ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

    Ο όρος «βρετανική εισβολή» χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά, τη δεκαετία του 60, για να περιγράψει το φαινόμενο που, συγκροτήματα από τη Βρετανία έγιναν δημοφιλή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    The British Invasion

    Γράφει το μέλος vasilisbSax
    4 άρθρα στο MusicHeaven
    Πέμπτη 18 Μαρ 2010

    Ο επαναστατικός ρυθμός και η εικόνα του αμερικανικού Rock and roll και οι μουσικοί Blues έγιναν δημοφιλείς στη βρετανική νεολαία προς το τέλος της δεκαετίας του '50. Αυτό μαζί με την τζαζ έγινε πρότυπο για διάφορα βρετανικά συγκροτήματα που θα ήταν αργότερα μέρος της «εισβολής». Τα νέα βρετανικά συγκροτήματα άρχισαν να συνδυάζουν τις διάφορες βρετανικές και αμερικανικές μορφές μουσικής.

    The British Invasion

    Οι Troggs, μια αγγλική ροκ μπάντα από τη δεκαετία του '60 είχε διάφορες επιτυχίες στη Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του διασημότερου τραγουδιού τους, «Wild Thing». Οι Troggs ήταν από την πόλη Andover στη νότια Αγγλία. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1964 και ονομάστηκε αρχικά Troglodytes. Οι Troggs υπόγραψαν με τον μάνατζερ των Kinks, Larry Page το 1965 με την εξής σύνθεση: Reg Presley : τραγούδι, Dave Wright: τραγούδι και ακουστική κιθάρα, Chris Britton: ηλεκτρική κιθάρα, Pete Staples & Tony Murray: μπάσο, Ronnie Bond: ντραμς.

    The British Invasion

    Οι Yardbirds είχαν κι αυτοί αρκετές επιτυχίες στα μέσα της δεκαετία του '60. Η μπάντα ξεχωρίζει για την έναρξη της καριέρας τριών από τους διασημότερους κιθαρίστες του ροκ: Eric Clapton, Jeff Beck και Jimmy Page. Όλοι τους ήταν στους δεκαπέντε από τους 100 κορυφαίους κιθαρίστες της λίστας του περιοδικού Rolling Stone (ο Clapton στο Νο4, ο Page στο Νο9, και ο Beck στο Νο14). Η διάλυση του γκρουπ οδήγησε στο σχηματισμό του συγκροτήματος των Led Zeppelin, από το Jimmy Page το 1968.Στο σχήμα που κατά διαστήματα συμμετείχαν οι παραπάνω, βασικοί παρέμεναν οι: Keith Relf - lead vocals, harmonica, Chris Dreja - rhythm guitar, Paul Samwell -Smith - bass, backing vocals και Jim McCarty - drums, backing vocals, percussion.

    The British Invasion

    Οι Kinks φτιάχτηκαν στο Muswell Hill, στο βόρειο Λονδίνο, από τους αδελφούς Ray και Dave Davies το 1964. Οι Kinks είναι μια από τις σημαντικότερες ροκ μπάντες της εποχής. Η μουσική τους επηρεάστηκε από ένα ευρύ φάσμα μουσικών ειδών, συμπεριλαμβανομένου του rhythm and Blues, και της παραδοσιακής βρετανικής μουσικής. Η μπάντα σχηματίστηκε αρχικά από τους Ray Davies (φωνή και ακουστική κιθάρα ), Dave Davies (ηλεκτρική κιθάρα και φωνή), Pete Quaife (μπάσο και δεύτερες φωνές), και Mick Avory (τνραμς και κρουστά). Οι Ray και Dave Davies ήταν τα μόνα μέλη που παρέμειναν σε όλη την πορεία του γκρουπ.Οι Kinks ήρθαν αρχικά στην επικαιρότητα το 1964 με το «You Really Got Me», ενώ γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και με το «All Day And All Of The Night».

