboard Casio (μάλλον το VL-Tone ή το PT-1) σε χρόνο 4/4 και ρυθμό 132 bpm (beats per minute). Ηχογραφήθηκε το 1981 με παραγωγό τον Klaus Voormann. Ο Klaus Voormann ήταν μπασίστας των Manfred Mann και ο άνθρωπος που σχεδίασε το εξώφυλλο του δίσκου «Revolver» των Beatles, για το οποίο βραβεύτηκε με Grammy. Επίσης συνεργάστηκε με τους B.B. King, Harry Nilsson, Peter Frampton, Carly Simon, Lou Reed, Jerry Lee Lewis, Art Garfunkel και με τους John Lennon, George Harrison, Ringo Starr και Yoko Ono.

    Το «Da Da Da» κυκλοφόρησε το 1982 σε δύο εκδοχές: στην εκτέλεση του single (με διάρκεια 3:23) και στη μακρύτερη εκτέλεση (με διάρκεια 6:36) ενώ τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς κυκλοφόρησε και μία ζωντανή ηχογράφηση, η οποία περιλαμβάνεται στο δίσκο «Trio Live Im Frühjahr 82».
    Τον Απρίλιο του 1982, το τραγούδι έφτασε στο Νο 2 της Γερμανίας. Εκτός από την πρωτότυπη γερμανική, το τραγούδι κυκλοφόρησε και στ' αγγλικά με τίτλο «Da Da Da I Don't Love You You Don't Love Me», στα γαλλικά ως «Da, Da, Da (Je T'Aime, Tu M'Aimes Pas)», στα ολλανδικά ως «Bla Bla Bla» κ.λπ.
    Το «Da Da Da» γνώρισε επιτυχία σε περισσότερες από 30 χώρες, πουλώντας 13.000.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Τον Ιούλιο, έφτασε στο Νο 2 της Μεγάλης Βρετανίας. Επίσης, έγινε Νο 1 στην Αυστρία, Ελβετία, Νέα Ζηλανδία και Νότια Αφρική, Νο 2 στη Δανία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Νορβηγία και Σουηδία, Νο 3 στη Γαλλία και Καναδά, Νο 4 στην Αυστραλία και Βέλγιο, Νο 5 στην Ιταλία και Νο 7 στην Ισπανία και Ολλανδία.
    Παρόλο που στην Ευρώπη το τραγούδι γνώρισε επιτυχία, εντούτοις στις Η.Π.Α. πέρασε απαρατήρητο (έφτασε μόλις στο Νο 33 του Dance Chart) και έγινε δημοφιλές 15 χρόνια αργότερα, όταν χρησιμοποιήθηκε σε διαφήμιση της Volkswagen. Χαρακτηριστικό είναι ότι το MTV δεν έπαιξε ποτέ το βίντεο του τραγουδιού, ενδεχομένως επειδή το τραγούδι ήταν άγνωστο στις Η.Π.Α. αλλά κι επειδή το βίντεο περιέχει μία σκηνή βίας όπου μία σερβιτόρα μαχαιρώνεται στην πλάτη.

