ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

    Να ακολουθησω τη μουσικη ή τη λογικη

    elpidanefeli
    09.08.2016, 01:42

    [ τροποποιήθηκε από τον/την elpidanefeli, 24-09-2016 16:35 ]


    delta66
    09.08.2016, 03:16

    Χωρις αυτι, μουσικος?
    Ειναι σαν να θελει τυφλος να σπουδασει σκηνοθεσια.


    tergalist
    09.08.2016, 09:47
    Γεια σου Ελπίδα. Ο γενικός κανόνας έχει ως εξής: Για να είσαι ευτυχισμένη στη ζωή σου θα πρέπει να ασχολείσαι μ' αυτό που αγαπάς. Για να κάνεις όμως αυτό που αγαπάς σωστά, θα πρέπει να το σπουδάσεις όσο καλύτερα μπορείς. Η δικιά μου συμβουλή λοιπόν είναι να ξαναρχίσεις οπωσδήποτε τις σπουδές σου στη μουσική και να κυνηγήσεις το όνειρό σου, τώρα που είσαι νέα. Αφού λατρεύεις τη μουσική σίγουρα θα έχεις κάποιο ταλέντο σχετικό μ' αυτή κι ας μην διαθέτεις μουσικό αυτί. Αυτά από κάποιον που, όταν βρισκόταν στην ηλικία σου, επέλεξε το δρόμο της λογικής και τώρα βαράει κάθε μέρα το κεφάλι του στον τοίχο...
    CROSS
    09.08.2016, 16:49

    Καλησπέρα,καταρχήν τί εννοείς μουσική ή λογική;θεωρείς ότι όλοι οι μουσικοί είναι για ''δέσιμο'';Δε λέω,υπάρχουν και τέτοιοι αλλά είναι ένα μικρό ποσοστο,επομένως συνυπάρχουν αυτά τα δύο.Αν εννοείς λογική το να ασχοληθείς με σπουδές που θα σου δώσουν σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση γιατί είναι πιο δύσκολο να την έχεις ως μουσικός...δεν ισχύει καθόλου γιατι παντού η επαγγελματκή αποκατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη ειδικά όταν υπάρχει τεράστια ανεργία.Επομένως αυτο που θα διαλέξεις θα πρέπει να σου αρέσει,για να μην καταντήσεις σαν κάποιους που βλέπεις έξω και βρίζουν τους πάντες και τα πάντα.Όμως θα πρέπει να σαι έτοιμη να κουραστείς για να τα καταφέρεις.Μπορεί στη χώρα μας οι μουσικές σπουδές να θεωρούνται υποδεέστερες απο άλλου είδους(πχ νομική,ιατρικη κλπ)αλλά αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.Υπάρχει αυτη η αντιληψη λόγω άγνοιας και γιατί οι ''πολλοι''(στη χώρα μας)νομίζουν ότι μουσική είναι οι μπουζουκλερές και τα γαβγάδικα.Χρειάζονται χρόνια σπουδών,επιμονής και υπομονής για να γίνεις μουσικός.Το αυτί το αποκτάς με προσπάθεια και μελέτη στη διάρκεια των σπουδών σου.Ένα πολύ μικρό ποσοστό είναι αυτό που γεννήθηκε με απόλυτα μουσικό αυτί.Κι αν θές τη γνώμη μου,είναι και λίγο καταρα αυτό για πολλούς λόγους που δεν είναι ώρα να τους αναφέρω.Αν λοιπόν έχεις όρεξη και υπομονή ξεκίνα άμεσα να κάνεις αυτό που σου ψιθυρίζει στο αυτί ότι πρέπει να κάνεις,κι ας μήν είναι ΑΚΟΜΑ μουσικό αυτί. :)


    DanaeAthanasiadou
    10.08.2016, 15:04

    Παράθεση:

    Το μέλος elpidanefeli στις 09.08.2016, 01:42 έγραψε...

