Αφού μας σερβίρισαν Spaghetti Western, το 1999 οι Ιταλοί αποφάσισαν να μας σερβίρουν και Spaghetti House…
Το «Blue (Da Ba Dee)» περιλαμβάνεται στον πρώτο δίσκο των Eiffel 65 «EuroPop», που κυκλοφόρησε το 1999.
Τους Eiffel 65 αποτελούσαν οι Ιταλοί Jeffrey Jey (βασικός τραγουδιστής), Maurizio Lobina (κιμπορντίστας) και DJ Gabry Ponte. Αν και το πάθος τους για τη χορευτική και ηλεκτρονική μουσική ήταν κοινό, ο καθένας είχε τις δικιές του επιρροές και το δικό του υπόβαθρο. O Jeffrey πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Brooklyn της Νέας Υόρκης, μεγαλώνοντας με Rod Stewart και Duran Duran, όταν τελικά επέστρεψε με τους γονείς του στην Ιταλία, όπου ο Maurizio σπούδαζε κλασικό πιάνο ενώ ο Gabry αποκτούσε πιο στενές σχέσεις με τη χορευτική μουσική μέσω της απασχόλησής του ως DJ.
Ο Jeffrey και ο Maurizio μαζί με τον παραγωγό Massimo Gabutti έγραψαν το «Blue (Da Ba Dee)». Το τραγούδι προέκυψε σχεδόν κατά λάθος και μάλιστα πριν σχηματιστεί το συγκρότημα. Ο Maurizio Lobina έπαιζε την εισαγωγή στο πιάνο όταν μπήκε μέσα ο παραγωγός και τον ρώτησε:
-Maurizio, τι σκοπεύεις να κάνεις μ’ αυτό;
- Ακόμα δεν ξέρω.
- Και γιατί δεν κάνεις ένα χορευτικό τραγούδι προσθέτοντας και μερικά da ba dee σ’ αυτό που παίζεις;
Εκείνη την ώρα περνούσε από κει ο Jeffrey Jey και τότε οι δυο τους στράφηκαν προς σ’ αυτόν λέγοντάς του:
- Έλα εδώ και κάτσε να μας βοηθήσεις να γράψουμε μερικούς στίχους!
Του είπαν και την ιδέα τους για τα da ba dee που μερικές φορές γινόντουσαν la-la-la και άλλες φορές na, na, na. Έτσι, ο Jey ξεκίνησε να γράφει τους στίχους.
Jeffrey Jey: Ξεκίνησα σκεφτόμενος πώς είναι ο κόσμος και ο τρόπος ζωής του και αναρωτήθηκα πώς θα μπορούσα να τον περιγράψω με μία λέξη. Δημιούργησα έναν χαρακτήρα, που λέγεται Zoroti, και τον τρόπο ζωής που κάνει. Από το πως θα αγόραζε το σπίτι του και από το πως θα επέλεγε το κορίτσι του, τη δουλειά του ή τη γειτονιά στην οποία θα ζούσε. Κατόπιν σκέφτηκα ένα χρώμα που θα περιέγραφε τον τρόπο με τον οποίο έβλεπε τα πράγματα. Στο τέλος είχαμε ένα κομμάτι που παρεμπιπτόντως έμοιαζε με τραγούδι. Ήταν αρκετά παράξενο γιατί συνήθως στη χορευτική μουσική δεν υπάρχει κουπλέ, γέφυρα και ρεφρέν.
Η ηχογράφηση του «Blue (Da Ba Dee)» έγινε το 1998 με παραγωγούς τους Maurizio Lobina, Massimo Gabutti και Luciano Zucchet.
Τα φωνητικά διαστρεβλώθηκαν μέσω μίας συσκευής vocoder, και γι’ αυτό το λόγο πολλοί νομίζουν ότι πίσω από την επίτηδες ασαφή στιχουργία κρύβεται κάποιο περίεργο μήνυμα. Παρόμοια τεχνική «ρομποτοποίησης» των φωνητικών χρησιμοποιήθηκε και από τη Cher στο τραγούδι «Believe», αν και στη δική της περίπτωση ο ήχος δημιουργήθηκε μέσω μίας συσκευής Auto-Tune.
