ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997
    αρχική > e-Περιοδικό > Φταίνε Τα Τραγούδια

    Η ιστορία του ''Dani California'' των Red Hot Chili Peppers

    Ποιά είναι η μυστηριώδης Dani California που έγινε τραγούδι από τους RHCP;

    Η ιστορία του

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
    230 άρθρα στο MusicHeaven
    Σάββατο 02 Δεκ 2017

    Το «Dani California» περιλαμβάνεται στο ένατο άλμπουμ των Red Hot Chili Peppers «Stadium Arcadium», που κυκλοφόρησε το 2006.

    Οι στίχοι

    Το «Dani California» είναι ίσως ένα από τα πιο πολύπλοκα τραγούδια που κυκλοφόρησαν το καλοκαίρι του 2006. Ενώ θα μπορούσε εύκολα να υποθέσει κανείς ότι το τραγούδι παραπέμπει σε κάποια περιοχή της Καλιφόρνιας, αντ' αυτού αναφέρεται σ' έναν χαρακτήρα που εμφανίζεται και σε άλλα τραγούδια των Red Hot Chili Peppers. Συγκεκριμένα, αναφέρεται σ' ένα κορίτσι του οποίου το όνομα είναι Dani California.
    Δημιουργοί αυτού του εναλλακτικού/Funk Rock τραγουδιού είναι οι ίδιοι οι Red Hot Chili Peppers. Σύμφωνα με το βασικό τραγουδιστή τους, Anthony Kiedis, που είναι και ο στιχουργός του τραγουδιού, ο χαρακτήρας της Dani αντιπροσωπεύει όλες τις γυναίκες με τις οποίες είχε σχέσεις στη ζωή του. Το ίδιο όνομα εμφανίστηκε τέσσερα χρόνια νωρίτερα στο τραγούδι «By The Way» (2002), όπου ένας στίχος λέει «Dani the girl is singing songs to me». Ωστόσο, ο χαρακτήρας της -αν και δεν κατονομάζεται- εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο τραγούδι «Californication» (1999) και συγκεκριμένα στο στίχο «Teenage bride with a baby inside / Getting’ high on information».
    Ο Anthony Kiedis σχολίασε για το τραγούδι:
    - Όταν προέκυψε αυτό το Funky groove αμέσως σκέφτηκα ότι είναι το τέλειο μέρος για να ειπωθεί πραγματικά μία ιστορία. Είναι σαν να μου αποκάλυψε ότι ήταν ο ίδιος χαρακτήρας και ότι απλά αναπτύχθηκε. Στην αρχή δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι έγραφα για την ίδια κοπέλα.