    The British Invasion

    Οι Hollies σχηματίζονται στις αρχές της δεκαετίας του 1960 στο Manchester. Γνωστοί για το διακριτικό αρμονικό φωνητικό ύφος τους (που επηρέασε πολλούς άλλους) έγιναν ένα από τα κύρια βρετανικά συγκροτήματα της εποχής, και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς σε πολλές άλλες χώρες αν και δεν επέτυχαν σημαντική επιτυχία αμερικανικών προδιαγραφών ως το 1966. Όπως οι Rolling Stones, ξεχωρίζουν επίσης ως ένα από τα λίγα βρετανικά συγκροτήματα της δεκαετίας του '60 που δεν έχει χωρίσει ποτέ επίσημα και που συνεχίζει να ηχογραφεί και να παίζει και σήμερα. Όπως είπε πρόσφατα  το μέλος Graham Nash το συγκρότημα αποφάσισε ακριβώς πριν από μια εμφάνιση να ονομαστεί Hollies λόγω του θαυμασμού τους για τον Buddy Holly. Το αρχικό σχήμα αποτελούσαν ο Allan Clarke φωνή, ο Graham Nash κιθάρα και φωνή, ο Vic Steele (πραγματικό όνομα Vic Farrell) κιθάρα, ο Eric Haydock μπάσο και ο Don Rathbone τύμπανα.Για πρώτη φορά κάνουν επιτυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες με το «Look through Any Window» τον Ιανουάριο του 1966 και μέσα στην ίδια χρονιά το «Bus Stop» φτάνει στο νούμερο 5, ένα τραγούδι που έγραψε ο Graham Gouldman μέλος αργότερα των 10CC.

    The British Invasion

    Οι Manfred Mann μια rhythm and Blues και ποπ μπάντα της δεκαετίας του '60, ονομάστηκαν έτσι από τον ιδρυτή τους. Οι Mann-Hugg Blues Brothers (όπως ονομάστηκε το γκρουπ αρχικά) σχηματίστηκαν στο Λονδίνο το Δεκέμβρη του 1962 από τον κυμπορντίστα Manfred Mann και τον ντράμερ  Mike Hugg. Ξεπήδησαν από το βρετανικό μπλουζ που παιζόταν στα clubs  του Λονδίνου (που γέννησε επίσης τους Rolling Stones και τους Yardbirds). Η μπάντα συμπληρώθηκε από τους Mike Vickers στην κιθάρα, το άλτο σαξόφωνο και το φλάουτο , Dave Ρίτσμοντ στο μπάσο, και Paul Jones στο τραγούδι και στις φυσαρμόνικες. Αλλάζουν το όνομά τους σε Manfred Mann και Manfred’s. Η μπάντα τραβάει γρήγορα την προσοχή για τον ήχο τους που βασίζεται κυρίως στα πλήκτρα του Mann, και την εκφραστική φωνή του Jones.

    The British Invasion

    Οι Gerry & the Pacemakers άλλη μια δημοφιλής βρετανική Rock and roll παρέα. Από κοινού με το Beatles, προήλθαν από το Liverpool και προωθήθηκαν και αυτοί από το Brian EpsteinGerry Marsden δημιούργησε το συγκρότημα το 1959 με τον αδελφό του Fred, τον Les Chadwick και τον Arthur McMahon. Συναγωνίστηκαν τους Beatles στην αρχή της σταδιοδρομίας τους, παίζοντας στις ίδιες περιοχές στο Αμβούργο και στο Λίβερπουλ. Το αρχικό όνομα του συγκροτήματος ήταν The Mars-Bars αλλά αναγκάστηκαν να το αλλάξουν όταν το  ανακάλυψε η Mars Candy Company και απείλησε με νομική δίωξη. Γενικά το ξεκίνημά τους ήταν λίγο παράλληλο και κόντρα στους Beatles. Συνεργάστηκαν με το Brian Epstein μάνατζερ επίσης των σκαθαριών, ο οποίος τους έκανε συμβόλαιο αργότερα με τη Columbia Records (μια αδελφή ετικέτα της Parlophone των Beatles κάτω από την EMI) όπου στις αρχές του 1963 ηχογράφησαν το "How Do You Do It?". Και ενώ, έχοντας υπογράψει συμβόλαιο με μια μικρή εταιρία της Νέας Υόρκης την Laurie, δεν τους προσέξει κανείς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά την είσοδο των  Beatles στα αμερικάνικα charts, η Laurie κυκλοφορεί το «Don't Let The Sun Catch You Crying» το οποίο γίνεται μεγάλη επιτυχία το 1964 και έτσι πραγματοποιείται και η «εισβολή» του Gerry και των Pacemakers στους καταλόγους επιτυχιών των Ηνωμένων Πολιτειών

