Στις 6 Αυγούστου, πολλά χιλιόμετρα μακριά, η Ελλάδα είχε την τιμητική της στα θέματα της μουσικής εκπαίδευσης.
Στο συνεδριακό κέντρο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων του Πεκίνου έλαβε χώρα η Τελετή λήξης του 29ου συνεδρίου της ISME (International Society for Music Education.) την οποία ανέλαβε και οργάνωσε η Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.), παραλαμβάνοντας ταυτόχρονα το χρίσμα για τη φιλοξενία του 30ο συνεδρίου της ISME στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 15-20 Ιουλίου του 2012.
Η συγκεκριμένη τελετή λήξης έδωσε την ευκαιρία, όχι μόνο σε περισσότερους από 3000 εκπαιδευτικούς μουσικής της παγκόσμιας κοινότητας που πήραν μέρος στο συνέδριο, αλλά και στο τηλεοπτικό κοινό της Κίνας (!), να γίνουν κοινωνοί του ελληνικού πολιτισμού, της ελληνικής μουσικής και της ελληνικής φιλοσοφίας και να προγραμματίσουν το ταξίδι τους για το επόμενο συνέδριο της ISME στη Θεσσαλονίκη το 2012. Στη μιάμιση ώρα που διήρκεσε η Τελετή ακούστηκε ο λόγος του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του 2012 Πολύβιου Ανδρούτσου, προβλήθηκαν σύντομα βίντεο για τη Θεσσαλονίκη, και παρουσιάστηκαν τραγούδια από όλο το φάσμα της Ελληνικής μουσικής.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ξεκίνησε η Μαρίζα Κωχ με τους συνεργάτες της ερμηνεύοντας με μοναδικό τρόπο μελοποιημένη ποίηση της Σαπφούς, μέχρι βυζαντινά και παραδοσιακά κομμάτια. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με έργα Σκαλκώτα και Κωνσταντινίδη ερμηνευμένα με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία από την Χριστίνα Τσίγκα στο βιολί και την Κλειώ Παπαδιά στο πιάνο που εντυπωσίασαν το κοινό. Η Μπάντα Δρόμου του Κρουστόφωνου ξεσήκωσε και παρέσυρε το κοινό άλλοτε στους ρυθμούς των ελληνικών τραγουδιών και άλλοτε στα βήματα του χορού.
Η προοπτική του 2012 αποτελεί τόσο για την Ε.ΕΜ.Ε., όσο και για την πόλη, αλλά και τη χώρα μας ένα πρωτόγνωρο πολιτισμικό, καλλιτεχνικό και επιστημονικό γεγονός για τη μουσική εκπαίδευση, καθώς αναμένετε η Θεσσαλονίκη να αποτελέσει για 5 και πλέον μέρες μέσα στον Ιούλιο του εορταστικού 2012, σημείο συνάντησης για περισσότερα από 2000 μέλη της επιστημονικής κοινότητας του πεδίου της μουσικής εκπαίδευσης και για πάνω από 600 μέλη καλλιτεχνικών σχημάτων από περίπου 80 χώρες του κόσμου. Επιπροσθέτως, οι κάτοικοι της πόλης, καθώς και όλοι οι ενδιαφερόμενοι από άλλες περιοχές της χώρας, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν περισσότερες από 70 καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που πλαισιώνουν το Συνέδριο. Το θέμα του 30ου συνεδρίου της ISME το 2012 στη Θεσσαλονίκη είναι: «Music Paedeia: From Ancient Greek Philosophers towards Global Music Communities» (Μουσική Παιδεία: Από τους Αρχαίους Έλληνες Φιλοσόφους προς τις Παγκόσμιες Μουσικές Κοινότητες).
Η ΕΕΜΕ ευχαριστεί όλους τους καλλιτέχνες και τα μέλη της ένωσης για την αφιλοκερδή συμμετοχή τους στην Ελληνική αποστολή. Αρωγός στην προσπάθεια αυτή στάθηκε η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης δίνοντας μια μικρή αλλά σημαντική οικονομική βοήθεια.
Η αρχή, αν και με πενιχρά μέσα, έγινε και μας κ΄άνει περήφανους. Η ΕΕΜΕ ελπίζει τώρα στην ουσιαστική συμπαράσταση της Πολιτείας στο επερχόμενο γεγονός του 2012, ώστε να συνεχιστεί με ανάλογη επιτυχία το σημαντικό αυτό εγχείρημα για τη Μουσική Εκπαίδευση της χώρας μας, για την προβολή της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας.
PROGRAMME
1. Mariza Koch and accompanying group
Seikilos Epitaph - Ancient Greek
Dedike men a selanna/Hector - Ancient Greek Lyrics Sappho / Music M. Koch
Fos Ilaron - Byzantine Hymn
Fata Morgana
Lyrics N. Kavadias / Music M. Koch
Sto pa kai sto ksanaleo - Traditional
Pou pas afenti mermigka - Traditional
Mori kontoula lemonia - Traditional (arr. by Nasos Grozas)
2. Piano and Violin Duo
N. Skalkottas (1904 - 1949)
From the 36 Greek Dances
Ipirotikos, Moderato – Scherzando (arr. by N. Skalkottas for violin and piano)
Y. Constantinidis (1903 - 1984)
Small Suite based on popular Greek melodies from the Dodecanese
I. Carpathos Song, Andante lento
II. Pastoral of Calemnos, Allegretto scherzanto
III. Song and Dance of Rodos, Con moto e quasi parlando - Allegretto semplice
IV. Leros Dance, L’ istesso tempo
V. Rhodos theme, Andante mesto
VI. Song and Dance (sousta) from Rhodos, Andante lento - Allegro vivo ma non troppo
3. Kroustophono Street Band
Artistic direction: Christos Erkekoglou
Stis pikrodafnis ton antho - Traditional
Patrounino - Traditional (arr. by Christos Erkekoglou)
Kaneloriza - Traditional
Lianohortaroudia - Traditional
Amyrsouda - Traditional
Mikros arravoniastika Lyrics/Music M. Vamvakaris
Ti se melei esenane - Traditional
Ti ithela kai s' agapousa - Traditional
Milo mou kokkino - Traditional
Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.
Στείλε το άρθρο σου
σχολιάστε το άρθρο
#20723 / 16.08.2010, 21:58 / Αναφορά Η ΕΕΜΕ έχει πάνω από 20 χρόνια συνεχούς και δυναμικής παρουσίας στο χώρο της μουσικής εκπαίδευσης. Μαζί με την ΕΕΜΑΠΕ (Eλληνική Ένωση για τη Μουσική Αγωγή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση), προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια σε κάθε εκπαιδευτικό ή ερευνητή, με συνέδρια, σεμινάρια και άλλες εκδηλώσεις. Η ανάληψη της διοργάνωσης του επόμενου συνεδρίου της ISME είναι τιμητική και ανταμοίβει την ΕΕΜΕ για όλες τις δράσεις της. |