    Σε όλη τη διάρκεια του τραγουδιού, ο Anthony Kiedis θρηνεί τον πρόωρο θάνατο της Dani, μίας φτωχής και νέας κοπέλας από το νότο που έζησε στην Καλιφόρνια, έγινε μητέρα και είχε μία πολυτάραχη και σύντομη ζωή.
    Το τραγούδι αφηγείται ένα μεγάλο μέρος της ζωής της Dani, ξεκινώντας από τη γέννησή της στο βαθύ νότο του Μισισιπή, ακολουθώντας την στις ληστείες που πραγματοποιεί στις μεσοδυτικές πολιτείες και φτάνοντας μέχρι το θάνατό της στα Badlands της Βόρειας Ντακότα.
    Τα Badlands αποτελούν μέρος του εθνικού πάρκου Theodore Roosevelt στη Βόρεια Ντακότα και χαρακτηρίζονται από απόκρημνους βραχώδεις σχηματισμούς που θυμίζουν σεληνιακό τοπίο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Theodore Roosevelt είχε πει ότι αυτή η διαλυμένη περιοχή αποκαλούνταν πάντα, από τους Ινδιάνους, τους Γάλλους ταξιδευτές και τους Αμερικανούς κυνηγούς, “badlands” λόγω του ανώμαλου και ύπουλου εδάφους.
    Η Γεωγραφία αποκτά καίρια σημασία για τον ορισμό της Dani California, δεικνύοντας την επαναστατικότητα και τη μοναχικότητα του χαρακτήρα της. Οι Πολιτείες που αναφέρονται είναι το Μισισίπι, η Αλαμπάμα, η Λουϊζιάνα, η Ιντιάνα,  η Μινεσότα και η Βόρεια Ντακότα και -μέσω του ονόματος της κοπέλας- η Καλιφόρνια. Όμως το ερώτημα παραμένει: Γιατί ο Kiedis επέλεξε το συγκεκριμένο όνομα για το χαρακτήρα; Κάποιοι θαυμαστές και κριτικοί σκέφτηκαν ότι η Dani California δεν είναι ούτε φανταστικό πρόσωπο ούτε κολλάζ από πολλές γυναίκες, αλλά ένα πολύ ξεχωριστό και πραγματικό πρόσωπο, το οποίο γνώρισε ο Kiedis στα νιάτα του, όταν έμενε με τον πατέρα του στο Hollywood. Το όνομά της ήταν Danielle. Σύμφωνα μ' αυτή την εκδοχή, για να διακρίνει αυτή τη Danielle από τις υπόλοιπες, ο Kiedis την ονόμασε Dani California, ορίζοντάς την περαιτέρω από τη φυσική της θέση. Αλλά αυτή η ιστορία ίσως είναι προϊόν φαντασίας.
    Ενώ ο αδιαμφισβήτητος groovy ρυθμός του «Dani California» δεν μπορεί να συνδεθεί με ένα συγκεκριμένο μέρος, ή ακόμα και με μία συγκεκριμένη γυναίκα, αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι το τραγούδι βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη δύναμη του φυσικού μέρους για να παράσχει πληροφορίες σχετικά με το χαρακτήρα της κοπέλας. Χρησιμοποιώντας αυτό τον τρόπο, οι Red Hot Chili Peppers δημιούργησαν μία ενδιαφέρουσα αφήγηση που θα παραμείνει ένα από τα κορυφαία σημεία της καριέρας τους.

    Η μουσική 

        Το «Dani California» ηχογραφήθηκε από το Μάρτιο έως το Δεκέμβριο του 2005, στο στούντιο Mansion στο Los Angeles, California. Την παραγωγή την έκανε ο Rick Rubin, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τους Red Hot Chili Peppers και στο άλμπουμ «Blood Sugar Sex Magik» (1991). Ο ίδιος είχε κάνει και την παραγωγή στο «Mary Jane's Last Dance» του Tom Petty.
    Ο τίτλος που δόθηκε αρχικά στο τραγούδι ήταν «Wu-Tang», επειδή τα drums του Chad Smith ακούγονταν παρόμοια με αυτά του πρώτου άλμπουμ των Wu-Tang Clan, με τίτλο «Enter The Wu-Tang (36 Chambers)» (1993). Ενδιαφέρον στοιχείο είναι το γεγονός ότι ο Smith είχε συνεργαστεί με τους Wu-Tang Clan και τον κιθαρίστα των Audioslave και των Rage Against the Machine, Tom Morello, πάνω σε μία διασκευή του «Wu-Tang Clan Ain’t Nuthing Ta F--- Wit» που συμπεριλήφθηκε στη συλλογή «Loud Rocks» (2000). Ωστόσο, ο ρυθμός του τραγουδιού μοιάζει περισσότερο με το «Sweet Home Alabama» των Lynyrd Skynyrd, με το ρεφρέν να ξεσπάει με μεγάλη ενέργεια.
    Ο κιθαρίστας John Frusciante χρησιμοποίησε διάφορα όργανα και συσκευές παραγωγής εφέ, όπως Mellotron, πετάλια Moog και συναρμολογούμενο synthesizer Doepfer, για το φιλτράρισμα και την επεξεργασία των προηχογραφημένων κομματιών. Αν και μερικές φορές η έντασή του είναι χαμηλή στη μίξη, το κύριο riff (το οποίο ακούγεται κυρίως στο πρώτο κουπλέ) παίζει σε όλη τη διάρκεια του τραγουδιού ως υποκρυπτόμενος τόνος. Το λαμπρό σόλο του Frusciante στην κιθάρα, διάρκειας ενός λεπτού, στο τέλος του τραγουδιού,  θεωρείται ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών στη Mainstream Rock και είναι διασκευή της εισαγωγής του «Purple Haze» του Jimi Hendrix, με τα εφέ να είναι πολύ κοντά στο πρωτότυπο.
    Σε ό,τι αφορά το σόλο του Frusciante, ο μηχανικός ήχου Ryan Hewitt είπε:
    - Ο John ήθελε να το διπλοηχογραφήσει ώστε να έχει μεγαλύτερο και παχύτερο ήχο. Έτσι, στην πραγματικότητα, υπάρχουν δύο κιθάρες που ακούγονται σε εκείνο το σημείο. Και το έκανε αυτό το σόλο με την πρώτη λήψη. Το σόλο που ακούτε στο δίσκο είναι το σόλο που έπαιξε στο δωμάτιο με το συγκρότημα, μία κι έξω. Και στη συνέχεια το ντουμπλάρισε. Το άκουσε κάποιες φορές και το έπαιξε ακριβώς το ίδιο ξανά, ίσως σε δύο λήψεις.