Για τους στίχους του ρεφρέν έχουν ειπωθεί πολλές εκδοχές. Το βαρύ beat σε συνδυασμό με την παραμορφωμένη φύση των φωνητικών είχε ως αποτέλεσμα να μην ακούγονται καθαρά οι στίχοι και έτσι να ειπωθούν διάφορες εκδοχές ως προς το τι ακριβώς λένε. Πολλοί ακροατές ισχυρίζονται ότι οι στίχοι λένε «I’m blue, in Aberdeen I will die» και ότι ένα μέλος του συγκροτήματος αυτοκτόνησε στην πόλη Aberdeen. Η πραγματικότητα είναι ότι όλα τα μέλη των Eiffel 65 είναι εν ζωή και κανένας απ’ αυτούς δεν αυτοκτόνησε. Άλλοι λένε ότι οι στίχοι είναι «I’m blue and I’m in need of a guy» και για το λόγο αυτό υπέθεσαν ότι το τραγούδι αναφέρεται στην ομοφυλοφιλία. Κάποιοι άλλοι το ακούνε ως «If I was green I would die». Στην πραγματικότητα, όμως, οι σωστοί στίχοι είναι «I’m blue da ba dee, dabba da-ee» και σε καμία περίπτωση δεν αφορούν την ομοφυλοφιλία ή κάποια υποτιθέμενη αυτοκτονία ή οτιδήποτε άλλο.
Το τραγούδι απλά αναφέρεται σε έναν χαρακτήρα που ζει σε έναν μπλε κόσμο. Το χρώμα επιλέχθηκε τυχαία. Δεδομένου ότι οι στίχοι περιγράφουν αυτόν τον τύπο ως μπλε μέσα κι έξω («blue outside and inside») και ότι δεν έχει κανέναν («he ain’t got nobody»), ίσως να σημαίνει ότι το χρώμα αυτό αντιπροσωπεύει τη συναισθηματική του κατάσταση. Το τραγούδι αναφέρει επίσης ότι μία μεγάλη ποικιλία δικών του πραγμάτων, συμπεριλαμβανομένων του σπιτιού και του αυτοκινήτου του, είναι επίσης μπλε, γεγονός που απεικονίζεται και στο εξώφυλλο όπου όλα είναι μπλε. Η πρόταση «I’m blue» ακολουθούμενη από την επανάληψη των «da ba dee dabba da-ee» είναι η βάση του τραγουδιού.
Από μουσικής άποψης, το «Blue (Da Ba Dee)» κινείται στο χώρο της ευρωπαϊκής χορευτικής Pop-house μουσικής. Άλλωστε και ο τίτλος του άλμπουμ «EuroPop» υποδηλώνει αυτό ακριβώς. Ο μελωδικός ήχος του τραγουδιού, γραμμένος σε κλειδί σολ ελάσσονα και σε ρυθμό 128 bpm (beats per minute), σε συνδυασμό με τους παιδαριώδεις στίχους, παραπέμπουν σε εύπεπτη Pop. Τόσο εύπεπτη που το τραγούδι έμελλε να τύχει ευρείας κατανάλωσης από το αδηφάγο κοινό. Βέβαια και το τραγούδι δεν γράφτηκε διεκδικώντας δάφνες ποιότητας. Την πρώτη φορά που το ακούς λες «τι ηλίθιο τραγούδι είναι αυτό!». Τη δεύτερη φορά σκέφτεσαι ότι το ρεφρέν δεν είναι και τόσο κακό. Από κει και μετά, αυτό το αναθεματισμένο τραγούδι μπαίνει μέσα στον εγκέφαλό σου και δεν ξεκολλάει με τίποτα!
Το «Blue (Da Ba Dee)» είναι, λοιπόν, ένα επίπεδο χορευτικό κομμάτι αλλά περιέργως γοητευτικό, από αυτά που σε κάνουν να χτυπάς το πόδι σου στο πάτωμα. Διαθέτει μία αρκετά ενδιαφέρουσα μπασογραμμή και μία ωραία λούπα στο πιάνο, συνδυασμένα με ένα δονούμενο χορευτικό beat. Τα ρομποτικά φωνητικά μπορεί να μην είναι και τα καλύτερα, αλλά τουλάχιστον ταιριάζουν στο τραγούδι.
