Η Εστουδιαντίνα κι ο Γιάννης Κότσιρας μνημόνευσαν τη Σμύρνη, που φέτος κλείνουμε 90 χρόνια από την καταστροφή της, τραγουδώντας τον έρωτα.
Τραγούδια για τον έρωτα σαν έρωτα, για τον καημό και τον "σεβντά", για το ειδύλιο, το γάμο και τα παρατράγουδά του. Η συναισθηματική φόρτιση είχε φθάσει στο έπακρο κι ιδιαίτερα για εκείνους που συνδέονται και με ρίζες με αυτή την παράδοση. Η Μισιρλού, το Πού να βρω γυναίκα να σου μοιάζει, Αμάν, Κατερίνα μου, Αεροπλάνο θα πάρω και τόσα άλλα τραγούδια, μα κι υπέροχα ορχηστρικά κομμάτια γέμισαν την Τεχνόπολη στις 6 του μήνα.
Την εμφάνισή του έκανε ο Γιάννης Κότσιρας με το Πού να βρω γυναίκα να σου μοιάζει εκφράζοντας το θαυμασμό προς τη γυναίκα που θέλει.
Στη συνέχεια ο ίδιος έπιασε τον μπαγλαμά για να συμμετέχει στο γνωστό ζεϊμπέκικο του "Σμυρνιωτάκη" ή αλλιώς Απόστολου Χατζηχρήστου, Καρδιά Ορφανή, που όπως μας είπε είναι ένα αλληγορικό κομμάτι, που γράφτηκε στην Κοκκινιά και δε μιλάει απλά για τον καημό από αγάπη, αλλά θέλει να πει πολλά περισσότερα ανά εποχή.
Ο τραγουδιστής το χόρεψε κιόλας.
Στο πρόγραμμα ήταν κι η Μικροπαντρεμένη, που αποτελεί μια αρκετά σπάνια καταγραφή, όπως και το τραγούδι που μιλάει για το "αιώνιο πρόβλημα των αντρών που αποφασίζουν να παντρευτούν", την Πεθερά!
Προς το τέλος ακούστηκε το κομμάτι-αφορμή γι' αυτή τη συνεργασία, που δεν ήταν άλλο από το Μανάκι μου.
Η προσέλευση του κόσμου ήταν ικανοποιητική, καθώς μέσα στους ανθρώπους κάποιου συγκεκριμένου target group έβλεπες πολλά νέα παιδιά που χαιρόντουσαν και φαινόταν να γνωρίζουν τα τραγούδια. Οι περισσότεροι που ήταν όρθιοι χόρευαν απτάλικα και καρσιλαμά.
Στη συναυλία υπήρχε ενός άλλου είδους συναισθηματισμός κι ερωτισμός. Εντελώς διαφορετικός από την ωμότητα που πλαισιώνει τη σύγχρονη εποχή. Η βραδιά μας ταξίδεψε, όχι απλά στη Σμύρνη του έρωτα και των ένδοξών της εποχών, αλλά και στη Σμύρνη των λαϊκών γειτονιών και των μαχαλάδων, μέσα από τα ταξίμια του μπουζουκιού, αλλά και σ' αυτή των κοσμοπολίτικων σαλονιών μέσα από τις ελαφρές μελωδίες του πιάνου και του βιολιού.
Ίσως θα μπορούσαν να είναι στο πρόγραμμα λιγότερα ορχηστρικά κομμάτια, αν και μ' αυτό τον τρόπο η Εστουδιαντίνα διατήρησε το μουσικό της χώρο.
Τραγούδια ερμήνευσαν, επίσης, ο Θοδωρής Μέρμηγκας κι η Ειρήνη Τουμπάκη.
*Το ίδιο αφιέρωμα θα παρουσιαστεί και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 6 και 7/10.
Φωτογραφίες: Χρύσα Σωφρονά
Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.
Στείλε το άρθρο σου
σχολιάστε το άρθρο
#25346 / 14.09.2012, 13:23 / Αναφορά ΗΜΟΥΝ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΚΕΙ!!!!! ΟΝΤΩΣ ΗΤΑΝ ΤΕΛΕΙΑ!!! ΚΑΙ ΤΑ "ΚΑΤΕΡΙΝΑ" ΚΑΙ "ΠΕΘΕΡΑ" ΗΤΑΝ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΑ!!! |