    Ο ίδιος είπε για τις κιθάρες του τραγουδιού:
    - Όταν ακούς το «Dani California» οι κιθάρες πάντα αλλάζουν και υπάρχουν όλα αυτά τα εφέ, που δημιουργήθηκαν με το συναρμολογούμενο synthesizer αφού ο John έπαιξε τις κιθάρες. Έτσι έχεις αυτή την ατελείωτη παλέτα από την οποία μπορείς να διαλέξεις για να δημιουργήσεις αυτούς τους ήχους και ο John δεν χρησιμοποίησε ποτέ τον ίδιο ήχο δεύτερη φορά. Αυτό ήταν πραγματικά συναρπαστικό. Μερικές φορές ηχογραφούσαμε τις κιθάρες σε διαφορετική ταχύτητα, οπότε αλλάζαμε την ταχύτητα της ταινίας και όταν το άκουγε πήγαινε πραγματικά αργά ή γρήγορα -τουλάχιστον σε σύγκριση με την κανονική ταχύτητα. Τότε, όταν το ξαναπαίζεις, έχεις έναν εντελώς διαφορετικό ήχο

    Το «Dani California» κυκλοφόρησε επίσημα σε single στις 2 Μαΐου του 2006 και είναι το πρώτο single που βγήκε από το άλμπουμ «Stadium Arcadium».
    Ο Andrew Scheps, ο οποίος έκανε τη μίξη του τραγουδιού με βοηθό τον Jason Gossman, είπε σχετικά με την ηχογράφηση:
    - Νομίζω ότι ήξεραν αρκετά νωρίς ότι αυτό ήταν που ήθελαν για το πρώτο single. Ήξεραν ακριβώς που ήθελαν να πάει το τραγούδι. Ήθελαν να γράψουν ένα ροκ τραγούδι γύρω από το hip-hop ρυθμό των τραγουδιών των Wu-Tang και πάνω σ' αυτή την ιδέα το ξεκίνησαν.

