Πολύ καλό το θέμα Παύλο. Μπράβο…
Και…τι να πει κανείς γι’ αυτόν τον Κολοσσό… Έχω κάνει 4 ωριαίες εκπομπές στο ραδιόφωνο παρουσιάζοντας ένα πλήρες βιογραφικό, αλλά και πάλι ήταν …λίγες. Νοιώθω ευτυχής που τον έχω δει 3 φορές.
Τον Ιούνιο του 1989, ήρθε να παίξει στην Πάτρα. Δεν θα παίξει –είπαν- στην Αθήνα. Ήρθε λοιπόν στην Πάτρα και αυτό που ήξερα μέσα μου πάρα πολύ καλά, ήταν ότι εγώ δεν γινόταν να είμαι στην Αθήνα. Πήγαμε φυσικά στην Πάτρα με την τότε κοπέλα μου, αλλά εγώ δεν μπήκα αμέσως μέσα στο στάδιο. Πήγαινε –της είπα- και θα σε βρω μέσα. Ήθελα να τον δω να ….έρχεται!!! Δεν μπόρεσα να πλησιάσω πολύ κοντά στην είσοδο που θα ερχόταν, αλλά μπορούσα να βλέπω. Όταν ήρθε –μετά από αρκετή ώρα- αυτό που είδα, με άφησε άναυδο. Ο Dylan περιστοιχισμένος από τους σωματοφύλακές του, μπήκε στο στάδιο με …κουκούλα!!! Τον καταλαβαίνω. Δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Πληρώνει το τίμημα της δόξας. Το τίμημα της επωνυμίας που έκανε τον Lennon να υποφέρει και να δηλώσει το 1970, πως δεν είναι ζωή αυτή να μην μπορεί να πάει κάπου σαν απλός άνθρωπος, χωρίς να δεχτεί “επίθεση” από θαυμαστές.
Μπήκα στο στάδιο κι’ εγώ –χωρίς …κουκούλα- και περίμενα να βγει. Δεν θυμάμαι ποιοι έπαιξαν πριν, αλλά μου ήταν αδιάφορο. Τελικά βγήκε και κόντεψα να χάσω τη …ζωή μου!!! Έπαθα μία τέτοια ταχυκαρδία ή ταχυπαλμία –κάτι τέτοιο- που τρόμαξα ότι θα μείνω εκεί.
Η σχέση μου μαζί του ξεκινάει πολύ παλιά, όταν πιτσιρίκος ακόμα, είχα εγκαταλείψει τα ακούσματα που με τροφοδοτούσε το ραδιόφωνο και έψαχνα κάτι άλλο. Θα πρέπει να ήταν το 1964 ή το 1965 όταν οι Beatles μου χαϊδέψανε τα αυτιά και είπα στον εαυτό μου: “Όπα Γιώργο… Εδώ είσαι!!!” Εκείνος ήρθε για να φέρει τα …πάνω …κάτω!! Ο ήχος, η φωνή, η φυσαρμόνικα, ο στίχος… Τελικά, όλο αυτό το πράγμα είναι συγκλονιστικό. Οι Beatles επηρέασαν τον Dylan, ο Dylan τους Beatles κ.ο.κ. Αυτοί βέβαια που ευθύνονται για τον εξηλεκτρισμό του, είναι οι Animals με την εξηλεκτρισμένη εκτέλεση του παραδοσιακού “The House of the Rising Sun”. Ένα κομμάτι που ο Dylan το είχε συμπεριλάβει στο πρώτο του άλμπουμ (
Bob Dylan/1962), το οποίο δεν πούλησε πολύ. Ο εξηλεκτρισμός του ήρθε με το (Highway 61 Revisited/1967) το οποίο περιέχει το πιο σπουδαίο τραγούδι που κατά τη δική μου γνώμη, έγραψε ποτέ. Είναι το “Like a Rolling Stone”. Και είναι ολόκληρο το άλμπουμ αυτό πολύ σπουδαίο, γιατί “έσπρωξε” το Rock μπροστά. Του έδωσε μία τέτοια ώθηση, ώστε δίκαια να θεωρείται Ιστορικό και να βρίσκεται μέσα στα 100 καλύτερα όλων των εποχών.
Τον παρακολουθώ ανελλιπώς όλα αυτά τα χρόνια. Οι δουλειές του, φιγουράρουν στη συλλογή των βινυλλίων μου, αλλά και στα CD ‘s. Τον “αποποιήθηκα” για λίγο με τα ….χριστιανικά του, αλλά με επανέφερε με το πολύ σπουδαίο (Oh Mercy/1989).
