Στο συγκρότημα συμμετέχουν και οι:
Κώστας Βόμβολος (ακορντεόν, κανονάκι). Γεννήθηκε στο Βόλο. Γράφει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο.
Μιχάλης Σιγανίδης (κοντραμπάσο, μαντολίνο, φωνή). Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Γράφει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο.
Φλώρος Φλωρίδης (σαξόφωνο, κλαρίνο). Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ασχολείται με τη σύγχρονη τζαζ. Είναι σολίστ και μέλος συνόλων σύγχρονης μουσικής.
Κώστας Σιδέρης (κιθάρα, τζουράς, φωνή). Γεννήθηκε στη Φλώρινα και είναι αυτοδίδακτος μουσικός.
Γιώργος Τακματζόγλου (κιθάρα, φωνή). Γεννήθηκε στην Έδεσσα και είναι αυτοδίδακτος μουσικός.
Ισίδωρος Παπαδάμου (μπουζούκι, τζουράς, τραγούδι). Αποχώρησε το 1997.
Δημήτρης Πολυζωίδης (βιολί). Σήμερα ζει μόνιμα στην Αυστρία.
Χάρης Παπαδόπουλος (μπουζούκι). Γεννήθηκε στην Κατερίνη. Γράφει μουσική. Μέλος του συγκροτήματος από το 1997.
Οι
Χειμερινοί Κολυμβητές όμως, αν και εξαμελές συγκρότημα, έχουν πολλούς συνεργάτες κύριους και περιφερειακούς: Ο μπαρμπα
Σταύρος Καραμανιώλας, δημιουργός τραγουδιών και ποιημάτων εκ Καζαβιτίου Θάσου (γεν. 1911), ο Διονύσιος Ρούσσος, πολυτεχνίτης εκ Περιστερίου, ο Άκης Αμπαστάδο, οι ΡΟΞ χορωδία υπερηλίκων εκ Θεσσαλονίκης, μπάντα της Φλώρινας και άλλους πολλούς.
--------------------------------------------------------------------------------
Ιστορικό
Το συγκρότημα αυτό από τον «Βορρά» εμφανίστηκε πριν στα 1979, εγκαινιάζοντας μια εποχή, και έκτοτε υπήρξε πρότυπο για νέα σχήματα και ανεξάρτητες δισκογραφικές παραγωγές, δημιουργώντας με τα τραγούδια του «προσωπικό ύφος» και μουσική άποψη.
Ένα σύνολο από αξιόλογους μουσικούς, συναντάει τον τραγουδιστή Αργύρη Μπακιρτζή αλλά και τον άνθρωπο, που με τις παρεμβάσεις, τα σχόλια και τις μαρτυρίες για την γέννηση των τραγουδιών που ακούγονται, δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα, και μια αμεσότητα στη συμμετοχή του κοινού στα δρώμενα του σχήματος.
Ιδιαίτερη περίπτωση ερασιτεχνών μουσικών, οι
Χειμερινοί Κολυμβητές έφτιαξαν, με τους βασικούς τους δίσκους, τραγούδια που αποτελούν πρότυπα για τη ζωντάνια, τον ενθουσιασμό, την τρυφερότητα, την αγάπη, αλλά και τη μελαγχολία τους. Δηλαδή, μια μικρή συνταγή ζωής.
Στα 1981 ξεκινούν στην δισκογραφία με το ομώνυμο «
Χειμερινοί Κολυμβητές».
Στα 1985 με το δίσκο «Από το πάρκο στη Μυροβόλο» γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία.
Στα 1988 γράφουν και παίζουν την μουσική για την ταινία «Μ' αγαπάς;» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου.
Στα 1991 κυκλοφορεί ο δίσκος «Οι Δακοκτόνοι», με την ξεχωριστή παρουσία του 81χρονου (τότε) Σταύρου Kαραμανιώλα από τη Θάσο.