    Πριν την επίσημη κυκλοφορία του, το «Dani California» ήταν διαθέσιμο στα iTunes. Η παγκόσμια ραδιοφωνική πρεμιέρα του τραγουδιού έγινε στις 3 Απριλίου του 2006, όταν ο Don Jantzen, του ραδιοφωνικού σταθμού KTBZ-FM στο Houston, έπαιζε συνεχόμενα το τραγούδι στο τρίωρο πρόγραμμά του.
    Λίγο μετά την κυκλοφορία του, η αυθεντικότητα του τραγουδιού αμφισβητήθηκε κατά την εκπομπή Dan Gaffney Morning Show του ραδιοφωνικού σταθμού WGMD 92.7 FM στο Delaware. Δύο από τους παρουσιαστές του talk show, ο Dan Gaffney και ο Jared Morris, ισχυρίστηκαν ότι οι Red Hot Chili Peppers αντέγραψαν το «Mary Jane’s Last Dance» των Tom Petty and the Heartbreakers, που κυκλοφόρησε το 1993. Για να το αποδείξουν, παρουσίασαν ηχητικά αποσπάσματα από τα δύο τραγούδια, παίζοντας αρκετές φορές το ένα πάνω στο άλλο, και δήλωσαν ότι η εξέλιξη των συγχορδιών, το κλειδί και η θεματολογία των δύο τραγουδιών έδειξαν «τρομακτικές ομοιότητες» και προέτρεψαν τους ακροατές να αποφασίσουν οι ίδιοι.
    Αν και η πρόοδος των συγχορδιών ακούγεται παρόμοια, στην πραγματικότητα διαφέρουν καθώς το «Mary Jane’s Last Dance» ακολουθεί τον δωρικό τρόπο στο Λα ελάσσονα, Σολ, Ρε, Λα ελάσσονα (Am, G, D, Am) ενώ το «Dani California» ακολουθεί το Λα ελάσσονα, Σολ, Ρε ελάσσονα, Λα ελάσσονα (Am, G, Dm, Am). Ο μουσικολόγος Travis Jackson του Πανεπιστημίου του Σικάγο είπε ότι οι πρόοδοι των συγχορδιών των δύο τραγουδιών είναι παρόμοιοι, αλλά αρκετά συνηθισμένοι σ’ αυτό το είδος της μουσικής και δεν αποτελούν απαραίτητα αποδεικτικό στοιχείο αντιγραφής.
    Σε μία συνέντευξή του στο περιοδικό Rolling Stone, ο Tom Petty διέψευσε τις φήμες ότι σχεδίαζε να μηνύσει τους Red Hot Chili Peppers, λέγοντας σχετικά:
    - Έχω σοβαρές αμφιβολίες ότι υπάρχει εκεί οποιαδήποτε αρνητική πρόθεση. Πολλά τραγούδια Rock and roll ακούγονται ίδια. Ρωτήστε τον Chuck Berry. Οι Strokes (με το τραγούδι «Last Nite», 2001) πήραν από το «American Girl» (1976) και είδα μία συνέντευξή τους όπου το παραδέχτηκαν. Αυτό μ' έκανε να γελάσω δυνατά. Είπα “Ο.Κ., καλό για σας”. Δε μ' ενοχλεί. Αν κάποιος πάρει το τραγούδι μου νότα προς νότα και το κλέψει κακόβουλα, τότε ίσως. Αλλά εγώ δεν πιστεύω πολύ στις δίκες. Νομίζω ότι υπάρχουν αρκετές επιπόλαιες αγωγές σ' αυτή τη χώρα και χωρίς αυτούς που τσακώνονται για τραγούδια.

    Βέβαια, η απόσταση μεταξύ “ομοιότητας” και “κλοπής” είναι μεγάλη. Πότε ένας καλλιτέχνης το παρακάνει και παίρνει κάτι που δεν θα έπρεπε; Τι διαχωρίζει την έμπνευση από την κλοπή; Ο Tom Petty έδωσε ένα μέρος της απάντησης: την πρόθεση. Είναι δύσκολο ν' ακούσει κανείς το «Dani California» και να μην διαπιστώσει ομοιότητες με το «Mary Jane's Last Dance». Αλλά είναι ακόμα πιο δύσκολο να το ακούσεις και να πεις ότι οι Red Hot Chili Peppers το έκαναν σκόπιμα. Όποιες και αν είναι ομοιότητες, και υπάρχουν ομοιότητες, το «Dani California» και το «Mary Jane's Last Dance» είναι δύο διαφορετικά τραγούδια.
    Το «Dani California» έκανε καλή εντύπωση στους θαυμαστές των Red Hot Chili Peppers καθώς το «Stadium Arcadium» έγινε το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος που ανέβηκε απευθείας στο No 1 των Η.Π.Α., πουλώντας 442.000 αντίτυπα την πρώτη εβδομάδα που τοποθετήθηκε στα ράφια των δισκοπωλείων.
    Το single του «Dani California» έφτασε στο No 6 και είναι το τρίτο single των Red Hot Chili Peppers που μπήκε στο αμερικάνικο Top 10, μετά το «Under The Bridge» και το «Scar Tissue».
    Στη Μεγάλη Βρετανία, το τραγούδι έφτασε στο No 2 μένοντας πίσω από το «Crazy» των Gnarls Barkley. Ήταν η δεύτερη φορά που το συγκρότημα έφτασε μέχρι το No 2, καθώς την ίδια τύχη είχε και το «By The Way» το 2002. Μάλιστα αυτή ήταν και η υψηλότερη θέση που πέτυχαν οι Red Hot Chili Peppers αφού ποτέ δεν είχαν ανέβει στο No 1 των βρετανικών charts.
    Το «Dani California» έγινε επίσης No 1 στο Βέλγιο, τη Δανία και τον Καναδά, No 2 στη Σουηδία, No 3 στην Τσεχία, No 4 στην Ελβετία και την Ιταλία, No 5 στη Νορβηγία, No 7 στην Αυστρία, Ιρλανδία, Ισπανία, Νέα Ζηλανδία και Ολλανδία, No 8 στην Αυστραλία, No 12 στη Γερμανία, No 41 στη Σλοβακία και No 57 στη Γαλλία.
    Στα βραβεία Grammy του 2007, το «Dani California» κέρδισε δύο βραβεία στις κατηγορίες Best Rock Song και Best Rock Performance By A Duo Or Group With Vocal.



