Επειδή εικάζω ότι ίσως ο φίλος μας ρωτάει με σκοπό τι να μάθει να παίζει, αρμόνιο ή πιάνο και όχι σε τι διαφέρουν λειτουργικά τα δυο όργανα, θα ήθελα να προσθέσω επ αυτού και εγώ κάτι, χωρίς βεβαια να είναι απόλυτο αυτό που θα γράψω, αλλά από την εμπειρία μου και μόνο το γράφω.
Ένας που μαθαίνει αρμόνιο, ή τουλάχιστον ξεκινά με αρμόνιο, μπαίνει πιο άμεσα στο πνεύμα της μουσικής αυτό που λέμε μουσικό αυτί. Όταν ακούει ένα κομμάτι στο ραδιόφωνο αμέσως αναγνωρίζει τα ακκόρντα (τις συγχορδίες). Σιγά σιγά μαθαίνει ποιες συγχορδίες ταιριάζουν μαζί σε ένα κομμάτι, κάτι που βοηθάει τόσο στο να βγάζει κομμάτια απλά ακούγοντάς τα όσο και στο να συνθέσει δικά του.
Σε μια παρέα που τραγουδάει, μπορεί να κάτσει στο πιάνο και να συνοδέψει χωρίς να πει "δεν έχω μαζί μου την παρτιτούρα"
Ο πιανίστας αν και φοβερός βιρτουόζος, δεν έχει συνήθως τα παραπάνω στοιχεία αλλά βασίζεται αυστηρά στην παρτιτούρα. Αν δεν έχει την παρτιτούρα μπροστά του συνήθως αδυνατεί να παίξει κάτι που ακούσει με το αυτί ή να αυτοσχεδιάσει σε μια μπάντα. Έχω συναντήσει πιανίστες με πτυχία από ωδεία που σου παίζουν Ραχμάνινοφ και όμως όταν του δίνεις ένα κομμάτι γραμμένο στη μορφή στιχοι-συγχορδίες (όπως στο kithara.to ) και όχι σε πεντάγραμμο αδυνατεί να παίξει ακόμα και τη Φραγκοσυριανή. Του λέω τότε, "να πάνω από τους στίχους λέει Λα μινόρε συγχορδία, παίξε ένα ακκοπανιαμέντο πάνω στο ρυθμό" και μου λέει "μισό να το σκεφτώ, η σχετική ματζόρε είναι η ΝΤΟ άρα αν πάρω την 1η την 3η και 5η βαθμίδα φτιάχνω τη συγχορδία κλπ κλπ κλπ, " μετά μου ζήτησε ένα πεντάγραμμο, έγραψε τον αντιπαθέστατο κατ' εμέ γνώμονα του ΦΑ και άρχιζε να γράφει με λεπτομέρεια και ακρίβεια νότες. Κάπως έτσι έχει το πράμα.
Αν είσαι του στυλ "βάλε ένα ουζάκι και πιάσε μια Λα μινόρε και έλα να παίξουμε κάτι" τότε πρέπει να μάθεις αρμόνιο.
Αν θες να γίνεις Δημήτρης Σγούρος και να παίζεις παπάδες φορώντας κουστούμι έχοντας οπωσδήποτε την παρτιτούρα μπροστά σου αποδίδοντάς την στο 100%, τότε πήγαινε σε ωδείο και μάθε πιάνο.
Τι συνιστώ! : Ξεκινάς με αρμόνιο και αργότερα μπορείς να συνεχίσεις με πιάνο για να βελτιώσεις τις δεξιότητές σου τόσο στο δεξί όσο και στο αριστερό χέρι κυρίως το οποίο στο αρμόνιο, όπως αναφέρθηκε, δεν "κινείται" τόσο όσο στο πιάνο , αλλά παίζει συγχορδίες κρατημένες
Ειδικά για παιδικές ηλικίες ένα αρμόνιο θα ενθουσιάσει το παιδί λόγω των διαφορετικών ήχων και ρυθμών που παράγει, κάτι που θα βρει διασκεδαστικό και ενδιαφέρον. Με το αρμόνιο θα παίξεις και λαικά βάζοντας ρυθμούς, και ροκ και έντεχνα κλπ. Με το πιάνο θα μείνεις στον Μπετόβεν και κολλημένος στη παρτιτούρα.
Ετσι έκανα εγώ στη ζωή μου. Ξεκίνησα με αρμόνιο. Αργότερα πιάνο για να εξελιχθώ
Αυτή είναι η γνώμη μου, χωρίς φυσικά να είναι απαραίτητα και σωστή! :) Καλή τύχη!