ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997
    αρχική > e-Περιοδικό > Συνεντεύξεις

    Οι Chroma με τη μαστίχα τους

    Τους γνωρίσατε με τη "Μαστίχα" στον 4ο Διαγωνισμό Τραγουδιού MusicHeaven! Ας γνωρίσουμε, όμως, καλύτερα το σχήμα από τη Θεσσαλονίκη.

    Οι Chroma με τη μαστίχα τους

    Γράφει η Δέσποινα Κ. (despinakontogianni)
    122 άρθρα στο MusicHeaven
    Παρασκευή 26 Ιούν 2015

    Έτυχε να τους δω το Μάρτη στη "Μαύρη Τρύπα" στο live για τα δέκα τους χρόνια. Αργότερα με χαρά μου είδα τη συμμετοχή τους στο δικό μας διαγωνισμό τραγουδιού. Έτσι, την επόμενη φορά που βρέθηκα στα μέρη τους κάναμε μια κουβεντούλα για το διαγωνισμό, την μπάντα, τα τραγούδια τους και την Pop:

    Πείτε μας λίγο για τη συμμετοχή σας στο διαγωνισμό.

    Το διαγωνισμό τον παρακολουθούσαμε καθημερινά. Μάθαμε γι' αυτόν μέσα από ένα newsletter και το θεωρήσαμε καλή ιδέα. Είχαμε και το καινούργιο μας single κι οι προσδοκίες ήταν να μάθει κάποιος το κομμάτι και κατ' επέκταση κι εμάς. Δεν περιμέναμε να περάσουμε στον τελικό, γιατί η "Μαστίχα" έχει τελείως άλλο ύφος απ' το μέσο όρο των συμμετοχών, που ήταν έντεχνα. Δηλαδή, μας έκανε εντύπωση που είδαμε κι "είδη εντέχνου" όπως "ατμοσφαιρικό" κοκ!

    Και τί ύφος έχει η μουσική που κάνετε, πώς θα την κατηγοριοποιούσατε;

    Εμείς είμαστε "chroma". Κάνουμε ό,τι μας αρέσει από όποιο είδος μουσικής. Μπορεί να είμαστε κυρίως Pop, αλλά έχουμε και πιο σκληρές επιλογές στα lives, αλλά και δικά μας πιο rock/metal τραγούδια. Το επόμενο κομμάτι για παράδειγμα που θα ηχογραφήσουμε είναι καθαρά Reggae.

    Αυτό δεν είναι λίγο δεσμευτικό για τα λιγότερο χαρούμενα ή χορευτικά κομμάτια;

    Όχι, δεν το πιστεύουμε αυτό. Και στο δίσκο μας υπάρχουν πιο σκοτεινά ή μελαγχολικά κομμάτια.

    Οι Chroma με τη μαστίχα τους

    Γιατί "Chroma";

    Αυτό ήταν ιδέα του παραγωγού μας. Υπήρχε μια αντίρρηση στο πώς μια μπάντα με ελληνόφωνο στίχο να έχει ξένο όνομα. Αφού ψάχναμε όνομα για ενάμιση χρόνο, καταλήξαμε σε "Chroma". Αλλά με λατινικούς χαρακτήρες. Είναι αρκετά ουδέτερο και..εύηχο.

    Πόσα άτομα έχουν περάσει απ' την μπάντα μέχρι τον Ιούνη του '15;

    Κυρίως πηγαινοερχόντουσαν οι πληκτράδες! Πλέον δεν έχουμε πλήκτρα στο πρόγραμμα. Θα λέγαμε πως πέρασαν..οχτώ άτομα πέρα από το βασικό πυρήνα. 

    Θα ήθελα να μου μιλήσετε για το εγχείρημα με το "Κρουστόφωνο". Συμφέρει ένα live με τόσα πολλά άτομα;

    Για να στηθεί θέλει πολλή δουλειά, γιατί μιλάμε για δώδεκα με δεκατρία άτομα επί σκηνής. Από την ενορχήστρωση ακόμα. Εμείς είμαστε μια μπάντα, πέντε άτομα, που έχουμε μάθει να παίζουμε μαζί, τώρα πρέπει να συγχρονιστούμε και με τους υπόλοιπους. Χαίρομαστε, πάντως, που πάει καλά μέχρι στιγμής. Έχουμε κλείσει κάποια lives, αλλά το ιδανικό θα ήταν κάποιο φεστιβάλ. Το παν, βέβαια, για εμάς είναι πως υπάρχει η διάθεση! Δοκιμάσαμε αυτή τη συνύπαρξη στο εοραστικό μας live "10 χρόνια Chroma", μας άρεσε κι είδαμε πως άρεσε και πολύ στον κόσμο.