    Το μουσικό βίντεο του «Dani California» έκανε πρεμιέρα στο MTV στις 4 Απριλίου του 2006. Σκηνοθέτης είναι ο Tony Kaye, ο οποίος είχε σκηνοθετήσει και την αμφιλεγόμενη ταινία «Μαθήματα Αμερικανικής Ιστορίας» (American History X, 1998, με τον Edward Norton) καθώς και το βίντεο του «Runaway Train» των Soul Asylum. Η αρχική επιλογή σκηνοθέτη ήταν ο Mark Romanek αλλά, αφού απέρριψε την πρόταση, επιλέχθηκε ο Tony Kaye.
    Το βίντεο είναι ένα χρονολόγιο της εξέλιξης της ροκ μουσικής. Οι Red Hot Chili Peppers παίζουν το τραγούδι σε μία σκηνή, φορώντας διάφορα ρούχα που αντιπροσωπεύουν σημαντικές προσωπικότητες και κινήματα στην ιστορία της ροκ,  με τα μέλη του συγκροτήματος να έχουν μετατραπεί σε διάσημους μουσικούς. Η κύρια ιδέα βασίστηκε στο clip του «Rock-N-Roll This Night» (1996) του ρωσικού συγκροτήματος Chaif.
    Ο μπασίστας Flea είπε για το βίντεο:
    - Υποδυθήκαμε κυρίως περιόδους, όχι πραγματικούς ανθρώπους: Rockabilly, βρετανική εισβολή, ψυχεδέλεια, Funk, glam, Punk, goth, hair Metal, grunge, με τους εαυτούς μας να αποτελούν το σύνολο όλων αυτών των μερών.

