ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997
    αρχική > e-Περιοδικό > ΜusicHeaven Comedy

    Ο Kινέζος μοναχός Κάβος Μαλλιά

    Η κρυφη ιστορία του Κινέζου μοναχού που ασκήτευσε στα βράχια και τα κύματα της Νότιας Ελλάδας, με προορισμό τη φώτιση.

    Ο Kινέζος μοναχός Κάβος Μαλλιά

    Γράφει ο Βασίλης (blogarismenos-enge-falos)
    6 άρθρα στο MusicHeaven
    Πέμπτη 17 Ιαν 2013

    Στα νοτιοανατολικά της Πελοποννήσου, στο Νομό Λακωνίας, εκεί οπου και απολήγει η χερσόνησος της Επιδαύρου Λιμήρας, βρίσκεται το δεύτερο νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Ελλάδας.

    Σε μιά απόκρυμνη πλαγιά με απότομα βράχια, ένας Kινέζος μοναχός που είχε διαβάσει τα αποκρυφα κείμενα του Τάι Τσί Τσουάν, γνώριζε οτι για να αποκτήσει την δύναμη για το υπέρτατο απόλυτο "ται τσι", έπρεπε να παλέψει με τα πιο δυνατά κύματα της κλειστής θάλασσας (που ήταν και το σχήμα του Γίν Γιάνγκ) μέχρι για αυτόν να είναι ήρεμα.

    Για να το καταφέρει όμως, έπρεπε να μαζέψει εσωτερική δύναμη, μην κόβοντας τα μαλλιά του. Κάτι άλλωστε που γράφει και το αντίστοιχο "συναξάρι" γνώσης του Chang sang feng, οπου ο ασκούμενος μπορεί να έχει τα μαλλιά του εώς και το πάτωμα όπως και εικονίζεται.

    Ο Kινέζος μοναχός Κάβος Μαλλιά

    Έτσι λοιπόν ο κινέζος μοναχός ύστερα απο πολλή μελέτη, διαβάζοντας γεωγραφία και αρχαία Ελληνικά κείμενα πήγε με αναφορές και εγκαταστάθηκε στο δεύτερο νοτιότερο ακρωτήρι της Ελλάδας οπου η θάλασσα σύμφωνα και με τους αρχαίους Έλληνες  ήταν τέτοια, όπου άμα ήθελες να περάσεις απο εκεί έπρεπε να ξεχάσεις οτι είχες οικογένεια.

    Όπως ανέφερε ο Στράβωνας "Μαλέαν δε κάμψας, επιλάθου των οίκαδε».

    Οι αναφορές για το όνομα του μοναχού ή σε ποιά χρονολογία είναι ελάχιστες. Το μόνο που είναι γνωστό είναι οτι ήταν σίγουρα πρίν το 1860 και μετά το 1750, καθότι τότε ήταν που τα τουρκικά καράβια ανεφέραν οτι στο σημείο εκείνο υπήρχε ένα φωτεινό αντικείμενο να φωτίζει την περιοχή σαν φάρος.

    Λέγεται οτι ο κινέζος έφτασε την φώτιση και όταν εξαφανίστηκε βρήκαν εκεί έναν κάβο, οπου δέναν τα καράβια. Αυτά ήταν τα μαλλιά του.

    Το σημείο εκείνο, οπου ο κινέζος μοναχός ασκήτευσε και βρήκε την φώτιση (και εμείς τα μαλλιά του που ήταν σαν κάβος) ονομάστηκε Κάβος Μαλλιά, και αντί της φωτεινής του παρουσίας, χτίστηκε φάρος οπου υπάρχει μέχρι σήμερα.

    Ο Kινέζος μοναχός Κάβος Μαλλιά


    Προς τιμήν του κινέζου μοναχού, γράφτηκε και το τραγούδι που τραγουδάει η Ρένα Κουμιώτη με τίτλο "Σταμάτησε τους ρολογιου τους δείκτες" σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου και σε μουσική του Μίμη Πλέσσα.


    Tags
    Καλλιτέχνες:Ρένα Κουμιώτη



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #26437   /   17.01.2013, 12:15   /   Αναφορά

    Τι καταπληκτική ιστορία!! Δεν το είχα ξανακούσει και είναι ευκαιρία για επί πλέον ψάξιμο.