Εν ολίγοις, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το «Blue (Da Ba Dee)» αποτελεί την επιτομή του καλού ευρωπαϊκού χορευτικού τραγουδιού, δίνοντας πνοή στις απανταχού πίστες των clubs.
Αφού ολοκληρώθηκε το τραγούδι, στάλθηκε στα clubs και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, ενώ οι δημιουργοί του αφιερώθηκαν στη δημιουργία ήχων που συνδύαζαν το Trip-Hop με το drum & bass, τη house και την trance.
Τέσσερις μήνες αργότερα, το «Blue (Da Ba Dee)» έκανε το μεγάλο μπαμ και το κοινό ζητούσε να μάθει ποιοι ήταν αυτοί που κρύβονταν πίσω από το τραγούδι. Κάπως έτσι σχηματίστηκε το συγκρότημα, του οποίου το όνομα Eiffel επιλέχθηκε τυχαία από έναν υπολογιστή ενώ ο αριθμός 65 προέκυψε κατά λάθος. Ένας από τους παραγωγούς μιλούσε στο τηλέφωνο, όταν σημείωσε αυτόν τον αριθμό πάνω σε έναdemoτου συγκροτήματος και μάλιστα ακριβώς δίπλα από τη λέξη Eiffel. Τα μέλη του συγκροτήματος θεώρησαν ότι αυτή η τυχαία σύμπτωση των γεγονότων ήταν σημαδιακή κι έτσι το Eiffel 65 έμεινε ως το όνομα του συγκροτήματος.
Το «Blue (Da Ba Dee)» κυκλοφόρησε σε single στις 14 Απριλίου 1999. Σε μερικές χώρες βγήκε με τον τίτλο «I’m Blue». Το «Blue (Da Ba Dee)» αποδείχθηκε η μεγαλύτερη επιτυχία των Eiffel 65 καθώς έγινε Νο 1 σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αρχικά, γνώρισε επιτυχία στη Γαλλία φτάνοντας στο Νο 1 της χώρας στα τέλη του Αυγούστου 1999, πουλώντας μάλιστα 750.000 αντίτυπα (διαμαντένιο)! Τότε άρχισε να γνωρίζει επιτυχία και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, με αποτέλεσμα να γίνει Νο 1 στη Μεγάλη Βρετανία (600.000 αντίτυπα, πλατινένιο), Γερμανία (1.000.000 αντίτυπα, 5 φορές χρυσό), Ολλανδία (40.000 αντίτυπα, χρυσό), Ελβετία (100.000 αντίτυπα, 2 φορές πλατινένιο), Σουηδία (60.000 αντίτυπα, 3 φορές πλατινένιο), Νορβηγία, Αυστρία (30.000 αντίτυπα, πλατινένιο), Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία (7.957 αντίτυπα, χρυσό), Ιρλανδία, Ισπανία, Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες, στις περισσότερες εκ των οποίων έριξε από την κορυφή το «Mambo No. 5» του Lou Bega, Νο 2 στην Ισπανία και Νο 3 στην Ιταλία.
Το τραγούδι όμως γνώρισε επιτυχία και σε χώρες της Ωκεανίας και της Βορείου Αμερικής, φτάνοντας στο Νο 1 της Αυστραλίας (210.000 αντίτυπα, 3 φορές πλατινένιο), της Νέας Ζηλανδίας και του Καναδά (50.000 αντίτυπα, χρυσό), ενώ έφτασε και στο Νο 6 των Η.Π.Α. πουλώντας 2.000.000 αντίτυπα (πωλήσεις που κανένα άλλο ιταλικό συγκρότημα δεν είχε καταφέρει πριν). Το 2001, το «Blue (Da Ba Dee)» ήταν υποψήφιο για βραβείο Grammy στην κατηγορία Best Dance Recording.
Εκτός από την απλή εκτέλεση (διάρκειας 3:29) και την extended version (4:43) του τραγουδιού, υπάρχουν και πολλά remix: Paris Remix, Hannover Remix, DJs From Mars Red Planet Extended Remix, DJs From Mars Attax Extended Remix, Gabry Ponte Remix, Gabry Ponte vs Hifi Blueprint Rmx, Blue Ice Pop Radio Edit, DJ Ponte Ice Pop Mix, Dub Mix και Ice Pop Instrumental Mix.