Στα 1997, οι
Χειμερινοί Κολυμβητές, παρουσιάζουν τον διπλό δίσκο «Όχι Λάθη, Πάντα Λάθη», μόνιμη ατάκα του Βαγγέλη Σεμελίδη, συνεργάτη του Αργύρη Μπακιρτζή στον καθημερινό του ρόλο ως αρχιτέκτονα. Ο δίσκος περιλαμβάνει μεγάλο μέρος διαρκείας 75 λεπτά (το 40% περίπου χρονικά) συναυλίας τους στο Λυκαβηττό το Σεπτέμβριο του 1995. Σ' αυτόν περιέχονται 10 τραγούδια απ' τους προηγούμενους δίσκους τους και 13 ανέκδοτα νέα τραγούδια. Η έκδοση προσφέρει επί πλέον ένα maxi cd διαρκείας 15 λεπτών με ένα μακροσκελές τραγούδι - απαγγελία του ποιήματος του Σταύρου Καραμανιώλα «Ο βίος μου» και ένα οργανικό χασάπικο των αδελφών Βαλκάνη με την Μπάντα της Φλώρινας, η οποία συμμετέχει σε 4 τραγούδια.
Στην εκπνοή του 2005, κυκλοφορεί ο βαλκάνιος σύμπακτος δίσκος «Η Μαστοράντζα του Ερντεμπίλ», συλλογή με 14 ιστορικά τραγούδια του Ευαγγέλου Ζάχου Παπαζαχαρίου. Μια αφηγηματική πατριδογνωσία των νεώτερων βαλκανίων σε έμμετρη μορφή δε θα μπορούσε να είναι πιο παραδοσιακή, πιο σύγχρονη, πιο ψαγμένη, πιο θελκτική, πιο μεταμοντέρνα και πιο παιχνιδιάρικη. Με τη βαθιά γνώση που μεταγγίζει σταγόνα-σταγόνα, νότα-νότα ο κύριος Ζάχος και τις γλυκόπιοτες σκανταλιές και τις παραλλαγές των Κολυμβητών, παρουσιάζεται ένα ρόουντ σιντί, που οδηγεί τον ακροατή σε κάθε ξεχασμένη, χωνεμένη κι αφομοιωμένη γωνιά της σύγχρονής μας λαϊκής κουλτούρας.
Παράλληλα, τα περισσότερα μέλη του συγκροτήματος ακολουθούν την προσωπική τους διαδρομή στην
ελληνική μουσική σκηνή και έχουν ξεχωριστά πολλές αξιόλογες δισκογραφικές παρουσίες.
Οι
Χειμερινοί Κολυμβητές αποτελούν μία μοναδική περίπτωση μουσικού σχήματος. Πολύ γνωστοί τόσο για τις άκρως επιτυχημένες live εμφανίσεις τους και τους φανατικούς οπαδούς τους , όσο και για την ιδιαιτερότητα της φωνής και της προσωπικότητας του Αργύρη Μπακιρτζή, οι
Χειμερινοί Κολυμβητές προτείνουν μία διαφορετική, sui generis συναυλία , που μένει αξέχαστη σε όσους την έχουν παρακολουθήσει έστω και μία φορά.
Οι σπάνιες εμφανίσεις τους αποτελούν γεγονός, κάθε συναυλία τους είναι διαφορετική γιατί δημιουργείται «επί τόπου» με τη συμμετοχή του κοινού και κάθε παράστασή τους διακρίνεται όχι μόνο για τη μουσική τους πρόταση που συνδυάζει παραδοσιακά και έντεχνα στοιχεία , εφαρμοσμένα από δεξιοτέχνες μουσικούς, αλλά και για την ευδιάθετη , ζεστή και ουσιαστική ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι
Χειμερινοί Κολυμβητές με το κοινό τους.