    Ομως το τραγούδι δεν νομίζω ότι γράφτηκε προς τιμήν του Κινέζου μοναχού, γιατί μια αναφορά της τοποθεσίας έχει μόνο ενώ όλο το νόημα περιστρέφεται γύρω από την παράκληση της "αγαπημένης" να σταματήσουν τα ρολόγια τώρα που γύρισε ο καλός της που τον περίμενε χίλιες άδειες νύχτες.


    Απλοϊκή προσέγγιση? Εχει κάτι βαθύτερο και δεν το έπιασα? :) 

    Administrator
    #26438   /   17.01.2013, 12:42   /   Αναφορά

    Απλά βρίσκεται στη στήλη MusicHeaven COMEDY


    :)

    #26446   /   17.01.2013, 17:24

    Admin απολογούμαι και συγχρόνως αιτούμαι να μου πάρετε καινούργια γυαλιά... ΔΕΝ είδα ότι είναι στο comedy μη σου πω ότι έκανα και μια μικρή αναζήτηση εν μέσω ακρόασης διαγωνισμού.... !!!! Δοξάστε με...το κατάπια αμάσητο χαχαχαχαχααααααααααα{#emotions_dlg.thumbdown}


    #26448   /   17.01.2013, 18:32

    το αρχικό κείμενο ήταν πιο πειστικό :-) Είχα κάτσει και είχα μελετήσει την Νταγκεροτυπία και την φωτογραφία που είχα στείλει ήταν με τέτοια επεξεργασία. Στο τέλος μάλιστα απλά έλεγα οτι έχουμε σήμερα για να μας θυμίζει το συγκεκριμένο ακρωτήρι - το συγκεκριμένο τραγούδι χωρίς να λέω οτι ήταν προς τιμήν του μοναχού ;-) Όλα τα στοιχεία που γράφω είναι μελετημένα...και όχι αμελέτητα!!! :-D


    #26451   /   17.01.2013, 19:42

    χαχαχαχαχα και το δεύτερο μια χαρά είναι απ΄ότι είδες για τους απρόσεκτους σαν εμένα. Εψαχνα κι ολας {#emotions_dlg.lol}


    #26439   /   17.01.2013, 13:09   /   Αναφορά

    Ωραία ιστορία που όμως δεν την έχουν γραμμένη κανένα από τα διαδικτυακά περιοδικά της περιοχής - που πιστεύω ότι είναι καλύτερη απ' αυτές που αναφέρουν και καλόν είναι να τους την στείλεις. πχ εδώ:

    #26449   /   17.01.2013, 18:34

    Αν θέλουν ανέκδοτο-άρθρο στο Musicheaven θα το βρούνε ψάχνοντας οι ίδιοι ;-)


    #26445   /   17.01.2013, 17:12   /   Αναφορά

    Ενίσταμαι για το τραγούδι! Λέγεται, αν και αναφέρει το Κάβο Μαλιά, ότι είχε γραφτεί για το Μηχανισμό των Αντικηθύρων! ....Σταμάτησε του ρολογιού τους δείκτες... :P

    #26450   /   17.01.2013, 18:40

    όταν ο Κινέζος μοναχός έφτασε την φώτιση και πέρασε πλέον πέραν του χωροχρόνου μας - νομοτελειακά πλέον - σταμάτησε του ρολογιού τους δείκτες. Έπρεπε όμως να περαστεί στο ευρύ κοινό σαν ερωτικό τραγούδι...


    #26455   /   17.01.2013, 23:13   /   Αναφορά

    για πρωταπριλια οτι πρεπει θα ειναι , εγω παντως το καταπια αμασητο 

    #26456   /   17.01.2013, 23:31

    χαχαχαχα... καλώς ήρθες στο κλαμπ... είμαι το ιδρυτικό μέλος{#emotions_dlg.lol} 


    #26457   /   17.01.2013, 23:36

    Εγώ πάλι δεν το "έφαγα", όχι γιατί είμαι ...πονηρός, αντιθέτως είμαι πολύ εύπιστος. Αλλά κατάγομαι από τα Βάτικα. Δεν μπορεί, θα το 'χα ακούσει! Άσε που ο Κάβος Μαλέας (Μαλιάς) είναι με ένα λάμδα... Wink


    Περιμένουμε νέα διήγηση για το πως βγήκαν και άλλα τοπωνύμια, π.χ. η Γλυφάδα ;)