Το video-clip του τραγουδιού το σκηνοθέτησε ο Josh Barrison και περιλαμβάνει ψηφιακά γραφικά από υπολογιστή.
Στο βίντεο, ο βασικός τραγουδιστής Jeffrey Jey απάγεται από μπλε εξωγήινους κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας. Οι εξωγήινοι φεύγουν από τη γη παίρνοντας μαζί τους τονJey, αλλά τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος, δηλαδή ο Maurizio Lobima και ο Gabry Ponte, κυνηγούν τους εξωγήινους με το δικό τους μικρό διαστημόπλοιο.
Τα δύο σκάφη φτάνουν στον πλανήτη των μπλε εξωγήινων μέσω μιας πύλης αλλά έπειτα αποδεικνύεται ότι οι εξωγήινοι απήγαγαν τον τραγουδιστή προκειμένου να τραγουδήσει σ’ αυτούς το ίδιο τραγούδι που θα τραγουδούσε τη στιγμή που τον απήγαγαν.
Τα υπόλοιπα μέλη, αφού έδωσαν μάχες με τους εξωγήινους φρουρούς χρησιμοποιώντας πολεμικές τέχνες και διάφορες άλλες τεχνικές βασισμένες στην ενέργεια, όπως η «κλωτσιά του γερακιού» (falcon kick), κατάφεραν να σώσουν τον τραγουδιστή τους. Την ώρα όμως που ήταν έτοιμοι ν’ αφήσουν τον πλανήτη, οι εξωγήινοι τους υποχρέωσαν να επιστρέψουν. Έτσι, στην υπόλοιπη διάρκεια του βίντεο, οι Eiffel 65 δίνουν συναυλία ενώπιον των μπλε εξωγήινων.
Το 2000 το βρετανικό συγκρότημα Ten Masked Men συμπεριέλαβε μία Death Metal εκτέλεση του τραγουδιού στο δίσκο «Return Of The Ten Masked Men».
Την ίδια χρονιά, ο Φοίβος (Τασσόπουλος), προφανώς εμπνευσμένος από το «Blue (Da Ba Dee)», έγραψε το «Μου Ταιριάζεις» που ερμήνευσε ο Διονύσης Σχοινάς (περιλαμβάνεται στον ομώνυμο δίσκο).
Το 2001 ο Γερμανός τραγουδιστής Max Raabe με την Palast Orchester διασκεύασε το «Blue (Da Ba Dee)» σε μορφή cabaret, για τις ανάγκες του δίσκου «Super Hits».
Το 2004 οι Blue Boys ηχογράφησαν επίσης μία εκτέλεση του τραγουδιού.
Το «Blue (Da Ba Dee)» διασκευάστηκε επιπλέον από τον Crazy Frog (περιλαμβάνεται στο δίσκο «Crazy Frog Presents More Crazy Hits», που κυκλοφόρησε το 2006) και από τον Gummy Bear (περιλαμβάνεται στο δίσκο «I Am Your Gummy Bear», που κυκλοφόρησε το 2007).
Το βραζιλιάνικο συγκρότημα Furacao 2000 χρησιμοποίησε το beat του τραγουδιού ως βάση για το τραγούδι «Tapinha Nao Doi», το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία.
Το 2007 οι Jumpers κυκλοφόρησαν μία εκτέλεση του τραγουδιού.
Το 2008 οι Bloom 06, ιταλικό συγκρότημα ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής στο οποίο συμμετέχουν δύο πρώην μέλη των Eiffel 65, οι Jeffrey Jey και Maurizio Lobina, έκαναν ένα remix στο τραγούδι, το οποίο ονόμασαν «Blue (Da Ba Dee) - Bloom 06 2008 Extended Concept» και το συμπεριέλαβαν στοEP «Club Test 01».
Το 2009 ο Αμερικανός rapper Flo-Rida χρησιμοποίησε μέρος του τραγουδιού στο «Sugar», το οποίο ερμήνευσε με την τραγουδίστρια της R&B Wynter Gordon.
Την ίδια χρονιά η Ρωσίδα τραγουδίστρια Natali κυκλοφόρησε το τραγούδι «Cherepashka», όπου χρησιμοποιήθηκε το ρεφρέν από το «Blue».