    Τα συγκροτήματα, στα οποία μεταμφιέστηκαν οι Red Hot Chili Peppers για τις ανάγκες του βίντεο, προκάλεσαν συζητήσεις στο διαδίκτυο σχετικά με το ποια είναι στην πραγματικότητα. Ενώ η εμφάνιση του συγκροτήματος ήταν σκόπιμα γενική σε κάθε σκηνή, είναι προφανές ότι μοιάζει με ορισμένους συγκεκριμένους καλλιτέχνες, όπως τον Elvis Presley, τους Beatles, Jimi Hendrix, Cream, Prince, Parliament-Funkadelic, David Bowie (με τον Flea να είναι ντυμένος σαν τον Bowie τον καιρό που υποδυόταν τον Ziggy Stardust), Sex Pistols, Misfits, Twisted Sister, Motley Crue και Nirvana.
    Αν και τίποτα δεν είναι επίσημο, το βίντεο ξεκινά από τη δεκαετία του 1950 και τα πρώτα χρόνια του Rock'n'roll, με τον Anthony Kiedis να θυμίζει τον Elvis Presley με το χορό του, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος είναι ντυμένα περισσότερο σαν μία συγχώνευση συγκροτημάτων Rockabilly εκείνης της εποχής, από τον Johnny Cash μέχρι τους Bill Haley & the Comets.
    Στη συνέχεια προχωρεί σε ένα στερεοτυπικό βρετανικό ροκ συγκρότημα, σαν τους Beatles, τον καιρό που εμφανίζονταν στο Ed Sullivan Show κατά τη δεκαετία του 1960. Βέβαια οι Beatles δεν φορούσαν γυαλιά, αλλά τα αξεσουάρ, όπως οι μπότες και τα μεγάλα μαύρα γυαλιά, ήταν χαρακτηριστικό πολλών βρετανικών συγκροτημάτων, όπως οι Animals, οι Manfred Mann και οι Herman's Hermits, από τις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας του 1960.
    Μετά εμφανίζεται ένα επίσης στερεοτυπικό συγκρότημα, αυτή τη φορά στο είδος του ψυχεδελικού ροκ. Στο ψυχεδελικό μέρος του βίντεο, τα ρούχα κάνουν τον άνθρωπο. Τα Funky πολύχρωμα ρούχα και τα άγρια μαλλιά μπορούν να αποδοθούν σε οποιονδήποτε από τους Beatles της εποχής του «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band» μέχρι τους Cream και τον Jimi Hendrix, αν και το μεγάλο μουστάκι του Anthony Kiedis είναι πιθανότατα μία αναφορά στο εξώφυλλο του δίσκου «Sgt. Pepper’s» παρόλο που το μουστάκι του George Harrison ήταν μεγαλύτερο.
    Το βίντεο συνεχίζει προφανώς μ' ένα νεύμα στην εποχή του Funk της δεκαετίας του 1970, ένα είδος μουσικής που βρίσκεται στο επίκεντρο του ήχου των Red Hot Chili Peppers. Το συγκρότημα είναι ντυμένο σε ένα στυλ που φέρνει προς τους UFO, τους Sly & The Family Stone και τους Parliament/Funkadelic, με τον Flea να μοιάζει με ένα από τα είδωλά του, τον Bootsy Collins.
    Η εικόνα μεταφέρεται σε μία αναφορά στους Βρετανούς εκπρόσωπους του Glam Rock, με τον Flea να είναι ντυμένος σαν τον David Bowie και τα υπόλοιπα μέλη να μοιάζουν με μέλη των New York Dolls, τον Gary Glitter και ίσως λίγο με τους Queen.
    Το επόμενο απόσπασμα αποτελεί αναφορά στο Punk, ένα άλλο είδος της ροκ που είναι κοντά στην καρδιά των Red Hot Chili Peppers. Η βρετανική σημαία και τα δερμάτινα παντελόνια φέρνουν στο μυαλό τούς πρωτοπόρους αυτού του είδους, όπως οι Sex Pistols, οι Buzzcocks και οι Clash. Είναι έκπληξη το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στους Ramones αλλά ενδεχομένως το συγκρότημα να ήθελε να τονίσει την βρετανική επιρροή στο είδος αυτό.  
    Μετά ακολουθεί η αναφορά στο gothic. Ο Anthony Kiedis υποδύεται υπέροχα τον Glenn Danzig, τραγουδιστή των Misfits. Παρά την εμφάνιση αυτή του Kiedis, τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος δεν εμφανίζονται σαν τους Misfits αλλά περισσότερο σαν κάτι αόριστο. Το μόνο συγκρότημα που φαίνεται να μοιάζει είναι οι Cure, αλλά τα κοστούμια φαίνεται πως φτιάχτηκαν περισσότερο με τη λογική “έτσι έμοιαζε γενικά το goth”. Θα μπορούσε, επίσης, να υποστηρίξει κανείς ότι οι Misfits δεν ήταν πραγματικά goth.
    Στη συνέχεια το βίντεο κινείται προς το Metal της δεκαετίας του 1980, ή hair Metal. Αυτό είναι ίσως και το πιο διασκεδαστικό μέρος του βίντεο. Το μακιγιάζ και τα μακριά μαλλιά παραπέμπουν άμεσα στους Rockers της δεκαετίας του 1980, όπως οι Poison, οι Cinderella, οι L.A. Guns και οι Bon Jovi.
    Ακολουθεί η αναφορά στη μουσική grunge. Το μέρος αυτό επικεντρώνεται σε μία εμφάνιση ενός συγκροτήματος, που δεν είναι άλλο από τους Nirvana στις αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν εμφανίστηκαν στο MTV Unplugged. Τα κεριά και η περούκα που φοράει ο Kiedis παραπέμπουν εύκολα στον Kurt Cobain, αλλά και ο John Frusciante είναι επίσης ντυμένος ακριβώς όπως ο Cobain. Το μέρος αυτό είναι ένας από τους λόγους που δημιουργείται η εσφαλμένη αντίληψη στο κοινό ότι στο βίντεο οι Red Hot Chili Peppers υποδύονται συγκεκριμένα συγκροτήματα και όχι είδη μουσικής.
    Το βίντεο ολοκληρώνεται με τους ίδιους τους Red Hot Chili Peppers ως το σύνολο όλων των συγκροτημάτων που απεικόνιζαν νωρίτερα.
    Το γύρισμα του βίντεο αποτέλεσε το θέμα του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Making Of Red Hot Chili Peppers' Dani California» (9 Μαΐου 2006).
    Στα MTV Video Music Awards του 2006, το βίντεο του «Dani California» είχε 7 υποψηφιότητες στις εξής κατηγορίες: Video Of The Year, Best Group Video, Best Rock Video, Best Direction, Best Art Direction, Best Editing και Best Cinematography, με τον Justin Dragonis να κερδίζει τελικά αυτό της καλύτερης καλλιτεχνικής διεύθυνσης (Best Art Direction). Επίσης, ήταν υποψήφιο στα MuchMusic Video Awards στην κατηγορία International Video of the Year.
    Οι Red Hot Chili Peppers έπαιξαν ζωντανά το «Dani California» στη συναυλία που έδωσαν στην Αθήνα στις 4 Σεπτεμβρίου του 2012.