    Το διαφημιστικό της Volkswagen, που έκανε γνωστό το τραγούδι στις Η.Π.Α., είχε τον τίτλο «Sunday Afternoon» και έδειχνε δύο νεαρούς να κάνουν βόλτες μ' ένα Jetta. Οι νεαροί μαζεύουν μία παλιά πολυθρόνα από το πεζοδρόμιο και, συνειδητοποιώντας ότι μυρίζει, την αφήνουν πάλι πίσω, κι όλα αυτά υπό το άκουσμα του τραγουδιού των Trio. Η διαφήμιση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε ένα επεισόδιο του τηλεοπτικού show «Ellen» και λέγεται ότι η διαφήμιση αυτή βοήθησε την Volkswagen να αυξήσει τις πωλήσεις του Jetta κατά 10% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Παράλληλα, με την προβολή της διαφήμισης, οι αμερικανικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί δέχονταν κλήσεις από το κοινό που ζήταγε το «Da Da Da», γεγονός που ταλαιπώρησε τους σταθμούς καθώς στις Η.Π.Α. το τραγούδι ήταν διαθέσιμο μόνο σε μία δυσεύρετη συλλογή με τίτλο «Sedated The '80s, Volume 3». Έτσι, το 1997, το τραγούδι κυκλοφόρησε ξανά προκειμένου να αξιοποιηθεί η νέα δημοτικότητα που απέκτησε.
    Μετά τη δημοφιλή διαφήμιση της Volkswagen, ο τηλεοπτικός σταθμός ABC (American Broadcasting Company) μετέδωσε ένα διαφημιστικό για τη σειρά «Spin City» παρωδώντας τη διαφήμιση του αυτοκινήτου. Στο πρωτότυπο διαφημιστικό της VW, δύο άντρες κάνοντας βόλτα με το αυτοκίνητο μαζεύουν μία δύσοσμη πολυθρόνα, την οποία γρήγορα εγκαταλείπουν. Στη διαφήμιση του ABC, ο Michael J. Fox και ο Michael Boatman παίρνουν τον Richard Kind, ο οποίος γίνεται τόσο αντιπαθητικός ώστε τον πετάνε έξω από το αυτοκίνητο.
    Εκτός από τη γνωστή διαφήμιση της Volkswagen, το τραγούδι χρησιμοποιήθηκε και σε πολλές άλλες διαφημίσεις, όπως του πλυντηρίου Ariston (1987, με αλλαγμένους τους στίχους, όπου λευκά είδη, ρούχα και κουζινικά σκεύη σχηματίζουν ανθρωποειδή χορό), του Internet Explorer της Microsoft (1997, όπου εμφανίζονταν οι Bill Gates και Steve Ballmer), της Pepsi (2006, όπου πρωταγωνιστούν διάσημοι ποδοσφαιριστές, όπως οι Thierry Henry, Raúl, Roberto Carlos, Fernando Torres, Frank Lampard, Ronaldinho και David Beckham, οι οποίοι παίζουν ποδόσφαιρο  στο εσωτερικό μίας σκηνής του Oktoberfest - η διαφήμιση γινόταν στα πλαίσια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2006), των κράκερς Sakata (όπου οι λέξεις «Da Da Da» αντικαταστάθηκαν από το όνομα του προϊόντος), του Vicks για τον βήχα, των καταστημάτων υποδημάτων Speeds, της αυστριακής αλυσίδας σουπερμάρκετ της Interspar (της οποίας το σλόγκαν είναι «Alles  da da da») και του αυτοκινήτου Citroen (2012).
    Η Christina Aguilera τραγούδησε το κομμάτι σε διάφορα διαφημιστικά της Pepsi, συμπεριλαμβανομένων και ντουέτων με τον Νοτιοκορεάτη τραγουδιστή Rain και τη Λιβανέζα τραγουδίστρια Elissa, ενώ σε διαφήμιση της Pepsi χρησιμοποιήθηκε και η εκτέλεση του μεξικάνικου συγκροτήματος Molotov (στη διαφήμιση εμφανίζεται το συγκρότημα καθώς και ποδοσφαιριστές της εθνικής ομάδας του Μεξικού, που προσπαθούν να τραγουδήσουν και να παίξουν το «Da Da Da»).
    Το 2006 οι Κινέζοι Back Dorm Boys γύρισαν ένα ερασιτεχνικό βίντεο, τραγουδώντας σε πλέι-μπακ το «Da Da Da», το οποίο απέκτησε τεράστια δημοτικότητα στο YouTube, όπου το είδαν εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου. Το βίντεο βγήκε στον αέρα στις 30 Ιουνίου του 2006 ως αφιέρωμα στο παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου της FIFA. Αργότερα οι Back Dorm Boys το τραγούδησαν ζωντανά ως μέρος της διαδικτυακής προώθησης του sina.com. Οι ίδιοι, τον Αύγουστο του 2006, γύρισαν μία νέα εκδοχή του βίντεο που κι αυτό ανέβηκε στο YouTube.
    Η μουσική του «Da Da Da» χρησιμοποιήθηκε και σε διαφήμιση του Teletext (μόνο που το «Da Da Da» αντικαταστάθηκε από το «Blah blah blah» και το σλόγκαν έλεγε "Life's too much full of blah blah ... Teletext, no blah blah").
    Επιπλέον, το τραγούδι ακούγεται στις ταινίες «Ερωτικά Μαθήματα Σε Παρθεναγωγείο» (Private School, 1983), «Bio-Dome» (1996), «Κώδικας Τιμής» (Thick As Thieves, 1999), «Zärtliche Begierde» (1999), «Infested: Η Επίθεση Των Εντόμων» (Infested, 2002) και «Il Divo» (2008). Επίσης, ακούστηκε στις σειρές «Tittybangbang» (2006) και «Glory Daze» (2010), καθώς και στο τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ «Welcome To The 80's» (2009), ενώ το βασικό ρυθμικό μοτίβο ακούστηκε και στο «Homestar Runner». Το ίδιο μοτίβο υπάρχει και στο παιχνίδι Super Mario 64 (στο εργαλείο Toad's Tool 64, κατά τη διάρκεια της φόρτωσης όταν ανοίξει το εργαλείο υπάρχει ένα κουμπί που αν το πατήσει κανείς θα παίζει αυτό το ρυθμικό μοτίβο).