    Κάνετε κάποια έκπτωση ή υποχώρηση για να λειτουργήσει καλύτερα το συγκεκριμένο project;

    Όχι, ίσα ίσα που έτσι έχουμε τη δυνατότητα να παίξουμε περισσότερα κομμάτια. Με παραπάνω φωνές κι όργανα. Για παράδειγμα έχουμε δυο πνευστά (τρομπέτα και τρομπόνι) και θα παίξουμε πιο χορευτικά πράγματα, θα βάλουμε στο πρόγραμμα δημοτικά, 15/8, πιο πολλή σάμπα..Και πιστεύομαι πως μπορεί να γίνει και trend!

    Τι δεν έχετε ως μπάντα;

    Δεν κοιτάξαμε ποτέ την εξωτερική εμφάνιση και να είμαστε ομοιόμορφοι. Μπορεί αν ασχολούμαστε με αυτό να τα είχαμε πάει καλύτερα, ποιος ξέρεις, γιατί κι η εμφάνιση παίζει μεγάλο ρόλο. Αυτό ακολουθεί και το όνομά μας, είμαστε σαν παλέτα. Πουλάει το image που θα φτιάξεις. Αντιμετωπίζαμε το live πιο μουσικά απ' ότι σαν performance. Επίσης, ίσως δεν εκμεταλλευτήκαμε σωστά κάποιες ευκαιρίες που μας δόθηκαν στο παρελθόν, γιατί ήμαστε πιο χαλαροί.

    Πιστεύετε πως θα είχατε παραπάνω ευκαιρίες ή κάποια διευκόλυνση αν ξεκινάγατε απ' την Αθήνα;

    Υπάρχουν περισσότεροι χώροι, αλλά και περισσότερες μπάντες. Έχουμε ακούσει πραγματικά πολύ καλά σχήματα cover και original και βλέπουμε πως είναι τεράστιος ο ανταγωνισμός. Οπότε δύσκολα θα γινόταν κάτι παραπάνω λόγω τοποθεσίας.

    Οι Chroma με τη μαστίχα τους

    Πώς δουλεύετε μες στην μπάντα, τι διαδικασίες ακολουθείτε πριν μπείτε στο studio; Ποιος γράφει τα κομμάτια;

    Αυτά τα πράγματα γίνονται σιγά σιγά. Κυρίως οι ιδέες που έρχονται είναι του Κώστα (Σιδηρόπουλου) ή του Simon (Γεωργίου). Κι από εκει βλέπουμε πού και πώς θα πάει κάτι. Τη "Μαστίχα" για παράδειγμα την κάναμε μια πρόβα ως country κομμάτι και θέλαμε να δούμε τι κατεύθυνση θα πάρει. Είχαμε διαφωνίες για το τι ύφος θα έχει και μετά από πολλές πρόβες δοκιμάσαμε μπιτς κι έτσι πήρε την τελική του μορφή. Έπειτα περνάμε στη φάση της παραγωγής.

    Υπάρχει κάποια αληθινή ιστορία πίσω απ' τα κομμάτια σας; Για το "Ερωτικός μετανάστης";

    Για όλα υπάρχει ένα real story. Ο ελληνόφωνος στίχος είναι λίγο περιορισμένος σε θεματολογία κι ειδικά η Pop. Ή μιλάει για χωρισμό από τη μία ή την άλλη πλευρά ή για καψούρα κι έρωτα. Αντίθετα στην ξένη Pop, που κάποιοι ίσως να μην την έχουν σε μεγάλη υπόληψη, ακούς καλές παραγωγές, με θέμα την εσωτερική αναζήτηση, προβληματισμούς του άλλου, εκτός από ερωτικές ιστορίες. Για τον "Ερωτικό μετανάστη" συγκεκριμένα, ξέραμε μια κοπέλα που το είχε κάνει. Όλοι οι στίχοι ισχύουν ακόμα και το "από τον Βόλο στο Σαντιάγο της Χιλής"! Αυτό είναι ο αληθινός έρωτας, όταν μπορείς να πας με τον άλλον ακόμα και στην άκρη της γης, να μεταναστεύσεις γι' αυτόν. Ερωτικό μεν τραγούδι, αλλά με μία άλλη αντιμετώπιση.