    The British Invasion

    Οι Animals δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του 1962 και του 1963 με τη συνένωση του  Burdon με το Alan Price Rhythm and Blues Combo. Τους είπαν Animals λόγω της άγριας σκηνικής παρουσίας τους και το όνομα έμεινε. Η αρχική σύνθεση ήταν ο Eric Burdon (φωνή), ο Alan Price (όργανο και πλήκτρα), ο Hilton Valentine (κιθάρα), ο John Steel (τύμπανα), και ο Bryan "Chas" Chandler (μπάσο). Οι Animals έγιναν γνωστοί για το Blues ήχο και τη βαθιά - εκφραστική φωνή του Eric  Burdon.

    The British Invasion

    Οι Chad & Jeremy ήταν ένα Folk Rock ντουέτο της δεκαετίας του '60, που αποτελούσαν ο Chad Stuart (David Stuart Chadwick το πραγματικό του) και ο Jeremy Clyde (δηλαδή ο Michael Thomas Jeremy Clyde). Το πρώτο τους single που τους συμπεριέλαβε στη βρετανική εισβολή είναι το «Yesterday's Gone». Οι Chad & Jeremy εκμεταλλεύτηκαν στη συνέχεια την απήχηση που είχε το είδος της μουσικής τους στο αμερικάνικο κοινό και έκαναν και κάποιες ακόμα επιτυχίες επί αμερικανικού εδάφους αλλά όχι σπουδαία πράγματα με μόνη εξαίρεση την επόμενη ηχογράφησή τους το «A Summer Song» που έφτασε στο νούμερο 7 του Billboard Hot 100 για το 1964.

    The British Invasion

    ι Spencer Davis Group ήταν ένα συγκρότημα που γεννήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’60 στο Birmingham. Στο απόγειό της τη μπάντα αποτελούσαν  οι Spencer Davis, Steve και Muff Winwood και Pete York. Ο Jimmy Miller ήταν ο παραγωγός τους. Ο έφηβος τότε Steve Winwood έφυγε το 1967, για να δημιουργήσει τους Traffic πριν ενωθεί με τους Blind Faith, κάνοντας έπειτα μια σταδιοδρομία ως solist. Ο Spencer Davis πήγε στο Birmingham από το Λονδίνο το 1960 για σπουδές και το 1963 μαζί με τους αδελφούς Winwood έφτιαξε το Spencer Davis Group κάνοντας συχνές εμφανίσεις στην πόλη. Υπέγραψαν το πρώτο τους συμβόλαιο όταν τους είδε ο Chris Blackwell της Island Records σε μια εμφάνισή τους σε κάποιο club και έγινε και ο παραγωγός τους για να φτάσουν στο νούμερο ένα στο τέλος του 1965 με το "Keep On Running" ενώ στις αρχές του 1967 ηχογραφούν το κομμάτι που θα γίνει μεγάλη επιτυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες, το «Gimme Some Lovin'».

