Παράθεση:
νομίζω ότι αυτό ακριβώς ήθελα να πω κι εγώ!
προσυπογράφω !!!!!!!!!!!!!!!!! |
|
Το μέλος StavmanR στις 13-02-2008 στις 02:35 έγραψε...
Ζούμε σε μία παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, η οποία μέσα στον καταναλωτισμό του καπιταλισμού της, αφομοιώνει κάθε στοιχείο πρόσμιξης που δύναται να αποτελέσει εμπορική αξία. Είναι αδύνατο να διαχωρίσει κανείς τα αμιγή πολιτισμικά στοιχεία που συνθέτουν την ιδέα του έθνους (
ελληνική μουσική= εθνική μουσική - ethnic). Ο μόνος τρόπος για να προσεγγίσει κανείς τα χαρακτηριστικά των πολιτισμικών ταυτοτήτων είναι μέσω της αναδρομής στο παρελθόν και της μελέτης των προελεύσεων και μοναδικών χρήσεων. Είναι σημαντικό να τονίζουμε ότι στις επιστήμες και την τέχνη δε νοείται copyright, όπως πχ. στη φέτα τυρί...(το copyright είναι εφεύρημα της 'κονόμας' από τότε που η τέχνη έγινε από μέσο έκφρασης, μέσο συναλλαγής, απέκτησε δηλαδή εμπορική αξία)
Μέσα στο ρεύμα του αφορισμού των εννοιών, που οργιάζει στις μέρες μας, είναι αδύνατον να ορίσει κανείς οτιδήποτε, καθώς οι λέξεις αδυνατούν να σταθούν στο ύψος τους παρασυρόμενες στη δυναμική ορμή του χείμμαρου της αμφισβητήσεως των πάντων. Έτσι, ως Ελλάδα ορίζουμε οτιδήποτε περιλαμβάνεται μέσα στα ορισμένα γεωγραφικά σύνορα του τόπου μας, ελληνική γλώσσα οτιδήποτε μπορεί να γραφτεί με ελληνικούς χαρακτήρες (πχ. τρακτερ, τα πήρα στο κρανίο κλπ), και
ελληνική μουσική οτιδήποτε περιλαμβάνει το παραμικρό στοιχείο που θυμίζει το παρελθόν (πχ. ποντιακή λύρα στο γιουροβιζιονιακο τραγουδι της Παπαρίζου, μπουζούκι σε ένα παλαιότερο κλπ.).
Τέλος, θα υπενθυμίσω ότι δεν υπάρχει σαφής ορισμός στις τέχνες, από τη γέννησή τους. Γι' αυτό και ονομάστηκαν τέχνες (εκείνο δηλαδή που διαφεύγει του γνωσιακού επιπέδου). Οι Αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν 'εθνικό στοιχείο' τον Ελληνικό Λόγο, ο οποίος δεν ήταν ορισμένος επαρκώς. Περιελάμβανε ένα σύστημα αξιών και ιδανικών που καθίστατο ευκόλως αντιληπτό και διακριτό στην εποχή τους. Με αυτό θα κλείσω, λέγοντας ότι δεν υπάρχει Ελληνική Μουσική, υπάρχει Ελληνική ταυτότητα, η οποία είναι ζωντανό στοιχείο στην ιστορία και μεταβάλλεται συνεχώς. Το μόνο που την καθορίζει είναι η παράδοση και η παιδεία, τα οποία και δεν εξηγούνται με επιστημονικά ευρήματα, καθώς είναι καθαρά βιωματικά.
[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : StavmanR στις 13-02-2008 03:06 ]