Στις 9 Σεπτεμβρίου 2000 πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων το 3ο Φεστιβάλ λαϊκού τραγουδιού «ΤΣΙΤΣΑΝΕΙΑ». Ο Γιώργος Καραμφίλλης, από την Καλαμαριά, κέρδισε το 1ο βραβείο σύνθεσης.
Το βραβείο «
Βασίλης Τσιτσάνης», με τη σύνθεσή του «Ερωτικό», σε στίχους του Θάνου Τζίκα.
Ο Γιώργος απαντά στις ερωτήσεις του Θανάση Γιώγλου για το
MusicHeaven.
Γιώργο που γεννήθηκες και πότε ξεκίνησες την ενασχόλησή σου με τη μουσική;
Γεννήθηκα το 1979 και μεγάλωσα στην Καλαμαριά. Το 1987, ξεκίνησα μαθαίνοντας μπουζούκι στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαμαριάς. Στη συνέχεια συνεργάστηκα με την ορχήστρα του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καλαμαριάς και από το 1991 ως το 2003 ήμουν μέλος της Φιλαρμονικής του Δήμου Καλαμαριάς παίζοντας τρομπέτα.
Από το 1999 ως το 2003 συμμετείχα επίσης παίζοντας μπουζούκι στο μουσικό σχήμα «Ταξιδιώτες στο χρόνο» και στην Ορχήστρα Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Καλαμαριάς , υπό τη διεύθυνση του Άκη Γεροντάκη.
Οκτώ χρόνια μετά , θυμάσαι πως αισθάνθηκες εκείνη τη βραδιά στα Τρίκαλα, μετά την κατάκτηση του βραβείου, που φέρει μάλιστα το όνομα του μεγάλου δημιουργού;
Nιώθω ακόμα πολύ χαρούμενος και συγκινημένος, όπως εκείνη τη βραδιά, που μια έμπνευση της στιγμής, αναγνωρίστηκε και επιβραβεύτηκε , πόσο μάλλον όταν το βραβείο έφερε το όνομα του μεγάλου Βασίλη Τσιτσάνη.
|
Μαζί με το Μανώλη Καραντίνη στη Μουσική σκηνή "Πλατώ" στη Θεσ/νίκη το χειμώνα του 2006.Στη μέση είναι ο κιθαρίστας Κώστας Ματσίγκος |
Ποιες είναι οι σημαντικότερες στιγμές που θυμάσαι όλα αυτά τα χρόνια;
Δε θα ξεχάσω τη συναυλία-αφιέρωμα στο Σταύρο Κουγιουμτζή , παρουσία του συνθέτη, με τους «Ταξιδιώτες στο χρόνο» στο Θέατρο Οδός στις 1/10/2001.
Δυο μήνες μετά , στις 5/12/2001, ο Δήμος Καλαμαριάς διοργάνωσε τη μεγάλη συναυλία προς τιμήν του ίδιου συνθέτη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσ/νίκης με την Ορχήστρα Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής , στην οποία συμμετείχα, τις Χορωδίες και τη Συμφωνική ορχήστρα του Π.Ο.Δ.Κ. Τραγούδησαν ο
Παντελής Θεοχαρίδης, ο
Μανώλης Χατζημανώλης και η
Μαρία Κουγιουμτζή.
Το 2005 συμμετείχα σε μια συναυλία με τα έργα «Μικρά Ασία» των Απόστολου Καλδάρα-Πυθαγόρα και «Βυζαντινός Εσπερινός» των Απόστολου Καλδάρα-Λευτέρη Παπαδόπουλου με την ορχήστρα και χορωδία του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Σταμούλη, σε μια συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς και τους Κώστα Θωμαίδη-Μίλτου Πασχαλίδη στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς ενώ την ίδια χρονιά ήμουν μέλος της ορχήστρας του Γιάννη Σπανού στις εμφανίσεις του στο «Μύλο» της Θεσ/νίκης.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η στιγμή που συμμετείχα στην ορχήστρα του Μίμη Πλέσσα, στη συναυλία του στις 13/9/2006 στο Παλιό Κυβερνείο στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Παρά θιν’Αλός».
Πολύ σημαντικές επίσης ήταν οι κατά καιρούς συνεργασίες μου, σε μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης με καλλιτέχνες όπως η
Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο
Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο
Κώστας Μακεδόνας, ο
Παντελής Θεοχαρίδης, η
Ρένα Κουμιώτη, η
Ελένη Ροδά, η
Λιζέτα Καλημέρη, ο
Αργύρης Μπακιρτζής, ο
Αντώνης Καλογιάννης και ο μεγάλος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού
Μανώλης Καραντίνης.
|
Μαζί με το Χρήστο Νικολόπουλο και το Δημήτρη Μπάση το 2000 |
Ποια είναι τα μουσικά σου πρότυπα;
Από συνθέτες ο
Βασίλης Τσιτσάνης, ο
Μίκης Θεοδωράκης, ο
Σταύρος Κουγιουμτζής, ο
Μανώλης Χιώτης, ο
Γιώργος Ζαμπέτας, ο Άκης Πάνου και πολλοί άλλοι τους οποίους αν απαριθμήσω θα χρειαστούμε πολύ χώρο στο περιοδικό…
Οι δεξιοτέχνες του μπουζουκιού πάνω στους οποίους «πάτησα» στα πρώτα μου βήματα και συνεχίζω να μελετώ και να παρακολουθώ μέχρι σήμερα είναι ο
Μανώλης Χιώτης, ο
Γιώργος Ζαμπέτας από τους πιο παλιούς και ο
Θανάσης Πολυκανδριώτης, ο
Χρήστος Νικολόπουλος, ο
Μανώλης Καραντίνης από τους πιο σύγχρονους.
Πως βλέπεις την ελληνική μουσική σήμερα;
Πιστεύω πως αν και γράφονται σήμερα πολλά αξιόλογα τραγούδια και ειδικά από νέους ανθρώπους, αυτά δεν έχουν την επιτυχία που τους αξίζει, επειδή συνήθως τυχαίνει, οι άνθρωποι που τα γράφουν να είναι εκτός των ραδιοτηλεοπτικών κυκλωμάτων και των playlists που κατευθύνονται από τις δισκογραφικές εταιρείες.
|
Μαζί με το Μίμη Πλέσσα και τον Κώστα Μακεδόνα από τη συναυλία του Πλέσσα στις εκδηλώσεις "Παρά θιν'αλός" στην Καλαμαριά το Σεπτέμβρη του 2006 |
Με τι ασχολείσαι αυτό τον καιρό και ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
Aπ:Mόλις τέλειωσαν οι εμφανίσεις στη μουσική σκηνή «Πλατώ» με τα προγράμματα-αφιερώματα του μουσικού σχήματος «Αυτοί κι εμείς», των οποίων είχα την επιμέλεια, ενώ υπάρχουν σχέδια και προτάσεις για εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές τόσο της Θεσ/νίκης όσο και της Αθήνας.
Στα σκαριά είναι επίσης και η επανασύσταση του μουσικού σχήματος «Ταξιδιώτες στο χρόνο», στο οποίο θα συμμετέχουν μουσικοί απ’ όλη την Ελλάδα…
Υπάρχουν αρκετά σχέδια…Θα δούμε…
Γιώργο σ’ ευχαριστούμε πολύ…
-Να’σαι καλά Θανάση…Κι εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Είναι πολύ σημαντικό
το «βήμα» που δίνετε μέσα από το περιοδικό σας στους νέους καλλιτέχνες , οι οποίοι ,
τις περισσότερες φορές , δεν έχουν πρόσβαση στα Μέσα…