--------------------------------------------------------------------------------
Δισκογραφία
Η Μαστοράντζα του Ερντεμπίλ 42:35
1. Το Αίμα Του Ροδιού
Αργύρης Μπακιρτζής-
Μιχάλης Σιγανίδης και Χορωδία 2:51
2. Ο Άγιος κι ο Ασίκης
Αργύρης Μπακιρτζής-
Κώστας Σιδέρης 2:10
3. Ποιος είν' αυτός
Αργύρης Μπακιρτζής -
Κώστας Σιδέρης
Στίχοι: Αμπούλ Χασάν Ελ Νουρί, Μετάφραση από τα Γαλλικά
Ευάγγελος Ζάχος 4:03
4. Ο γιος του τυφλού
Αργύρης Μπακιρτζής-
Κώστας Σιδέρης. Συνθέτης: Λάμπρος Τσίγγας 3:05
5. Η μαστοράντζα του Ερντεμπίλ
Αργύρης Μπακιρτζής και Χορωδία 2:19
6. Ο ανέμελος σαλός
Αργύρης Μπακιρτζής-
Κώστας Σιδέρης 3:11
7. Βεντέτα
Αργύρης Μπακιρτζής-
Κώστας Σιδέρης 3:06
8. Μάρκο Κράλιεβιτς
Αργύρης Μπακιρτζής
(Εισαγωγή:
Φίλιππος Παπαφιλίππου & Εισαγωγικό Κείμενο: Μένανδρος) 2:10
9. Η Μίρκα η Σλάβα
Ευάγγελος Ζάχος 5:26
10. Στη λίμνη Αχρίδα
Αργύρης Μπακιρτζής 3:30
11. Κεμάλ Οζμπαϊρί
Αργύρης Μπακιρτζής-
Κώστας Σιδέρης (Πάνω στη μελωδία του Ερωτόκριτου) 2:47
12. Στη Ρούσα την πεντάμορφη
Αργύρης Μπακιρτζής-
Κώστας Σιδέρης 3:21
13. Η Νεκρανάσταση του Αλή
Αργύρης Μπακιρτζής. Συνθέτης: Λάμπρος Τσίγγας 2:06
14. Ανατολή Ανατολών
Φίλιππος Παπαφιλίππου (Βασισμένο στο Εξαποστειλάριο των Χριστουγέννων) 4:30
Και τι δεν περιέχει τούτος δω ο μπαχτσές. Σε μια εποχή θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και εθνικιστικής έξαρσης, που μας κληρονόμησε ο 19ος αιώνας, τα τραγούδια του δίσκου, με τους γνωστούς μουσικούς κώδικες επικοινωνίας των Χειμερινών Κολυμβητών, επιχειρούν μια περιήγηση στον γεωγραφικό χώρο που αποτελεί την κληρονομιά του Βυζαντίου και κατόπιν της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, από την Αχρίδα μέχρι τη Βαγδάτη και τον Καύκασο, μέχρι και τις εσχατιές της Ανατολής, ανιχνεύοντας ό,τι ενώνει τους λαούς και όχι ό,τι τους χωρίζει. Τους κοινούς μύθους, τους κοινούς ή αντίστοιχους ήρωες και αγίους, όπως ο Διγενής, ο Κιόρογλου κι ο Άη Γιώργης. Τα συμβάντα που μαρτυρούν τις κοινωνικές και οικονομικές αιτίες που κρύβονται πίσω από τις θρησκευτικές και εθνικιστικές αντιπαραθέσεις. Μας ταξιδεύουν στις περιηγήσεις του Πούσκιν στον Καύκασο και στις ταινίες του Παρατζάνωφ. Ανατολίτικο κάντρι γουέστερν στο στιλ του Μορικόνε, αναφορά στον Σαγιάτ Νοβά και στην βιογραφική ταινία "Το χρώμα του ροδιού" του Σεργκέι Παραντζάνοφ. Αγιωργήτικο διηγηματικό άσμα στο στιλ των δημωδών, των πανηγυριών και των πλανόδιων ασίκηδων τραγουδιστάδων. Ρεμπέτικο σμυρναίικο από τους στίχους του τσιγγάνου ποιητή Αμπντούλ Χασάν ελ Νουρί που έψαχνε τον προσωπικό