    The British Invasion

    Οι Swinging Blue Jeans ιδρύθηκαν από τους Ray Ennis και Les Braid το 1957, σαν ένα σεξτέτο τζαζ, με το όνομα Blue Jeans. Η σύνθεση περιελάμβανε επίσης τον Bruce McCaskill στην κιθάρα και τη φωνή, τον Tommy Hughes στο μπάντζο, τον Norman Kuhlke στη σανίδα μπουγάδας, και τον Spud Ward στο oil drum bass (ένα είδος κρουστού φτιαγμένου από βαρέλι πετρελαίου). Ο Ralph Ellis προστέθηκε αργότερα στην κιθάρα. Μέχρι το 1962, εμφανίζονταν συνέχεια στο Λίβερπουλ και στο Star Club του Αμβούργο.Μεταπήδησαν στο Rock and roll, και με μια αλλαγή ονόματος, για να απεικονίσουν την ενδυμασία τους, σε Swinging Blue Jeans κέρδισαν ένα συμβόλαιο με τον παραγωγό δίσκων, Walter Ridley, αλλά χωρίς μεγάλη επιτυχία. Το πιο γνωστό τους single το "Hippy Hippy Shake" έχοντας στην άλλη πλευρά του δίσκου τη δικιά τους εκδοχή για το "Good Golly Miss Molly" του Little Richard.

    The British Invasion

    Οι Beatles δημιουργήθηκαν στο Liverpool το 1960, και έγιναν ένα από τα πιο επιτυχημένα εμπορικά και πιο δημοφιλή συγκροτήματα στην ιστορία της ποπ μουσικής. Για το μεγαλύτερη μέρος της ύπαρξής τους, ήταν ο John Lennon (ακουστική κιθάρα , φωνή), ο Paul McCartney (μπάσο, φωνή), George Harrison (ηλεκτρική κιθάρα , φωνή) και Ringo Starr (τύμπανα, φωνή). Αρχικά ξεκίνησαν με τους Lennon, McCartney, Harrison, Stuart Sutcliffe (μπάσο) και Pete Best (τύμπανα), παίζοντας και αποκτώντας φήμη στα club του Λίβερπουλ και του Αμβούργο κατά τη διάρκεια μιας τρίχρονης περιόδου από το 1960 ως το 1963. Ο Sutcliffe έφυγε το 1961, και αντικαταστάθηκε από τον Starr το επόμενο έτος. Με τον Brian Epstein μάνατζερ και το χεράκι του παραγωγού George Martin, οι Beatles έκαναν επιτυχία στα τέλη του 1962 με το πρώτο τους single, "Love Me Do" αλλά η επιτυχία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού καθυστέρησε ένα χρόνο λόγω ενδοεταιρικών μηχανοραφιών για να έρθει τον Δεκέμβρη του ’63 ξαφνικά μετά από ένα δελτίο ειδήσεων για τη βρετανική προκαλούμενη Beatlemania με την κυκλοφορία στην Αμερική του "I Want to Hold Your Hand"

    The British Invasion

    Οι Rolling Stones, η μεγαλύτερη Rock and roll μπάντα όλων των εποχών,  δημιουργήθηκαν το 1962 στο Λονδίνο όταν ενώθηκαν ο πολύ καλός μουσικός Brian Jones και ο πιανίστας Ian Stewart με τον τργουδιστή Mick Jagger και τον κιθαρίστα Keith Richards. Ο μπασίστας Bill Wyman και ο ντράμερ Charlie Watts ολοκλήρωσαν το αρχικό σχήμα. Ο Stewart, που κρίθηκε ακατάλληλος ως είδωλο, απομακρύνθηκε από το σχήμα το 1963 αλλά συνέχισε να συνεργάζεται με το γκρουπ ως κυμπορντίστας μέχρι το θάνατό του το 1985. Στην αρχή η μπάντα ηχογραφούσε κυρίως αμερικάνικα Blues και R&B τραγούδια, αλλά από το 1966 και μετά, τραγούδια των Jagger & Richards. Ο Mick Taylor αντικατέστησε τον Jones το 1969 ενώ εγκατέλειψε τη μπάντα το 1974, και αντικαταστάθηκε το 1975 από τον κιθαρίστα Ronnie Wood, ο οποίος έχει παραμείνει στο γκρουπ από τότε. Ο Wyman άφησε τους Rolling Stones το 1992  και ο μπασίστας Darryl Jones, που δεν είναι επίσημο μέλος του συγκροτήματος, συνεργάζεται μαζί τους από το 1994.