    Καλησπερα σας.Ηθελα να παρω και μια δευτερη γνωμη( τριτη τεταρτη...)πανω σ' ενα θεμα που με απασχολει εδω και καιρο.Λατρευω τη μουσικη,πηγαινα μουσικο γυμνασιο αλλα δυστυχως εφυγα.Το θεμα ειναι οτι θελω να γινω μουσικος,αλλα δε γνωριζω αρμονια και δεν ειχα μουσικο αυτι οποτε απο dicte....Σε 2 χρονια περιπου θα δωσω πανελληνιες και δε ξερω τι να κανω.Λιγη βοηθεια;;





    Αρχικά να σε ενημερώσω πως είναι Dictee. Και πως με τις κατάλληλες ασκήσεις κι ένα καλό καθηγητή μπορείς να γίνεις Mozart που λέει ο λόγος. Χρειάζεται εξάσκηση.

    2ον θα ήθελα να ρωτήσω τι είδους μουσικός θέλεις να γίνεις που δε μπορείς να το κάνεις μέσα από ένα ωδείο; (σε περίπτωση που δε περάσεις σε μουσικό πανεπιστήμιο)

    3ον θα σου πω το εξής, ξεκίνησα με τη μουσική όταν πήγαινα στ' δημοτικού και τότε αποφάσισα πως αυτό που θέλω να κάνω στη ζωή μου είναι να ασχοληθώ με τη μουσική, να διδάσκω μουσική, να ζω και ν'αναπνέω για τη μουσική τελοσπάντων. Ο πατέρας μου σε πληροφορώ ήθελε να κάνω κάτι άλλο με τη ζωή μου. Δεν άκουσα κανέναν. Δε με ενδιέφερε η γνώμη κανενός. Θα μου πεις γιατί σου τα λέω όλα αυτά....γιατί αγαπητή μου, αν ήσουν πλασμένη για να γίνεις επαγγελματίας μουσικός δε θα ρωτούσες. Θα ήξερες.

    4ον ακολούθα τα όνειρά σου, ότι κι αν σου λένε οι γύρω σου.

    5ον ως επαγγελματίας μουσικός εδώ και 20 χρόνια τώρα θα σου πω αυτό που είπα και σε ένα παληκάρι που πόσταρε πάνω κάτω αυτό που πόσταρες και συ τώρα. Σκέψου το μέλλον σου. Μουσικός ή να ασχολείσαι με τη μουσική μπορείς να είσαι ταυτόχρονα και με κάτι επικερδές που θα σε ταϊζει και θα πληρώνει τους λογαριασμούς σου. 
    Τα πράγματα τα τελευταία ειδικά χρόνια δεν είναι εύκολα για τους μουσικούς. Αν είχα παιδί, θα ήθελα να μάθει μουσική, αλλά θα προτιμούσα να κάνει ένα επάγγελμα που να μπορεί να του εξασφαλίσει τα προς το ζην.

    6ον για να κλείσω. Μπορείς να σπουδάσεις manager, γιατρός ή γραφίστας και παράλληλα να είσαι και μουσικός και να ασχολείσαι με τη μουσική σαν δεύτερο επάγγελμα, σαν συμπλήρωμα. Αν όμως σπουδάσεις μόνο μουσική δε θα μπορείς να είσαι και κάτι άλλο.

    Υ.Γ αν έχεις τα χρήματα να βγεις να σπουδάσεις μουσική εξωτερικό (όχι ότι τα δικά μας πανεπιστήμια δεν είναι καλά) και κατόπιν να ζήσεις εκεί ή κάπου μακριά από Ελλάδα, ξέχνα όλα τα παραπάνω εκτός από το Νο4.

    [ τροποποιήθηκε από τον/την DanaeAthanasiadou, 10-08-2016 15:07 ]


    decentintocerberon
    14.08.2016, 19:46

    Η όποια ''επιλογή'' σου αν δεν είναι αυτή που πραγματικά θες θα σε κυνηγάει δια βίου μέχρι να εκπληρωθεί

    Οπότε ότι και να επιλέξεις μη νομίσεις οτι θα κάνεις κάποιο λάθος.

