ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

    Διαφορές μεταξύ αρμόνιου και πιάνου

    Permaister
    22.04.2020, 13:09

    Καλησπέρα, είμαι καινούργιος εδώ και γενικά δεν ξέρω και πολλά απο μουσικά όργανα. Γι'αυτό θα ήθελα αν μπορεί κάποιος να απαντήση στην ερώτηση μου, ποιές είναι οι διαφορές μεταξύ αρμόνιου και πίανου; 


    STEFANOS604
    22.04.2020, 16:58

    Το πιάνο λειτουργεί μηχανικά, δηλαδή κάθε φορά που πατάς ένα πλήκτρο, ένα σφυράκι χτυπά μια αντίστοιχη χορδή στο κύριο σώμα του πιάνου και  δημιουργείται ο ήχος.

    Το αρμόνιο ( keyboard) έχει μικρότερο πληκτρολόγιο και έχει λειτουργίες που μπορούν να προγραμματιστούν (να αλλάξεις ήχους και 100άδες όργανα) .

    Πχ τα συνηθισμένα πιάνα έχουν 88 πλήκτρα ενώ τα αρμόνια από 44 έως 102

    Το πιάνο απαιτεί κούρδισμα, που αν δεν ξέρεις απαιτεί ειδικό τεχνίτη να το κάνει!

    Το διάβασμα παρτιτούρας  αναφέρεται στο να διαβάζεις και παίζεις νότες και με τα δυο χέρια στο πιάνο ενώ στο αρμόνιο μόνο του δεξιού χεριού (μελωδία), ενώ το αριστερό χέρι παίζει με 1 δάχτυλο πλήρεις προγραμματισμένες συγχορδίες.

    Μερικά από τα νεότερα πληκτρολόγια έχουν τώρα μια USB θύρα MIDI – και το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα καλώδιο USB σε USB για να συνδέσετε απευθείας το πληκτρολόγιο στη θύρα USB του υπολογιστή ή του laptop σας .


    freddieKrueger
    23.04.2020, 04:21

    Διαφορές πιάνου αρμονίου(σύντομο συμπλήρωμα σε αυτά που έγραψε ο Κ.Στέφανος)

    1)Πιάνο:Ήχος παραγώμενος μηχανικά από πλήξη χορδής

    Αρμόνιο:ήχος ηλεκτρονικός

    2)Πιάνο:μικρές παραλλαγές ενός κλασσικού ήχου

    Αρμόνιο:ακουστική μίμηση πολλών οργάνων όπως κλαρινλέτου,βιολιού,φυσικών ήχων(σταγόνας νερού που πέφτει,βροχής,κεραυνού,κτλ)ή τεχνικών ηλεκτρονικών ήχων κτλ

    3)Κατά κανόνα το αρμόνιο έχει μικρότερο έλεγχο ευαισθησίας από το πιάνο.Όπου ευθαισθησία=η ικανότητα παραγωγής ελεγχόμενης έντασης ήχου ανάλογα με τη δύναμη που πατάμε το πλήκτρο

    Προς αγαπητό Κ.Στέφανο:Δεν είναι απραίτητο να παίζεις με ένα δάχτυλο ολόκληρες συγχορδίες στο αρμόνιο. Απλά υπάρχει και αυτό ως έξτρα δυνατότητα. Μπορείς κανονικά να παίζεις είτε με τα δύο χέρια στο κλειδί του Σολ είτε με το αριστερό στο κλειδί του Φα και το δεξί στο κλειδί του Σολ Για το άλλο θέμα της έκτασης σε αριθμό πλήκτρων είχα την ψευδή αντίληψη πως το αρμόνιο έχει πάντα μικρότερη έκταση σε σχέση με το πιάνο,αλλά έχετε δίκιο η έκταση στο αρμόνιο μπορεί να φτάσει τα 102 πλήκτρα ήτοι κάπου μεταξύ 8 και 9 οκτάβων.

    [ τροποποιήθηκε από τον/την freddieKrueger, 23-04-2020 04:24 ]


    Permaister
    23.04.2020, 21:44

    Τέλεια, σας ευχαριστώ πολύ και τους δύο!! 


    killbill2
    25.04.2020, 10:30

    Επειδή εικάζω ότι ίσως ο φίλος μας ρωτάει με σκοπό τι να μάθει να παίζει, αρμόνιο ή πιάνο και όχι σε τι διαφέρουν λειτουργικά τα δυο όργανα, θα ήθελα να προσθέσω επ αυτού και εγώ κάτι, χωρίς βεβαια να είναι απόλυτο αυτό που θα γράψω, αλλά από την εμπειρία μου και μόνο το γράφω.