    The British Invasion

    Οι Who δημιουργήθηκαν το 1964. Το αρχικό σχήμα αποτέλεσαν ο κιθαρίστας Pete Townshend, ο τργουδιστής Roger Daltrey, ο μπασίστας John Entwistle, και ο ντράμερ Keith Moon. Έγιναν γνωστοί για τις γεμάτες ενέργεια ζωντανές εμφανίσεις τους συμπεριλαμβανομένου του πρωτοποριακού θεάματος της καταστροφής των οργάνων.Γίνονται γνωστοί στη Βρετανία, εν μέρει από τους πειρατικούς ραδιοσταθμούς όπως το Radio Caroline, που μετάδωσε τον Ιανουάριο του 1965 το «I Can't Explain» και γρήγορα ανεβαίνουν στο Top 5 της Βρετανίας ενώ το 1967 για πρώτη φορά μπαίνουν στα 40 της Αμερικής με το «Happy Jack».

    The British Invasion

    Οι Zombies σχηματίστηκαν το 1959 από τον Rod Argent στο πιάνο και τον Colin Blunstone στα φωνητικά, και στα μέσα της δεκαετίας του '60 έκαναν επιτυχία στην Αμερική με τα «She's Not There» απ’ τα πρώτα τραγούδια που έγραψε ο Argent, και «Time of the Season» που περιλαμβάνεται στο άλμπουμ Odessey and Oracle του 1968 , το οποίο θεωρείται ένα από τα καλύτερα της χρονιάς του και είναι στο νούμερο 80 του καταλόγου των 500 καλύτερων δίσκων όλων των εποχών του περιοδικού των Rolling Stone.

    The British Invasion

    Οι Freddie and the Dreamers ήταν ένα συγκρότημα  που είχε διάφορες επιτυχίες μεταξύ Μαΐου 1963 και Νοεμβρίου 1965. Οι εμφανίσεις τους βασίστηκαν πάνω στην κωμική εμφάνιση του γίγαντα (1.60m ύψος) Freddie Garrity, ο οποίος ήταν διάσημος για τις εν είδη πετάγματος αναπηδήσεις του επί σκηνής. Την παρέα  αποτελούσαν εκτός από τον Freddie Garrity στο τραγούδι, ο Roy Crewdson κιθάρα, ο Derek Quinn κιθάρα και φυσαρμόνικα, ο Peter Birrell μπάσο, και ο Bernie Dwyer τύμπανα. Το «I'm Telling You Now», έφθασε στο νούμερο 1 του αμερικάνικου chart την άνοιξη το 1965, ενώ η επόμενη μεγαλύτερη επιτυχία τους το «Do The Freddie» που ανέβηκε στο νούμερο 18, έγινε χορευτική τρέλα, ίσως λόγω της χαρακτηριστικής κίνησης του Freddie επί σκηνής.

    The British Invasion

    Οι Searchers είναι μια αγγλική ροκ μπάντα που προέκυψε ως τμήμα της σκηνής Merseybeat της δεκαετίας του '60 μαζί με τους Beatles, τους Swinging Blue Jeans, και τους Gerry & the Pacemakers.Αρχικά φτιάχτηκε ένα γκρουπ τζαζ στο Λίβερπουλ το 1959 από τους John McNally και Mike Pender, που κατά μία εκδοχή πήρε το όνομά της από το κλασικό γουέστερν του 1956 με τον John Wayne, «The Searchers». Ο Pender υποστηρίζει ότι το όνομα ήταν δικιά του ιδέα, αλλά ο McNally το αποδίδει στον 'Big Ron' Woodbridge , τον πρώτο βασικό τραγουδιστή τους. Η γένεση του ονόματος τελικά παραμένει εκκρεμής. Πάντως ένα είναι σίγουρο: ότι η μπάντα προέκυψε από μια προϋπάρχουσα μπάντα τζαζ που είχε φτιαχτεί  από τον McNally, και τους φίλους του Brian Dolan (κιθάρα) και Tony West (μπάσο). Όταν τα άλλα δύο μέλη έχασαν το ενδιαφέρον τους, ο McNally ενώθηκε με τον γείτονά του κιθαρίστα Mike Prendergast. Πήραν μαζί τους τον Tony Jackson στο μπάσο και ονομάστηκαν «Tony and the Searchers» με τον Joe Kelly στα τύμπανα τον οποίο σύντομα αντικαθιστά ο Norman McGarry και αυτή είναι η τελική σύνθεση του γκρουπ - McNally, Pender (όπως έγινε γνωστός), Jackson και McGarry.Αρχικά έκαναν επιτυχία με τη διασκευή τους στο τραγούδι των Clovers "Love Potion No. 9". Ήταν το δεύτερο συγκρότημα από το Λίβερπουλ, μετά τους Beatles, που είχαν επιτυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες το Μάρτιο του 1964 με το «Needles and Pins».

