Η ιστορία του τραγουδιού που εμπνεύστηκε ο Paul McCartney την ώρα που ξυριζόταν...
ALL MY LOVING - The Beatles
Close your eyes and I'll Kiss you
Tomorrow I'll miss you
Remember I'll always be true
And then while I'm away
I'll write home every day
And I'll send all my loving to you
I'll pretend that I'm Kissing
The lips I am missing
And hope that my dreams will come true
And then while I'm away
I'll write home every day
And I'll send all my loving to you
All my loving, I will send to you
all my loving, darling I'll be true
Close your eyes and I'll Kiss you
Tomorrow I'll miss you
Remember I'll always be true
And then while I'm away
I'll write home every day
And I'll send all my loving to you
All my loving, I will send to you
All my loving, darling I'll be true
All my loving, all my loving, ooh
All my loving I will send to you
(photo 1)
Το «All My Loving» περιλαμβάνεται στο δίσκο «With The Beatles», που κυκλοφόρησε το 1963. Είναι το πρώτο από τα λίγα τραγούδια των οποίων ο Paul McCartney έγραψε πρώτα τους στίχους και μετά τη μουσική. Το εμπνεύστηκε ως ποίημα την ώρα που ξυριζόταν και σκέφτηκε να το κάνει ένα country-western τραγούδι. Τη μουσική την έγραψε σε ένα πιάνο κατά τη διάρκεια μίας περιοδείας των Beatles με τον Roy Orbison. Αν και τόσο οι στίχοι όσο και η μουσική ανήκουν ολοκληρωτικά στον Paul McCartney, το τραγούδι, όπως όλα σχεδόν των Beatles, φέρει την υπογραφή των John Lennon/Paul McCartney.
Πολλοί άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ο διάσημος Άγγλος ιστορικός και ειδικός επί των Beatles, Mark Lewisohn, περιγράφουν το «All My Loving» ως το πιο σύνθετο και πολύπλοκο κομμάτι που έγραψε ο Paul McCartney. Εντούτοις, παρά τον έπαινο που πήρε το τραγούδι, φαίνεται ότι θα επισκιάζεται για πάντα από τις άλλες μεγάλες επιτυχίες του πρώτου κύματος της Beatlemania, όπως τα «She Loves You» και «I Want To Hold Your Hand». Ούτε καν το γεγονός ότι το «All My Loving» παρουσιάστηκε πρώτο απ’ όλα στο Ed Sullivan Show στάθηκε ικανό να του προσδώσει μεγαλύτερη φήμη.
Ίσως αυτό να οφείλεται και στην έλλειψη δραματικών στοιχείων σε συνδυασμό με το ότι το «All My Loving» είναι αρκετά διαφορετικό από τα άλλα τραγούδια των Beatles, και στο ότι ποτέ δεν κυκλοφόρησε ως single. Όπως και να έχει, είναι κρίμα γιατί υπάρχουν αρκετά στοιχεία που μπορεί να θαυμάσει κανείς σ’ αυτό το τραγούδι.
Μια προσεχτικότερη ματιά στις λεπτομέρειες που συνθέτουν το κομμάτι αποκαλύπτει ότι το «All My Loving» είναι μεν ένα τυπικό τραγούδι των Beatles αλλά είναι πιο σοφιστικέ από τις πρώτες επιτυχίες του album «Please Please Me» και με σαφώς βελτιωμένη τεχνική στη μελωδία. Η μορφή του είναι συμπαγής και τα κουπλέ, συμπεριλαμβανομένου και του τέλους, ακούγονται απατηλά οικεία γιατί στην πραγματικότητα το τραγούδι δεν ανήκει στο συνηθισμένο για τους Beatles μοντέλο που περιλαμβάνει κάποια «γέφυρα» αλλά ούτε και στην αυστηρή μορφή «κουπλέ/ρεφρέν».
Στην πραγματικότητα η εμφάνιση ενός ρεφρέν, με τον τρόπο που ακούγεται στο τραγούδι, είναι αξιοσημείωτη ειδικά σε συνδυασμό με το μικρό σόλο της κιθάρας. Το σόλο, που παίζει ο George Harrison, είναι επηρεασμένο από τους ήχους του Nashville και συγκεκριμένα από τον Chet Atkins, ο οποίος υπήρξε ένα από τα είδωλα του Harrison όταν μάθαινε να παίζει κιθάρα. Ο John Lennon, από την άλλη, ήταν πάντα περήφανος για τον τρόπο που έπαιξε ρυθμική κιθάρα σ’ αυτό το τραγούδι.
Επίσης ιδιαίτερος είναι ο τρόπος που αρχίζει το τραγούδι αφού δεν περιλαμβάνει καμία ορχηστρική εισαγωγή αλλά ούτε κάποια μουσική θέση στην οποία θα μπορούσε να μπει ο τραγουδιστής. Αυτό είναι ένα τέχνασμα το οποίο χρησιμοποίησαν και άλλες φορές οι Beatles. Έτσι, όλα τα μέρη του «All My Loving» ξεκινάνε πρώτα με τη φωνή και μετά ακολουθεί η μουσική, ενισχύοντας μ’ αυτόν τον τρόπο το συναίσθημα που δηλώνεται και που διανθίζει όλο το κομμάτι.