    Ένας που μαθαίνει αρμόνιο, ή τουλάχιστον ξεκινά με αρμόνιο, μπαίνει πιο άμεσα στο πνεύμα της μουσικής αυτό που λέμε μουσικό αυτί. Όταν ακούει ένα κομμάτι στο ραδιόφωνο αμέσως αναγνωρίζει τα ακκόρντα (τις συγχορδίες). Σιγά σιγά μαθαίνει ποιες συγχορδίες ταιριάζουν μαζί σε ένα κομμάτι, κάτι που βοηθάει τόσο στο να βγάζει κομμάτια απλά ακούγοντάς τα όσο και στο να συνθέσει δικά του. 

    Σε μια παρέα που τραγουδάει, μπορεί να κάτσει στο πιάνο και να συνοδέψει χωρίς να πει "δεν έχω μαζί μου την παρτιτούρα"

    Ο πιανίστας αν και φοβερός βιρτουόζος, δεν έχει συνήθως τα παραπάνω στοιχεία αλλά βασίζεται αυστηρά στην παρτιτούρα. Αν δεν έχει την παρτιτούρα μπροστά του συνήθως αδυνατεί να παίξει κάτι που ακούσει με το αυτί ή να αυτοσχεδιάσει σε μια μπάντα. Έχω συναντήσει πιανίστες με πτυχία από ωδεία που σου παίζουν Ραχμάνινοφ και όμως όταν του δίνεις ένα κομμάτι γραμμένο στη μορφή στιχοι-συγχορδίες (όπως στο kithara.to ) και όχι σε πεντάγραμμο αδυνατεί να παίξει ακόμα και τη Φραγκοσυριανή. Του λέω τότε, "να πάνω από τους στίχους λέει Λα μινόρε συγχορδία, παίξε ένα ακκοπανιαμέντο πάνω στο ρυθμό" και μου λέει "μισό να το σκεφτώ, η σχετική ματζόρε είναι η ΝΤΟ άρα αν πάρω την 1η την 3η και 5η βαθμίδα φτιάχνω τη συγχορδία κλπ κλπ κλπ, " μετά μου ζήτησε ένα πεντάγραμμο, έγραψε τον αντιπαθέστατο κατ' εμέ γνώμονα του ΦΑ και άρχιζε να γράφει με λεπτομέρεια και ακρίβεια νότες. Κάπως έτσι έχει το πράμα. 

    Αν είσαι του στυλ "βάλε ένα ουζάκι και πιάσε μια Λα μινόρε και έλα να παίξουμε κάτι" τότε πρέπει να μάθεις αρμόνιο.

    Αν θες να γίνεις Δημήτρης Σγούρος και να παίζεις παπάδες φορώντας κουστούμι έχοντας οπωσδήποτε την παρτιτούρα μπροστά σου αποδίδοντάς την στο 100%, τότε πήγαινε σε ωδείο και μάθε πιάνο.

    Τι συνιστώ! : Ξεκινάς με αρμόνιο και αργότερα μπορείς να συνεχίσεις με πιάνο για να βελτιώσεις τις δεξιότητές σου τόσο στο δεξί όσο και στο αριστερό χέρι κυρίως το οποίο στο αρμόνιο, όπως αναφέρθηκε, δεν "κινείται" τόσο όσο στο πιάνο , αλλά παίζει συγχορδίες κρατημένες

    Ειδικά για παιδικές ηλικίες ένα αρμόνιο θα ενθουσιάσει το παιδί λόγω των διαφορετικών ήχων και ρυθμών που παράγει, κάτι που θα βρει διασκεδαστικό και ενδιαφέρον. Με το αρμόνιο θα παίξεις και λαικά βάζοντας ρυθμούς, και ροκ και έντεχνα κλπ. Με το πιάνο θα μείνεις στον Μπετόβεν και κολλημένος στη παρτιτούρα

    Ετσι έκανα εγώ στη ζωή μου. Ξεκίνησα με αρμόνιο. Αργότερα πιάνο για να εξελιχθώ

    Αυτή είναι η γνώμη μου, χωρίς φυσικά να είναι απαραίτητα και σωστή! :) Καλή τύχη!


    John-Tzinieris
    17.05.2020, 15:11

    Καλησπέρα.

    Αν το πας με βάση τη θεωρία της (Κλασικής) Μουσικής, η βασική διαφορά μεταξύ Αρμονίου (organ) και Πιάνου (piano) είναι ότι το Αρμόνιο δεν έχει διακυμάνσεις δυναμικής, δηλαδή, με όση δύναμη και να πατήσεις το πλήκτρο παίζει το ίδιο δυνατά.. (η συνολική ένταση για μια δοσμένη στιγμή, λοιπόν, είναι συνάρτηση του πόσα πλήκτρα πατάς ταυτόχρονα εκείνη τη στιγμή, της στιγμιαίας πολυφωνίας δηλαδή..) Η συνολική ένταση του ήχου στο αρμόνιο κανονίζεται από ένα πετάλι που πατάς με το πόδι.. Επίσης, έχεις και ρέτζιστρα για να αλλάζει η χροιά του ήχου (όπως στο εκκλησιαστικό όργανο αλλά ο μηχανισμός είναι απλούστερος).