    Κ.Σιδηρόπουλος: Ένα άλλο τραγούδι, "Η καρδιά μου" έχει προκύψει από κάτι φωτογραφίες της γιαγιάς και του παππού μου, που έβλεπα ανθρώπους να χορεύουν και σκεφτόμουν τη ζωή. Σα μια συζήτηση με το Θεό και το δώρο της ζωής. Πιστεύω πως από τον "’γγελο" και μετά τα τραγούδια που έγραφα είχαν κάτι να πουν. Όσα γράφαμε πριν με τον Simon ήταν λίγο επηρεασμένα από άλλες αισθητικές, μιμούμουν άλλους τραγουδοποιούς, όπως τον Π. Παυλίδη. Μετά σκέφτηκα πως για να γράφω πρέπει να έχω, όντως, κάτι να πω.

    Όλοι είστε κατεξοχήν μουσικοί ή ασχολείστε και με κάτι άλλο στην καθημερινότητά σας;

    Κανένας δεν είναι κατεξοχήν μουσικός. Όλοι έχουμε και κάτι άλλο ως day job, άσχετο με τη μουσική. Ο Χρήστος τώρα έχει παιδότοπο στο Κιλκίς! Ακόμα και σ' αυτό το "Chroma" είναι το κατάλληλο όνομα.

    Έχει ηλικία η επιτυχία; Θέλω να πω, πρέπει να κάνεις ένα μπαμ όταν είσαι νέος ακόμα, αλλιώς δεν έχει νόημα;

    Ηλικία δεν έχει η επιτυχία, αλλά ο τρόπος κι οι αντοχές που έχεις για να την κυνηγήσεις.

    Simon: Εγώ ζηλεύω αυτή τη στιγμή τα παιδιά από τους "My Εxcuse" που έχουν φύγει για εμφανίσεις στην Αμερική. Δεν ξέρω αν κάθε βράδυ έχουν κόσμο κι αν έχουν μεγάλο κέρδος, αλλά αυτό θέλει θυσία. Είναι μεγάλο βήμα. Αν ήμουν δέκα χρόνια νεότερος θα το έκανα, αλλά τώρα έχω οικογένεια κι άλλες προτεραιότητες.

    Για το κλείσιμο, τι να περιμένουμε απ' τους "Chroma";

    Μουσική! Σίγουρα θα περιμένετε ένα νέο single. Θα κάνουμε κάποια lives μόνοι μας, αλλά και με το "Κρουστόφωνο" κι είμαστε σε μια φάση προβολής του δεύτερου δίσκου μας.

    Η εκπομπή στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης (100.6 FM) θα συνεχίσει από το φθινόπωρο και μετά, πιο οργανωμένα αυτή τη φορά. Δηλαδή, θα τις ηχογραφούμε και θα ανεβαίνουν κάπου, ώστε να μπορεί να τις ακούσει κάποιος όποια ώρα θέλει. ’λλωστε έχουμε μία θεματική, που ενδιαφέρει πολύ κόσμο. Για παράδειγμα είχαμε θέμα για την εξέλιξη του ήχου της κιθάρας, για παράξενους τραγουδιστές, για τη ρέγκε κλπ. Κάθε φορά ο κόσμος ακούει κάτι συγκεκριμένο!

    Οι Chroma με τη μαστίχα τους

    Οι "Chroma" είναι: Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος (φωνή, γιουκαλίλι), Simon Γεωργίου (τύμπανα, φωνητικά), Μανώλης Πετσανάκης (κιθάρα, φωνητικά), Χρήστος Κυριακόπουλος (μπάσο, φωνητικά) και Φάνης Πλούμης (κιθάρα, φωνητικά).

    *Chroma FB page

    *Chroma Youtube channel 

    *Official Website

    (Από τη συνέντευξη έλειπε ο κιθαρίστας Φάνης Πλούμης.)


    Tags
    Μουσικά Είδη:PopReggaeΈντεχναΜουσική Γενικά:συνέντευξη



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε