Απλή επεξήγηση κατασκευής πεντατονικών κλιμάκων για κλασικούς πιανίστες.
Έχοντας σπουδάσει κλασικό πιάνο, μου φαινόταν πολύ δύσκολο να αντιληφθώ τη λογική της πεντατονικής κλίμακας για πολλά χρόνια. Προσπαθούσα να τις δουλέψω με τη λογική της κλασικής μουσικής, δηλαδή να μελετήσω κάθε πεντατονική ξεχωριστά. Όμως δυσκολευόμουν να θυμηθώ κάθε φορά τις 'blue notes' που έχει κάθε πεντατονική και που δίνει το όμορφο ηχόχρωμα σε αυτές τις κλίμακες.
Με τα χρόνια συνειδητοποίησα ότι η λογική των πεντατονικών είναι πολύ απλή. Και αυτή την πρόταση μελέτης μοιράζομαι μαζί σας:
Δημιουργώντας μια οποιαδήποτε τετράφωνη συγχορδία 7ης μικρής, major ή minor έχουμε τις 4 από τις 5 νότες μιας πεντατονικής κλίμακας major ή minor αντίστοιχα.
Παράδειγμα: C7 (Ντο - Μι-Σολ-Σιb)
Προσθέτοντας την 4η νότα της κλίμακας (1-3-4-5-7b) προκύπτει η πεντατονική κλίμακα.
Τις blue notes θα μπορούσαμε να τις σκεφτούμε σαν "αποτσατούρες" των πέντε φθόγγων όπως θα δείτε στο παράδειγμα:
Μια καλή εξάσκηση είναι, από οποιαδήποτε νότα του πιάνου να δημιουργείτε τετράφωνες συγχορδίες με μικρή έβδομη (μείζονες ή ελάσσονες συγχορδίες), να προσθέτετε την 4η νότα και να παίζετε μετά και τις blue notes που περιέχει η κάθε πεντατονική.
Με τη βοήθεια των blue notes δημιουργούνται διάφορα μοτίβα (riff). Παρακάτω ακολουθούν 2 ασκήσεις βασισμένες στις πεντατονικές κλίμακες με πολύ συνηθισμένα πεντατονικά μοτίβα, που ακούγονται συχνά σε κομμάτια γραμμένα σε αυτές τις κλίμακες.
Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.
Στείλε το άρθρο σου
σχολιάστε το άρθρο