Η Νάσια Τραχωνίτου είναι μια τραγουδίστρια με σταθερή πορεία και προσωπικό στίγμα στο Κυπριακό μουσικό τοπίο και αρκετά χρόνια παρουσίας στο τραγούδι.
Γεννήθηκε στην Λευκωσία και από πολύ μικρή ένιωσε μέσα της μια εσωτερική φωνή, κλήση, που την καλούσε, την ωθούσε προς το χώρο της μουσικής και του τραγουδιού.
Τα πρώτα της βήματα στο τραγούδι τα έκανε σε ηλικία 15 χρόνων, μαθήτρια ακόμη στο Γυμνάσιο, με δάσκαλο της στην
φωνητική τον αείμνηστο μαέστρο ‘Αντρο Νάταρ, ο οποίος την εντάσσει στην χορωδία του Εθνικού Ωδείου Κύπρου. Συνεχίζει τις σπουδές της στο Ωδείο και γίνεται κάτοχος πτυχίου ωδικής και φλάουτου.
‘Εχει συνεργαστεί με πάρα πολλούς δημιουργούς σε συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις, όπως ο
Νάσος Παναγιώτου, ο
Μάριος Μελετίου, ο
Σάββας Σάββα, κ.α. Συμμετέχει, επίσης σε αρκετές δισκογραφικές δουλειές Κυπρίων δημιουργών όπως αυτές των Γιαννάκη Βαρνάβα, Μάριου Μελετίου, Γιώργου Καλλή, Γιώργου Ροδοσθένους, Γιώργου Αδάμου, Νίκης Μενελάου και του Δημήτρη Κωνσταντίνου.
Πήρε μέρος σε πολλούς διαγωνισμούς στην Κύπρο (ΕΟΚ- Κύπρου – Λαικής, Κυπριακού τραγουδιού) αποσπώντας αρκετές διακρίσεις και βραβεία.
Εχει στο ενεργητικό της τρεις δισκογραφικές δουλειές. Το “Φυλακτό” είναι η πρώτη προσωπική δισκογραφική της δουλειά, που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο 1998 και που έρχεται να επισφραγίσει την πολύχρονη παρουσία της στο χώρο του τραγουδιού.
Ο δίσκος αποτελείται από δέκα σύγχρονα λαικά τραγούδια. Είναι τραγούδια άλλοτε τρυφερά, άλλοτε χορευτικά και άλλοτε σε ρυθμούς μπαλάντας, πάντα όμως βαθιά ερωτικά.
Συντελεστές του δίσκου είναι ο
Σάββας Σάββα, ο Αντρέας Γερολέμου και
Βάσος Βενιζέλος.
Η Νάσια Τραχωνίτου με το δίσκο της αυτό δεν στοχεύει σε προβληματισμούς και μηνύματα. Απλά και έντιμα καταθέτει την ψυχή της.
Ο δεύτερος προσωπικός δίσκος από την Νάσια κυκλοφόρησε το Νοέμβριο 1999. Ο δίσκος τιτλοφορείται “Γη μου Κύπρος” και περιέχει οκτώ από τις καλύτερες συνθέσεις του Αχιλλέα Λυμπουρίδη σε μια νέα σύγχρονη παραγωγή, δύο νέα Κυπριακά τραγούδια συνθέσεις Δώρου Γεωργιάδη, ένα του Γιώργου Σερδάρη και το τραγούδι του Μιχάλη Βιολάρη ‘Ούλλα χαλάλι του’ που έκανε ολόκληρη την Ελλάδα να τραγουδά κυπριακά τραγούδια. Ο Αχιλλέας Λυμπουρίδης θεωρείται ο πατέρας του έντεχνου Κυπριακού τραγουδιού, δίνοντας ζωή σε στίχους μεγάλων Κυπρίων ποιητών όπως ο
Δημήτρης Λιπέρτης, ο
Κώστας Μόντης, ο ‘Ανθος Ροδίνης και ο
Θεοδόσης Πιερίδης, δημιουργώντας τραγούδια διαχρονικά.
Ο τρίτος προσωπικός δίσκος της Νάσιας Τραχωνίτου έχει τίτλο “Γιασεμί μου”, και αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας με το έντεχνο κυπριακό τραγούδι στον δίσκο “Γη μου Κύπρος”. Το “Γιασεμί μου” αποτελείται από έντεκα παραδοσιακά Κυπριακά τραγούδια. Η αγάπη της Νάσιας για το παραδοσιακό τραγούδι την ώθησε να δώσει και τη δική της κατάθεση στο κυπριακό παραδοσιακό τραγούδι, με μία φρέσκα ερμηνεία και ενορχήστρωση, με την ελπίδα να συμβάλει στην διατήρηση ενός πολύ σημαντικού μέρους της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Στην μουσική αυτή παραγωγή χρησιμοποιήθηκαν μόνο αυθεντικά όργανα, όπως
βιολί , λαούτο, κόντρα μπάσσο, ακκορτεόν , ταμπουτσιά , τεμπερλέκκι και φλάουτο. Την ενορχήστρωση και γενική επιμέλεια της παραγωγής ανέλαβε ο Ευθύμιος Παπαδόπουλος.
Ανάμεσα στα τραγούδια είναι “Το γιασεμί”, “Αγάπησαν την που καρκιάς”, “Η Πεγειώτισσα”, “Το τέρτι της καρτούλλας μου”, “Η Βράκα”, “Τραγούδι του γάμου” κα.
Ιστοσελίδα : www.nasiatrachonitou.com
Email : trachoni@spidernet.com.cy