    The British Invasion

    Οι Peter και Gordon ήταν ένα ακόμα Βρετανικό ντουέτο που συμμετείχε στην «εισβολή» , και δημιουργήθηκε από τον Peter Asher και τον Gordon Waller. Έγιναν πολύ γνωστοί το 1964 με το «A World Without Love» που έφτασε στο νούμερο 1 στις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ και το «I Go To Pieces» ανέβηκε μέχρι το νούμερο 7.





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #19803   /   18.03.2010, 09:13   /   Αναφορά
    Ένα εξαιρετικό άρθρο από τον Vasilibsax που δείχνει το μεράκι και τις γνώσεις του για τη μουσική.



    Ομολογώ οτι με έβαλες σε σκέψη πως πρέπει να ψαχτώ περισσότερο τουλάχιστον για συγκροτήματα όπως οι Rolling Stones οι Who ή οι Animals. Οι Beatles αν και δεν είναι αδυναμία μου είναι σίγουρα τεράστιοι! Σε ευχαριστώ που μου σύστησες τους Zombies, με το "she's not there" και το "time of the season", τα άκουσα, απίστευτες κομματάρες. Αγαπημένο και το "sunny afternoon" από τους Kinks και από Who το "love reign over me" Οι Yardbirds τους οποίους μόνο ακουστά είχα ξεκίνησαν με Eric Clapton, Jeff Beck και Jimmy Page!!!! Πραγματικά απίστευτο.



    Όντως το όλο άρθρο, ένα εγκυκλοπαιδικό εγχειρίδιο! Έτσι λοιπόν εξηγείται η πανίσχυρη μουσική βιομηχανία της Μ. Βρετανίας και πως να μην εισβάλλει στις Η.Π.Α άλλωστε...



    "Βρετανική εισβολή" που - αν κάνω λάθος διόρθωσέ με - μέχρι και σήμερα ισχύει και είναι πλέον "παγκόσμια", με πρωτοπόρα τα συγκροτήματα που αναφέρεις και άνοιξαν το δρόμο για τη γνωστή Βρετανική "μουσική βαριά βιομηχανία".



    Ένα μεγάλο μπράβο για αυτό το άρθρο και τις γνώσεις σου που μοιράζεσαι Βασίλη, ήδη το έχω αποθηκεύσει στον σκληρό για να ανατρέξω κάποια στιγμή.



    5*****
    #19804   /   18.03.2010, 12:32   /   Αναφορά
    Μπράβο σου vassilisbSax για το υπέροχο άρθρο σου. Αναφέρεις πολλά ιστορικά μουσικά σχήματα, καθώς και άλλα τα οποιά δεν είναι τόσο γνωστά, αλλά αξίζουν να τα ψάξεις.

    Αγαπημένες μπάντες μου: Rolling Stones, The Beatles, The Who. Όλοι μοναδικοί και εξαίρετοι μουσικοί, που άλλαξαν τον ήχο του ροκ για πάντα.

    Θα ήθελα μια μεγαλύτερη αναφορά στους Who, αλλά δεν πειράζει, γιατί το άρθρο είναι ένας θησαυρός, για αυτόν που θέλει να μάθει κάποια πράγματα για το ροκ.

    Οπότε δεν έχω παρά να σου πω μπράβο!!
    #19805   /   18.03.2010, 16:09   /   Αναφορά
    Εξαιρετικό άρθρο. Μπράβο!