του δρόμο προς τη θέωση. Το έπος του Κιόρογλου Νεστανή που θα πει «ο γιος του τυφλού». Ο Κιόρογλου είναι εν και το αυτό με τον Διγενή Ακρίτα, ισχυρίζονται κάποιοι μελετητές. Μια επαναστατική θεωρία που έγινε πράξη ήτανε και η διακήρυξη των Μαστόρων του Ερντεμπίλ. Οι σαλοί δεν είναι μόνον άγιοι της εκκλησίας. Κι ούτε έχουν μόνο αυτοί στενή σχέση με τη φύση και τα ζώα. Ταξίμι για το κλείσιμο της αλβανικής βεντέτας. Ελεγεία στον Μάρκο Κράλη που άγιασε ως λαϊκός ήρως, προστάτης των φτωχών, εισηγητής της συναδέλφωσης και της συμφιλίωσης. Σερβικό αντιπολεμικό μοιρολόι με τη βιόλα να στριγκλίζει. Ωδή στο ψάρι που το λεν Κοράν. Ριζίτικα κάλαντα του Κεμάλ του τουρκοκρητικού. Ένα έξοχο δείγμα στην παράδοση των μεικτών πολυγλωσσικών τραγουδιών, μια παραλλαγή στον μύθο της πρωτόπλαστης Εύας. Νεκρικό άσμα, του θάρρους και της επιστροφής. Ψαλμός σε ήχο τρίτο, μονωδία βυζαντινή. Αυτά κι άλλα πολλά [π.χ. κάποτε η λέξη τούρκος ήταν υποτιμητική, σχεδόν βρισιά] βρίσκονται λεπτομερώς ανεπτυγμένα στο 36 σελίδων βιβλιαράκι που συνοδεύει το εκπληκτικό αυτό δισκάκι. Μελατάται σα μια βίβλος του πρόσφατου ιστορικού μας παρελθόντος μπλεγμένου σε θρύλους παραδόσεις και παραλογές. Απολαμβάνεται ως μια νέα προσπάθεια ενωτικού πνεύματος για την αρμονική συνύπαρξή μας, όπως την οραματίστηκε ο Ρήγας κι ο Σαμπατάι Σεβή.
Ο τίτλος του δίσκου, από το ομώνυμο τραγούδι, παραπέμπει στην πόλη του δυτικού Αζερμπαϊζάν Ερντεμπίλ, όπου για πρώτη φορά ορίστηκαν, από σούφηδες- μοναχούς που ήταν ταυτόχρονα και μαστόροι σε διάφορες μεταποιητικές δραστηριότητες, οι κανόνες της λειτουργίας του παζαριού. Του χώρου όπου γινόταν στο εξής η ανταλλαγή, το αλισ-βερίσι, χωρίς την επέμβαση μεσαζόντων, δηλαδή εμπόρων, ανάμεσα στον παραγωγό και τον καταναλωτή, του οποίου η ιδέα διαδόθηκε αμέσως στην Κεντρική και Δυτική Ασία, στις Ινδίες, στην Αφρική και σ’ ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, και παντού οι λαοί το δέχτηκαν με ενθουσιασμό. Το εκτεταμένο ένθετο κείμενο είναι επίσης του Ε. Ζάχου, γνωστού από τα βιβλία του «La poesie populaire des Grecs» (1966), «Albanie» (1971), «Histoire politique des alphabets utilises dans les Balkans» (1975), «Η πιάτσα» (1980), «Το λεξικό της πιάτσας» (1981), «Ο άλλος Θεόφιλος» (1998), κ.ά. βιβλία και άρθρα. Μαζί με τους Χειμερινούς Κολυμβητές συμπράττει με τη βιόλα του ο εκ των αρχικών μελών του συγκροτήματος Δημήτρης Πολυζωίδης, που ζει μόνιμα στην Αυστρία, καθώς και κλιμάκιο των υπερηλίκων και δυσκόλως εγειρομένων πλέον, μελών της χορωδίας ΡΟΞ.