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα τραγούδια τους, οι Beatles στο «All My Loving» χρησιμοποιούν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό διαφορετικών συγχορδιών αφού εδώ έχουμε πέντε από τις τονικά επτά βασικές συγχορδίες, καθώς και κάποιες πιο πολύπλοκες. Στην ουσία δεν υπάρχει συγχορδία που να είναι ίδια σε παραπάνω από δύο συνεχόμενα μέτρα.
Αν και στο «All My Loving» απουσιάζουν τα «σήματα-κατατεθέν» των Beatles (π.χ. αντιστροφή της έντασης των φθόγγων ή άνισες συλλαβές στους στίχους), εντούτοις αποπνέει μία γαλήνια ατμόσφαιρα αλλά ταυτόχρονα και μία ζωηράδα, κι όλα αυτά σε συνδυασμό με μία αίσθηση αυτοπεποίθησης που μεταδίδεται κυρίως χάρη στο ακατάπαυστο παίξιμο της κιθάρας και στο γρήγορο ρυθμό του τραγουδιού.
Κάθε στροφή διαρκεί 16 μουσικά μέτρα και χωρίζεται σε δύο παράλληλες μουσικές φράσεις των 8 μέτρων. Η γενική παύση στο 16ο μέτρο είναι το μόνο σημείο του τραγουδιού όπου βασιλεύει η απόλυτη σιωπή, και είναι τόσο μικρή όσο και η διάρκεια μιας κανονικής ανάσας, αυτής που χρειάζεται ο Paul McCartney για να συνεχίσει να τραγουδά. Αυτή η παύση, που διακόπτει προσωρινά τον ρυθμό του τραγουδιού, φαίνεται όμως σαν να είναι και ένα τέχνασμα ώστε να «επαναρυθμίζεται» το τραγούδι για την έναρξη της επόμενης στροφής και του ρεφρέν, το μελωδικό μέρος του οποίου ακολουθεί έξυπνα αυτό των κουπλέ.
Στο πλαίσιο ενός τραγουδιού το οποίου η ατμόσφαιρα και το λεξιλόγιο είναι τόσο… ατάραχο, η ελαφρώς παράφωνη συγχορδία που ακούγεται στο ρεφρέν –αν και σκοτεινής μελωδικής προέλευσης- παρέχει μία αποτελεσματική ένδειξη μιας ανεπαίσθητης και διακριτικής ανησυχίας που φαίνεται να έχει ο ήρωας του τραγουδιού. Θεωρητικά αυτή η συγχορδία λέγεται ότι δεν έχει κάποια προέλευση αλλά είναι μάλλον τυχαία, προϊόν της μελωδικής «κίνησης» του τραγουδιού από την ίδια του την αρμονική σύσταση. Το γεγονός ότι «τραβιέται» για ένα ολόκληρο μέτρο, δηλαδή όσο και οι υπόλοιπες συγχορδίες του τραγουδιού, είναι αυτό που εφιστά ιδιαίτερα την προσοχή του ακροατή. Αντίθετα με τα κουπλέ και τα ρεφρέν, το μικρό σόλο που ακούγεται με τη συμπλήρωση του πρώτου λεπτού του τραγουδιού είναι ειρωνικά το πιο διατονικά σταθερό και αρμονικά το πιο αργό σημείο ολόκληρου του τραγουδιού.
Το «All My Loving» ηχογραφήθηκε στις 30 Ιουλίου 1963 και κυκλοφόρησε από την Parlophone στις 22 Νοεμβρίου του ίδιου έτους. Τα βασικά φωνητικά του τραγουδιού ανήκουν στον Paul McCartney και είναι εν μέρει διπλοηχογραφημένα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο George Martin, ο παραγωγός των Beatles, διπλοηχογράφησε τη φωνή του Paul McCartney. Αργότερα αναγνώρισε ότι έκανε λάθος καθώς, αντίθετα με τους John Lennon, George Harrison και Ringo Starr, τα φωνητικά του Paul McCartney δεν χρειαζόντουσαν ντουμπλάρισμα. Μετά από αυτό, ο Martin σπάνια διπλοηχογραφούσε τη φωνή του Paul McCartney.
Αν και στην εκτέλεση που ηχογραφήθηκε στο studio ο Paul McCartney ερμήνευσε και τα δύο μέρη του τραγουδιού, στις ζωντανές εμφανίσεις των Beatles το δεύτερο μέρος (αμέσως μετά το σόλο της κιθάρας) το ερμήνευαν μαζί ο Paul McCartney και ο John Lennon.
Το «All My Loving» κυκλοφόρησε στις 7 Φεβρουαρίου του 1964 και σε EP, με μονοφωνικό ήχο, το οποίο περιείχε 4 τραγούδια: το ομώνυμο και το «Money (That’s What I Want)» από το album «With The Beatles» και τα «Ask Me Why» και «P.S. I Love You» από το album «Please Please Me».
