Έχουν δίκιο εκείνοι που πιστεύουν ότι το καλοκαίρι γνωρίζουν οι άνθρωποι τον κόσμο και τον τόπο τους, με τα μικρά ή τα μεγάλα ταξίδια τους. Είναι όμως υπερβολίκοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι με την ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού γνώρισαν επιτέλους οι Έλληνες την Ελλάδα.
Εγώ τουλάχιστον έχω εξακριβώσει ότι υπάρχουν Αθηναίοι που δεν ανέβηκαν ούτε μια φορά στον Λυκαβηττο. Κι ακόμα μπορώ να πω ότι δεν είναι λίγοι οι Αθηναίοι που δεν έχουν κάνει ούτε την πιο μικρή εκδρομή ως..... την Ακρόπολη! Τι σημαίνει αν άλλοι, πολλοί άλλοι, περνάνε θάλασσες και ωκεανούς, πηδάνε από το ένα ημισφαίριο στο άλλο ή έρχονται στην Δύση από την μακρινότατη Ανατολή, για να βρεθούν σ'αυτόν τον μικρό και ασφαλτοστρωμένο ανηφοράκο, που τους ανεβάζει, έπειτα από τόσες προσπάθειες και τόση προσδοκία, στο μεγάλο όνειρο της ζωής τους; Αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι στον ανηφοράκο αυτόν έχουν σταματήσει και τα γόνατα ή η ψυχή, ενός μεγάλου Ασιάτη, του Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ, που έβλεπε, έβλεπε ψηλά, πάνω στον ναό, μα δεν αποφάσιζε να προχωρήσει......
Αλλά για να δούμε πως γίνεται να ζουν άνθρωποι τόσο κοντά σ' αυτόν τον ανηφοράκο και να μην τον ανεβαίνουν; Οι Αθηναίοι, αρκετοί τουλαχιστον Αθηναίοι, και ακούραστοι πεζοπόροι και τολμηροί αναβάτες είναι. Οι εκδρομικοί και οι ορειβατικοί τους σύλλογοι μπορούν να καταπλήξουν με τους απολογισμούς τους: Τα μέλη τους περπάτησαν τόσες χιλιάδες χιλιόμετρα, ανέβηκαν σε τόσες ραχούλες, ροβόλησαν σε τόσες λαγκαδιές. Και δε θα παραλείψουν οι απολογισμοί να δώσουν τις απαιτούμενες εξηγήσεις: Στην άλφα κορυφή φυσάει το καθαρότερο αεράκι της Αττικής, στη βήτα λαγκαδιά τρέχει το πιο δροσερό και χωνευτικό νερό, στον γάμα βράχο υψώνεται το πιο φιλόξενο κονάκι. Έχουν οδοιπορήσει, βέβαια οι Αθηναίοι για να δουν κι ένα μοναστήρι και να ακού σουν και έναν αρχαιολόγο ή ένα βυζαντινολόγο. Αλλά τις περισσότερες φορές "κάνουν εκδρομή" με όλες τις σωματικές δυνάμεις τους και με όλες τις πρακτικές τους αντιλήψεις. Τίποτα περισσότερο. Και το αποτέλεσμα: Είναι ικανοί να πάνε με τα πόδια δέκα χιλιόμετρα πέρα από το τελευταίο παρακλάδι του σιδηροδρομικού ή του αυτοκινιτιστικού δικτύου και να γυρίσουν πάλι με τα πόδια, αλλά αναποφάσιστοι μπροστά στον ανηφοράκο της Ακρόπολης.
Ας μην ζητάμε πολλά. Οι άνθρωποι αποφασίζουν κι εύκολα πραγματοποιούν μία εκδρομή, δηλαδή μια μετακίνηση και το πολύ μιαν ανάβαση σώματος. Ενώ η Ακρόπολη απαιτεί κάτι διαφορετικό: άνοδο ψυχής. Κι εκεί σταματούν.
Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.
Στείλε το άρθρο σου
σχολιάστε το άρθρο