    #19806   /   18.03.2010, 16:58
    Κατ' αρχάς να ευχαριστήσω τους φίλους που διάβασαν το έρθρο και το βρήκαν αξιόλογο.

    Θα ήθελα να διορθώσω ένα τυπογραφικό λάθος που υπάρχει στην αναφορά στους Zombies: το περιοδικόπου που συμπεριλαμβάνει το άλμπουμ τους "Odessey and Oracle" στα 500 καλύτερα όλων των εποχών είναι το μουσικό περιοδικό Rolling Stone και όχι το περιοδικό των Rolling Stone, όπως γράφτηκε.

    Τέλος θα ήθελα να πω πως το άρθρο έχει σκοπό να κάνει γνωστά και κάποια συγκροτήματα που συμμετείχαν σ' αυτήν την πρώτη Βρετανική εισβολή (γιατί ακολούθησε και δεύτερη στη δεκαετία του '80) και δεν είναι τόσο γνωστά, και κυρίως να είναι (το άρθρο) η αφορμή για παραπέρα ψάξιμο από τους ενδιαφερόμενους. Γι' αυτό και δεν επεκτάθηκα αν και πολύ θα ήθελα τουλάχιστον για κάποιους των οποίων υπήρξα φανατικός οπαδός εκείνη την εποχή (Rolling Stones, Yardbirds, Animals, Who, Zombies)

    #19807   /   18.03.2010, 21:06
    Γεια σου ρε μπιλαρε

    θα σε κανω επιτιμο καθηγητη μουσικης ιστοριας

    εξαιρετικο και ουσιαστικο το αρθρο σου

    θα σου βαλω μονο μαθητριες στο μαθημα σου

    #19808   /   18.03.2010, 21:53   /   Αναφορά
    Πράγματι ενδιαφέρον άρθρο, μου άρεσε κι εμένα πολύ!

    Και μέσω αυτού, γνώρισα και κάποια συγκροτήματα που ως τώρα δεν ήξερα.

    Από τα ήδη γνωστά σε μένα, αυτά που μ' αρέσουν πιο πολύ είναι οι Rolling Stones, οι Beatles, οι Animals και οι Yardbirds.
    #19809   /   19.03.2010, 09:23   /   Αναφορά
    Θα συνεχίσεις και στα 70'ς στη Βρετανία του "πανκ" ρευματος???

    Εκει είναι η εποχή που μ'αρεσει! British Invasion indeed... πολύ γευστικό άρθρο με πληροφορίες και τους κύριους εκφραστες αυτού του κυματος :D
    #19810   /   19.03.2010, 17:38   /   Αναφορά
    Συγχαρητήρια Βασίλη για το άρθρο σου!


    Αν και ως γνωστός "Μπητλόβιος" με ...χάλασες με τις εισαγωγές σου για Beatles & Rolling Stones αντίστοιχα ("...έγιναν ένα από τα πιο επιτυχημένα εμπορικά και πιο δημοφιλή συγκροτήματα στην ιστορία της ποπ μουσικής" για τους Beatles, σε σχέση με το "η μεγαλύτερη rock and roll μπάντα όλων των εποχών" για τους Stones), καθώς χωρίς να υποτιμώ καθόλου τους δεύτερους θεωρώ ότι η ύπαρξη των πρώτων (πέρα από τα πολύ περισσότερα διαχρονικά και "μαγικά" κομμάτια τους) έφερε επανάσταση στη μουσική όπως την ξέραμε μέχρι τότε... Θα το ...καταπιώ όμως, χαχαχαχα!!! Δεν πρέπει άλλωστε εδώ να αρχίσει η κλασσική λογομαχία και αντιπαράθεση περί Σκαθαριών και Κυλιόμενων Πετρών και ποιο ήταν το μεγαλύτερο ροκ συγκρότημα! Άλλωστε μεταξύ 2 γιγάντων, αν ο ένας έχει πέντε - δέκα πόντους παραπάνω ύψος, λίγο έχει σημασία ;)


    Περιμένουμε και συνέχεια με άρθρο για τα επόμενα χρόνια της βρετανικής σκηνής!