    Θα καθυστερήσεις μόνο ή θα προετοιμάσεις το έδαφος για το θέλω σου ,τίποτε άλλο.


    annoula72
    15.08.2016, 21:44

    Επειδή κι εγω πάνω κατω σκέφτομαι παρόμοια πραγματα, είναι δυνατόν κάποιος να σπουδάσει μουσική σε ανώτατο επίπεδο και να ειναι καλός μουσικός ενώ ταυτόχρονα εχει ακολουθήσει άλλο επάγγελμα; Θελω να πω μπορει οι σπουδές της μουσικής να γίνονται ως "χόμπι "; Δεν απαιτεί πλήρη αφοσίωση;; :/

    [ τροποποιήθηκε από τον/την annoula72, 15-08-2016 23:00 ]


    delta66
    15.08.2016, 22:55

    Παράθεση:

    Το μέλος annoula72 στις 15.08.2016, 21:44 έγραψε...

    Επειδή κι εγω πάνω κατω σκέφτομαι παρόμοια πραγματα, είναι δυνατόν κάποιος να σπουδάσει μουσική σε ανώτατο επίπεδο και να ειναι καλός μουσικός ενώ ταυτόχρονα εχει ακολουθήσει άλλο επάγγελμα; Θελω να πω μπορει οι σπουδές τις μοΤσικής να γίνονται ως "χόμπι "; Δεν απαιτεί πλήρη αφοσίωση;; :/



    Για να φτασει καποιος σε υψηλο επιπεδο σε οποιοδηποτε κλαδο, πρεπει να ειναι ολα στο "κοκκινο".


    annoula72
    15.08.2016, 23:04

    Εννοείς δηλαδή ότι θα πρέπει να ασχοληθεί κανείς μόνο με αυτο; λογικό μου ακουγεται, απλά αναφέρθηκε πιο πάνω ότι μπορεί καποιος να έχει το επάγγελμα του και ταυτόχρονα να είναι μουσικός , για αυτό αναρωτιέμαι αν και κατά πόσο είναι εφικτό 


    delta66
    16.08.2016, 23:08

    Παράθεση:

    Το μέλος annoula72 στις 15.08.2016, 23:04 έγραψε...

    Εννοείς δηλαδή ότι θα πρέπει να ασχοληθεί κανείς μόνο με αυτο; λογικό μου ακουγεται, απλά αναφέρθηκε πιο πάνω ότι μπορεί καποιος να έχει το επάγγελμα του και ταυτόχρονα να είναι μουσικός , για αυτό αναρωτιέμαι αν και κατά πόσο είναι εφικτό

    Ναι μπορει να ειναι καποιος μουσικος και να κανει αλλη δουλεια.
    Αλλα ειπες  "να σπουδάσει μουσική σε ανώτατο επίπεδο και να ειναι καλός μουσικός".
    Για να ειναι καποιος μουσικος δεν χρειαζεται να ειναι ... Μπετοβεν.
    Υπαρχουν και ενδιαμεσα σταδια.
    Αλλα το "ανωτατο επιπεδο", σιγουρα δεν ειναι αυτο που καποιος παιζει στα ρεπο του "για την παρεα", σε ταβερνακια, μπαρακια κλπ, ή να ξερει ποια ειναι η ντο ματζορε.

    Ειναι απλη λογικη. Οσο χρονο αφιερωνει καποιος αλλου, τοσο χρονο κοβει απο τη μουσικη και τοσο λιγοτερο καλος γινεται σε αυτο.
    Για να γινει καποιος μουσικος ανωτατου επιπεδου, δεν τον φτανει η μερα ολοκληρη και χωρις να κανει κατι αλλο και για πολλα χρονια.
    Μπορει να κανει μερικα μεροκαματα μεν απο εδω και απο εκει κατα περιοδους ή καποια εργασια με μειωμενο ωραριο, αλλα με μονιμη εργασια 8ωρο και υπερωριες (που ζητανε ολοι πλεον), δεν μπορει να φτασει σε ανωτατο επιπεδο.
    Ειναι θεμα χρονου.