--------------------------------------------------------------------------------
Όχι λάθη, πάντα λάθη
Lyra, 1997 73:37
1. Και τώρα πως αλλάξανε 0:59
2. Στον Παγασητικό 1:53
3. Θοδώρα 2:35
4. α) Χαράγματα του χρόνου, β) Έτσι όπως πάμε δε χωρίζουμε ποτέ 3:49
5. Μάκρυνες τα νύχια των χεριών σου 2:11
6. Στην τσουλήθρα 3:37
7. Γερμανίες 2:25
8. Οι δακοκτόνοι (Σταύρου Καραμανιώλα) 3:14
9. Δεν είναι ίδιες όλες οι γυναίκες (Σταύρου Καραμανιώλα) 2:43
10. Συχνάζεις στο μικρό καφέ 2:22
11. Από το πάρκο στη Μυροβόλο 3:14
12. Μάνα μου είμαι φθισικός (Γιώργου Θεολογίτη-Κατσαρού) 4:58
13. Εσύ παλιογειτόνισσα (Δημοτικό Λιτόχωρου Πιεριίας) 4:59
14. Φοβιάρα και γελούσα (Βίκτωρος Ουγκώ) 3:52
15. Όταν θα 'ρθει το καλοκαίρι 2:43
16. Λειψά μου χαμογέλασες 3:46
17. Άπονε άνθρωπε σκληρέ 3:09
18. Τσάι 2:27
19. Στο πανηγύρι 2:04
20. Κάθε στιγμή η σκέψη μου (καντάδα) 4:39
21. Τικ τακ κάνει η καρδιά μου (Σμυρναίικο) 2:55
22. Όχι άλλα κλάματα, όμορφες (Ουΐλλιαμ Σαίηκσπηρ) 3:46
23. α) Σονέττο 116 (Ουΐλλιαμ Σαίηκσπηρ), β) Σκοπός γάμου (Δημοτικό Μακεδονίας) 5:17
Maxi CD 13:48
1. Ο βίος μου (Σταύρου Καραμανιώλα) 10:03
2. Το χασάπικο του κυρ Τάσου Βαλκάνη (Γιώργου και Λάζαρου Βαλκάνη) 3:45
--------------------------------------------------------------------------------
Οι Δακοκτόνοι
Lyra, 1991 73:12
1.
Μπουζούκι, παλιομπούζουκο 1:59
2. Έρωτα που δε σ' αξιώθηκα ποτές μου 2:11
3. Αδερφέ μου 3:04
4. Ο ποδηλατιστής (
Αργύρης Μπακιρτζής,
Σταύρος Καραμανιώλας) 4:19
5. Μάκρυνες τα νύχια των χεριών σου 2:13
6. Ο καλοπερασάκιας 3:23
7. Ο Σίμος είναι δασικός (
Αργύρης Μπακιρτζής,
Σταύρος Καραμανιώλας) 3:22
8. Οι δακοκτόνοι (
Αργύρης Μπακιρτζής,
Σταύρος Καραμανιώλας) 1:46
9. Τατάρικα 5:25
10. Βαρέθηκα κοπέλα μου 2:18
11. Στην τσουλήθρα 1:41
12. Καρδιά μου 2:07
13. Οι Μεγάλοι Παλαιοί (
Σταύρος Καραμανιώλας) 4:19
14. Ψες το βράδυ (
Σταύρος Καραμανιώλας) 2:44
15. ΑΚΟΚ 1 (το grand σουξέ) 3:33
16. ΑΚΟΚ 2 (η μοναξιά σε έθρεψε) 3:26
17. Ο ποδηλατιστής 4:56
18. Τατάρικα 4:19
19. Ο θάνατός μου 1:36
20. Ο ξένος 4:10
21. Ρωμυλία 4:32
22. Και τώρα πώς αλλάξανε 0:38
23. Σκοπός γάμου (δημοτικό Μακεδονίας) 5:11
--------------------------------------------------------------------------------
Μ' αγαπάς;
Lyra, 1988 30:46
1. Ο Ρωμαίος στη στέγη 1:34