Τον είχα λοιπόν μπροστά μου στην Πάτρα και δεν μπορούσα να αρθρώσω λέξη. Και μάλλον γι’ αυτό έπαθα αυτό που έπαθα. Θυμάμαι ότι όταν είχα δει έναν άλλο μεγάλο που λατρεύω (Ian Anderson/Jethro Tull), φώναζα τόσο πολύ που στο τέλος της συναυλίας, είχε κλείσει ο λαιμός μου τελείως. Εκτονώθηκα. Στην Πάτρα με τον Dylan, το δέος που ένοιωσα, έκανε την καρδιά μου να χοροπηδάει…
Φυσικά, ούτε λόγος να πάω να τον δω και να του μιλήσω στο τέλος. Κάτι που έκανα με τον Donovan, από τον οποίο μάλιστα πήρα και τις πέννες του …δανεικές!! Αυτά στις συναυλίες του Mr. Robert Zimmerman, είναι …...όνειρα μόνο.
Έπειτα, ήρθε και στην …Αθήνα!!! Σε μερικές μέρες, ανακοίνωσαν συναυλία στο γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λεωφ. Αλεξάνδρας. Θα με ρωτήσετε αν πήγα; Και βέβαια πήγα.
Ήταν καλύτερα εκεί. Και μάλιστα μας είχε και μία έκπληξη. Μας παρουσίασε ξαφνικά, έναν άλλο μεγάλο καλλιτέχνη. Τον Van Morrison. Είπαν μαζί ένα τραγούδι.
Support, ήταν ο Βαγγέλης Γερμανός, με τον οποίο μιλήσαμε για λίγο στα καμαρίνια. Μπα; Κι’ εσύ εδώ; Με ρώτησε ο Βαγγέλης. Ναι –του απάντησα- ήρθα να δω τον Δάσκαλο.
Μου έδειξε μία ολοκαίνουργια ηλεκτρική κιθάρα Fender. Είναι δώρο από τον Δάσκαλο
-μου είπε-.
Μπορεί να έχει τις ιδιοτροπίες του σαν άνθρωπος -όπως όλοι μας- αλλά κάτι τέτοιες κινήσεις, είναι συγκινητικές. Ξέρεις τι είναι μία από τις κιθάρες σου να είναι δώρο του ….Dylan?
Το 1994 ήμουν στη Θεσ/νίκη. Συμμετείχα με μία ταινία που είχα γράψει μουσική (Αντίο Βερολίνο) και μετά το τέλος του φεστιβάλ κιν/φου, θα έφευγα για την Κοπεγχάγη. Κατά σύμπτωση, ο Βαγγέλης έπαιζε εκεί εκείνες τις ημέρες και κατά μία δεύτερη σύμπτωση, ο Dylan θα εμφανιζόταν στην Κοπεγχάγη σε ένα μικρό club.
Για την ταινία, θα κάναμε ένα πάρτι σε κάποιο μπαράκι και πήγα να δω τον Βαγγέλη, να ακούσω το πρόγραμμά του και να τον καλέσω φυσικά στο πάρτι. Η συγκεκριμένη κιθάρα, ήταν στα χέρια του και ήταν ήδη 5 ετών.
-Τι έγινε Γιώργο;
-Ξέρεις πού θα πάω μετά Βαγγέλη; Στην Κοπεγχάγη.
-Τι θα κάνεις εκεί;
-Θα πάω να ξαναδώ τον …Δάσκαλο!!!
-Δηλαδή Γιωργάκη, Dylan και ξερό ψωμί…
Τραγούδια του Δάσκαλου που έχω αγαπήσει και που τα παίζω και μόνος μου, αλλά και μαζί με την Katya:
Masters of war
A hard rain ‘s a gonna fall
Don ‘t think twice it ‘s all right
The times they are a changin’
With God on our side
One too many mornings
To Ramona
My back pages
It ain ‘t me babe
Love minus zero
Mr. Tambourine man
Gates of Eden
It ‘s all over now baby blue
Like a rolling stone
It takes a lot to laugh, it takes a train to cry
Ballad of a thin man
Just like Tom Thumb ‘s blues
Desolation row
Visions of Johanna
One of us must know
I Want you
Stuck inside of mobile with the Memphis blues again
Just like a woman
Most likely you go your way and I ‘ll go mine
Absolutely Sweet Marie
As I went out one morning
All along the watchtower
Tonight I’ll be staying here with you
If not for you
Dirge
Wedding song
Knockin’ on Heaven ‘s door
Hurricane
One more cup of coffee
Senor
The man in a long black coat
Το συγκεκριμένο τραγούδι που αναφέρεις, δεν το είχαμε στο πρόγραμμα. Το Σάββατο το βράδυ όμως, πήγαμε με την Katya, να δούμε την ταινία του Michael Moore “Fahrenheit 9/11” και αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε το “Masters of war” στο live.