    Ταυτοχρονα πρεπει να εχει και εμφυτο ταλεντο (εκτος απο μεγαλη θεληση και παθος).
    Αυτο μειωνει και παλι τον απαιτουμενο χρονο σπουδων και μελετης.  (σιγουρα δεν θα θελεις να φτασεις σε υψηλο επιπεδο οταν γινεις 60 χρονων)
    Ουσιαστικα, ταλεντο ειναι η αυξημενη αντιληψη που εχει καποιος για ενα συγκεκριμενο ορισμενο πεδιο γνωσεως και τεχνικης.
    Γι'αυτο ειπα στην αρχη, οτι χωρις καθολου αυτι, δεν μπορει καποιος να φτασει σε υψηλο επιπεδο και οτι ολα πρεπει να ειναι στο "κοκκινο".
    Ακαδημαικος ισως γινει καλος. (δασκαλος θεωρητικων πχ), αλλα να παιζει και μουσικη σε υψηλο επιπεδο, αδυνατον.

    ΥΓ Μπορει να κανω και λαθος, αλλα αυτη ειναι η αποψη μου και την εχω σχηματισει απο την εμπειρια μου στη μουσικη. Ειμαι 50 ετων και ξεκινησα με τη μουσικη απο 4 ετων. Μουσικος ειναι και το επαγγελμα μου εδω και 30 χρονια. Και τα τελευταια 20 χρονια και σε δουλειες που απαιτειται υψηλο επιπεδο (ιδιως σαν recording musician).
    Ευχομαι, η ελλειψη αυτιου που λες να μην ειναι "ολικη" (υπαρχουν ανθρωποι που δεν βελτιωνονται με τιποτα - ειναι ... "κουφοι", πως αλλιως να το πουμε?) και απλα εσενα με εξασκηση να βελτιωθει και να φτασει σε υψηλο επιπεδο, ετσι ωστε να κανεις αυτο που θελεις.
    Ειπες "δεν ειχα μουσικο αυτι". Αυτο καποιος στο ειπε ή το εβγαλες μονη σου το συμπερασμα?
    Βρες καποιον που μπορει να κανει σωστη "διαγνωση" για το αυτι σου.
    Πολλες φορες καποιοι υποτιμουν τις δυνατοτητες τους ή τους κανουν λαθος "διαγνωση" ελαφρα την καρδια.

    [ τροποποιήθηκε από τον/την delta66, 16-08-2016 23:19 ]


    annoula72
    17.08.2016, 00:19

    Δεν είμαι η κοπέλα που ξεκίνησε το ποστ και είπε ότι δεν έχει μουσικό αυτί, παρόλα αυτά κατά σύμπτωση ούτε  εγώ διαθέτω μουσικό αυτί. Τον τελευταίο χρόνο βέβαια έχω κάνει προσπάθειες και σιγά σιγά βελτιώνομαι,  ωστόσο στο ντικτε παραμένω εξαιρετικά αδύναμη. . Λόγω εμπειρίας μπορείς να κρίνεις καλύτερα από μένα , αλλά εγώ πιστεύω ότι η έλλειψη μουσικού αυτιού δεν είναι ικανή αιτία για να σε αποτρέψει να ασχοληθείς με την μουσική. . Με βαση την εμπειρια σου, πιστεύεις ότι με μια δουλειά 6 ωρο την ημέρα μπορεί κάποιος να μελετά ουσιαστικά και να φέρει εις πέρας ρεπερτόριο ανωτέρας ή δυστυχώς η δουλειά δεν μπορεί να συνδυαστεί επ ουδενι με μελέτη του πιανου;

    [ τροποποιήθηκε από τον/την annoula72, 17-08-2016 00:21 ]