    Άλλες εκτελέσεις

    • Fall (Μάρτιος 1982, κυκλοφόρησαν το τραγούδι «Fortress/Deer Park», στην εισαγωγή του οποίου ακούγεται απόσπασμα από το «Da Da Da»).
    • Suzy Andrews (1982, αγγλόφωνη εκτέλεση με τίτλο «Da, Da, Da, I Don't Love You» στο δίσκο «Der Komissar»).
    • Bob Barbecue & Willy Would-Be Plus Agaath (1982, ολλανδική εκτέλεση με τίτλο «Bla Bla Bla» σε single. Το αποδίδουν με την τοπική διάλεκτο της Χάγης και οι στίχοι –οι οποίοι αναφέρονται στην άχρηστη κουβεντούλα- δεν έχουν καμία σχέση με την πρώτη εκτέλεση).
    • Boriss (1982, αγγλόφωνη εκτέλεση).
    • John Braden (1982, ως sample στο τραγούδι «Yar's Revenge»).
    • Karl Dall (1982, εκτέλεση με διαφορετικούς στίχους του Wolfgang Preuß).
    • Nacho Dogan (1982, ισπανική εκτέλεση, η οποία έφτασε στο Νο 2 της Ισπανίας).
    • Herman José (1982, πορτογαλική εκτέλεση).
    • Martin Judd (1982, αγγλόφωνη εκτέλεση).
    • Master (1982, ιταλική εκτέλεση σε δύο εκδοχές: Mundial '82 και Strumentale).
    • Mydlo (1982, τσέχικη εκτέλεση με τίτλο «Da Da Da, Nechci Tě Víc»).
    • Pink Project (1982, ως sample στο τραγούδι «Der Da Da Da»).
    • Toss (1982, γαλλική εκτέλεση με τίτλο «Est-Ce Qu'on S'cherche Ou Est Ce Qu'on Triche» στον ομώνυμο δίσκο).
    • Yoyoy Villame (1982, δύο παρωδίες σε διαφορετικές διαλέκτους των Φιλιππινών: μία με τίτλο «Aha Hala Ka» και μία με τίτλο «Da Da Da»).
    • Otto Waalkes (1982).
    • Zam (1982, γαλλική εκτέλεση).
    • Frank Zander (1982, εκτέλεση με τίτλο «Da, Da, Da, Ich Weiss Bescheid, Du Weisst Bescheid» στον ομώνυμο δίσκο).
    • Mike Krüger (1983, με τίτλο «Muh Muh Muh» στο δίσκο «Freiheit Für Grönland»).
    • Paradox (1983, σλοβάκικη εκτέλεση με τίτλο «Ja nechcem teba a ty mňa»).
    • Jane Wiedlin (Οκτώβριος 1985, ως sample στη γέφυρα του τραγουδιού «Forever»).
    • Sample Syndicate (1989, ως sample στο τραγούδι «TBM Mix – 2»).
    • Latino Party (1990, ως sample στο τραγούδι «Tequila»).
    • MC DaDa (1991, τρεις εκδοχές: Single Mix, 12" Mix και Brain Dead Mix).
    • Out Of The Ordinary (1992, ως sample στο ομότιτλο τραγούδι «Da Da Da»).
    • Duo (1994, σε τέσσερις εκδοχές: Radio Edit, Da Da Dance Mix, Extended Mix και Instrumental Mix).
    • Nefkom feat. DJ Ghandi (1994, σε τρεις εκδοχές: Tanzhallen-Mix, Radio Edit και Radio Edit Maxi).
    • Duo Trio (Δεκέμβριος 1995, με τίτλο «О Да Да Да На Радоста» στο άλμπουμ «K-15»).
    • Re-O-Do feat. CCR (1995, ως sample στο τραγούδι «Three Four Give Me More – Da Da Da»).
    • Tri Sestry (1995, στο άλμπουμ «Hudba Z Marsu»).
    • Trimatic (1995, τέσσερις εκδοχές: Radio Mix, High Energy Club Mix, Extended 12'' Mix και Instrumental Mix).
    • J Church (1997, στο άλμπουμ «My Favourite Place»).
    • String Quartet featuring Dr. Pil (1997, σε δύο εκδοχές).
    • Formacja Nieżywych Schabuff (Μάρτιος 1998, πολωνέζικη εκτέλεση στο άλμπουμ «Foto».
    • Soul-O (Σεπτέμβριος 1998, έξι εκδοχές: Gorgeous Summer Radio & Video Cut, Gorgeous Summer Club Cut, Jason Nevins Club Mix, Da Bomb's Banging Club Adventure, Novy vs. Eniac Mix One και John Acquaviva's Stammheim Late Morning Mix).
    • Claudinho & Buchecha (1998, ως sample στο τραγούδι «So Love»).
    • Pinocchio (1998, σε τέσσερις εκδοχές: Radio Version, Extended Version, 2 PNP Remix και Whoop! Mix).
    • Salco (1998, στο άλμπουμ «Nové Salco»).
    • Herbert Grönemeyer (Ιανουάριος 2000, δύο εκδοχές σε single. Το single έφτασε στο Νο 54 της Γερμανίας).
    • Elastica (Απρίλιος 2000, στο άλμπουμ «The Menace»).
    • Anan Anwar (2000, ταϊλανδέζικη εκτέλεση στο άλμπουμ «Fast Foot»).
    • NDW2000 (2001, σε δύο εκδοχές).
    • Γιώργος Αλκαίος (2002, ελληνική εκτέλεση στο άλμπουμ «Κάρμα». Οι στίχοι είναι του ιδίου).
    • Halcali (Σεπτέμβριος 2003, ως sample στο τραγούδι «Tsuzuki – Mayonaka No Grand»).
    • Cecil Jonni Lauro (2003).
    • H & M (2003, σε τρεις εκδοχές: Club Mix, Club Cut και DJ S.P.U.D. Remix).
    • Gleydson Rodrigues (2003, στο άλμπουμ «Clima De Rodeio»).
    • Molotov (Οκτώβριος 2004, στο βραβευμένο με Grammy άλμπουμ «Con Todo Respeto»).
    • Ab Dafur (2004).
    • Haax (2004, με τίτλο «Bla Bla Bla» στη συλλογή «Krach Bum Bänk Zack Döner - Ein Tribut an Trio»).
    • Have A Nice Life (Ιανουάριος 2008, ως sample στο τραγούδι «Holy Fucking Shit: 40.000»).
    • Quasimodo 5 (2008, με τίτλο «Ya Ya Ya» και με αλλαγμένους –κυρίως αγγλικούς- στίχους).
    • Senor Coconut and his Orchestra (2008, δύο cha-cha εκτελέσεις, εκ των οποίων στη μία συμμετέχει ο τραγουδιστής των Trio, Stephan Rammler, και στην άλλη ο Βενεζουελανός Argenis Bitro).
    • Abdel Moneim Madbouly (2011, στα αραβικά με τίτλο «Da Da» στο άλμπουμ «Children Songs – Touut Touut).
    • Bebeng Samson & Maribubut (φιλιπινέζικη παρωδία με τίτλο «Puro Tsismis, Puro Tsismis»).