2. Ο πόθος 0:39
3. Βύσσινο γλυκό 2:31
4. Συμμαθητές I 1:24
5. Συμμαθητές II 1:38
6. Βγήκε ο καλός με την καλή (παιδική χορωδία) 2:10
7. Συμμορία I 0:56
8. Συμμορία II 0:42
9. Τυφλός έρωτας 2:09
10. Υπερηχογράφημα 0:47
11. Μετασεισμικές δονήσεις 1:19
12. Βγήκε ο καλός με την καλή 3:38
13. Πουλιά, κοχύλια 1:08
14. Λιποτάχτες 1:41
15. Νέστος 1:38
16. Απογευματινό μπάνιο 2:05
17. Κυρά μου που γυρίζεις μόνη 2:27
18. Ελεύθερη; 2:20
--------------------------------------------------------------------------------
Από το πάρκο στη Μυροβόλο
Lyra, 1985 37:27
1. Εισαγωγή - μυροβόλος (Ορχηστρικό) 1:02
2. Νύχτα μάγισσα 1:48
3. Στου τουρισμού την ανοχή 2:59
4. ΑΠό το πάρκο στη Μυροβόλο 2:28
5. Όταν θα 'ρθει το καλοκαίρι 2:33
6. Το χιόνι 2:20
7. Κυρα-Τζένη 2:13
8. Σ' αναγνωρίζω πάλι 0:48
9. Χάσαμε πάλι 2:21
10. Το ίδιο κάνει 1:45
11. Οι τέσσερις εποχές 1:32
12. Πολύπαθο πουλί 2:00
13. Ο θανατός μου 2:56
14. Χαρά 2:16
15. Στο παζάρι 1:46
16. Ρούλα 2:08
17. Λειψά μου χαμογέλασες 2:04
18. Ανάληψη των επτά και η Μπάντα της Φλώρινας 2:28
--------------------------------------------------------------------------------
Χειμερινοί Κολυμβητές
Lyra, 1981
1. Ρωμυλία 3:51
2. Προσφυγιά 3:02
3. Αρζεντίνα 1:20
4. Στον Παγασητικό 2:17
5. Τώρα που παντρεύεσαι 2:19
6. Καθαριότης (Ψείρες) 5:10
7. Εκδρομή 2:38
8.
Χειμερινοί Κολυμβητές 2:31
9. Σε μια Εκκλησιά 2:19
10. Κυριακή στην επαρχία 2:48
11. Νάτο πάλι
12. Σα σβούρα 2:40
13. Στον Επτάλοφο 2:12
14. Το πολλαπλό σου είδωλο 3:17
15. Ο δρόμος 3:18
16. Στο παζάρι (Ζωντανά στη Θάσο, Αρχαίο Θέατρο 23 Αυγούστου 1986)
17. Το ίδιο κάνει (Ζωντανά στη Θάσο, Αρχαίο Θέατρο 23 Αυγούστου 1986)
18. Αρζεντίνα (Ζωντανά στη Θάσο, Αρχαίο Θέατρο 23 Αυγούστου 1986)
19. Προσφυγιά (Ζωντανά στη Θάσο, Αρχαίο Θέατρο 23 Αυγούστου 1986)
20.
Χειμερινοί Κολυμβητές (Ζωντανά στη Θάσο, Αρχαίο Θέατρο 23 Αυγούστου 1986)
21. Σε μια Εκκλησιά (Ζωντανά Στη Θάσο, Αρχαίο Θέατρο 23 Αυγούστου 1986)
22. Ο δρόμος (Ζωντανά στη Θάσο, Αρχαίο Θέατρο 23 Αυγούστου 1986)
23. Λειψά μού χαμογέλασες (Ζωντανά στο Περοκέ 13 Φεβρουαρίου 1988)
24. Το πολλαπλό σου είδωλο
25. Τώρα που παντρεύεσαι
26. Νάτο πάλι
27. Κυριακή στην επαρχία
28. Διάλογος
Πηγή:
http://www.phys.uoa.gr/~nektar/arts/music/winter_swimmers.htm