Το 2010 ο Βρετανός DJ και παραγωγός Squad-E κυκλοφόρησε μία εκτέλεση, η οποία περιλαμβάνεται στο single «Be Quiet / Your Love (Squad-E Remix) / Blue».
Τον Ιούνιο του 2012 ο Γερμανός παραγωγός και DJ Michael Mind κυκλοφόρησε σε single μία εκτέλεση με τίτλο «Feeling So Blue», όπου συμμετέχει ο Dante Thomas. Η εκτέλεση αυτή έγινε επιτυχία στην Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία και Ελβετία.
Το «Blue (Da Ba Dee)» ακούγεται στις ταινίες «Loser» (2000) και «Πολύ Χοντρός Ψεύτης» (Big Fat Liar, 2002) καθώς και στην αμερικανική τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων «Daria» (στο επεισόδιο «The F Word») και στην εφηβική δραματική σειρά «Beverly Hills 90210» (επεισόδιο «One Party Can Ruin Your Whole Summer»).
Σήμερα το «Blue (Da Ba Dee)» θεωρείται ένα από τα τραγούδια που καθόρισαν ή… «χρωμάτισαν» την Pop κουλτούρα του 2000.
Εντούτοις, το περιοδικό Rolling Stone το κατατάσσει στα 20 πιο ενοχλητικά τραγούδια, λέγοντας ότι στο «Blue (Da Ba Dee)» ανακατεύονται τα ρομποτικά φωνητικά τύπου Cher με trance riffs και beats από την ακλόνητη ευρωπαϊκή Disco, ενώ το ρεφρέν λέει αρλούμπες και είναι τόσο παιδαριώδες που κάνει τα Teletubbies να ακούγονται σαν Σαίξπηρ!
Κείμενο – έρευνα: Κωνσταντίνος Παυλικιάνης
BLUE (DA BA DEE) – Eiffel 65
Yo listen up,
Here's a story
About a little guy
That lives in the blue
And all day and all night
And everything he sees
Is just blue
Like him
Inside and outside
Blue his house
With the blue little window
And a blue Corvette
And everything is blue for him
And hisself and everybody around
'Cause he ain't got nobody to listen to
I'm blue
Da ba dee dabba da-ee (x7)
I have a blue house with a blue window
Blue is the colour...of all that I wear
Blue is the streets and all the trees are blue
I have a girl friend
And she is so blue.
Blue are the people here that walk around
Blue like my Corvette, it's sitting outside
Blue are the words I say and what I think
Blue are the feelings that live inside me
(Chorus)
Inside and outside
Blue his house
With the blue little window
And a blue Corvette
And everything is blue for him
And hisself and everybody around
'Cause he ain't got
Nobody to listen to
(Chorus)
Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.
Στείλε το άρθρο σου
σχολιάστε το άρθρο
#25187 / 21.08.2012, 05:18 / Αναφορά Πολύ ωραίο και ενημερωτικό το άρθρο σου φίλε μου. Μπραβο |
#25204 / 26.08.2012, 23:10 / Αναφορά Όταν είχε πρωτοακουστεί, ήμουν πολύ μικρή και δεν ήξερα αγγλικά, οπότε μου μετέφραζε τους στίχους ο αδερφός μου, αλλά κι οι δυο εξαρχής ήμασταν σίγουροι ότι λέει da ba dee και όχι οτιδήποτε άλλο. Πάντως, ναι, κι εγώ που ήμουν μικρό παιδάκι είχα κολλήσει με το ρυθμό, μου άρεσε και είναι μελωδία που μένει στο αυτί. Ευχαριστώ για το κατατοπιστικό άρθρο. |
#25211 / 29.08.2012, 04:39 / Αναφορά Ναι κι εγώ παιδάκι ήμουν και είχα φάει σκάλωμα με αυτο , το freestyler και το butterfly. Aξέχαστες εποχές ετσι ? |
#25213 / 29.08.2012, 16:37 / Αναφορά Freestyler!! Τι είπες τώρα!! Rackamakafo!!!! |
#25640 / 29.10.2012, 02:12 / Αναφορά Κατ'αρχάς συγχαρητήρια για το καλοδουλεμένο άρθρο! Σχετικά με την επιλογή του χρώματος μπλε, στα αγγλικά blue=μελαγχολικός, επομένως δεν είναι κι αυτή μια πιθανή εξήγηση; |