Το «All My Loving» ήταν το πρώτο τραγούδι που έπαιξαν οι Beatles στην πρώτη τους εμφάνιση στο «Ed Sullivan Show», στις 9 Φεβρουαρίου 1964. Σε εκείνη την εκπομπή, οι Beatles έπαιξαν το τραγούδι με μαθηματική ακρίβεια, δηλαδή σε εκτέλεση που ακούγεται σχεδόν ίδια με αυτή του album.
Ήταν μια ιστορική τηλεοπτική εκπομπή, καθώς την παρακολούθησαν πάνω από 73.000.000 άτομα (!), γεγονός που εκείνη την εποχή αποτέλεσε ρεκόρ μεγαλύτερης τηλεθέασης. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του George Harrison: «Έμαθα ότι καθ' όλη τη διάρκεια της εκπομπής δεν αναφέρθηκε κάποια εγκληματική πράξη. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και οι εγκληματίες έκαναν ένα διάλειμμα για να μας παρακολουθήσουν...».
Από τις επανεκτελέσεις του τραγουδιού ξεχωρίζει αυτή του ισπανικού συγκροτήματος Los Manolos, η οποία κυκλοφόρησε το 1992 στο πλαίσιο της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στη Βαρκελώνη, καθώς και μία οργανική εκτέλεση που ακούγεται στην ταινία «Magical Mystery Tour».
Παρά το γεγονός ότι το «All My Loving» είναι ένα πολύ ευχάριστο και εύθυμο τραγούδι, συνδυάζεται με δύο δυσάρεστα γεγονότα:
1. Ήταν το αγαπημένο τραγούδι της Linda McCartney. Την εποχή που κυκλοφόρησε, η Linda McCartney λεγόταν ακόμα Linda Louise Eastman και ήταν παντρεμένη με τον John Melvin See Jr, με τον οποίο χώρισε τον Ιούνιο του 1965. Τον Paul McCartney τον γνώρισε στις 15 Μαΐου του 1967 σε μία συναυλία του Georgie Fame στο Λονδίνο. Δύο χρόνια αργότερα, στις 12 Μαρτίου του 1969, παντρεύτηκαν και απέκτησαν τρία παιδιά. Δεν τους χώρισε παρά ο θάνατος, όταν η Linda McCartney πέθανε στις 17 Απριλίου του 1998, σε ηλικία 56 ετών, από καρκίνο του στήθους.
2. Ήταν το τραγούδι που έπαιζε στα μεγάφωνα του Roosevelt Hospital τη στιγμή που μεταφερόταν στα επείγοντα ο John Lennon αμέσως μόλις πυροβολήθηκε από τον Mark David Chapman στις 8 Δεκεμβρίου του 1980.
Κωνσταντίνος Παυλικιάνης
Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.
Στείλε το άρθρο σου
σχολιάστε το άρθρο
#18215 / 08.04.2009, 01:10 / Αναφορά Πάρα πολύ καλό το αφιέρωμα! Είναι πολύ αξιό και λεπτομερή... Μπράβο! |
#18218 / 08.04.2009, 07:30 / Αναφορά Λεπτομερέστατη ανάλυση . Πολύ ωραίο κείμενο. Δεν ξέρω αν είναι από τα αγαπημένα των Beatles ...πάντως εγώ όταν πήγαινα σχολείο, συχνά το σιγοτραγουδούσα . (Ας όψεται ο dad που είναι fan ) |
#18219 / 08.04.2009, 10:29 Πολύ ωραία ανάλυση! Επέτρεψε μου όμως μιά μικρή και μάλλον ασήμαντη διόρθωση... Στις ζωντανές εμφανίσεις,στο κουπλέ μετά το σόλο,αυτός που ερμηνεύει το τραγούδι μαζί με τον Paul McCartney είναι ο George Harrison κι όχι ο John Lennon. |
#18252 / 13.04.2009, 13:44Πολύ ωραία ανάλυση! Αυτό μου άρεσε πάάάάάάάάρα πολύ!!!! |
#18220 / 08.04.2009, 15:20 / Αναφορά Παρα πολυ ωραιο το αφιερωμα για τους Beatles!!!!!Μπραβω σου!!!:) |
#18229 / 09.04.2009, 00:48 Καταπληκτικό! Όσο μεγαλώνω πιστεύω πως οι Beatles είναι παρεξηγημένο κατα βάθος συγκρότημα. Σαν υπέρμαχος των Rolling Stones περισσότερο από πείσμα παρά από πεποίθηση, ασχολήθηκα με τους Beatles αρκετά μεγάλος. Μπράβο σου. |
#25092 / 29.07.2012, 12:38 / Αναφορά ALL MY LOVING + BEATLES τίποτα άλλο... Καλή Συνέχεια CHE !!! (...κι ας έκλεισες το άρθρο σου με δυο σταγόνες δάκρυα...) |