    Το «Da Da Da» παραμένει η μεγαλύτερη επιτυχία των Trio και η μοναδική εκτός Γερμανίας. Στη χώρα τους γνώρισαν άλλες τρεις Top 10 επιτυχίες μέχρι τα τέλη του 1983 και το 1986 διαλύθηκαν. Ο τραγουδιστής τους, Stephan Rammler, συνέχισε σόλο καριέρα. Η μεγαλύτερή του επιτυχία ήταν το «Keine Sterne In Athen» (δηλαδή «Κανένα αστέρι στην Αθήνα»)...   

     

    DA DA DA – Trio

    What you will and what you won't
    What you do and what you don't
    What you can and what you can't
    This is what you need to know:
    Loved you though it didn't show

    Ich liebe dich nicht, du liebst mich nicht (x4)

    Da da da (x4)

    Da da da Ich liebe dich nicht, du liebst mich nicht (x4)

    Da da da (x4)

    Ich liebe dich nicht, du liebst mich nicht, aha (x3)
    Ich liebe dich nicht, du liebst mich nicht.

    I know why you ran away, aha
    Understand you couldn't stay, aha
    Wonder where you are today, aha
    After all was said and done
    It was right for you to run!

    Ich liebe dich nicht, du liebst mich nicht, aha (x3)
    Ich liebe dich nicht, du liebst mich nicht

    Da da da (x4)

    Da da da Ich liebe dich nicht, du liebst mich nicht (x4)

    Da da da...





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #29502   /   21.09.2016, 21:22   /   Αναφορά
    θυμαμαι όταν βγηκε το τραγουδι,ο κοσμος να κανει ουρα σε καλοκαιρινη ντισκοτέκ στην ασπροβαλτα,για να τους το γραψει ο Ντι Τζει σε κασετα.
    Υ.Γ προχθες πεθανε ένα μελος του συγκροτηματος.