    Άλλες εκτελέσεις

    • Vitamin String Quartet (2006, στο άλμπουμ «Strung Out On Alternative Hits: Volume 3»).
    • Rockabye Baby! (2012, στο άλμπουμ «Rockabye Baby! Lullaby Renditions of Red Hot Chili Peppers»).  
    • Manic Focus (2011, remix σε ύφος dubstep, ιδανικό για chill ακροάσεις που σε ταξιδεύουν -ηλεκτρονικά- σε διαφορετικούς ήχους και μελωδίες. Το θετικό είναι ότι δεν “ρήμαξε” το πρωτότυπο τραγούδι με τεράστια synthesizers και μπασογραμμές).
    • Uplift Mofo Party Band (σε ζωντανές τους εμφανίσεις).

    Το «Dani California» ακούγεται στην ιαπωνική ταινία «Τετράδιο Θανάτου» (2006) ενώ το όνομα αυτό δόθηκε και σε χαρακτήρα της αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς «Californication» (2007). Επιπλέον, το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στα video games Rock Band, Rock Band 2 και Rock Band 3.

     

    DANI CALIFORNIA – Red Hot Chili Peppers

    Gettin' born in the state of Mississippi
    Poppa was a copper and her momma was a hippie
    In Alabama she was swinging hammer
    Price you gotta pay when you break the panorama
    She never knew that there was anything more than poor
    What in the world does your company take me for?

    Black bandana, sweet Louisiana
    Robbin' on a bank in the state of Indiana
    She's a runner, rebel and a stunner
    Hunt em everywhere saying baby whatcha gonna
    Lookin' down the barrel of a hot Metal .45
    Just another way to survive

    California rest in peace
    Simultaneous release
    California show your teeth
    She's my priestess, I'm your priest
    Yeah, yeah

    She's a lover, baby and a fighter
    Should've seen her coming when it got a little brighter
    With a name like Dani California
    Day was gonna come when I was gonna mourn ya
    A little loaded she was stealing another breath
    I love my baby to death

    (Chorus)

    Who knew the other side of you?
    Who knew what others died to prove?
    Too true to say goodbye to you
    Too true, too sad sad sad

    Push the fader, gifted animator
    One for the now and eleven for the later
    Never made it up to Minnesota
    North Dakota man was a gunnin' for the quota
    Down in the badlands she was saving the best for last
    It only hurts when I laugh
    Gone too fast

    (Chorus)

     

    Κωνσταντίνος Παυλικιάνης





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε